Ιστορική απόφαση για τη διάσωση της φυσιογνωμίας της πόλης
Ιστορική απόφαση ψήφισε ομόφωνα το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης, την Τετάρτη 20 Μαρτίου για τη μερική αναστολή έκδοσης οικοδομικών αδειών που κάνουν χρήση των ευνοϊκών όρων του ν. 4067/2012 (ΝΟΚ) και οδηγούν στην υπερδόμηση και την αλλοίωση της φυσιογνωμίας της κηπούπολης, που απολαμβάνει η πόλη τα τελευταία 70 χρόνια.
Η απόφαση αυτή αποτελεί κλιμάκωση των ενεργειών στη μάχη που δίνουν φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης, για την προστασία των πόλεών τους και τη διεκδίκηση του αυτονόητου δικαιώματός τους, να αποφασίζουν οι δήμοι για τα τοπικά ζητήματα, όπως άλλωστε ορίζει το Σύνταγμα της Ελλάδας.
Ο δρόμος για την αναστολή έκδοσης αδειών άνοιξε μετά την έκδοση ομόφωνης απόφασης της επταμελούς σύνθεσης του Ε’ Τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας, με την οποία έκρινε ορισμένες διατάξεις του ν. 4067/2012 (ΝΟΚ), ως αντισυνταγματικές και ειδικότερα ως παραβιάζουσες το άρθρο 24 παρ. 1 και 2 του Συντάγματος, παραπέμποντας το ζήτημα προς οριστική κρίση στην Ολομέλεια του Δικαστηρίου.
Μετά την απόφαση αυτή και λαμβάνοντας υπόψη ότι υφίστανται σήμερα, περίπου επτακόσια (700) αδόμητα οικόπεδα στη Δ.Ε. Βούλας, τριακόσια ενενήντα (390) αδόμητα οικόπεδα στη Δ.Ε. Βάρης και πενήντα (50) αδόμητα οικόπεδα στη Δ.Ε. Βουλιαγμένης καθώς επίσης και μεγάλος αριθμός οικοπέδων με μικρή υφιστάμενη δόμηση (μονοκατοικίες, διπλοκατοικίες κλπ), οι ιδιοκτήτες των οποίων εμφανίζουν την τάση να εκδίδουν άδειες κατεδάφισης, προκειμένου να εκμεταλλευτούν την υπερδόμηση που προσφέρουν οι ανωτέρω αντισυνταγματικές διατάξεις του Ν.Ο.Κ., κρίθηκε αναγκαίο να ανασταλεί η έκδοση αδειών που κάνουν χρήση των αντισυνταγματικών διατάξεων, μέχρι την έκδοση της τελικής απόφασης της ολομέλειας του ΣτΕ.
Κατά την εισήγηση του θέματος, ο Δήμαρχος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης, κ. Γρηγόρης Κωνσταντέλλος τόνισε: «Είναι πολιτικά απαράδεκτο στο βωμό της υπερδόμησης και του ευκαιριακού υπερκέρδους να υπονομεύεται το πολεοδομικό κεκτημένο και των τριών δημοτικών ενοτήτων του Δήμου μας, να σχεδιάζεται και να «προγραμματίζεται» η καταστροφή του περιβάλλοντος και η υποβάθμιση της ποιότητας ζωής των κατοίκων και να οδηγούνται με μαθηματική ακρίβεια πόλεις καλοφτιαγμένες και προστατευμένες τα τελευταία 70 χρόνια, σε τσιμεντοποίηση και τελικά απαξίωση».
Παράλληλα ο Δήμαρχος ενημέρωσε το σώμα πως: «ο Δήμος μας ήδη, από το έτος 2020 έχει κινήσει τη διαδικασία εκπόνησης και έγκρισης Τοπικού Πολεοδομικού Σχεδίου, σύμφωνα με το άρθρο 7 του ν. 4447/2016, όπως ισχύει, το οποίο θα αποτελέσει το πρώτο επίπεδο πολεοδομικού σχεδιασμού για το σύνολο της περιοχής των διοικητικών ορίων του Δήμου μας. Στόχος μας είναι η εξισορρόπηση του περιβαλλοντικού και πολεοδομικού ισοζυγίου, με γνώμονα τη διαφύλαξη των αδόμητων κοινόχρηστων χώρων πρασίνου, όπως επιβάλλουν οι ιδιαίτερες συνθήκες της περιοχής μας, η οποία συστηματικά δέχεται πιέσεις για την υπέρμετρη και εξαντλητική δόμησή της.
Την προσπάθειά μας να διαφυλάξουμε το πολεοδομικό και περιβαλλοντικό ισοζύγιο στην περιοχή μας, κινδυνεύει τώρα να νοθεύσουν οι επίμαχες διατάξεις του ΝΟΚ. Πόσο μάλλον εφόσον είναι σαφές, ότι εν όψει της νέας παραπεμπτικής στην Ολομέλεια απόφασης του ΣτΕ, όλοι οι ενδιαφερόμενοι θα σπεύσουν να εκδώσουν άδειες δόμησης με τις ευνοϊκές διατάξεις, πριν την έκδοση της οριστικής απόφασης».
Κλείνοντας την εισήγηση του θέματος, ο κ. Κωνσταντέλλος ζήτησε από το Δημοτικό Συμβούλιο να υπερψηφίσει το θέμα, για να μπορέσει το Δημοτικό Συμβούλιο να στείλει ένα καθαρό μήνυμα προς το Υπουργείο Περιβάλλοντος, πως οι πόλεις δεν αντέχουν αυτού του είδους πειραματισμούς!
Μετά το πέρας της συζήτησης, το Δημοτικό Συμβούλιο ψήφισε ομόφωνα:
α) Τη λήψη απόφασης για την μερική αναστολή έκδοσης οικοδομικών αδειών στον Δήμο μας μόνο σε όσες περιπτώσεις γίνεται χρήση των άρθρων 10 παρ. 1, 15 παρ. 8 και 19 παρ. 2 περ. α’ του Νέου Οικοδομικού Κανονισμού (Ν.Ο.Κ.) 4067/2012 ως ισχύει και ιδιαίτερα στην σωρευτική χρήση αυτών, (εξαιρουμένου του άρθρου 25 παρ.1 που αφορά την αναβάθμιση της ενεργειακής απόδοσης του κτηρίου) άρθρα που επιτρέπουν τη χορήγηση ευεργετημάτων ύψους για κτίρια τα οποία πληρούν συγκεκριμένα κριτήρια που ορίζει ο Ν.Ο.Κ. έως την έκδοση και τη δημοσίευση της σχετικής με το ανωτέρω θέμα απόφασης της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας (Σ.τ.Ε).
β) Την επίσπευση και άμεση ολοκλήρωση των ελέγχων της Υπηρεσίας Δόμησης του δήμου, στα κτήρια στα οποία έχουν εκδοθεί οικοδομικές άδειες κατ΄ επίκληση των ευεργετικών διατάξεων του Ν.Ο.Κ.
Τέλος, σχετικά με την απαράδεκτη ανακοίνωση που εξέδωσε εσπευσμένα το Υπουργείο Περιβάλλοντος, το απόγευμα της Τρίτης 19 Μαρτίου, κατά την οποία προσπαθεί να ακυρώσει συλλήβδην το θεσμικό ρόλο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και εγκαλεί τους Δημάρχους «απαγορεύοντας» τους μάλιστα να εκφράζουν δημόσια την άποψή τους και να περιορίζονται στο ρόλο του «χρήσιμου αρωγού της πολιτείας», ο κ. Κωνσταντέλλος την χαρακτήρισε απαράδεκτη και άκρως προσβλητική για το θεσμό που εκπροσωπούν οι 332 εκλεγμένοι δήμαρχοι και οι χιλιάδες δημοτικοί σύμβουλοι της χώρας. Ο θεσμός της Τοπικής Αυτοδιοίκησης είναι ο εγγύτερος στην κοινωνία θεσμός διακυβέρνησης της χώρας και η διοικητική του αυτοτέλεια ορίζεται από το άρθρο 102 του Συντάγματος της Ελλάδας το οποίο στη συνέχεια αναφέρει: «Το Κράτος ασκεί στους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης εποπτεία που συνίσταται αποκλειστικά σε έλεγχο νομιμότητας και δεν επιτρέπεται να εμποδίζει την πρωτοβουλία και την ελεύθερη δράση τους».
Επιβάλλεται κατά συνέπεια η ηγεσία του Υπουργείο Περιβάλλοντος, να είναι πιο προσεκτική όποτε αποφασίζει να αναφέρεται στο θεσμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και να σέβεται το θεσμικό της ρόλο.