Ως “Λαϊκή Συσπείρωση Νέας Ιωνίας” καταψηφίσαμε τον προϋπολογισμό που έφερε η δημοτική αρχή στο Δημοτικό Συμβούλιο για το 2021, γιατί στρέφεται ενάντια στα δικαιώματα του λαού. Υποτάσσεται, όπως και ο κρατικός προϋπολογισμός, στις ανάγκες των λίγων, αγνοώντας τις ανάγκες των πολλών. Ευθυγραμμίζεται με τις χρεοκοπημένες επιδιώξεις της κυβέρνησης, εξοικονομώντας από τις πλάτες του λαού ζεστό χρήμα για τους μεγάλους επιχειρηματίες, τις τράπεζες και το κρατικό χρέος.
Η Διοίκηση Θωμαΐδου είναι συνένοχη, όχι μόνο γιατί αποδέχεται πλήρως αυτό το πλαίσιο, αλλά και γιατί πλειοδοτεί στην εφαρμογή του. Η εισηγητική ομιλία της δημάρχου στο Δημοτικό Συμβούλιο αποτέλεσε την επιβεβαίωση της άκρατης στήριξης της εγκληματικής κυβερνητικής πολιτικής και της πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Για ακόμη μια χρονιά, η δημοτική αρχή κινείται στην ίδια λογική: Να μη διεκδικεί πόρους από την κυβέρνηση για έργα ζωτικής σημασίας για την πόλη, να μην ιεραρχεί τις επείγουσες λαϊκές ανάγκες.
Τελικά, ο προϋπολογισμός του Δήμου Ν. Ιωνίας 2021 πέρασε με τις 9 ψήφους των δημοτικών συμβούλων της Διοίκησης. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός πως η «ΕΝΟΤΗΤΑ για τη Ν. Ιωνία» (ΣΥΡΙΖΑ), ενώ διέρρεε πως δε θα συμμετέχει στην ψήφιση του προϋπολογισμού, τελικά πήρε μέρος και μαζί με την παράταξη «Δημιουργία Αλληλεγγύη» (ΚΙΝΑΛ-ΝΔ) καταψήφισαν, ασκώντας κριτική όχι για το αντιλαϊκό περιεχόμενο του προϋπολογισμού, αλλά για διαχειριστικά ζητήματα, δείχνοντας δυσκολία να οικοδομήσουν μια πειστική διαχωριστική γραμμή, καθώς συμφωνούν επί της ουσίας στον χαρακτήρα του προϋπολογισμού, στην κατεύθυνση της φορολογίας σε βάρος των εργαζομένων.
Η ΚΡΑΤΙΚΗ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΜΕΙΩΝΕΤΑΙ, Η ΦΟΡΟΛΗΣΤΕΙΑ ΤΟΥ ΛΑΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΕΙ
Από το 2011 μέχρι σήμερα, η κρατική χρηματοδότηση προς τον Δήμο Ν. Ιωνίας έχει μειωθεί κατά 50%, με τη φετινή ετήσια κρατική επιχορήγηση για τον Δήμο Ν. Ιωνίας να παραμένει ίδια με πέρσι. Την ίδια στιγμή, η πανδημία αναδεικνύει με τραγικό τρόπο τις τεράστιες ελλείψεις μέτρων προστασίας της ζωής του λαού της πόλης, τις ελλείψεις σε σχολικές αίθουσες, τις αυξημένες ανάγκες για περισσότερους ελεύθερους και κοινόχρηστους χώρους, για περισσότερο προσωπικό, καθώς ήταν αδύνατο να τηρηθούν τα υγειονομικά μέτρα στα σχολεία, στα δημόσια και δημοτικά κτίρια.
Τα αποτελέσματα αυτής της πολιτικής είναι το 46% των εσόδων του δήμου να είναι από την κρατική χρηματοδότηση και το 54% να προέρχεται από ίδια έσοδα. Δηλαδή πάνω από τα μισά έσοδα του δήμου να προέρχονται από την επιπλέον αφαίμαξη του λαού, από ανταποδοτικά τέλη, φόρους, παράβολα, πρόστιμα, κατασχέσεις και άλλα χαράτσια που επιβάλει ο δήμος. Κι ενώ ήδη ο λαός έχει πληρώσει ένα κάρο κρατικούς φόρους που δεν αποδίδονται στο δήμο μας από τις εκάστοτε κυβερνήσεις ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ.
«ΟΛΑ ΤΡΙΓΥΡΩ ΑΛΛΑΖΟΥΝΕ ΚΙ ΟΛΑ ΤΑ ΙΔΙΑ ΜΕΝΟΥΝ…»
Μετά την τεράστια αφαίμαξη που έχουν υποστεί εργαζόμενοι, συνταξιούχοι και αυτοαπασχολούμενοι την τελευταία δεκαετία στο εισόδημά τους και το γκρέμισμα των ασφαλιστικών και εργασιακών τους δικαιωμάτων, η διοίκηση Θωμαΐδου διατυμπανίζει ότι μείωσε κατά 10% τα ανταποδοτικά τέλη. Αποφεύγει, όμως, σκόπιμα να πει ότι είχε τη δυνατότητα -και το προτείναμε ως “Λαϊκή Συσπείρωση”- να προχωρήσει σε ουσιαστική μείωση των ανταποδοτικών τελών ακόμη και πάνω από 30% αφού:
• Κάθε χρόνο, μόνο τα τρία τελευταία χρόνια παρουσίαζε πλεονάσματα κατά μέσο όρο πάνω από 1.600.000 ευρώ.
• Από την εγκατάσταση των λαμπτήρων LED μειώνονται τα έξοδα που πληρώνουν οι κάτοικοι για ρεύμα κατά κάποιες χιλιάδες ευρώ.
• Πήρε έκτακτη επιχορήγηση 1.060.000 ευρώ (Πρόγραμμα Φιλόδημος) για αγορά απορριμματοφόρων και μηχανημάτων με αποτέλεσμα τα ποσά που είχε εγγράψει στον προϋπολογισμό του δήμου γι’ αυτό το σκοπό να τα εξοικονομήσει, αφού δεν χρειάστηκε να τα ξοδέψει.
• Δάνειο το οποίο έληξε το 2020 προσθέτει στα ταμεία του Δήμου περίπου 800.000 ευρώ το χρόνο που ήταν η ετήσια δόση του δανείου.
• Μετά τη νομιμοποίηση των αυθαίρετων χώρων προέκυψαν 1.300.000 τ.μ. επιπλέον (με την καταμέτρηση να συνεχίζεται) που θα αυξήσουν τα έσοδα του Δήμου από ανταποδοτικά τέλη το 2021 τουλάχιστον κατά 1.500.000 ευρώ το χρόνο.
Έτσι, ενώ μπορούσαν να κάνουν πολύ πιο ουσιαστικές μειώσεις, προτίμησαν να συμμορφωθούν με την κυβερνητική απαίτηση για τη δημιουργία πλεονασμάτων χαρατσώνοντας τη λαϊκή οικογένεια.
Την ίδια στιγμή,
• Τα τροφεία στους παιδικούς σταθμούς παραμένουν σχεδόν ίδια.
• Οι εισφορές των δημοτών στα προγράμματα του δήμου παραμένουν ίδιες ή και αυξάνονται.
Πάγια θέση της “Λαϊκής Συσπείρωσης” είναι πως τα δημοτικά τέλη συνιστούν μορφή πρόσθετης φορολογίας των δημοτών και πρέπει να καταργηθούν!
ΓΙΑ ΤΟ ΤΕΧΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Το Τεχνικό Πρόγραμμα του Δήμου αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα τμήματα του προϋπολογισμού γιατί καθορίζει κυριολεκτικά το επίπεδο ζωής των κατοίκων της πόλης και της νεολαίας της. Η ύπαρξη και δημιουργία κοινωνικών δομών, όπως είναι τα σχολεία, τα γήπεδα και τα γυμναστήρια, οι ελεύθεροι και κοινόχρηστοι χώροι, τα έργα για την αντισεισμική και αντιπλημμυρική προστασία του πληθυσμού, οι χρήσεις γης κ.ά. αποτελούν χειροπιαστό δείγμα για κάθε δημοτική αρχή για την πολιτική που εφαρμόζει, για το αν στηρίζει ή όχι την αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης.
Το Τεχνικό Πρόγραμμα 2021 αποτυπώνει την εγκατάλειψη του Δήμου Ν. Ιωνίας από κυβέρνηση και δημοτική αρχή!
• Από τα 47 “νέα έργα” του τεχνικού προγράμματος ύψους 39.311.000 ευρώ, τα 45 έχουν από 1-5 χρόνια που επανεγγράφονται στους προϋπολογισμούς. Η πίστωση για 19 από αυτά είναι μόλις 4.424.000 ευρώ, ενώ για τα υπόλοιπα 28 είναι μηδενική! Από αυτά τα 19, περίπου τα μισά, είναι για ένα μόνο έργο, την επανάχρηση (!!!) μετά από πολλά χρόνια του πρώην 1ουΒρεφ/κού Σταθμού.
• Με οδηγία της ΕΕ, δίνονται μέσω των δήμων εκατομμύρια ευρώ (π.χ. 620.000 για το 1οΓυμνάσιο Ν. Ιωνίας) σε μεγάλες επιχειρήσεις για έργα ενεργειακής αναβάθμισης σχολείων, που βεβαίως είναι αναγκαία, όμως η λογική της «επιλεξιμότητας» των έργων από την ΕΕ, οδηγεί στο να μη δίνεται ούτε ένα ευρώ για την απαλλοτρίωση χώρων για την κατασκευή νέων σχολείων.
• Δεν υπάρχει καμιά μελέτη ούτε καν πρόβλεψη για διεκδίκηση επιδοτήσεων, για απαλλοτριώσεις και αξιοποίηση δεκάδων χώρων παλιών εργοστασίων που σίγουρα την κατάλληλη στιγμή θα καταλήξουν και αυτά στα χέρια μεγαλοεπενδυτών, όπως και τόσα άλλα που στέρησαν από τον λαό ζωτικούς χώρους για κοινωνικές δομές, σχολεία, πάρκα κ.ά.
• Μηδενικές είναι και οι πιστώσεις για την αντισεισμική θωράκιση των σχολείων.
• Σε σοβαρό και χρόνιο περιβαλλοντικό πρόβλημα εξελίσσεται η εξεύρεση χώρου στάθμευσης για την απομάκρυνση των απορριμματοφόρων του δήμου από τον χώρο του δημοτικού σταδίου, που ρυπαίνει για χρόνια τη γύρω περιοχή και στερεί από τη νεολαία τη χρήση ενός σημαντικά μεγάλου αθλητικού χώρου. Η παρούσα δημοτική αρχή, όπως και οι προηγούμενες, βολεύεται να τον χρησιμοποιεί σαν σταθμό μεταφόρτωσης απορριμμάτων συνεχίζοντας να ρυπαίνει τη γύρω περιοχή.
Οι κυβερνητικοί σχεδιασμοί για το μέλλον της πόλης, με την ανοχή ή και τη στήριξη των δημοτικών παρατάξεων που στηρίζουν η ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΙΝΑΛ, είναι σε βάρος των κατοίκων, γιατί εξυπηρετούν την κερδοφορία των λίγων!
• Δεν προβλέπεται καμία μελέτη για τις τεράστιες επιπτώσεις που άμεσα θα προκύψουν στη λειτουργία της πόλης από την ολοκλήρωση και την εκ νέου χρήση του γηπέδου της ΑΕΚ, από τη δρομολογούμενη κατασκευή ΚΑΖΙΝΟ πλησίον της Αλσούπολης, την επέκταση της γραμμής του Μετρό μέχρι τον Περισσό και τις επεμβάσεις που ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη στην περιοχή, από τον σταθμό ΗΣΑΠ Περισσού έως και την ΚΟΛΟΥΜΠΙΑ, με τη λειτουργία υπόγειων γκαράζ στο Ο.Τ. 445 (Ιωνικό Κέντρο) και στο Ο.Τ. 150, ώστε να προκύψουν τεκμηριωμένα οι αναγκαίες επεμβάσεις, αλλά και η επιβεβλημένη αντίδραση του δήμου όπου χρειάζεται.
• Σοβαρότατο πρόβλημα αποτελούν οι χρήσεις γης που παραμένουν εδώ και χρόνια ανενεργές, με αποτέλεσμα να μην υπάρχουν κανόνες στην πόλη για το τι επιτρέπεται και τι όχι.
Η δημοτική αρχή Θωμαΐδου, που διοικεί μια πόλη 100.000 κατοίκων, μας παρουσιάζει ένα Τεχνικό Πρόγραμμα 4,5 εκατ. ευρώ (σχεδόν όλα από μεταφορά προηγούμενων χρόνων), με ανύπαρκτη χρηματοδότηση από την κυβέρνηση προσπαθώντας να πείσει ότι αυτή η πόλη μπορεί να γίνει ανθρώπινη! Όμως, η πραγματικότητα είναι αμείλικτη και βοά!
ΓΙΑ ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΒΡΕΦΟΝΗΠΙΑΚΟΥΣ ΣΤΑΘΜΟΥΣ
Τα ποσά που δίνονται για τη λειτουργία, τη συντήρηση και τις επισκευές στα σχολεία είναι ίδια με πέρσι και πολύ πίσω από τις ανάγκες, ενώ δεκάδες σχολεία του δήμου μας έχουν ανάγκη – ιδιαίτερα σε περίοδο πανδημίας – από ουσιαστικές παρεμβάσεις στις μονώσεις, στους αύλειους χώρους, στις αίθουσες κ.λπ.
• Τα χρήματα για την επισκευή υγρομονώσεων και την ανακαίνιση χρωματισμών για το 2021 είναι μόλις 69.702 ευρώ και δεν αρκούν ούτε για μπογιές!
• Η νέα μείωση της χρηματοδότησης των Σχολικών Επιτροπών από την κυβέρνηση κατά 18% (από 619.000 σε 504.000) που δίνονται για να καλύψουν τις λειτουργικές τους ανάγκες μειώνοντας πάνω από το 50% τις επιχορηγήσεις στο σύνολο των σχολείων, δημιουργεί συνθήκες ασφυξίας στη λειτουργία τους. Αυτό σημαίνει ότι για τα 46 σχολεία του δήμου Νέας Ιωνίας αντιστοιχούν μόλις 11.000 ευρώ το χρόνο!!!
• Στο τεχνικό πρόγραμμα για την ανέγερση νέων σχολείων και νηπιαγωγείων και ενώ τα νηπιαγωγεία ασφυκτιούν λόγω της υποχρεωτικής εφαρμογής της δίχρονης προσχολικής αγωγής και τα νήπια στοιβάζονται σε οικίσκους, δεν προβλέπεται ούτε ένα ευρώ για την απαλλοτρίωση και τη διαμόρφωση χώρων ώστε να γίνουν νηπιαγωγεία.
• Για την αντιμετώπιση της πανδημίας στα σχολεία και ενώ είναι επιτακτική ανάγκη να γίνονται απολυμάνσεις και συχνά δωρεάν τεστ σε μαθητές και εκπαιδευτικούς, δίνουν μόνο 30.000 ευρώ, δηλαδή μόλις 652 ευρώ για κάθε σχολείο!
ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΙΚΡΟΥΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ
Η Διοίκηση Θωμαΐδου δεν πήρε ούτε το αυτονόητο μέτρο για απαλλαγή από τα δημοτικά τέλη το διάστημα που τα μαγαζιά είναι κλειστά λόγω του lockdown. Απέρριψε όλες τις προτάσεις της “Λαϊκής Συσπείρωσης” για 4μηνη απαλλαγή των ανέργων, των αυτοαπασχολούμενων και εμπόρων από τα δημοτικά τέλη στην πρώτη φάση της πανδημίας, ενώ μέχρι σήμερα δεν έχει εφαρμόσει την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου για απαλλαγή των ΕΒΕ στο δεύτερο κύμα της πανδημίας. Μεγάλα supermarket, αλυσίδες πολυκαταστημάτων και τράπεζες που χρηματοδοτούνται με εκατοντάδες εκατ. ευρώ έχουν τον ίδιο συντελεστή στα ανταποδοτικά τέλη με αυτά της κατοικίας και των μικρών επαγγελματιών!
ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ
Η συνολική κρατική επιχορήγηση προς τον δήμο (9 εκατ. ευρώ) είναι τόσο μικρή που δεν φτάνει ούτε για τις αμοιβές των εργαζομένων του, που είναι 11,7 εκατ. ευρώ! Η υποχρηματοδότηση και η απαγόρευση των προσλήψεων έχει ως αποτέλεσμα την υποστελέχωση όλων των υπηρεσιών του Δήμου και σχέσεις εργασίας-λάστιχο με την επέκταση των ελαστικών σχέσεων εργασίας (5μηνα, 8μηνα, συμβασιούχοι ορισμένου χρόνου κ.λπ.). Αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης είναι η εντατικοποίηση της εργασίας, που σε συνδυασμό με τη συστηματική μεθόδευση των δημοτικών αρχών -και της σημερινής- να μη χορηγούν Μέσα Ατομικής Προστασίας (ΜΑΠ) στους εργαζόμενους να προκαλούνται συχνά ατυχήματα στον τομέα της καθαριότητας. Την ίδια στιγμή που η ανάγκη για μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού είναι μεγαλύτερη από ποτέ, η Δημοτική Αρχή δεν κάνει τίποτα ενάντια στην κυβερνητική απαγόρευση.
ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ ΝΑ ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΟ ΛΑΟ!
• Πλήρη χρηματοδότηση της Τοπικής Διοίκησης από τον κρατικό προϋπολογισμό. Με όλο το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό και όλα τα μέσα.
• Ουσιαστική μείωση των ανταποδοτικών τελών. Αύξηση της δημοτικής φορολογίας σε μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους. Πάγωμα πλειστηριασμών και κατασχέσεων για μικροχρέη στο Δήμο.
• Αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για τα σχολεία. Ανέγερση νέων σχολείων, νηπιαγωγείων και Παιδικών, Βρεφ/κών σταθμών.
• Βρεφονηπιακούς σταθμούς δωρεάν, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, με το απαραίτητο προσωπικό.
• Δωρεάν πρόσβαση για όλους στα πολιτιστικά και αθλητικά προγράμματα του Δήμου.
• Την ενίσχυση από το κράτος των δομών υγείας και πρόνοιας στην πόλη μας σε τεχνικό εξοπλισμό και επιστημονικό και νοσηλευτικό προσωπικό (Νοσοκομείο Αγ. Όλγα, Κέντρο υγείας Ν.Ιωνίας).
• Αντιπλημμυρική, αντιπυρική και αντισεισμική θωράκιση των γειτονιών μας.
• Αναβάθμιση και επέκταση των ελεύθερων χώρων και των χώρων πρασίνου σε κάθε γειτονιά.
• Απαλλοτρίωση και αξιοποίηση των παλιών εργοστασίων της Ν. Ιωνίας.