Το μυστικό της Κομλούσκα
Ονομάζεται Κομλούσκα, βρίσκεται στην Ουγγαρία, κοντά στα σύνορα με τη Σλοβακία. Τα τελευταία πέντε χρόνια γνωρίζει εντυπωσιακή άνθηση. Το πιο εντυπωσιακά είναι ότι κανένας από τους κατοίκους της δεν είναι άνεργος.
Το μυστικό; Η Κομλούσκα έχει μετατραπεί σε «φορολογικό παράδεισο».
Ο δήμαρχος της πόλης Lαszlσ Kφteles εξηγεί στο euronews: «Καθώς δεν είχαμε τοπικές επιχειρήσεις, αποφασίσαμε να καταργήσουμε όλους τους φόρους που επιβάλλει η τοπική αυτοδιοίκηση, για να βοηθήσουμε τους επιχειρηματίες να αναπτύξουν τις εταιρείες τους.»
Οι αρχές της Κομλούσκα έχουν καταργήσει τα δημοτικά τέλη, τον τοπικό εταιρικό φόρο του 2%, το φόρο ιδιοκτησίας 2% και το φόρο στα τουριστικά καταλύματα.
Αποτέλεσμα, στην πόλη έχουν εισρεύσει 117 εταιρείες, κυρίως μεταφορών και logistics.
O διευθύνων σύμβουλος της Fσkusz Logistics, Rσbert Fekete, σημειώνει:
«Από όλους τους φόρους, ο τοπικός εταιρικός είναι ο πλέον δυσβάσταχτος για μία διεθνή μεταφορική εταιρεία, γιατί ανέρχεται σε 2% των εσόδων. Τα δικά μας έσοδα φτάνουν περίπου το ένα εκατομμύριο ευρώ. Αυτό το 2% μπορούμε να το επενδύσουμε σε νέες υποδομές.»
Τι διαπίστωσαν οι αρχές μετά την κατάργηση των φόρων;
Τα έσοδά τους πολλαπλασιάστηκαν χάρη στην έμμεση φορολογία και τις χιλιάδες θέσεις εργασίας που έχουν δημιουργηθεί.
Από τα όρια της κατάρρευσης, όπου είχε φτάσει η Κομλούσκα μετά την ουγγρική κρίση του 2008, τώρα έχει γίνει σχεδόν αυτάρκης.
«Ο μεγαλύτερος κερδισμένος αυτού του φορολογικού παραδείσου είναι το κράτος, γιατί τα περισσότερα έσοδα πηγαίνουν στο κράτος. Οι εταιρείες μας δίνουν δουλειά σε πάνω από 3.000 εργαζόμενους, τα φορτηγά μας ταξιδεύουν με ουγγρικές πινακίδες, πληρώνουν φορολογία και ασφάλιση στην Ουγγαρία.»
Μεταξύ των εταιρειών που επέλεξαν την Κομλούσκα ως έδρα, μία ναυτιλιακή από το Άμστερνταμ και μία εταιρεία κινηματογράφου με συνεργάτες στην Ασία.
Η οικονομική ανταποκρίτρια του euronews, Μπέα Άζμποθ, μεταδίδει:
«Δεν πιάνουν τα κινητά τηλέφωνα, το σήμα τους δε φτάνει εδώ, παρόλα αυτά η πόλη αναπτύσσεται. Όπως λέει ο δήμος, το μόνο που χρειάζονται για να αναπτυχθούν είναι θέληση, συνεργασία και ευρωπαϊκά κονδύλια».