Οι προτεραιότητες και οι στόχοι που έχουμε θέσει στη ζωή μας, αρχικά, είναι γνωστές μόνο σε εμάς. Ύστερα, όμως, με την πάροδο του χρόνου και ο περίγυρός μας μπορεί να σχηματίσει εικόνα για όλα όσα μας ενδιαφέρουν πραγματικά: μέσω των επιλογών και των πράξεών μας. Ό,τι κάνουμε, αυτό έχουμε στο νου μας. Όσα πράττουμε με την ελεύθερη βούλησή μας μαρτυρούν τις προτιμήσεις και τους στόχους μας.
Για την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και τον Πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη απόλυτη προτεραιότητα για την πολιτική που θα ασκηθεί είναι η Παιδεία. Αυτό έχει φανεί και από τις κατά καιρούς τοποθετήσεις του κόμματος αλλά και από την πρώτη επίσκεψη σε Υπουργείο που έκανε ο Πρωθυπουργός μετά την ανάληψη των καθηκόντων του. Ο κ. Μητσοτάκης επέλεξε να πάει πριν απ’ όλα στο Υπουργείο Παιδείας – μια κίνηση που δεν συνηθίζεται από τους επικεφαλής των κυβερνήσεων.
Ο Πρωθυπουργός, θέλοντας να δείξει τη σημασία που έχει για την πατρίδα η Παιδεία πήγε στο αντίστοιχο Υπουργείο, συναντήθηκε με την Υπουργό κ. Νίκη Κεραμέως και συζήτησε διεξοδικά τα ζητήματα που σχετίζονται με την εκπαίδευση.
Οι βασικοί στόχοι της κυβέρνησης, εν συνόψει, περιγράφηκαν από τον Πρωθυπουργό, ο οποίος, μεταξύ άλλων τόνισε: «Δεν έχω κρύψει ποτέ ότι η Παιδεία αποτελεί για μένα απόλυτη πολιτική προτεραιότητα, θα προχωρήσουμε με ταχύτητα και αποτελεσματικότητα στην εφαρμογή του σχεδίου μας για ποιοτική δημόσια παιδεία για όλα τα Ελληνόπουλα, για αναβαθμισμένα πανεπιστήμια και την σύνδεση των πανεπιστημίων με την αγορά εργασίας».
Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας έχει θέσει στο επίκεντρο των πολιτικών στόχων της την Παιδεία, με πρώτο αντικείμενο του ενδιαφέροντός της τη δημόσια εκπαίδευση, διότι δεν γίνεται να ακμάσει η χώρα, να σταθεί ισότιμη δίπλα στα ανεπτυγμένα κράτη και να μπορεί να τα ανταγωνιστεί δίχως οι πολίτες της να έχουν τύχει μιας καλής Παιδείας – τμήμα της οποίας αποτελεί καθήκον του δημόσιου εκπαιδευτικού συστήματος.
Η Παιδεία, γενικά, είναι το πνευματικό περιεχόμενο και οι αρχές που θα πάρει ένα παιδί από το περιβάλλον του – την οικογένεια, τους φίλους, τους συμμαθητές, το σχολείο του. Η δημόσια εκπαίδευση αφορά κυρίως τη μαθησιακή διαδικασία. Εκεί το κράτος πρέπει να επιδιώκει να προσφέρει εκείνο που ανέφερε ο Πρωθυπουργός στην επίσκεψή του στο υπουργείο Παιδείας: ποιότητα. Για τον λόγο αυτό μια σειρά μέτρων έχουν εξαγγελθεί: από τα σημαντικότερα ζητήματα στην ατζέντα είναι η άμεση βελτίωση του εκπαιδευτικού περιβάλλοντος των δημοσίων πανεπιστημίων της χώρας γι αυτό και η κατάργηση του ασύλου της ανομίας που εκεί επικρατεί θα αποτελέσει μια από τις πρώτες νομοθετικές πρωτοβουλίες της Κυβέρνησης, ώστε οι δημόσιες Αρχές να μπορούν να επεμβαίνουν στους χώρους των Πανεπιστημίων όταν προκαλείται αξιόποινη πράξη.
Επίσης, η αλλαγή του τρόπου διοίκησης των ΑΕΙ αποτελεί άμεση προτεραιότητα ώστε τα ΑΕΙ να είναι πραγματικά αυτόνομα , επαρκώς αξιολογούμενα και ανταγωνιστικά. Σε αυτό καθοριστικά θα συμβάλλουν η επαναφορά τόσο των Συμβουλίων Ιδρύματος όσο και η επαναφορά του θεσμού του Γενικού Γραμματέα στα ΑΕΙ, η επιλογή του οποίου θα γίνεται από κάθε ίδρυμα σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα και ο ρόλος του θα είναι καθοριστικός για την εύρυθμη λειτουργία του ιδρύματος. Επίσης, πολύ σημαντικό μέτρο στο αμέσως επόμενο διάστημα θα είναι να νομοθετηθεί η διεύρυνση των ξενόγλωσσων προπτυχιακών και μεταπτυχιακών προγραμμάτων και να δοθεί η δυνατότητα με ΣΔΙΤ για κάλυψη σημαντικών αναγκών όπως η κατασκευή φοιτητικών εστιών.
Τέλος αποτελεί άμεση ανάγκη να υπάρξει μέριμνα για την ενίσχυση του τεχνολογικού χαρακτήρα των νέων συγχωνευμένων , με απόφαση Γαβρόγλου, ιδρυμάτων που προέρχονται από τα πρώην ΤΕΙ για τα οποία υπήρξαν αντιδράσεις ως προς το πρόγραμμα σπουδών που έγινε χωρίς ακαδημαϊκά κριτήρια και χωρίς μέριμνα για την κατοχύρωση των επαγγελματικών δικαιωμάτων των αποφοίτων.
Εν κατακλείδι, οι νέοι μας, ολοκληρώνοντας τις σπουδές τους, πρέπει να βγουν στην αγορά εργασίας και ο ιδανικότερος τρόπος για να γίνει αυτό είναι η εξοικείωση με τον ιδιωτικό τομέα, ο οποίος θα πρέπει να αναπτύξει στενές σχέσεις με τα ελληνικά πανεπιστήμια – κάτι που έχει δαιμονοποιηθεί επί σειρά ετών από διάφορους φορείς αναχρονιστικών ιδεών. Η Κυβέρνηση και ο Πρωθυπουργός μπορούν και σε αυτό τον τομέα να κάνουν τη διαφορά!