Η παιδική κακοποίηση στο επίκεντρο του διαλόγου
Οι σύνθετες προκλήσεις που καλείται να διαχειριστεί η ελληνική κοινωνία σε ό,τι αφορά στην παιδική κακοποίηση και στις άμυνες, τις οποίες οφείλει να αναπτύξει σε επίπεδο θεσμών, εκπαίδευσης και οικογένειας, αναδείχθηκαν στην εκδήλωση με θέμα «Χαρτογραφώντας την παιδική κακοποίηση στο σύγχρονο περιβάλλον». Την εκδήλωση πραγματοποίησε ο Όμιλος για την UNESCO Βορείων Προαστίων σε συνεργασία με το αυτοδιοικητικό Δίκτυο για την προώθηση των 17 Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών SDG 17 Greece, με επίκεντρο την Παγκόσμια Ημέρα κατά της παιδικής κακοποίησης και την Παγκόσμια Ημέρα για τα Δικαιώματα του Παιδιού. Την εκδήλωση, η οποία πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή της Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων Νίκης Κεραμέως, άνοιξε η Πρόεδρος του Ομίλου για την UNESCO Βορείων Προαστίων και του Δικτύου SDG 17 Greece Μαρίνα Σταυράκη Πατούλη.
Με αναφορά στα έξι χρόνια που έχουν μεσολαβήσει από τον διάλογο που είχε ανοίξει από το βήμα του Δήμου Λυκόβρυσης Πεύκης, ως Πρόεδρος του ΠΕ.Α.Π, για την παιδική κακοποίηση στο πλαίσιο της Εκστρατείας του Συμβουλίου της Ευρώπης με σύνθημα «Ένα στα Πέντε», η Μαρίνα Σταυράκη Πατούλη, στην ομιλία της, επικεντρώθηκε στην επικαιρότητα του προβλήματος και στις διαστάσεις μάστιγας που τείνει να λαμβάνει για την ελληνική κοινωνία.
Ανάμεσα στα κύρια σημεία της τοποθέτησής της ήταν τα εξής: «Ο διάλογος για ευαίσθητα κοινωνικά ζητήματα που σχετίζονται με τη διασφάλιση των συμφερόντων των παιδιών και την προστασία των δικαιωμάτων τους, αποτελεί υπόθεση που αφορά όλους μας. Η ασέλγεια σε βάρος ανηλίκων είναι από τα πιο ειδεχθή εγκλήματα. Η σιωπή, η ανοχή, η αδράνεια, συνιστούν συνενοχή. Και δεν είναι μόνο η σεξουαλική κακοποίηση, αλλά και άλλες μορφές κακοποίησης που -δυστυχώς- βιώνουν παιδιά μέσα στην οικογένεια, στο σχολικό και κοινωνικό περιβάλλον. Σήμερα επιχειρούμε να φωτίσουμε τις μορφές και τις πτυχές της, να αναδείξουμε όσα η Πολιτεία, η εκπαιδευτική κοινότητα, η ελληνική οικογένεια χρειάζεται να κάνουν, για να μπορέσουμε να παρέχουμε στα παιδιά μας τη μεγαλύτερη δυνατή ασφάλεια και φροντίδα. Το ενθαρρυντικό στοιχείο είναι ότι τα διεθνή δεδομένα αποδεικνύουν ότι η κακοποίηση των παιδιών μπορεί να προληφθεί. Σε αυτό εστιάζει και το Δίκτυο SDG 17 Greece, επιχειρώντας να κινητοποιήσει την ελληνική κοινωνία, συλλογικότητες, καθεμιά και καθέναν από εμάς, στην επιδίωξη του Στόχου 16.2 της Ατζέντας 2030 του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών: “τέλος στην κακοποίηση, στην εκμετάλλευση, στην εμπορία και σε όλες τις μορφές βίας και βασανισμού παιδιών”. Η πρόληψη και η αντιμετώπιση του φαινομένου απαιτεί συστηματική και συλλογική προσπάθεια μέσα από στοχευμένες δράσεις και πολιτικές. Απαιτεί συνεργασία Πολιτείας, Σχολείου, Τοπικής Αυτοδιοίκησης και Επιστημονικής Κοινότητας. Όλοι μαζί μπορούμε να υφάνουμε ένα δίχτυ προστασίας για την ασφάλεια των παιδιών μας».
Η Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Νίκη Κεραμέως, στην ομιλία της ανέδειξε την ευαισθησία με την οποία το Υπουργείο αντιμετωπίζει την παιδική κακοποίηση ως ένα ζήτημα της σύγχρονης ελληνικής πραγματικότητας. Η Νίκη Κεραμέως, ανέπτυξε τις πρωτοβουλίες και τις ενέργειες που έχουν προωθηθεί σε επίπεδο θεσμικής θωράκισης των παιδιών έναντι κακοποιητικών συμπεριφορών και εστίασε κυρίως στις πρωτοβουλίες άμεσης παρέμβασης που έχουν αναληφθεί στο σχολικό περιβάλλον με ενίσχυση των πόρων για τη λειτουργία των κέντρων ψυχικής υποστήριξης, την παρουσία ψυχολόγων στα σχολεία αλλά και την υλοποίηση προγραμμάτων επιμόρφωσης του εκπαιδευτικού προσωπικού σε θέματα παιδικής κακοποίησης.
Ομιλίες πραγματοποίησαν η Αξιωματικός της Ελληνικής Αστυνομίας Ιωάννα Ροτζιώκου, ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων Κώστας Νταλούκας, και ο Υπεύθυνος του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Safer Internet Γιώργος Κορμάς.
Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν η Αντιπεριφερειάρχης Βορείου Τομέα Αθηνών Λουκία Κεφαλογιάννη, η Αντιδήμαρχος Δημοσίων Σχέσεων Λυκόβρυσης Πεύκης Άννα Ασπραδάκη, η Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής, Εκπαίδευσης και Εθελοντισμού Λυκόβρυσης Πεύκης Νότα Σοκορέλη, η περιφερειακή σύμβουλος Αττικής Φωτεινή Δαλιάνη, η δημοτική σύμβουλος Αμαρουσίου Κυριακή Κανάρη, η Επικεφαλής Τομέα Ισότητας Φύλων Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας Φωτεινή Βρύνα, η Πρόεδρος ΔημΤΟ Λυκόβρυσης Πεύκης Βενετία Κολοκοτρώνη, ο Πρόεδρος της Δευτεροβάθμιας Σχολικής Επιτροπής Λυκόβρυσης Πεύκης Ιωάννης Μαρμαγγιόλης, o εκπρόσωπος του Μητροπολίτη Κηφισίας, Αμαρουσίου και Ωρωπού, Αρχιμανδρίτης Ι.Ν. Αγίων Αποστόλων Πεύκης Πατήρ Ευστράτιος, καθώς και λοιποί εκπρόσωποι της εκπαιδευτικής κοινότητας.