Άρθρο της Έφης Κανλή, μέλους της Επιτροπής Ισότητας του Δήμου Ηρακλείου Αττικής
Στην Καβάλα 1 και 2 Απριλίου πραγματοποιήθηκε το Πανελλήνιο Συνέδριο Αιρετών Γυναικών με θέμα «Η Ισότητα στην Πόλη» που διοργάνωσε η Επιτροπή Ισότητας της ΚΕΔΕ. Χαρακτηριστική είναι η έκκληση του προέδρου της Ένωσης, Γιώργου Πατούλη, στην έναρξη των εργασιών του Συνεδρίου, προκειμένου «την Χάρτα για την Ισότητα των Φύλων να την υπογράψουν καταρχάς όλοι οι Δήμοι».
Εν τέλει, οι εργασίες ολοκληρώθηκαν με βασικό συμπέρασμα: η Αυτοδιοίκηση Α΄Βαθμού να είναι πρωταγωνιστής σε αυτή την προσπάθεια.
Το γεγονός ότι καλούμαστε εν έτη 2016 να αναλάβουμε δράση και δημόσια επίσημη δέσμευση υλοποίησης για την προώθηση της Χάρτας ώστε να ισχυροποιηθεί η θέση μας στην κοινωνία, προκαλεί ανάμεικτα συναισθήματα. Είναι λυπηρό το γεγονός ότι τα γυναικεία δικαιώματα και οι διεκδικήσεις τους δεν έχουν καταφέρει να ενσωματωθούν πλήρως στην ελληνική πραγματικότητα με αποτέλεσμα ο προσδιορισμός των ρόλων να αποδίδεται στερεοτυπικά, όσον αφορά τα δύο φύλα.
Η βία και η κακοποίηση των γυναικών παραμένει το κυρίαρχο πρόβλημα στις κοινωνίες γενικότερα μιας και ασχέτως με την κοινωνική τάξη την μορφωτική και οικονομική κατάσταση τους αποδεικνύεται ότι αρνούνται να σπάσουν την σιωπή. Ιδιαιτέρως σήμερα όπου η ελληνική κοινωνία μαστίζεται από την οικονομική κρίση.
Βασική προτεραιότητα για την εξάλειψη του φαινομένου θα αποτελέσει η συμβολή των Γυναικών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην εκάστοτε «μικρή κοινωνία» ώστε να αντιμετωπιστεί ως δημόσιο ζήτημα η ενθάρρυνση τους. Οι εκστρατείες ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης μπορούν να ενθαρρύνουν τον ανοιχτό διάλογο για την βία κατά των Γυναικών ώστε με μεγαλύτερη ευκολία τα θύματα να προσφύγουν σε κέντρα υποστήριξης.
Επίσης τα μέτρα αντιμετώπισης θα πρέπει να βασίζονται σε ακριβή στοιχεία καθώς και να στοχεύουν και στους τους άνδρες. Οι άνδρες, γενικά, πρέπει να συμμετέχουν ενεργά σε πρωτοβουλίες που αντιμετωπίζουν τη βία κατά των γυναικών.
Όσον αφορά στην εκπροσώπηση των γυναικών στα κέντρα λήψης αποφάσεων, συμπεριλαμβανομένης και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, εξακολουθεί να υφίσταται πολλαπλές διακρίσεις παραμένοντας σε χαμηλά ποσοστά και ενισχύοντας την ανισότητα της συμμετοχής.
Απαιτούνται επιπρόσθετα μέτρα ενίσχυσης της γυναικείας συμμετοχικότητας για ισότιμη πολιτική αντιπροσώπευση σε όργανα και θέσεις εξουσίας.
Παρά τις δεσμεύσεις της Σύμβασης για την εξάλειψη όλων των μορφών διακρίσεων κατά των γυναικών, την προάσπιση και θωράκιση ίσων δικαιωμάτων των δύο φύλων, για θεμελιώδη δικαιώματα ισονομίας και αξιοπρέπειας, εξακολουθεί η μη διατήρησή της.
Ειδικότερα σε μια δύσκολη εποχή που καλούμαστε όλοι να αντέξουμε την κρισιμότητα των προκλήσεων της είναι επιβεβλημένη η διαφορετικότητα, και αυτή θα αντιμετωπιστεί ευκολότερα με την παρουσία Γυναικών.
Για να μην εξαλειφθεί το Άρωμα της…