Θ. Αμπατζόγλου: «Η Τοπική Αυτοδιοίκηση πρέπει να αποκτήσει την πραγματική αυτοτέλεια»
Ο Δήμαρχος Αμαρουσίου και Αντιπρόεδρος του Ινστιτούτου Τοπικής Αυτοδιοίκησης Θεόδωρος Αμπατζόγλου συμμετείχε στις εργασίες του ετήσιου τακτικού συνεδρίου της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας που έλαβε χώρα στη Θεσσαλονίκη.
Κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου παρουσιάστηκαν και συζητήθηκαν θεματικές, τόσο από τους αρμόδιους υπουργούς όσο και από τα στελέχη της αυτοδιοίκησης που αφορούν:
• Στα 4,1 δις ευρώ οι πόροι του Προγράμματος “Αντώνης Τρίτσης” .
• Χρηματοδότηση με 320 εκ. ευρώ για τον ψηφιακό μετασχηματισμό των Δήμων και τις «έξυπνες» λύσεις / υπηρεσίες για εξοικονόμηση πόρων και προς όφελος των Δημοτών.
• Αύξηση κατά 15% των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων (ΚΑΠ), των βασικών εσόδων των Δήμων δηλαδή, από το 2023.
• Πρόσληψη 1.000 μηχανικών στους Δήμους μέχρι το τέλος του 2022.
• Αναστολή και επανεξέταση της οριζόντιας επιβολής του τέλους ταφής απορριμμάτων.
• Διασφάλιση διακριτών κατηγοριών δράσης με δικαιούχους τους δήμους σε όλα τα χρηματοδοτικά και αναπτυξιακά προγράμματα που τρέχουν και τη δημιουργία ενός οριζόντιου Αναπτυξιακού Προγράμματος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, συνολικού προϋπολογισμού πάνω από 7 δις ευρώ.
• Θεσμικές παρεμβάσεις που αφορούν στην πραγματική αυτοτέλεια της Τοπικής Αυτοδιοίκησης α’ βαθμού από το Κεντρικό Κράτος.
Κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου ο κ. Θ. Αμπατζόγλου είχε τη δυνατότητα να συνομιλήσει και να ανταλλάξει απόψεις με εκπροσώπους κεντρικής διοίκησης του κράτους αλλά και της τοπικής αυτοδιοίκησης και να διατυπώσει τις μεγάλες υστερήσεις που υπάρχουν σε έργα στο Βόρειο Τομέα Αθηνών έναντι υπολοίπων περιοχών της Αττικής, καθώς και τις ιδιαίτερες ανάγκες του Αμαρουσίου που σχετίζονται με την υπερτοπικότητα και την επιχειρηματική ένταση στην πόλη.
Μετά το πέρας του Συνεδρίου ο Δήμαρχος Αμαρουσίου δήλωσε: «Η Τοπική Αυτοδιοίκηση στην Ελλάδα είναι η καρδιά της διοίκησης και αποτελεσματικότητας του οργανωμένου κράτους απέναντι στους πολίτες. Όμως δεν αντιμετωπίζεται θεσμικά ως τέτοια καθώς στην Ελλάδα η Τοπική Αυτοδιοίκηση απορροφά το 3% του ΑΕΠ της, όταν ο μέσος όρος στην Ευρώπη είναι 10%. Οι Δήμοι στην Ελλάδα δεν μπορούν να προσλάβουν το προσωπικό που έχουν ανάγκη και ας διαθέτουν την οικονομική δυνατότητα. Είναι μερικά από τα παραδείγματα των στόχων που πρέπει να εκπληρωθούν και των μεταρρυθμίσεων που πρέπει να υλοποιηθούν. Το Συνέδριο της ΚΕΔΕ με τη συμβολή του ΙΤΑ αποτέλεσε ένα σημαντικό βήμα προς αυτή την κατεύθυνση και η συνεργασία με τα αρμόδια υπουργεία είναι μία διαρκής διαδικασία που θα συνεχιστεί με σκοπό την επίτευξη του επιθυμητού σκοπού».
Στο Συνέδριο της ΚΕΔΕ παραβρέθηκε ακόμη ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών Σπύρος Σταθούλης με την ιδιότητα του Γραμματέα Τοπικής Αυτοδιοίκησης ΝΔ.