Αλλαγή σελίδας για την Αμερική με την ορκωμοσία του Τζο Μπάιντεν, την Τετάρτη 20 Ιανουαρίου 2021, αλλαγή όμως και του εθνικού μας χώρου και μάλιστα η πρώτη επέκταση από το 1947.
Μία ορκωμοσία που είχε αρκετές πρωτοτυπίες. Πρώτη, ότι ο απερχόμενος Πρόεδρος δεν παρέστη στην τελετή, τον νέο πλανητάρχη θα υποδεχθεί στον Λευκό Οίκο κάποιος εργαζόμενος και όχι ο Πρόεδρος που αποχωρεί. Επίσης, συνήθως στη τελετή ορκωμοσίας παρευρίσκονταν σχεδον 2 εκατομμύρια άνθρωποι, ενώ αυτή τη φορά λόγω της πανδημίας ελάχιστοι. Ίσως όμως, το πιο ουσιαστικό ήταν ότι η ομιλία του Μπάιντεν δεν είχε ως κεντρικό άξονα το πρόγραμμα διακυβέρνησής του, παρά επικεντρώθηκε ότι τώρα είναι η στιγμή να διορθωθούν τα λάθη. Να επουλωθεί το τραύμα της Αμερικής. Η ομιλία του δεν απευθυνόνταν στους ψηφοφόρους του, ως είθισται, όσο σε αυτούς που δεν τον ψήφισαν. Απευθύνθηκε στην «άλλη» μισή Αμερική που δεν τον ψήφισε και ζήτησε να του δόσουν μια ευκαιρία, να τον ακούσουν και μετά ας διαφωνήσουν. Το συμπέρασμα είναι ότι η περίοδος Τραμπ αφήνει μεγάλο διχασμό.
Την χώρα μας, ειδικά στην παρούσα φάση, ενδιαφέρει ιδιαιτέρως το τι συμβαίνει στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Η Τουρκική προκλητικότητα δεν καταλαγιάζει ούτε ενόψει της έναρξης των διερευνητικών συζητήσεων Ελλάδας-Τουρκίας. Αυστηρός έναντι της Τουρκίας εμφανίσθηκε ο νέος υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, κατά την ακροαματική διαδικασία επικύρωσης του διορισμού του από τη Γερουσία. Θα ήταν βέβαια αφελές να εξάγουμε οριστικά ή υπερβολικά συμπεράσματα, καθώς η εξίσωση των αμερικανοτουρκικών σχέσεων παραμένει σύνθετη. Η κυβέρνηση Μπάιντεν θα καταβάλει προσπάθειες να «κρατήσει την Τουρκία στη Δύση». Ωστόσο η στάση της νέας κυβέρνησης είναι ενδεικτική των προθέσεων να στείλει ηχηρά μηνύματα στον Ταγίπ Ερντογάν, δίνοντας τέλος στην αποσταθεροποιητική του συμπεριφορά.
Την Τετάρτη 20/01/2021 η Ελλάδα έστειλε ένα ισχυρό μήνυμα στην Άγκυρα. Η ψήφιση του νομοσχεδιου για την επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης στα 12 ναυτικά μίλια, στη θαλάσσια περιοχή του Ιονίου Πελάγους και των Ιονίων Νήσων ως το Ακρωτήριο Ταίναρο στην Πελοπόννησο, με 284 ψήφους-Ναι- έστειλε το μήνυμα ενός εθνικού μετώπου, ενισχύοντας τη θέση της χώρας μας. Η εθνική επικράτεια μεγενθύνεται κατά 10% περίπου, με την άσκηση κυριαρχικών δικαιωμάτων μας στη θαλάσσια ζώνη. Εξέλιξη που δεν προέκυψε τυχαία, αλλά ως αποτέλεσμα διαδοχικών συμφωνιών και έντονης διπλωματίας. Η έκδοση και θέση σε ισχύ Προεδρικού Διατάγματος προηγήθηκε του νομοσχεδίου, με το οποίο κλείνουν οι θαλάσσιοι κόλποι και χαράσσονται ευθείες γραμμές βάσης. Ιδιαίτερη σημασία έχει η σημείωση στο άρθρο 1 του σχεδίου νόμου, ότι η Ελληνική Δημοκρατία επιφυλάσσεται για την άσκηση και στις λοιπές περιοχές της Επικράτειάς της, των αντίστοιχων δικαιωμάτων της, όπως αυτά απορρέουν από τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας. Στραμμένα τα μάτια του πλανήτη στον Μπάιντεν που αναλαμβάνει σε μια δύσκολη συγκυρία,με την πανδημία να θερίζει τον πληθυσμό της γης και παράλληλα να καλείται να αντιμετωπίσει τα αυξημένα εσωτερικά ζητήματα και στα όρια του άλυτου εξωτερικά θέματα.
Μαριάνθη Δ. Καφετζή-Ραυτοπούλου
Οικονομολόγος, ΜΒΑ
Σύμβουλος Επιχειρήσεων
Υπ Βουλευτής ΝΔ,
Βόρειου τομέα Β1 Αθηνών