Με ρυθμούς Τζαζ, κυλά και το βράδυ της 24ης Μαϊου 2012, στην Τεχνόπολις του Δήμου Αθηναίων. Οι Takoushis-Karapatakis Project από την Κύπρο, Yuri Honing Wired Paradise από την Ολλανδία και Riccardo Luppi΄s Mure Mure από την Ιταλία, ανεβαίνουν στη σκηνή χαρίζοντας αξέχαστες μελωδίες, στο πλαίσιο του 12ου Ευρωπαϊκό Φεστιβάλ Τζαζ, που διοργανώνει, από τις 23 έως και τις 27 Μαΐου 2012, η Τεχνόπολις του Δήμου Αθηναίων.
Πρόγραμμα:
ΠΕΜΠΤΗ 24/5
21.00-22.00 (ΚΥΠΡΟΣ) TAKOUSHIS-KARAPATAKIS PROJECT
Το σχήμα αποτελούν οι Μάριος Τακούσιης (πιάνο), Γαβριήλ Καραπατάκης (άταστο μπάσο), David Lynch (τενόρο και σοπράνο σαξόφωνο), Zαχαρίας Σπυριδάκης (κρητική λύρα), Στέλιος Ξυδιάς (ντραμς)
Ο πιανίστας Μαρίος Τακούσιης και ο μπασίστας Γαβριήλ Καραπατάκης έχουν μια εξαιρετική σχέση φιλίας και συνεργασίας πέραν των δέκα ετών. Τον χειμώνα του 2008 επισφραγίζουν την συνεργασία αυτή δημιουργώντας το M. Τακούσιης – Γ. Καραπατάκης Quartet το οποίο άρχισε να κάνει διάφορες εμφανίσεις σε Φεστιβάλ και σε επιλεγμένες μουσικές σκηνές της Κύπρου. Τον Ιούλιο του 2009 ηχογραφείται ο πρώτος τους ψηφιακός δίσκος ο οποίος κυκλοφορεί τον Μάρτιο του 2010 και με αφορμή αυτό δίνεται μία πετυχημένη συναυλία / παρουσίαση τον ίδιο μήνα στο «Ριάλτο» της Λεμεσού. Με την ίδια αφορμή θα παρουσιαστούν τον Ιούλιο του 2010 στο Αρχοντικό Αξιοθέας στα πλαίσια του Πολιτιστικού Φεστιβάλ Πανεπιστημίου Κύπρου. Την ίδια χρόνια δίνουν τρεις συναυλίες στη Λευκωσία, στη Λεμεσό και στη Λάρνακα στα πλαίσια του πιο σημαντικού ίσως πολιτιστικού γεγονότος στο νησί το Διεθνές Φεστιβάλ Κύπρια με φιλοξενούμενο καλλιτέχνη τον βιρτουόζο Nenad Bogdanovic στο ακορντεόν. Το 2011 αρχίζουν τις ηχογραφήσεις για το νέο τους δίσκο. Το Νοέμβριο παρουσιάζονται στο Limassol Jazz Festival 2011 σαν Μ. Τακούσιης – Γ. Καραπατάκης Project αφήνοντας τις καλύτερες εντυπώσεις, σε μια νέα συνεργασία με τον David Lynch, ένα από τους σημαντικότερους μουσικούς της σύγχρονης μουσικής σκηνής στην Ελλάδα και τον Ζαχαρία Σπυριδάκη, ένα σπουδαίο λυράρη της νέας γενιάς απο την Κρήτη. Ο νέος τους ψηφιακός δίσκος θα κυκλοφορήσει εντός του 2012. Με την καινούργια τους δουλειά εμβαθύνουν το λυρισμό τους και διευρύνουν την έκφραση τους σε νέα μουσικά πεδία αλληλεπίδρασης. Οι δυο μουσικοί, ο Μαρίος Τακούσιης και ο Γαβριήλ Καραπατάκης, έχουν σαν στόχο να αναπτύξουν την μουσική τους βασισμένη στην τζαζ με απαραίτητα στοιχεία την αλληλεπίδραση, τον αυτοσχεδιασμό και φυσικά την διάθεση του είδους αυτού. Παράλληλα, πηγή έμπνευσης για τις αυθεντικές ιδέες και συνθέσεις τους γίνεται η μεσογειακή κουλτούρα και παράδοση όπως και η χρήση παραδοσιακών οργάνων. Αναπόφευκτα οι επιρροές υπάρχουν και εμπεριέχονται σαν αναπόσπαστο μέρος των ακουσμάτων και βιωμάτων του κάθε μουσικού. Νέες δυναμικές δημιουργούνται με την συνύπαρξη του πιάνου, του ηλεκτρικού άταστου μπάσου με το σαξόφωνο ή το κλαρίνο, την κρητική λυρα και τα τύμπανα.
22.00-23.00 (ΟΛΛΑΝΔΙΑ) YURI HONING WIRED PARADISE
Yuri Honing (σαξόφωνο), Steven van Es (κιθάρα), Mark Hanstra (μπάσο), Joost Lijbaart (ντραμς)
Ο Yuri Honing είναι ένας από τους πιο σημαντικούς σαξοφωνίστες της Ολλανδίας, με πολλές διακρίσεις, μεγάλη πείρα, εκτενείς περιοδείες και πολυάριθμη δισκογραφία. Και μόνο το γεγονός ότι συνεργάζεται με μουσικούς όπως ο Charlie Haden και ο Paul Bley, δείχνει το εξαιρετικό καλλιτεχνικό του επίπεδο. Πέραν της ιδιαίτερης – και μακρόχρονης – ενασχόλησής του με την ακουστική τζαζ, ο Yuri Honing έχει και το ηλεκτρικό σχήμα Wired Paradise που φτιάχτηκε το 2002, με μουσική που βγαίνει αβίαστα από κάθε τζαζ και ροκ υπόβαθρο ενώ έχει και χαρακτήρα φανταστικού σάουντρακ. Οι περισσότερες συνθέσεις έχουν σαν σημείο εκκίνησης και έμπνευσης κινηματογραφικές ταινίες όπως “Kill Bill”, “Usual Suspects”, “L.A. Confidential” κ.λπ. ενώ, πέραν της τζαζ, μπορούμε να ακούσουμε αναφορές στη μουσική της Bjork, του Iggy Pop, των Radiohead κ.ά. Σύμφωνα με τους Wired Paradise, αυτό που μετράει δεν είναι το ύφος και το στυλ αλλά η επικοινωνία μέσω της μουσικής. Έτσι, ο Honing χρησιμοποιεί άφοβα την τζαζ, την ροκ, τη dance, την electronica, θέλοντας να ενισχύσει την άποψη του πως η τζαζ δεν είναι ύφος αλλά καλλιτεχνική γλώσσα. Ο Honing έχει περιοδεύσει σε περισσότερες από 70 χώρες και τον Γενάρη του 2012 τιμήθηκε με το Βραβείο Boy Edgar, το σημαντικότερο Ολλανδικό βραβείο για καλλιτέχνη της μουσικής τζαζ.
23.00-00.00 (ΙΤΑΛΙΑ) RICCARDO LUPPI’S MURE MURE
Ο σαξοφωνίστας και φλαουτίστας Riccardo Luppi γεννήθηκε στο Μιλάνο το 1954 και σπούδασε αρχικά φλάουτο στην Civica Scuola di Musica στο Μιλάνο και αργότερα αποφοίτησε με διπλώματα τζαζ σαν σαξοφωνίστας τόσο από το ωδείο της Μπολόνια όσο και του Μιλάνου. Ξεκίνησε την καριέρα του στην τοπική τζαζ σκηνή το 1976 παίζοντας με μερικούς από τους πιο σπουδαίους Ιταλούς μουσικούς. Ταυτόχρονα έπαιζε σε διεθνή τζαζ φεστιβάλ τόσο στην Ιταλία όσο και στο εξωτερικό με δικά του γκρουπ ή σαν sideman. Επιπρόσθετη εμπειρία του έδωσε η συμμετοχή του σε μεγάλα σχήματα μουσικών όπως οι Muhal Richard Abrams, Giorgio Gaslini, Enrico Rava, Martial Solal, Maria Schneider, Bob Mintzer, Kenny Wheeler, Roswell Rudd κ.ά. Από το 1992 άρχισε να πηγαίνει στις ΗΠΑ και έκτοτε έχει ανοίξει τις τουρνέ του στην Κεντρική Αμερική και στη Βόρειο Αφρική. Με το νέο αιώνα άρχισε να φτιάχνει διεθνικά γκρουπ από τα οποία έχουν περάσει μουσικοί όπως οι Nguyên Lê, Julian Arguelles, Perico Sambeat, Markus Stockhausen, Martin France, Gianluigi Trovesi, Norma Winstone κ.ά.
Παράλληλα με τις διδακτικές του υποχρεώσεις (σε ωδεία όπως το Conservatory of Music Giuseppe Verdi στο Μιλάνο), ο Riccardo Luppi έχει το δικό του κουαρτέτο – που λέγεται Riccardo Luppi’s Mure Mure και αποτελείται από νέους ευρωπαίους μουσικούς – καθώς και το σεξτέτο The Duke Ellington Project παράλληλα με ένα κουιντέτο και ένα 12μελές σχήμα που παρουσιάζει τις δικές του συνθέσεις και λέγεται The Riccardo Luppi Ensemble. Φυσικά, ο Luppi παίζει και με διάφορα ντούο και τρίο ελεύθερου αυτοσχεδιασμού…
[Προσωπική δισκογραφία: Live in Milan (El Negocito Records 2010) / Twelve Chances (Modern Times 1994) / Some More Chances (SplascH 2000) / Homage To Ellington (Soul Note 2002) / Ballads & More (A.B. 2007) / Mnemosine (Dischi della Quercia 2000) / Flames Frames (M.A.P. 2002)]
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 25/5
21.00-22.00 (ΙΣΠΑΝΙΑ) MARTA SANCHEZ QUARTET
Το γκρουπ αυτό αποτελείται από τους Μάρτα Σάντσεθ (πιάνο), Ρεϊνιέρ Ελισάρδε «Ελ Νεγρόν» (κοντραμπάσο), Αριέλ Μπρίνγκεθ (σαξόφωνο) και Αντρές Λίτβιν (ντραμς). Η μουσική τους έχει επιρροές από την κλασική μουσική, το ροκ, την ποπ και την πιο παραδοσιακή τζαζ μουσική ενώ ο αυτοσχεδιασμός έχει πρωταγωνιστικό ρόλο. Το κουαρτέτο αυτό έχει εμφανισθεί σε σημαντικά τζαζ events όπως το Φεστιβάλ Τζαζ της Μαδρίτης και το Φεστιβάλ Τζαζ της Βιτόρια, μεταξύ άλλων. Το 2011 κυκλοφόρησε η δουλειά τους Το κίτρινο σπιράλ από τη δισκογραφική εταιρεία Errabal.
Η Marta Sánchez μετά από σπουδές κλασικού πιάνου στράφηκε στη μελέτη της τζαζ και της σύγχρονης μουσικής με τον πιανίστα Μαριάνο Ντίαθ της Escuela Popular. Στη συνέχεια έκανε μαθήματα με τον πιανίστα Χερμάν Κούσιτς, τον σαξοφωνίστα Μπομπ Σαντς και τους πιανίστες Ζοάν Μοννέ, Ζοάν Ντίαθ και Αλμπέρτ Μποβέρ. Μελέτησε σύνθεση και ενορχήστρωση με τους Μιγέλ Άνχελ Μπλάνκο και Γκιγιέρμο Κλάιν. Κατά τη διάρκεια των περιόδων παραμονής της στη Νέα Υόρκη έκανε ιδιαίτερα μαθήματα με μαέστρους όπως ο Φρεντ Χερς, Άαρον Γκόλντμπεργκ, Μπρους Μπαρθ, Πιτ Μαλινβέρνι, κ.α. Πρόσφατα τελείωσε ένα μάστερ για performance πιάνου τζαζ στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης με υποτροφία Φούλμπραιτ. Συμμετέχει συχνά σε τζαζ events της Μαδρίτης ως πιανίστρια, έχει αξιόλογη δισκογραφική παρουσία ενώ τώρα ηγείται του κουαρτέτου της που αποτελείται από τους Ρεϊνιέρ Ελισάρδε «Ελ Νεγρόν» (κοντραμπάσο), Αριέλ Μπρίνγκεθ (σαξόφωνο) και Αντρές Λίτβιν (ντραμς). Με το κουαρτέτο της έχει πραγματοποιήσει περιοδείες σε σχεδόν ολόκληρη την Ισπανία. Επίσης έχει συνθέσει μουσική για μικρού μήκους ταινίες («Δεν μπορεί πια να περπατήσει» του Λουίσο Μπερδέχο, «Το Πάζλ» και «Κακό Προαίσθημα» της Μπελέν Μαθίας, κ.α.) και η δουλειά της έχει βραβευθεί με βραβεία καλλίτερης πρωτότυπης μουσικής στα φεστιβάλ μικρού μήκους ταινιών του Αλκαλά ντε Ενάρες, της Πάλμα ντε Μαγιόρκα και Curtfiction της Βαρκελώνης.
22.00-23.00 (ΔΑΝΙΑ) BEVORT 3
Πρόκειται για ένα καινούριο τρίο της δανικής τζαζ σκηνής. Η τζαζ, σαν μουσική, είναι γνωστό ότι ισορροπεί και εμπνέεται από το «νέο» και το «παλιό» ταυτόχρονα και το γκρουπ Bevort 3 δεν αποτελεί εξαίρεση. Παίζει με τα στάνταρντς της τζαζ και τη σύγχρονη μουσική δίνοντας δικές του ενορχηστρώσεις και δικά του κομμάτια ή ακόμα και διασκευάζοντας γνωστά ποπ τραγούδια με jazzy χρώματα. Σε πρώτο πλάνο είναι η συνθέτρια, σαξοφωνίστρια και τραγουδίστρια Pernille Bévort που μέχρι σήμερα έχει επτά προσωπικά άλμπουμ. Στο μπάσο είναι ο Peter Hansen και στα ντραμς ο Janus Templeton, δυο μουσικοί που ξεχωρίζουν στη σύγχρονη τζαζ σκηνή της Δανίας. Το τρίο αυτή την εποχή ηχογραφεί κομμάτια για το επόμενο CD του…
23.00-00.00 (ΠΟΛΩΝΙΑ) TUBIS TRIO
Ένα από τα πολλά υποσχόμενα νέα τζαζ γκρουπ της Πολωνίας, με πολύ καλές κριτικές, είναι το Tubis Trio. Η μουσική τους είναι σαφώς επηρεασμένη από τη σκανδιναβική τζαζ – όμως αυτές οι δυο «σχολές», της Πολωνίας και της Σκανδιναβίας έχουν ούτως ή άλλως πολλά κοινά σημεία και στοιχεία. Οι μουσικοί που απαρτίζουν το γκρουπ είναι δεξιοτέχνες σαν συνθέτες, σαν οργανοπαίχτες και σαν αυτοσχεδιαστές…
Από το 2008 το Tubis Trio αποτελούν ο πιανίστας Maciej Tubis, ο μπασίστας Marcin Lamch και ο ντράμερ Przemek Pacan. Παίζουν αποκλειστικά δική τους μουσική που συνθέτει ο Maciej Tubis ή κάνουν σύγχρονες διασκευές και αυτοσχεδιασμούς σε γνωστά τζαζ κομμάτια έτσι ώστε να παραμένουν ανοιχτοί στους μουσικούς τους ορίζοντες…
Το πιο πρόσφατο άλμπουμ τους, “Live in Luxemburg”, χαρακτηρίστηκε από το βρετανικό περιοδικό Jazzwise ως ένα από τα καλύτερα του 2009. Η μουσική του Tubis Trio φέρνει κοντά την κλασική και την ευρωπαϊκή τζαζ – και είναι εύστροφη και απολαυστική μουσική, γεμάτη ενδιαφέροντα σημεία καθώς βασίζεται στην κληρονομιά της τζαζικής παράδοσης. Το γκρουπ παίζει με αίσθημα, αφοσίωση και φαντασία…
ΣΑΒΒΑΤΟ 26/5
21.00-22.00 (ΤΣΕΧΙΑ) KRYSTOF MAREK, SARA BUKOVSKA
O Kryštof Marek, γεννημένος το 1967, είναι ένας αξιόλογος Τσέχος τζαζ πιανίστας και επίσης καταξιωμένος συνθέτης, αρχιμουσικός και διασκευαστής μουσικών έργων που ασχολείται ενεργά με την τζαζ, την ποπ καθώς και τη σύγχρονη κλασική μουσική. Σπούδασε πιάνο με τον καθηγητή Zdeněk Páleniček και διεύθυνση ορχήστρας με τον καθηγητή Jiří Kolář. Από τα τέλη της δεκαετίας του 80 συμμετέχει – ως πιανίστας, διευθυντής, διασκευαστής μουσικών έργων και συνθέτης – σε μουσικά και θεατρικά έργα ευρείας γκάμας. Αυτή την περίοδο είναι διευθυντής στο Μουσικό Θέατρο στο Καρλίν της Πράγας, παίζει τακτικά με την Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της Τσεχίας και στα πλαίσια του φεστιβάλ Prague Proms διηύθυνε, μεταξύ άλλων, τις συναυλίες «Hollywood Night», «Jazz Meets Symphony» και άλλες. Το 2010 έδωσε συναυλία ως φιλοξενούμενος με το διάσημο ολλανδικό σχήμα Metropole Orchestra στο τζαζ φεστιβάλ της Χάγης. Στο Θέατρο του J. K. Tyl στο Πίλζεν Τσεχίας ανέβασε πρόσφατα την τζαζ οπερέτα «Κρίστιαν ΙΙ» την οποία συνέθεσε ο ίδιος. Έχουν κυκλοφορήσει CD με δικές του συνθέσεις – τζαζ και άλλων ειδών μουσικής.
Η πιανίστρια Sára Bukovská, γεννημένη το 1977, συγκαταλέγεται ανάμεσα στις πιο αναγνωρισμένες πιανίστριες της νέας γενιάς και στους πιο αξιόλογους μουσικούς στη σύγχρονη μουσική σκηνή της Τσεχίας. Είναι απόφοιτος του Ωδείου του Πίλζεν (Plzeň). Ήδη ως φοιτήτρια του 2ου έτους έγινε repetiteur του τμήματος όπερας του Θεάτρου του J. K. Tyl στο Πίλζεν, όπου αργότερα ανέλαβε τη θέση repetiteur και μαέστρου επίσης των τμημάτων μιούζικαλ και οπερέτας. Αυτή την περίοδο είναι μαέστρος και repetiteur στο Μουσικό Θέατρο στο Καρλίν της Πράγας. Η γκάμα των μουσικών δραστηριοτήτων της είναι όμως πολύ πιο ευρεία. Εκτός από επιτυχής πιανίστρια, ασχολείται επίσης με σύνθεση και μουσική σκηνοθεσία. Χάρη στις δυνατότητες και τις ικανότητές της, τον εξαιρετικό καλλιτεχνικό της ζήλο και το ευρύ ρεπερτόριο (κλασική μουσική, όπερα, σανσόν, τζαζ) συνεργάζεται επίσης με άλλα θέατρα και μουσικές σκηνές της Τσεχίας και ως πιανίστρια-σολίστας δίνει πολυάριθμες συναυλίες στην Τσεχία, καθώς και στο εξωτερικό, κυρίως στην Ιαπωνία και στη Γερμανία.
22.00-23.00 (ΛΕΤΟΝΙΑ) MARIS BRIEZKALNS QUINTET
Intars Busulis (φωνή, τρομπόνι), Viktors Ritovs (πιάνο, πλήκτρα), Gints Paberzs (σαξόφωνα), Andris Grunte (μπάσο), Maris Briezkalns (ντραμς)
Το MBQ είναι ένα από τα κορυφαία και πιο ενδιαφέροντα μικρά ακουστικά – και mainstream – σχήματα της λετονικής τζαζ σκηνής. Ειδικεύεται με κάποιο τρόπο σε ποπ τζαζ ή λάτιν τζαζ ρεπερτόριο και μέχρι σήμερα έχει εμφανιστεί σε πολλές τζαζ σκηνές και φεστιβάλ της Ευρώπης και της Αμερικής…
Το 2005 ο Maris Briezkalns και οι φίλοι του έφτιαξαν το πρώτο τους άλμπουμ, που είχε τίτλο “Latvian Evergreens”, χωρίς να φαντάζονται πως κάτι τέτοιο θα μπορούσε να έχει συνέχεια. Όμως τώρα το MBQ έχει και ένα δεύτερο volume – και είναι τόσο εντυπωσιακό, πνευματώδες και όμορφο όσο το πρώτο. Μερικά από τα κομμάτια του έχουν ένα μυστήριο – όμως άλλα είναι αναγνωρίσιμα από την πρώτη στιγμή. Όλα τους όμως, απελευθερωμένα από τα ράφια των αρχείων και της ιστορίας, βιώνουν μια δεύτερη ζωή…
Ο αρχηγός του γκρουπ είναι ο ντράμερ και παραγωγός Maris Briezkalns. Έχει εμπειρία ως διευθυντής των στούντιο ηχογραφήσεων της λετονικής ραδιοφωνίας όπως και σαν ντράμερ της, επί σειρά ετών, μεγάλης ορχήστρας της με την οποία έχει συμμετάσχει σε πλήθος ηχογραφήσεων. Έχει δώσει πολλά master classes και έχει εμφανιστεί σε πάρα πολλές χώρες της Ευρώπης, της Αμερικής και της Ασίας. Διευθύνει το Κέντρο Σύγχρονης Μουσικής και κάνει το διεθνές τζαζ φεστιβάλ “Rigas Ritmi” όπως και τον διαγωνισμό για μουσικούς τζαζ “Sony Jazz Stage”. Και, βέβαια, κάνει την παραγωγή πολλών CD της λετονικής τζαζ σκηνής…
Όσο για τα υπόλοιπα μέλη του γκρουπ, πρόκειται για ξεχωριστούς και διακεκριμένους μουσικούς της τοπικής τζαζ σκηνής.
[Δισκογραφία: Felix Jazz / Latvian Evergreens Vol. 1 / Latvian Evergreens Vol. 2 / The Best Of Sony Jazz Stage / Jazz From Latvia / Jazz na Hrade (Live) – Jazz at Prague Castle 2010
23.00-00.00 (ΕΛΛΑΔΑ) HARIS LAMBRAKIS QUARTET
Πώς γίνεται να παίζεις modal τζαζ και να δίνεις την αίσθηση ότι μιλάς τη γλώσσα της Ανατολής; Την απάντηση σε αυτό το ερώτημα, που περικλείει μια θεμελιακή αντίθεση, μπορεί να δώσει μόνον η μουσική και ο τρόπος παιξίματος του κουαρτέτου του Χάρη Λαμπράκη. Το κουαρτέτο του Χάρη Λαμπράκη αποτελεί σύμπραξη τεσσάρων μουσικών με κοινές αναφορές, αλλά και με αξιοσημείωτη πορεία ως σολίστες. Σημείο εκκίνησης για όλους αποτελεί η τροπική (modal) τζαζ των δεκαετιών του 1960 και του 1970, ο αυτοσχεδιασμός αλλά και η παραδοσιακή μουσική της ευρύτερης περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου
Οι επιρροές από τον John Coltrane και τον Bill Evans, αλλά και η έμπνευση από δυτικές αρμονίες, ρυθμούς και μελωδίες, είναι προφανείς. Ωστόσο, το μεγάλο μουσικό όπλο του σχήματος είναι ότι κατορθώνει να ακούγεται ως το απόλυτα σύγχρονο γκρουπ της ελληνικής τζαζ σκηνής, με έναν ήχο συμπαγή, καινούργιο, δημιουργικό, που είναι αποτέλεσμα ώσμωσης ποικίλων μουσικών στοιχείων, καταβολών και επιρροών, όπου όμως αδυνατείς να διακρίνεις τα επιμέρους «δομικά υλικά». Η μουσική τους, κοντολογίς, αποτελεί δικαίωση της έννοιας της «καθαρής δημιουργίας».
ΚΥΡΙΑΚΗ 27/5
21.00-22.00 (ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ) MARIA JOAO & MARIO LAGINHA PROJECT
Δύσκολα θα βρει κανείς στον ευρωπαϊκό χώρο – ή και ευρύτερα – πιο τολμηρή και original φωνή από αυτή της Maria Joao Monteiro Grancha (ή, απλά, Maria Joao). Σαν καθαρή τραγουδίστρια της τζαζ, η Maria Joao διαθέτει το πάθος της Billie Holiday, την εφευρετικότητα της Ella Fitzgerald και το sex appeal της βραζιλιάνας Elis Regina. Η ίδια η καταγωγή της (πορτογαλική και αφρικάνικη) την τοποθετεί, ταυτόχρονα με άνεση στον χώρο της world μουσικής και, ψάχνοντας την δισκογραφία της, θα την συναντήσουμε σε πλήθος από διεθνικά μουσικά πλαίσια. Η Maria Joao είναι πασίγνωστη στη διεθνή world jazz σκηνή σήμερα. Ξεκίνησε την ενασχόλησή της με την τζαζ στις αρχές της δεκαετίας του ’80 και στα μέσα της ίδιας δεκαετίας είχε ήδη αρχίσει να εντυπωσιάζει. Ιδιαίτερη αίσθηση έκαναν τα ντουέτα της με την γιαπωνέζα πιανίστρια Aki Takase. Κάπου στις αρχές της δεκαετίας του ’90 αποφασίζει πως είναι πια καιρός να δείξει την βαθιά της σχέση με την λαϊκή μουσική της πατρίδας της και σχηματίζει το γκρουπ Cal Viva σε πρώτη φάση και, στη συνέχεια, απλώνει αυτή της την προσέγγιση σε κάθε τύπο και στυλ της τζαζ, με αποτέλεσμα να θεωρείται μια από τις καλύτερες τζαζ τραγουδίστριες σήμερα, σε διεθνές επίπεδο. Κάθε project της Maria Joao είναι και ένα ξεχωριστό πεδίο εκφραστικής διερεύνησης – και κάθε παρουσία της (συναυλιακή ή δισκογραφική) αποτελεί μια εμπειρία. Η Maria Joao συνεργάζεται σταθερά με τον πιανίστα Mário Laginha και η μουσική σύνδεση που έχουν πετύχει μεταξύ τους δίνει εξαιρετικά καλλιτεχνικά / αισθητικά αποτελέσματα αλλά και ευκαιρίες για δημιουργική συνεργασία με εξαίρετους μουσικούς όπως οι António Pinho Vargas, Carlos Bica, Joe Zawinul, Thomas Quasthoff, Gilberto Gil, Laureen Newton, Bobo Stenson, Christof Lauer και πάρα πολλούς άλλους. Η συνεργασία της Maria και του Mário μετρά περίπου τρεις δεκαετίες και αντικατοπτρίζεται σε πλήθος από κοντσέρτα ανά τον κόσμο και ιδιαίτερες ηχογραφήσεις όπως “Danças”, “Fábula”, “Cor”, “Lobos, Raposas e Coiotes”, “Chorinho Feliz”, “Mumadji”, “Undercovers”, “Tralha” και “Chocolate”. Η συνύπαρξη του Laginha και της Joao – σε δίσκο ή στη σκηνή – μετασχηματίζει το event σε δημιουργικότητα και συγκίνηση. Η μουσική που κάνουν είναι, πάνω απ’ όλα, η μουσική που τους αρέσει και τους ευχαριστεί – αυτή που θέλουν να κάνουν. Ακούγοντάς την διακρίνουμε την αυθεντικότητα και την πολιτισμικότητα που μεταφέρει – όχι μόνο από την Πορτογαλία αλλά και από τον υπόλοιπο κόσμο…
22.00-23.00 (ΛΟΥΞΕΜΒΟΥΡΓΟ) MICHEL PILZ & GEORG RUBY
Michel Pilz (μπάσο κλαρίνο), Georg Ruby (πιάνο)
Από το 2007 ο Georg Ruby, πιανίστας από την Κολωνία και ο Michel Pilz, κλαρινετίστας από το Λουξεμβούργο δουλεύουν πάνω σ’ ένα project που το ονομάζουν “Instant Composings”, δηλαδή «στιγμιαίες συνθέσεις». Μέσα από τη συνεργασία τους και τα ταξίδια τους ανάμεσα στο Λουξεμβούργο, την Κολωνία και το Saarbrücken, οι δυο μουσικοί γνωρίστηκαν πολύ καλά και εκτίμησε ο καθένας τις ποιότητες του άλλου. Τόσο ο Michel Pilz όσο και ο Georg Ruby ανήκουν – ο καθένας με τον δικό του τρόπο – στον χώρο των πολύ σπουδαίων ευρωπαίων μουσικών αυτοσχεδιαστών, πράγμα που αντικατοπτρίζεται και εκφράζεται σε πλήθος από ηχογραφήσεις, ραδιοφωνικές παραγωγές και συναυλίες σε όλο τον κόσμο…
Ο Georg Ruby είναι πολυπράγμων ως χαρακτήρας. Παίζει σόλο, παίζει με το τρίο του, το “Village Zone”, σε ντουέτο με τον σαξοφωνίστα Wollie Kaiser, είναι μαέστρος της “Blue Art Orchestra” που έχει διακριθεί σε διαγωνισμούς, και επίσης είναι συνιδρυτής του project Stadtgarten της Κολωνίας, έχει το δισκογραφικό label JazzHausMusik και από το 2002 είναι επικεφαλής σπουδών τζαζ της Hochschule für Musik Saar στο Saarbrücken.
Ο βετεράνος Michel Pilz ζει και εργάζεται στο Λουξεμβούργο και θεωρείται από τους πρωτοπόρους αυτοσχεδιαστές όπως και από τους κορυφαίους μετρ στο μπάσο κλαρίνο. Το όνομά του κοσμεί σπουδαίους και ιστορικούς δίσκους της ευρωπαϊκής free jazz από τα sixties και εντεύθεν, με Manfred Schoof και άλλους μεγάλους αυτής της σκηνής…
Η ιδέα των “Instant Composings” είναι εύγλωττη και αυτονόητη και έχει να κάνει με την στιγμιαία και ζωντανή εξέλιξη της μουσικής επί σκηνής, στα επιδέξια χέρια δυο μουσικών που την αναπτύσσουν μέσα από τη δική τους καλλιτεχνική οπτική, με δύναμη, ευαισθησία, ένταση, χιούμορ κ.ο.κ. Ο πλούτος των ηχοχρωμάτων τους είναι που έκανε το άλμπουμ τους, «Deuxième Bureau» του 2011 να διακριθεί…
23.00-00.00 BIG BAND ΔΗΜΟΥ ΑΘΗΝΑΙΩΝ
Την λήξη του φεστιβάλ δίνει ένα από τα τέσσερα μουσικά σύνολα του Δήμου Αθηναίων, η Big Band Το ρεπερτόριο της Big Band του Δήμου Αθηναίων αποτελείται από ιστορικές συνθέσεις και ενορχηστρώσεις των πρωτοπόρων δημιουργών της Big Band φιλολογίας, επίσης από έργα της σύγχρονης ποιοτικής τζαζ .
Η Big Band του Δήμου Αθηναίων έχει παρουσιαστεί σε όλες τις μεγάλες αίθουσες και φεστιβάλ μουσικής και τεχνών στη Αθήνα, Θεσσαλονίκη, καθώς και στην ελληνική περιφέρεια. Έχει συνεργαστεί με διεθνούς φήμης σολίστες όπως Chico Freeman, BobbΥ Shew, Bill Russo, Dan Owens, Χρήστο Ραφαηλίδη, Γιώργο Κοντραφούρη, Τάκη Πατερέλη, Γιώτη Σαμαρά, Veronica Mortensen, Julie Massino κ.α.. Η ευελιξία αλλά και το υψηλότατο επίπεδο των μουσικών εκτελεστών της Big Band του Δήμου Αθηναίων εκφράζουν την Ελληνική προσέγγιση στην ερμηνεία της jazz και συνθέτουν ένα ξεχωριστό ηχητικό γεγονός.
«Τεχνόπολις» Δήμου Αθηναίων: Πειραιώς 100, Γκάζι
Τηλέφωνο Επικοινωνίας 2103475518 ,www.technopolis-athens.com
Ώρα έναρξης 21.00
Η είσοδος είναι ελεύθερη.
Ημερομηνία: Τετ, 23/05/2012 – 21:00 – Κυρ, 27/05/2012 – 23:00