Μέσα από το πρίσμα της Παράταξης του Αμαρουσίου “Κόντρα στον Καιρό”
Οι συγχωνεύσεις των σχολείων είναι αναμφισβήτητα το πιο “καυτό” θέμα που απασχολεί τους Δήμους αυτήν την περίοδο και η Δημοτική Παράταξη του Αμαρουσίου “Κόντρα στον Καιρό” με το παρακάτω κείμενο καταθέτει τις θέσεις τις γύρω από αυτό το ζήτημα: “Σύμφωνα με το νόμο του «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ», για την εκπαίδευση οι διορισμοί των εκπαιδευτικών, η επεξεργασία του προγράμματος και οι λειτουργικές δαπάνες, «περνούν» στους δήμους.
Έτσι:
1. Οι δαπάνες που «περνούν» στους δήμους, αναπόφευκτα θα καταλήξουν στις πλάτες των δημοτών, που θα κληθούν να πληρώσουν μέσω των ανταποδοτικών τελών αυτές τις δαπάνες.
2. Τα αναλυτικά προγράμματα θα προσδεθούν στις ανάγκες των επιχειρήσεων – χορηγών αφού η συντήρηση και η ανάπτυξη των σχολείων θα εξαρτώνται άμεσα από τη «ζήτηση» των εκπαιδευτικών τους «προϊόντων».
3. Οι ελαστικές εργασιακές σχέσεις των εκπαιδευτικών θα γίνουν κανόνας αφού έτσι ο δήμος θα μπορεί να πετυχαίνει χαμηλότερο κόστος λειτουργίας των σχολικών μονάδων
4. Συνέπεια των παραπάνω θα είναι να δημιουργηθούν σχολεία πολλών ταχυτήτων, ανάλογα με τις οικονομικές δυνατότητες του κάθε δήμου (ο Δήμος Αμαρουσίου είναι ήδη υπερχρεωμένος)
Το Υπουργείο αποφάσισε τις συγχωνεύσεις και καταργήσεις περίπου 2.000 σχολείων (για το Μαρούσι συγχωνεύονται το 9ο δημοτικό με το 17ο δημοτικό στην περιοχή του Νέου Τέρματος), χωρίς οι δήμοι να έχουν αποφασιστικό ρόλο, αυξάνοντας τους μαθητές της κάθε τάξης και δημιουργώντας πολλά προβλήματα στους μαθητές, στους γονείς και στους εκπαιδευτικούς (μετακίνησης, ασφάλειας, μάθησης κ.α.).
Ο Δήμος μας, οφείλει να αντισταθεί και να αποτρέψει οποιαδήποτε συγχώνευση, κατάργηση και υποβάθμιση σχολικής μονάδας στην περιοχή μας.
Το επόμενο σχέδιο της κας Διαμαντοπούλου (που το κρατά κρυφό) είναι να δημιουργηθεί σε κάθε περιοχή ένα σχολείο κράχτης (θα το πούνε πρότυπη σχολική μονάδα), στο οποίο θα μπαίνουν οι μαθητές με εξετάσεις και το οποίο θα λειτουργεί σαν μέτρο σύγκρισης, σε ένα σύστημα μετρήσιμων δεικτών, βάσει του οποίου θα δίνονται κεντρικά οι χρηματοδοτήσεις. Έτσι αυτά τα «τυχερά» σχολεία θα έχουν και τη καλλίτερη χρηματοδότηση και το καλλίτερο μαθητικό δυναμικό και το καλλίτερο προσωπικό.
Στα υπόλοιπα σχολεία – «στρατόπεδα» θα μαζευτούν οι πλέον αδύνατοι μαθητές, σε ασφυκτικά γεμάτες σχολικές αίθουσες, με απελπισμένους εκπαιδευτικούς που για να έχουν δουλειά θα προσπαθούν να επιβληθούν σε ένα «λούμπεν» μαθητικό δυναμικό, με ένταση της αυταρχικής εκπαίδευσης, στενά επαγγελματικών δεξιοτήτων με αποτέλεσμα, η γενική παιδεία θ` αποτελεί σύντομα παρελθόν).
Η πνευματική εξαθλίωση του μαθητή περνά μέσα από τη κοινωνική και οικονομική εξαθλίωση του εκπαιδευτικού.
Οι συγχωνεύσεις των σχολείων είναι η φράουλα του «εξορθολογισμού» που επιδιώκει να συγκαλύψει το «πάστωμα» των μαθητών σε 25άρια τμήματα στα δημοτικά και 30άρια για τα Γυμνάσια και Λύκεια και να μην αναπληρώσει τον αριθμό των εκπαιδευτικών που θα συνταξιοδοτηθούν στα πλαίσια του μνημονιακού κανόνα 5 αποχωρήσεις – μία πρόσληψη στο δημόσιο.
To αποτέλεσμα αυτών των πολιτικών όπου εφαρμόστηκαν, είναι οι δημιουργία ζωνών «εκπαιδευτικής ερήμωσης» σε φτωχές περιοχές των ΗΠΑ, αφού κανένας σπόνσορας και χορηγός δεν βρίσκεται και οι δείκτες αποδοτικότητας απαγορεύουν τη κεντρική χρηματοδότηση από τη Πολιτεία.
Η οικονομική κρίση είναι το πρόσχημα για τη δολοφονία της γενικής εκπαίδευσης και μόρφωσης.
Τα ίδια ακριβώς σχέδια θα προσπαθούσαν να τα εφαρμόσουν ακόμα και αν δεν είχαμε μνημόνιο και οικονομική κρίση,
Να μην επιτρέψουμε καμιά συγχώνευση ή κατάργηση σχολείου στην πόλη μας.
Η κόκκινη γραμμή πίσω από την οποία δεν έχουμε δικαίωμα να υποχωρήσουμε ως γονείς και πολιτισμένοι άνθρωποι αφορά το μέγιστο αριθμό παιδιών ανά τμήμα :
15 μέγιστος αριθμός παιδιών/τμήμα για νηπιαγωγεία
20 μαθητές/τμήμα για τα δημοτικά
25 μαθητές/ τμήμα για Γυμνάσια-Λύκεια
Ειδικότερα στη πρωτοβάθμια εκπαίδευση, το μικρό ανθρώπινο σχολείο της γειτονιάς πρέπει να είναι κεντρικός στόχος όλων των δυνάμεων που θέλουν να μοιάζει η κοινωνία του μέλλοντος με κάτι καλλίτερο από εξαθλιωμένους και υποταγμένους απασχολήσιμους.
Όλοι μαζί, εκπαιδευτικοί, γονείς, μαθητές, δημοτικές παρατάξεις, κόμματα, οφείλουμε να αντισταθούμε και να αποτρέψουμε τις αλλαγές που θα μετατρέψουν το γονιό σε «χορηγό» για να αγοράσει πετρέλαιο και αναλώσιμα, τον εκπαιδευτικό – διευθυντή σε «μάνατζερ» για να βρει πόρους από φιλάνθρωπους και μη και το μαθητή σε αριθμό.
Ας εργαστούμε όλοι για την ανάπτυξη ενός κινήματος για την βελτίωση και όχι την υποβάθμιση της εκπαίδευσης.
Καλούμε τη Δημοτική Αρχή να συγκαλέσει ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου με θέμα τις συγχωνεύσεις των σχολείων με συμμετοχή όλων των φορέων της Εκπαίδευσης , δασκάλων, καθηγητών, γονέων και μαθητών.
Η ενότητα όλων των δυνάμεων που πιστεύουν ακόμα στον ανθρώπινο πολιτισμό και την ανθρώπινη αξιοπρέπεια είναι η απαραίτητη προϋπόθεση για να σταματήσουν αυτά τα αντιεκπαιδευτικά και αντιπαιδαγωγικά σχέδια.”