ΤΙ ΕΙΠΩΘΗΚΕ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΦΑΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΠΟΥ ΕΔΩΣΑΝ ΤΟ “ΠΑΡΩΝ” ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΙ ΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΦΟΡΕΩΝ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΜΑΣ
Συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό οι αντιδράσεις γονέων, μαθητών, εκπαιδευτικών φορέων και δήμων ενάντια στα σχέδια συγχωνεύσεων σχολείων.
Σε έκτακτη συνεδρίαση της Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας Ηρακλείου Αττικής την Παρασκευή 25 Φεβρουαρίου παρουσιάστηκε από τον Πρόεδρο, κ. Ηλία Μπάρμπα, μια πρόταση από τη διεύθυνση δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης της περιοχής μας για δύο συστεγαζόμενες σχολικές μονάδες: τα 1ο Γυμνάσιο-2ο Γυμνάσιο Ηρακλείου Αττικής στην οδό Πευκών και τα 3ο Γυμνάσιο Ηρακλείου-3ο Γυμνάσιο Μεταμόρφωσης στην οδό Αγίου Νεκταρίου.
Για τα Γυμνάσια της Πευκών η πρόταση είναι να μην συγχωνευθούν τα σχολεία καθώς θα δημιουργηθεί μεγάλη σχολική μονάδα με 379 μαθητές που θα έχει προβλήματα στη λειτουργία της. Ωστόσο, για τα γυμνάσια της Αγίου Νεκταρίου η γνωμοδότηση είναι θετική καθώς κρίνεται πως με την κατάργηση των Τμημάτων Αθλητικής Διευκόλυνσης (ΤΑΔ) πιθανόν να υπάρξει μείωση του αριθμού μαθητών στο 3ο Γυμνάσιο Ηρακλείου. Μάλιστα τονίζεται πως θα πρέπει να διερευνηθεί σε ποιο δήμο θα ανήκει το σχολείο.
Ο κ. Μπάρμπας τόνισε πως ο Δήμος Ηρακλείου ενημερώθηκε λίγες ημέρες νωρίτερα επισήμως για τα σχέδια του Υπουργείου αλλά και την πρόταση του Γραφείου Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και πληροφόρησε τους παρευρισκόμενους για τη συνάντηση του με τον προϊστάμενο της δευτεροβάθμιας, κ. Σιψή, ο οποίος του εξήγησε πως μπορεί η εισήγησή του να είναι αρνητική για τα 1ο-2ο Γυμνάσια αλλά την τελική απόφαση θα λάβει το Υπουργείο Παιδείας.
Τις απόψεις της διοίκησης της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης μετέφερε ο κ. Αναστάσιος Λαμπρόπουλος που τόνισε πως τα παιδιά στα υπό συγχώνευση σχολεία θα συνεχίσουν να έχουν τα ίδια δικαιώματα, θα εκμεταλλεύονται τους ίδιους χώρους και θα διδάσκονται στις ίδιες αίθουσες. Από το 3ο Γραφείο Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης ο κ. Νάτσης είπε πως θα προταθεί να μην γίνει καμία κατάργηση-συγχώνευση σχολείων στην περιοχή.
“Για εμάς προέχει το ποιοτικό στοιχείο όχι το ποσοτικό…. οι μαθητές δεν είναι αριθμοί αλλά μοναδικές προσωπικότητες” είπε ο εκπρόσωπος του συλλόγου εκπαιδευτικών της περιοχής μας “Γ. Σεφέρης” κ. Δημήτρης Καμπούρης που κατέθεσε την πρόταση του συλλόγου για όριο 20 μαθητών ανά τάξη στα δημοτικά σχολεία (σήμερα είναι 25) και 15 στα νηπιαγωγεία. Από την Δ’ ΕΛΜΕ ο κ. Αθανασίου υπογράμμισε πως τα πολυδύναμα σχολικά κέντρα έχουν αποτύχει σε όλες τις χώρες που έχουν εφαρμοστεί και χαρακτήρισε ως επιεικώς “επικίνδυνη” τη συγχώνευση σχολείων.
Η ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΤΗΣ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ
Αντίθετοι παρουσιάστηκαν και καθηγητές, γονείς και μαθητές των υπό συγχώνευση σχολείων. Ο Διευθυντής του 3ου Γυμνασίου Ηρακλείου, κ. Γιάννης Ιερομνήμων έθεσε μια διαφορετική διάσταση του θέματος τονίζοντας πως το σχολείο (και κατ’ επέκταση ο Δήμος) έχει περισσότερα δικαιώματα στο συγκεκριμένο χώρο καθώς προηγήθηκε η δημιουργία του εκεί τη δεκαετία του ’70 σε ένα οικόπεδο που απαλλοτρίωσε ο Δήμος Ηρακλείου καθώς τότε τα όρια μεταξύ των δύο δήμων ήταν διαφορετικά.
Οι καθηγήτριες του 2ου Γυμνασίου Ηρακλείου κ.κ. Κουμεντάκου και Δεδρινού εξήγησαν τα προβλήματα που θα δημιουργηθούν στην εκπαίδευση των παιδιών από την αύξηση του αριθμού των μαθητών σε κάθε τμήμα. Παρέμβαση έκαναν και δύο μαθητές του σχολείου που είπαν πως αν γίνει η συγχώνευση τα παιδιά δε θα έχουν τη δυνατότητα να δείξουν τις ικανότητες τους στην τάξη. Ο Πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων του 2ου Γυμνασίου, κ. Βασίλειος Γλατζίνας, αναρωτήθηκε πως θα διδάξουν οι καθηγητές σε τμήματα με περισσότερα παιδιά και προειδοποίησε για δυναμικές αντιδράσεις αν προχωρήσει η πρόταση συνένωσης των σχολείων.
“Τα παιδιά μας είναι ήδη ταλαιπωρημένα από την κοροϊδία του Υπουργείου για τα αθλητικά τμήματα και πάει να προστεθεί άλλη μια” είπε η Πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων του 3ου Γυμνασίου Ηρακλείου, κα Λαμπροπούλου.
Τη διαφωνία της “Λαϊκής Συσπείρωσης” Ηρακλείου με οποιαδήποτε προσπάθεια συγχώνευσης διατύπωσε ο Δημοτικός Σύμβουλος ο κ. Κώστας Κοκκινίδης που ρώτησε τον κ. Μπάρμπα τι προτίθεται να κάνει ο Δήμος αν τελικά το Υπουργείο προχωρήσει τις συγχωνεύσεις. “Θα πρέπει το επόμενο διάστημα να αναπτυχθεί ένα κίνημα που θα βάλει ως πρώτιστο μέλημα τις ανάγκες της οικογένειας (παιδικοί σταθμοί-σχολεία)” τόνισε.
Τελευταίος τοποθετήθηκε ο κ. Μπάρμπας, που δέχτηκε τις επικρίσεις κάποιων εκ των παρισταμένων πολιτών για το γεγονός ότι δεν εξέφρασε πιο νωρίς την θέση της διοίκησης: “Η Δημοτική Αρχή είχε και έχει θέση…είναι ενημερωμένη για να έχει μια ολοκληρωμένη πρόταση και να εναντιωθεί σε οτιδήποτε μπορεί να επιβουλευτεί την υγεία και το μέλλον των παιδιών. Δεν κρυβόμαστε. Σαν ΔΕΠ φυσικά και δεν συμφωνούμε στις συγχωνεύεις σχολείων και είμαστε εδώ για να αγωνιστούμε και να διασφαλίσουμε την ομαλή λειτουργία του σχολείου….οι εισηγήσεις δεν μας εκφράζουν και είμαστε αντίθετοι”. Ακολούθως η Επιτροπή γνωμοδότησε αρνητικά επί των προτάσεων συγχωνεύσεων των σχολείων.
ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ κ. ΝΙΚΟΥ ΜΠΑΜΠΑΛΟΥ
O επικεφαλής της παράταξης “Ηράκλειο Ανθρώπινη – Πόλη”, κ. Νίκος Μπάμπαλος έκανε την ακόλουθη δήλωση σχετικά με το θέμα των συγχωνεύσεων – καταργήσεων σχολικών μονάδων:
“Η Παιδεία είναι υπόθεση εθνικής σημασίας. Είναι το όχημα που θα οδηγήσει τη χώρα στην έξοδο από την κρίση και έτσι σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται ως μια προβληματική επιχείρηση, στο πλαίσιο του μνημονίου, η οποία επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό. Πιστεύουμε ότι ο σχεδιασμός του Υπουργείου Παιδείας πρέπει να στοχεύει στην ποιοτική αναβάθμιση της παρεχόμενης δημόσιας και δωρεάν εκπαίδευσης και όχι στην εξοικονόμηση πόρων μέσα από τη μείωση του μισθοδοτικού κόστους και των λειτουργικών δαπανών των σχολικών μονάδων. Η υλοποίηση των στόχων του “νέου σχολείου” εξάλλου, προϋποθέτει και απαιτεί αύξηση των δαπανών και πόρων για την παιδεία και έμπρακτη στήριξη του έργου των εκπαιδευτικών.
Για τους λόγους αυτούς η παράταξη Ηράκλειο Ανθρώπινη – Πόλη και εγώ προσωπικά δηλώνουμε την αντίθεσή μας σε κάθε προσπάθεια συγχώνευσης ή κατάργησης οποιασδήποτε σχολικής μονάδας του Δήμου Ηρακλείου με κριτήρια “λογιστικά”. Θεωρούμε πως η όποια μεταβολή πρέπει να καθορίζεται από πραγματικούς εκπαιδευτικούς και παιδαγωγικούς λόγους, έτσι όπως αυτοί διατυπώνονται από την ίδια την εκπαιδευτική κοινότητα.”.