Όπως αυτή διατυπώνεται στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα που τέθηκε προς δημόσια διαβούλευση
Η στρατηγική ενός Δήμου αποτελεί συνεκτικό σύνολο γενικών στόχων και πολιτικών δράσης, που αποσκοπούν στην εκπλήρωση της αποστολής και στην επίτευξη του
οράματος του Δήμου.
Η διαμόρφωση της στρατηγικής ενός Δήμου σημαίνει:
1. τον προσδιορισμό των κρίσιμων ζητημάτων τοπικής ανάπτυξης που θα αντιμετωπίσει ο Δήμος (γενικοί στόχοι τοπικής ανάπτυξης) και
2. 2. τη διαμόρφωση των κατάλληλων εσωτερικών στρατηγικών επιλογών που θα διασφαλίσουν την επιτυχή προσέγγιση των ως άνω γενικών στόχων τοπικής ανάπτυξης (πολιτικές δράσης και γενικοί στόχοι εσωτερικής ανάπτυξης).
Το πρώτο βήμα για τη διαμόρφωση της στρατηγικής είναι να διατυπωθεί το όραμα για την ανάπτυξη της περιοχής του Δήμου και της τοπικής κοινωνίας και την ανάπτυξη του ίδιου του Δήμου ως οργανισμού και οι κατευθυντήριες αρχές για τη διοίκηση των
τοπικών υποθέσεων.
Με βάση λοιπόν την ανάλυση της υφιστάμενης κατάστασης, του αναπτυξιακού προφίλ της περιοχής και τη λειτουργία του Δήμου, το όραμα της τοπικής και εσωτερικής ανάπτυξης του Δήμου Νέας Σμύρνης διατυπώνεται ως εξής:
Επιδιώκουμε την ενίσχυση και διεύρυνση εκείνων των χαρακτηριστικών της πόλης μας, που την αναδεικνύουν ως κατεξοχήν περιοχή κατοικίας, ελκυστική και φιλική στον πολίτη, χωρίς να είναι «υπνούπολη» άρα με εσωτερική ζωντάνια, κοινωνικότητα, νεανικότητα με υψηλό δείκτη κοινωνικής ευαισθησίας και αλληλεγγύης. Με ανάσχεση και εξουδετέρωση
αρνητικών παραμέτρων όπως η κυκλοφορία, η στάθμευση, η αύξηση του πληθυσμού, οι οχλούσες και επιβαρυντικές, τοπικές και υπέρτοπικές, λειτουργίες. Πόλη με άριστες υποδομές και δίκτυα. Με παροχές μηδενικού ή χαμηλού κόστους. Με παροχή δημόσιων υπηρεσιών σε όλους τους τομείς.
Ιδιαίτερα σε περιόδους κρίσης όπως αυτή που διανύουμε ιεραρχούμε ως αιχμή του οράματός μας τη δημιουργία πλέγματος κοινωνικής προστασίας προς τα οικονομικά και κοινωνικά ασθενέστερα στρώματα των πολιτών.
Επιδιώκουμε να προσδώσουμε στη Νέα Σμύρνη πλαίσιο αρχών και δράσεων της αειφόρου ανάπτυξης, της βιώσιμης κινητικότητας και του περιβαλλοντικού και οικολογικού αποτυπώματος. Πόλη του πράσινου και των πράσινων «πολιτικών» και δράσεων, της ήπιας κυκλοφορίας, των δημοσίων μέσων μαζικής μεταφοράς, των πεζών, των διευρυμένων και ενοποιημένων δημόσιων χώρων.
Πόλη του πολιτισμού, των νέων, της δημιουργίας, του αθλητισμού, της δημόσιας εκπαίδευσης. Πόλη με ιστορική αναφορά και ταυτότητα.
Στόχος μας διαχρονικός ένας Δήμος οικονομικά ισχυρός, αυτοδύναμος, ανεξάρτητος από πολιτικές και κρατικές χειραγωγήσεις και εξαρτήσεις.
Δήμος σύγχρονος και αποτελεσματικός. Δημοκρατικός και συμμετοχικός. Διαφανής, αντιγραφειοκρατικός, ανοιχτός στην κοινωνία, το διάλογο, τα ρεύματα ιδεών. Δήμος Αρωγός και συμπαραστάτης του πολίτη.
Κατευθυντήριες αρχές:
Η στρατηγική που προτείνεται έχει ως στόχο:
Στη συνεχή βελτίωση της ποιότητας ζωής τόσο σε επίπεδο αστικού περιβάλλοντος όσο και στην υλοποίηση πολιτικών και υπηρεσιών που εξυπηρετούν τον πολίτη και απαντούν στις ανάγκες του σε σε τοπικό επίπεδο.
Στη διεύρυνση του δημόσιου χώρου με την απόκτηση γης και την ενοποίηση κοινόχρηστων χώρων.
Στη διατήρηση του δημόσιου και κοινωνικού χαρακτήρα των προαναφερόμενων υπηρεσιών
Στην ενίσχυση των πολεοδομικών και χωροταξικών πλεονεκτημάτων της πόλης στην κατεύθυνση της ήπιας ανάπτυξης, κυκλοφορίας και δραστηριοτήτων.
Στη θεσμοθέτηση ολοκληρωμένου δικτύου κοινωνικής αλληλεγγύης, φροντίδας, με πολιτικές και υπηρεσίες για τη στήριξη των ευπαθών κοινωνικών ομάδων και αδύναμων οικονομικά πολιτών.
Στην εφαρμογή μέτρων και πολιτικών περιβαλλοντικής προστασίας και οικολογικής διαχείρισης και ανάπτυξης.
Στη διατήρηση της ιστορικής φυσιογνωμίας και αναφοράς της πόλης. Στην ενίσχυση των πολιτιστικών υποδομών και λειτουργιών, δραστηριοτήτων και εκδηλώσεων με σαφές ποιοτικό αποτύπωμα.
Στη διαμόρφωση ποιοτικότερων συνθηκών στην εκπαίδευση, με ανάπτυξη των Σχολικών υποδομών και εγκαταστάσεων, με άνετη εσωτερική λειτουργική διαχείριση στο πλαίσιο της εκπαιδευτικής κοινότητας.
Στη διεύρυνση των δυνατοτήτων συμμετοχής δια των παροχών ευρέως φάσματος δημοτικών αθλητικών προγραμμάτων και δομών καθώς και στην ενίσχυση και στήριξη του υπάρχοντος υψηλού επιπέδου Σωματειακού Αθλητισμού.
Στην εκπόνηση και λειτουργική διαχείριση και ανάπτυξη δράσεων έκφρασης, δραστηριότητας, συμμετοχής και αυτενέργειας του νεολαιίστικου πληθυσμού της πόλης.
Στην ενίσχυση και θεσμική θωράκιση του Δήμου ως σύγχρονου και «διαφανούς» λειτουργικού κύτταρου, με συμμετοχικές διαδικασίες και διεύρυνση της αποκεντρωμένης και δημοκρατικής του αντίληψης.
Στην αναδιάρθρωση των Υπηρεσιών του Δήμου και των ΝΠΔΔ, την ενίσχυση τους με επιστημονικό ανθρώπινο δυναμικό, με νέα δομή που να απαντά πειστικά στην ανάγκη λειτουργίας και ανάπτυξης του Δήμου σύμφωνα με το ανώτερο περιγραφόμενο μοντέλο.
Καθορισμός των γενικών στόχων τοπικής ανάπτυξης
Στα κρίσιμα ζητήματα που αντιμετωπίζει ο Δήμος μπορούμε να αναφέρουμε την άναρχη στάθμευση, την κυκλοφοριακή φόρτιση, την πολεοδομική ανάπτυξη και την πληθυσμιακή πύκνωση την περιβαλλοντική επιδείνωση, την ανάγκη κοινωνικής συνοχής και προστασίας ευάλωτων ομάδων, την ανεργία κ.α.
Ενώ τα κρίσιμα ζητήματα είναι διατυπωμένα αρνητικά ως προβλήματα,
οι Γενικοί Στόχοι διατυπώνονται θετικά.
ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΚΑΙ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΖΩΗΣ
ΓΕΝΙΚΟΙ ΣΤΟΧΟΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
Δημιουργία ενοποιημένων και διευρυμένων δημόσιων- δημοτικών χώρων σε ενιαίο δίκτυο.
Αύξηση με αγορά ή δεσμεύσεις ελεύθερων χώρων και κτιρίων με ένταξή τους στη δημοτική περιουσία.
Αύξηση του πρασίνου / διαμορφώσεις νέων χώρων πρασίνου.
Απελευθέρωση πεζοδρομίων και απόδοσή τους στους πεζούς.
Αύξηση και προσδιορισμός οργανωμένων χώρων στάθμευσης.
Βελτίωση συνθηκών κυκλοφορίας οχημάτων.
Κρίσιμα ζητήματα που θα αντιμετωπίσει ο Δήμος την επόμενη τετραετία
Γενικοί στόχοι τοπικής ανάπτυξης
Δημιουργία- διεύρυνση δικτύου πεζοδρόμων και ποδηλατοδρόμων.
Ενίσχυση και βελτίωση της Δημοτικής Συγκοινωνίας.
Προσδιορισμός χρήσεων γης και πολεοδομικών περιορισμών αναστροφής του υπάρχοντος δομημένου αστικού περιβάλλοντος.
Ανάπτυξη δράσεων ανακύκλωσης
Εφαρμογή μέτρων και δράσεων στο πλαίσιο επιχειρησιακού προγράμματος δράσης για το περιβάλλον.
ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ – ΠΑΙΔΕΙΑ – ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ – ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ – ΝΕΟΛΑΙΑ
ΓΕΝΙΚΟΙ ΣΤΟΧΟΙ ΤΟΠΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ.
Δημιουργία ολοκληρωμένου δικτύου κοινωνικών δομών, θεσμών και δράσεων στήριξης των ευπαθών κοινωνικά ομάδων. Μέτρα αλληλεγγύης και κοινωνικής φροντίδας για οικονομικά αδύναμους.
Διεύρυνση πολιτιστικών υποδομών και προγραμμάτων, ενίσχυση δραστηριοτήτων, συμβολή στην ανάδειξη τοπικού πολιτιστικού δυναμικού.
Διοργάνωση εκδηλώσεων με ποιοτικό αποτύπωμα.
Επέκταση και συμπλήρωση Δημοτικών αθλητικών χώρων και διεύρυνση προγραμμάτων αθλητικής δραστηριότητας. Στήριξη Αθλητικών Συλλόγων.
Ανάπτυξη Σχολικών υποδομών και κτιρίων. Ενίσχυση εσωτερικής λειτουργίας.
Προώθηση προγραμμάτων ενηλίκων «Δια Βίου Μάθησης»
Πρωτοβουλίες και δράσεις για τη Νεολαία.
Καθορισμός των γενικών στόχων εσωτερικής ανάπτυξης
Ως εσωτερική ανάπτυξη ή βελτίωση της διοικητικής ικανότητας ενός Δήμου, ορίζεται η βελτίωση της αποτελεσματικότητας, της αποδοτικότητας και της νομιμοποίησης της λειτουργίας του, θεωρούμενου τόσο ως οργανισμού παροχής δημόσιων υπηρεσιών,
αλλά και ως πολιτικού, κοινωνικού και αναπτυξιακού θεσμού.
Η επιδίωξη λοιπόν της ανάπτυξης του Δήμου Νέας Σμύρνης σε εσωτερικό επίπεδο
διατυπώνεται ως εξής: «σχεδιάζουμε τη δημιουργία ενός Δήμου, ο οποίος, έχοντας
ολοκληρωμένο σύστημα προγραμματισμού, συνεκτικές οργανωτικές δομές, ευέλικτες
διαδικασίες λειτουργίας, εξειδικευμένο ανθρώπινο δυναμικό και σύγχρονη υλικοτεχνική υποδομή, να μπορεί με ίδιες δυνάμεις αλλά και σε συνεργασία με άλλους φορείς, να παρέχει αποτελεσματικές υπηρεσίες που ανταποκρίνονται στις τοπικές ανάγκες ανάπτυξης και να είναι ικανός στο να εκπληρώνει την αποστολή του οικονομικότερα, με διαφάνεια και με το επίπεδο ποιότητας που προδιαγράφεται από τις προσδοκίες των πολιτών» .
Ο αποτελεσματικός και αποδοτικός Δήμος, εξασφαλίζει:
Την επίτευξη των γενικών και ειδικών στόχων του Επιχειρησιακού Προγράμματος.
Την ποιότητα των παραγόμενων δημόσιων αγαθών και υπηρεσιών και την ανταπόκρισή τους προς τις ανάγκες των πολιτών, των επιχειρήσεων και των οργανώσεών τους .
Την καλύτερη δυνατή αξιοποίηση του ανθρώπινου κεφαλαίου.
Την καλύτερη δυνατή απόδοση των χρηματοοικονομικών πόρων.
Ο Δήμος που τηρεί τις αρχές της «χρηστής» διακυβέρνησης, εκτός από τη παραδοσιακή αξία της νομιμότητας και τις διοικητικές αξίες της αποτελεσματικότητας και της αποδοτικότητας, τηρεί επί πλέον και τις ακόλουθες αρχές κοινωνικού και πολιτικού χαρακτήρα, που αφορούν στη δημοκρατική νομιμοποίηση της λειτουργίας του ως δημόσιου οργανισμού:
Τη διαφάνεια της λειτουργίας του.
Την ενεργό συμμετοχή και τη μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση στις αποφάσεις του.
Την υπευθυνότητα και τη λογοδοσία για τις πράξεις του.
Τη δίκαιη και ισότιμη μεταχείριση.
Την ισοτιμία στις σχέσεις Δήμου-πολίτη.
ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ
ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΙΚΑΝΟΤΗΤΑΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΤΩΝ ΠΑΡΕΧΟΜΕΝΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ
ΓΕΝΙΚΟΙ ΣΤΟΧΟΙ ΕΣΩΤΕΡΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
Βελτίωση της Διοικητικής εξυπηρέτησης των πολιτών.
Εφαρμογή και ανάπτυξη ηλεκτρονικής διακυβέρνησης.
Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες εξυπηρέτησης πολιτών.
Επικοινωνία- ενημέρωση- συμμετοχή των πολιτών.
Αναδιάρθρωση υπηρεσιών και ΝΠΔΔ.
Ενίσχυση υπηρεσιών με καταρτισμένο επιστημονικό προσωπικό.
Βελτίωση κτιριακών και υλικοτεχνικών υποδομών.
Επιμόρφωση συνεχή του προσωπικού.
Αξιοποίηση χρηματοδοτικών μέσων και προγραμμάτων.
Καθορισμός των προτεραιοτήτων
Ομαδοποίηση των γενικών στόχων σε Μέτρα και Άξονες
Η αποστολή και το όραμα του Δήμου, αναλύεται σε γενικές προτεραιότητες
(ΑΞΟΝΕΣ), οι οποίοι αναλύονται σε ειδικότερες προτεραιότητες (ΜΕΤΡΑ) για τα οποία
προσδιορίζεται η εφαρμογή τους με ΓΕΝΙΚΟΥΣ ΣΤΟΧΟΥΣ. Οι γενικοί στόχοι εσωτερικής ανάπτυξης εντάσσονται σε ειδικό άξονα.
Η διάρθρωση αυτή αποτελεί την αρχιτεκτονική του Επιχειρησιακού Προγράμματος και την προγραμματική δομή του Δήμου που αντιστοιχεί στις αναπτυξιακές προτεραιότητες της δημοτικής πολιτικής και διαφέρει από τη διάρθρωση των υπηρεσιών του Δήμου και των Νομικών Προσώπων του.
Κατ΄ αυτόν τον τρόπο διαμορφώνεται η εικόνα ενός ενιαίου και συνεκτικού προγράμματος, που βασίζεται σε ιεραρχημένες συνολικές προτεραιότητες με βάση την αξιολόγηση της υφιστάμενης κατάστασης και τα κρίσιμα ζητήματα.
Για το Δήμο Ν. Σμύρνης, προτείνεται η οργάνωση των γενικών στόχων στους εξής
Άξονες:
ΑΞΟΝΑΣ 1: ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΖΩΗΣ ΚΑΙ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΤΟΥ ΑΣΤΙΚΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ
ΑΞΟΝΑΣ 2: ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ, ΣΕ ΘΕΜΑΤΑ ΠΑΙΔΕΙΑΣ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, ΝΕΟΛΑΙΑΣ & ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ
ΑΞΟΝΑΣ 3: ΑΜΦΙΔΡΟΜΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΚΑΙ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ –
ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΗΣ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΙΚΑΝΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΠΑΡΕΧΟΜΕΝΩΝ
ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ
ΑΞΟΝΑΣ 1:
ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΖΩΗΣ ΚΑΙ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΤΟΥ ΑΣΤΙΚΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ
Περιγραφή γενικών στόχων
Ο μεσοπρόθεσμος προγραμματισμός του Δήμου για τη θεματική προτεραιότητα Περιβάλλον και ποιότητα ζωής», δίνει έμφαση:
Στο Μέτρο 1.1. Αναβάθμιση της ποιότητας του αστικού χώρου
1.1.1. Διασφάλιση και διεύρυνση χώρων και ελεύθερων και
κοινόχρηστων χώρων – Διατήρηση και βελτίωση οικιστικής φυσιογνωμίας: περιλαμβάνονται η συνέχιση της πολιτικής απόκτησης ή και δέσμευσης ακινήτων με σκοπό την διασφάλιση ελεύθερων χώρων, χώρων στάθμευσης, χώρων και κτιρίων για δραστηριότητες κοινής ωφέλειας, παραδοσιακών και διατηρητέων κτιρίων.
1.1.2. Δημιουργία δικτύου ενοποιημένων δημοτικών κοινόχρηστων χώρων: περιλαμβάνονται οι ενοποιήσεις χώρων δημοσίου χαρακτήρα, η διαμόρφωση «πράσινων διαδρομών».
1.1.3. Διαμόρφωση πεζοδρόμων – ηλεκτροφωτισμός: περιλαμβάνονται η ανακατασκευές πεζοδρόμων, η απελευθέρωση τους από μη συμβατές χρήσεις π.χ. αυτοκίνητα και η προστασία τους από εκ νέου αυθαίρετη χρήση τους. Ενίσχυση ηλεκτροφωτισμού.
1.1.4. Αύξηση αστικού πρασίνου- Αναπλάσεις: περιλαμβάνονται εκτεταμένες φυτεύσεις κατά μήκος των οδών, πεζοδρομίων, νησίδων, δημιουργία νέων νησίδων πρασίνου, κατασκευές νέων χώρων πρασίνου, ανακατασκευές υπαρκτών πεπαλαιωμένων και παρωχημένων. Φυτεύσεις σε σχολικές αυλές, σε δημόσιες- δημοτικές ταράτσες. Παρότρυνση ιδιωτών για φυτεύσεις σε ιδιωτικούς χώρους (αυλές, μπαλκόνια, ταράτσες, κλπ). Αναπλάσεις Παιδικών Χαρών. Δημιουργία πάρκου αρχαιολογικού ενδιαφέροντος στους Αγ. Θεοδώρους.
1.1.5 Χρήσεις Γης- Πολεοδομικές Ρυθμίσεις: περιλαμβάνει τον επανακαθορισμό χρήσεων γης και νέων πολεοδομικών προσεγγίσεων για τη διαμόρφωση νέου ηπιότερου δομημένου περιβάλλοντος.
Μέτρο 1.2. Βελτίωση κυκλοφοριακών συνθηκών
1.2.1. Σχεδιασμός και οριοθέτηση νέων θέσεων στάθμευσης: περιλαμβάνει διευθέτηση και τακτοποίηση στο κέντρο και την περιφέρεια με ορθολογικό και όχι αυθαίρετο τρόπο του παρκαρίσματος.
1.2.2. Κυκλοφοριακές Ρυθμίσεις : περιλαμβάνει επεμβάσεις και ρυθμίσεις για την ομαλοποίηση κυκλοφοριακών φόρτων σε οδικούς άξονες.
1.2.3. Ήπια κυκλοφορία: περιλαμβάνει δίκτυο δρόμων ήπιας κυκλοφορίας, διεύρυνση του δικτύου πεζοδρόμων, δημιουργία ποδηλατοδρόμων.
1.2.4. Βελτίωση Δημοτικής Συγκοινωνίας: περιλαμβάνει πύκνωση, επέκταση και αναδιοργάνωσή της.
Μέτρο 1.3. Ανακύκλωση- Περιβαλλοντικές Δράσεις- Καθαριότητα
1.3.1. Ανάπτυξη προγραμμάτων ανακύκλωσης: περιλαμβάνει περιορισμό των παραγόμενων απορριμμάτων και προγράμματα ενίσχυσης της ανακύκλωσης στην πηγή.
1.3.2. Περιβαλλοντικές Δράσεις: περιλαμβάνει την υλοποίηση μέτρων και πολιτικών σε επίπεδο επιχειρησιακού προγράμματος για το περιβάλλον για την βελτίωση των παραμέτρων και συντελεστών που επηρεάζουν αρνητικά το περιβαλλοντικό αποτύπωμα της πόλης.
1.3.3. Καθαριότητα: περιλαμβάνει τη συνεχή βελτίωση σε ανθρώπινο δυναμικό και μηχανολογικό εξοπλισμό των Υπηρεσιών Καθαριότητας.
ΑΞΟΝΑΣ 2: ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ
ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΣΕ ΘΕΜΑΤΑ ΠΑΙΔΕΙΑΣ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, ΝΕΟΛΑΙΑΣ & ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ
Περιγραφή γενικών στόχων
Ο μεσοπρόθεσμος προγραμματισμός του Δήμου για τη θεματική προτεραιότητα «Κοινωνική πολιτική, παιδεία, πολιτισμός, νεολαία & αθλητισμός», δίνει έμφαση στην
κοινωνική συνοχή και αλληλεγγύη, στην αποφυγή της περιθωριοποίησης κοινωνικών
ομάδων, στην παροχή υπηρεσιών σε εύρος σε όλους τους κρίσιμους τομείς που είναι αναγκαίοι για την προστασία του επιπέδου ζωής και την ανάπτυξη της προσωπικότητας του ατόμου – πολίτη.
Μέτρο 2.1. Ανάπτυξη κοινωνικής συνοχής- Κοινωνική αλληλεγγύη
2.1.1. Διεύρυνση- Ανάπτυξη κοινωνικών υποδομών: περιλαμβάνεται η δημιουργία νέων Παιδικών και Βρεφικών Σταθμών, η βελτίωση των υπαρχόντων. Η ενίσχυση του δικτύου των ΚΑΠΗ και η διεύρυνση των παρεχόμενων σε αυτά υπηρεσιών και προγραμμάτων.
2.1.2. Δίκτυο κοινωνικών υπηρεσιών- Υγεία – Πρόνοια: περιλαμβάνεται η ανάπτυξη νέων και η διεύρυνση των υπαρχόντων υπηρεσιών και προγραμμάτων κοινωνικής φροντίδας κα προληπτικής ιατρικής. Δημοτικά Ιατρεία, Οικογενειακός προγραμματισμός. Κοινωνική εργασία. Ενημέρωση πρόληψης από εξαρτησιογόνες ουσίες. Επανένταξη. Εργασία. Ανεργία. βελτίωση των υπηρεσιών κοινωνικής φροντίδας και προληπτικής
ιατρικής.
2.1.3. Υποστήριξη ευπαθών ομάδων – άμβλυνση κοινωνικών ανισοτήτων – στήριξη οικονομικά αδύναμων- ένταξη των μεταναστών: περιλαμβάνεται η ενίσχυση με οικονομικά μέσα και υπηρεσίες των ευπαθών και οικονομικά αδύναμων συμπολιτών. Η έμπρακτη φροντίδα και αλληλεγγύη προ αυτούς η αποφυγή περιθωριοποίησης. Η διευκόλυνση
κοινωνικής ένταξης των μειονοτήτων κ.λ.π.
Μέτρο 2.2. Παιδεία
2.2.1. Συμπλήρωση κτιριακών υποδομών σχολικών συγκροτημάτων – βελτίωση – συντήρηση: περιλαμβάνει νέες διδακτικές αίθουσες, αίθουσες πολλαπλών χρήσεων και γυμναστήρια, αναβάθμιση υπαρχόντων συγκροτημάτων και συντήρηση, αναπλάσεις αύλειων χώρων.
2.2.2. Διασφάλιση λειτουργικών αναγκών : περιλαμβάνει απρόσκοπτη εξασφάλιση αναγκαίων πόρων για τις λειτουργικές ανάγκες των σχολείων.
2.2.3. Δια βίου μάθηση: περιλαμβάνει τη λειτουργία προγραμμάτων για την εκπαίδευση ενηλίκων σε γνώσεις και απόκτηση δεξιοτήτων.
Μέτρο 2.3. Αθλητισμός & Νεολαία
2.3.1. Νέες αθλητικές εγκαταστάσεις- βελτίωση- αναβάθμιση αθλητικών υποδομών: περιλαμβάνει την κατασκευή νέου κλειστού βιοκλιματικού γυμναστηρίου, την βελτίωση, αναβάθμιση, διεύρυνση και συντήρηση των σημερινών δημοτικών αθλητικών χώρων της πόλης και των σχολείων την δημιουργία νέου αθλητικού κέντρου ανοιχτών και κλειστών
αθλοπαιδιών στην περιοχή Δέγλερη.
2.3.2. Εμπλουτισμός παρεχόμενων αθλητικών προγραμμάτων και υπηρεσιών άθλησης : περιλαμβάνει ανάπτυξη και εμπλουτισμό νέων δραστηριοτήτων στο Δημοτικό Αθλητικό προγραμματισμό με στόχο την κάλυψη αναγκών στον τομέα αυτών όλων των ηλικιών με κύρια αιχμή τους νέους, ενίσχυση αθλητικών συλλόγων.
2.3.3. Ενίσχυση- διεύρυνση δράσεων για τη Νεολαία : περιλαμβάνει λειτουργική αναβάθμιση και προγραμματική ανανέωση του Δημοτικού Συμβουλίου Νεολαίας, τη στήριξη νεολαιίστικων πρωτοβουλιών και ερασιτεχνικής δημιουργίας, την επέκταση προγραμμάτων και πρωτοβουλιών για νέους, τη δημιουργία χώρων για πληροφόρηση και χρήση υπηρεσιών διαδικτύου.
Μέτρο 2.4. Πολιτισμός
2.4.1. Δημιουργία νέων πολιτιστικών υποδομών: συμπλήρωση και βελτίωση των υποδομών που θα συμβάλλουν στην ενεργοποίηση της συμμετοχής του τοπικού δυναμικού.
2.4.2. Εμπλουτισμός- βελτίωση πολιτιστικών τμημάτων: περιλαμβάνει τη διεύρυνση των υπαρχόντων και τη συνεχή βελτίωση των χώρων και των παρεχόμενων υπηρεσιών των ήδη λειτουργούντων προκειμένου να υποδέχονται περισσότερους πολίτες και για περισσότερα είδη πολιτιστικών εκφράσεων.
2.4.3. Πολιτιστικές εκδηλώσεις: περιλαμβάνει τη διατήρηση και επαύξηση της ποιότητας των ήδη θεσμοθετημένων κύκλων εκδηλώσεων και την καθιέρωση νέων με την αξιοποίηση του Πολυχώρου «Γαλαξίας».
2.4.4. Τοπικό Πολιτιστικό Δυναμικό: περιλαμβάνει την αξιοποίηση, συμμετοχή και ανάδειξη του τοπικού πολιτιστικού δυναμικού, τόσο σε ότι αφορά την παρουσίαση του αλλά και σε ότι αφορά τη συμμετοχή του στον πολιτιστικό σχεδιασμό της πόλης.
Άξονας 3: ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΗΣ ΣΧΕΣΗΣ ΔΗΜΟΥ- ΠΟΛΙΤΩΝ, ΤΗΣ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ
ΙΚΑΝΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΠΑΡΕΧΟΜΕΝΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ
Περιγραφή γενικών στόχων
Τα ικανοποιητικά επίπεδα αποδοτικότητας και αποτελεσματικότητας των Υπηρεσιών και των Νομικών Προσώπων του Δήμου Νέας Σμύρνης, αποτελούν τη βάση πάνω στην οποία δομείται το σχέδιο αναδιοργάνωσης και βελτίωσης της εσωτερικής λειτουργίας.
Η δημιουργία σύγχρονου Δήμου, με συμμετοχή των πολιτών, διαφάνεια, ευέλικτες διαδικασίες και συγκροτημένη λειτουργική οργάνωση, αποτελούν τους κατευθυντήριους άξονες για να παρέχονται περισσότερες και καλύτερες υπηρεσίες και παράλληλα να είναι ο Δήμος «στην υπηρεσία του πολίτη».
Σ΄ αυτή τη θεματική προτεραιότητα η έμφαση δίνεται στα ακόλουθα:
Στο Μέτρο 3.1. Αμφίδρομη επικοινωνία και συμμετοχή των πολιτών 3.1.1. Τόνωση της συμμετοχής πολιτών και συλλογικών φορέων στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων- Ενεργοποίηση εθελοντισμού: περιλαμβάνεται η θεσμοθέτηση στενής και δημιουργικής συνεργασίας του Δήμου με συλλογικούς φορείς όπως τους πολιτιστικούς και αθλητικούς
συλλόγους της περιοχής, τους συλλόγους γονέων, τις ομάδες και τις κινήσεις πολιτών, η δυνατότητα παρέμβασης των συλλόγων στην κατάρτιση του προγράμματος τεχνικών έργων, η λειτουργία τοπικού συμβουλίου νέων.
3.1.2. Ενίσχυση της διαφάνειας στις διαδικασίες προγραμματισμού, προσλήψεων, προμηθειών, δημοπρασιών και οικονομικής διαχείρισης : περιλαμβάνεται η δημοσιοποίηση των διαδικασιών, με κάθε πρόσφορο τρόπο (ηλεκτρονική – έντυπη ενημέρωση, κ.λ.π.), καθιέρωση της δημόσιας λογοδοσίας και απολογισμού, κ.λ.π.