Γύρω στις 17:30 της Τρίτης (10/09), η κακοκαιρία «ΑΤΕΝΑ» έφτασε στην Αττική, φέρνοντας ισχυρές βροχοπτώσεις σε ολόκληρο το Λεκανοπέδιο.
Μέχρι τώρα, το Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος έχει λάβει 51 κλήσεις από την Αττική, κυρίως από περιοχές του Δήμου Αθηναίων (Πατήσια – Κυψέλη), καθώς και από Ψυχικό και Γαλάτσι. Από αυτές, οι 34 αφορούν αντλήσεις υδάτων, οι 8 κοπές δέντρων και οι 9 απεγκλωβισμούς από ανελκυστήρες.
Επιπλέον, σοβαρά προβλήματα από την έντονη βροχόπτωση παρατηρούνται σε Χαϊδάρι, Πετρούπολη, Ζεφύρι και Περιστέρι στα δυτικά προάστια, καθώς και σε Μαρούσι, Χαλάνδρι, Πεντέλη και Βριλήσια στα βόρεια προάστια, όπου πολλοί δρόμοι έχουν μετατραπεί σε «ποτάμια».
Στις επόμενες ώρες, η κακοκαιρία αναμένεται να πλήξει τη Ροδόπη, με αποτέλεσμα να αποφασιστεί η ακύρωση του αγιασμού στα σχολεία της περιοχής. Επιπλέον, οι περιοχές του Έβρου, της Ξάνθης, της Καβάλας και της Δράμας βρίσκονται στο επίκεντρο της καταιγίδας «ΑΤΕΝΑ». Μάλιστα, νωρίς το απόγευμα, γύρω στις 17:00, οι κάτοικοι της Ξάνθης έλαβαν προειδοποίηση μέσω του αριθμού έκτακτης ανάγκης «112».
Αύριο (11/09), δεν θα λειτουργήσουν όλα τα σχολεία της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Ο Περιφερειάρχης Χριστόδουλος Τοψίδης, ύστερα από πρόταση της Επιτροπής Εκτίμησης Κινδύνων του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, αποφάσισε να ανασταλεί η λειτουργία όλων των σχολικών μονάδων για μία ημέρα, την Τετάρτη 11 Σεπτεμβρίου. Οι προγραμματισμένοι αγιασμοί θα πραγματοποιηθούν την Πέμπτη 12 Σεπτεμβρίου.
Από το πρωί της 10ης Σεπτεμβρίου, οι σταθμοί του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών έχουν καταγράψει 17.175 κεραυνούς μέχρι τις 19:20.
Συστάσεις της Πολιτικής Προστασίας για Ακραία Καιρικά Φαινόμενα
Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας προτρέπει τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να λαμβάνουν μέτρα αυτοπροστασίας από τους κινδύνους που ενδέχεται να προκύψουν από την εκδήλωση ακραίων καιρικών φαινομένων.
Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (civilprotection.gov.gr) του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας έχει ενημερώσει τις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις περιφέρειες και τους δήμους της χώρας, ώστε να βρίσκονται σε κατάσταση αυξημένης ετοιμότητας για την άμεση αντιμετώπιση των επιπτώσεων από την εκδήλωση έντονων καιρικών φαινομένων.
Επιπλέον, σύμφωνα με ανακοίνωση της Πυροσβεστικής, ενεργοποιείται το επιχειρησιακό σχέδιο για την αντιμετώπιση κινδύνων από πλημμύρες και τα συνοδευτικά φαινόμενα. Οι Πυροσβεστικές Υπηρεσίες στις περιοχές που αναμένονται τα φαινόμενα έχουν τεθεί σε κατάσταση αυξημένης ετοιμότητας και είναι έτοιμες για περαιτέρω κλιμάκωση αν χρειαστεί, προκειμένου να διαχειριστούν άμεσα τυχόν προβλήματα που μπορεί να προκύψουν.
Η Πυροσβεστική καλεί επίσης τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των αρμόδιων αρχών σε περίπτωση εκδήλωσης έκτακτων καιρικών φαινομένων.
Συγκεκριμένα, σε περιοχές όπου αναμένονται έντονες βροχοπτώσεις, καταιγίδες ή θυελλώδεις άνεμοι, η ΓΓΠΠ συνιστά στους πολίτες:
– Να εξασφαλίσουν ότι αντικείμενα που μπορεί να παρασυρθούν από έντονα καιρικά φαινόμενα δεν θα προκαλέσουν ζημιές ή τραυματισμούς.
– Να ελέγξουν ότι τα λούκια και οι υδρορροές των σπιτιών είναι καθαρά και λειτουργούν σωστά.
– Να αποφεύγουν τη διάσχιση χειμάρρων και ρεμάτων, είτε πεζοί είτε με όχημα, κατά τη διάρκεια καταιγίδων και βροχοπτώσεων, καθώς και για αρκετές ώρες μετά την ολοκλήρωσή τους.
– Να αποφεύγουν τις υπαίθριες εργασίες και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια έντονων καιρικών φαινομένων, λόγω του κινδύνου από πτώσεις κεραυνών.
– Να προφυλαχτούν άμεσα κατά τη διάρκεια χαλαζόπτωσης, καταφεύγοντας σε κτίριο ή αυτοκίνητο και να παραμείνουν εκεί μέχρι να βεβαιωθούν ότι η καταιγίδα έχει περάσει. Η χαλαζόπτωση μπορεί να είναι επικίνδυνη και για τα ζώα.
– Να αποφεύγουν τη διέλευση κάτω από μεγάλα δέντρα, αναρτημένες πινακίδες και περιοχές όπου ελαφριά αντικείμενα (όπως γλάστρες ή σπασμένα τζάμια) μπορεί να πέσουν.
– Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των αρμόδιων φορέων, όπως η Τροχαία.
Σε περιοχές με έντονη κεραυνική δραστηριότητα:
Αν βρίσκεστε στο σπίτι:
– Μην χρησιμοποιείτε ηλεκτρικές συσκευές ή το τηλέφωνο, καθώς ο κεραυνός μπορεί να περάσει μέσω των καλωδίων. Αποσυνδέστε τις τηλεοράσεις από την κεραία και την ηλεκτρική παροχή.
– Αποφύγετε να αγγίξετε τις σωληνώσεις των υδραυλικών, καθώς είναι καλοί αγωγοί του ηλεκτρισμού.
Αν βρίσκεστε στο αυτοκίνητο:
– Σταματήστε στην άκρη του δρόμου, μακριά από δέντρα που μπορεί να πέσουν.
– Μείνετε μέσα και ανάψτε τα προειδοποιητικά φώτα μέχρι να κοπάσει η καταιγίδα.
– Κλείστε τα παράθυρα και μην αγγίζετε μεταλλικά αντικείμενα.
– Αποφύγετε τους πλημμυρισμένους δρόμους.
Αν βρίσκεστε σε εξωτερικό χώρο:
– Καταφύγετε σε κτίριο ή αυτοκίνητο, αλλιώς καθίστε στο έδαφος χωρίς να ξαπλώσετε.
– Προστατευτείτε κάτω από συμπαγή κλαδιά χαμηλών δέντρων αν βρίσκεστε σε δάσος.
– Μην καταφύγετε ποτέ κάτω από ψηλό δέντρο σε ανοιχτό χώρο.
– Αποφύγετε τα χαμηλά εδάφη λόγω κινδύνου πλημμύρας.
– Μην στέκεστε κοντά σε πυλώνες, γραμμές ηλεκτρικού ρεύματος, τηλεφωνικές γραμμές και φράκτες.
– Μην πλησιάζετε μεταλλικά αντικείμενα (όπως αυτοκίνητα, ποδήλατα, εξοπλισμό κατασκήνωσης).
– Απομακρυνθείτε από ποτάμια, λίμνες ή άλλες μάζες νερού.
– Αν βρίσκεστε στη θάλασσα, βγείτε αμέσως έξω.
– Αν είστε σε επίπεδη περιοχή και νιώσετε τα μαλλιά σας να σηκώνονται (σημάδι ότι θα εκδηλωθεί κεραυνός), κάντε βαθύ κάθισμα με το κεφάλι ανάμεσα στα πόδια σας για να ελαχιστοποιήσετε την επιφάνεια του σώματός σας και την επαφή με το έδαφος, πετώντας τα μεταλλικά αντικείμενα που έχετε μαζί σας.