Ο επικεφαλής της Παράταξης της Πεντέλης “Ανθρώπινη Πολιτεία” σχολιάζει τη συγχώνευση – κατάργηση Νομικών Προσώπων κι Επιχειρήσεων όπως προβλέπει ο “Καλλικράτης”
Το επίκαιρο θέμα της συγχωνεύσεις των Νομικών Προσώπων και των Κοινωφελών Επιχειρήσεων των Δήμων που επιβάλει ο “Καλλικράτης” σχολίασε με ανακοίνωσή του ο επικεφαλής της Παράταξης του Δήμου Πεντέλης “Ανθρώπινη Πολιτεία”, κ. Δημοσθένης Παπακωνσταντίνου.
Πιο συγκεκριμένα, στην ανακοίνωση σημειώνονται τα εξής: «Με βάση τον νόμο 3852/2010 που αφορά το πρόγραμμα ‘‘Καλλικράτης’’ στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, στον Δήμο Πεντέλης είχαμε δύο επιλογές: ή να συστήσουμε δύο νομικά πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου ή ένα Δημοσίου Δικαίου και ένα Ιδιωτικού Δικαίου δηλαδή Κοινωφελή Επιχείρηση.
Κατ’ αρχάς θα συμφωνήσουμε ότι καλώς ο Νόμος θέτει αυτούς τους περιορισμούς όσον αφορά τον αριθμό των Νομικών Προσώπων. Παραείχε, ας μας επιτραπεί η έκφραση, “ξεχειλώσει” η κατάσταση με τον αριθμό των Ν. Προσώπων και μάλιστα των Κοινωφελών Επιχειρήσεων σε όλη την επικράτεια. Ο Δήμος Μελισσίων, ως γνωστόν, έκανε πρωταθλητισμό στον αριθμό των κοινωφελών επιχειρήσεων και πληθωρισμό στο ύψος των αναθέσεων έργων σε αυτές. Μόνο που στο τέλος οι εκκρεμότητες που κληρονομήθηκαν είναι τόσο μεγάλες που θα πάρει χρόνο να ρυθμιστούν.
Άρα καλώς γίνεται το “συμμάζεμα”, με νομοθετική κυβερνητική ρύθμιση.
Ως τελικώς ρυθμίστηκε το θέμα για τη “λύση” των κοινωφελών επιχειρήσεων η επιλογή της Διοίκησης για σύσταση δυο Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου με παράλληλη “λύση – εκκαθάριση” όλων των κοινωφελών επιχειρήσεων, είναι στη σωστή κατεύθυνση και αποτελεί και δική μας θέση. Και τούτο διότι:
Α) Οι Κοινωφελείς Επιχειρήσεις, ως απεδείχθη, έχουν πολλά προβλήματα στην χρηματοδότησή τους που σε συνδυασμό με ελαστική ή ελλιπή διαχείριση, η λειτουργία τους καθίσταται προβληματική.
Βέβαια δεν πρέπει να παραγνωρίσουμε το γεγονός ότι έγιναν για να έχουν μεγαλύτερη ευελιξία για την αντιμετώπιση καθημερινών προβλημάτων που η γραφειοκρατία τα “λιμνάζει”. Όμως αφενός μεν οι υπερβάσεις στον τρόπο λειτουργίας τους που έγιναν από πολλούς Δημάρχους αφετέρου δε το ασφυκτικό πλαίσιο χρηματοδότησής τους, ως το ερμηνεύουν κάποιοι πάρεδροι, τις καθιστούν μη λειτουργικές.
Εκτίμησή μας: Οι κοινωφελείς με διαφορετικό πλαίσιο λειτουργίας, διαχείρισης και χρηματοδότησης δεν είναι πολυτέλεια, χρειάζονται. Σήμερα όμως καλώς λύονται στο Δήμο μας για πολλούς και γνωστούς λόγους.
Β) Εξασφαλίζεται η μεταφορά όλου του προσωπικού αορίστου χρόνου στο Δήμο ή τα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου, όλου του προσωπικού ορισμένου χρόνου ως την λήξη των συμβάσεών του και όλου του προσωπικού βάσει προγραμμάτων ως την λήξη τους.
Γ) Οι Δήμοι, ως μοναδικοί κύριοι μέτοχοι και ως ανάδοχοι, με βάσει τα επιχειρησιακά σχέδια των κοινωφελών επιχειρήσεων, των έργων που τους έχουν αναθέσει, οφείλουν να αναλάβουν τις υποχρεώσεις τους προς τους προμηθευτές.
Αν υπάρχουν υπερβάσεις, ή λειτουργία Κοινωφελών, εκτός εγκεκριμένων επιχειρησιακών σχεδίων, η ευθύνη βαραίνει τις Διοικήσεις τους.
Ο συνδυασμός μας ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ ΠΟΛΙΤΕΙΑ δια του επικεφαλής της Δ. Παπακωνσταντίνου έθεσε και τα δυο αυτά θέματα, δηλαδή της μεταφοράς του προσωπικού στο Δήμο και της εκπλήρωσης των υποχρεώσεων προς τους προμηθευτές. Η θέση της Διοίκησης ήταν θετική. Θα παρακολουθούμε το θέμα από κοντά. Ιδιαίτερα με τους καθηγητές του Πολιτιστικού Μελισσίων που επί ένα χρόνο μένουν απλήρωτοι, ενώ οι Δημότες έχουν πληρώσει τα δίδακτρά τους, ο Δήμαρχος έπειτα από επίμονη ερώτησή του Δ. Παπακωνσταντίνου, δεσμεύτηκε ότι θα πληρωθούν για όλα τα μαθήματα που έχουν κάνει και δεν θα χρειαστεί να «τρέχουν» σε δικαστικές αποφάσεις. Η παροχή των υπηρεσιών τους «εν τοις πράγμασι» αποδεικνύεται.
Εξίσου όμως σημαντικό είναι να πάρουν τα χρήματά τους όλοι οι προμηθευτές. Οι περισσότεροι είναι συμπολίτες μας. Δεν ευθύνονται εκείνοι για την έως τώρα ασυνεπή συμπεριφορά των Νομικών Προσώπων και κατ’ επέκταση του Δήμου. Και αν χρειαστεί ο Δήμος να δανειστεί, αλλά να είμαστε σίγουροι αυτή τη φορά που θα πάνε τα χρήματα, εμείς είμαστε θετικοί.
Αναφορικά με την εκπροσώπηση της Αντιπολίτευσης στα Ν. Πρόσωπα, είναι στα κατώτερα όρια που προβλέπει ο Νόμος. Στα Μελίσσια τουλάχιστον είχαμε μια άλλη παράδοση. Μέχρι και πλειοψηφία στην αντιπολίτευση είχαμε δώσει, και διοικήσαμε μια χαρά, όταν είχαμε τη διοίκηση. Ειλικρινά τι θα έβλαπτε να είχε 8 στους 15 Συμβούλους η πλειοψηφία αντί για 11 και η εκπροσώπηση της Αντιπολίτευσης να ήταν μεγαλύτερη τώρα που τα Νομικά Πρόσωπα είναι πολλαπλών αντικειμένων.
Όσον αφορά τέλος τη Διοίκηση των Ν. Προσώπων: Είναι πλέον μεγάλα, έχουν πολλές και ποικίλες αρμοδιότητες. Δεν μπορεί να διοικηθούν μόνο από τον Πρόεδρο και το Διοικητικό Συμβούλιο, θέλουν Οργανωτική Δομή, Διευθυντή, Διευθύνσεις, Τμήματα».