“Κανείς δεν έχει δικαίωμα να παίζει κορώνα – γράμματα την υγεία και τη ζωή του λαού”
Η Λαϊκή Συσπείρωση Μεταμόρφωσης εξέδωσε ανακοίνωση με αφορμή την πρόσφατη πυρκαγιά στο εργοστάσιο στην Κάτω Κηφισιά, σημειώνοντας: “Η πυρκαγιά που ξέσπασε πριν από λίγες μέρες στην Κάτω Κηφισιά σε εργοστάσιο που κατασκευάζει πλαστικά και ανοξείδωτα σκεύη, σε μία βιομηχανική ζώνη που είναι φυτεμένη μέσα στον αστικό ιστό, έβαλε σε μεγάλο κίνδυνο την περιοχή. Οι εκρήξεις σε κοντινή απόσταση με κατοικίες και σχολεία, το Ογκολογικό Νοσοκομείο Κηφισιάς και η απόσταση αναπνοής από την Εθνική οδό σε συνδυασμό με τις υψηλές θερμοκρασίες, τον καύσωνα και το σύννεφο καπνού με τοξικές ουσίες που σκέπασε για μία ακόμα φορά τον ουρανό έφεραν ξανά στη μνήμη μας τον τρόμο από παρόμοιες πυρκαγιές σε εργοστάσια σε όλη τη χώρα αλλά και στην πόλη μας. Θυμίζουμε την πυρκαγιά στο εργοστάσιο ανακυκλώσιμων υλικών στην Μεταμόρφωση τον Αύγουστο του 2020 που έκανε 3 μέρες να σβήσει και ποτέ δεν πήραμε σαφείς απαντήσεις για τις αιτίες της πυρκαγιάς, το εργοστάσιο ξυλείας στον Ασπρόπυργο τον Σεπτέμβρη του 2021, το εργοστάσιο ανακύκλωσης που έκαιγε για μήνες στον Ασπρόπυργο. Και μόλις μία μέρα μετά το συμβάν στην Κάτω Κηφισιά μία πυρκαγιά ξέσπασε ξανά στη Μεταμόρφωση σε εργοστάσιο με μεταλλικές ντουλάπες, ευτυχώς χωρίς να επεκταθεί.
Πρόκειται για το ίδιο χιλιοπαιγμένο έργο, για την ίδια εγκληματική πολιτική που πολύ συχνά δημιουργεί ασφυκτικές συνθήκες στους εργαζόμενους και κατοίκους της Αττικής, που τους φέρνει ξανά αντιμέτωπους με ανύπαρκτο σχέδιο αντιμετώπισης τέτοιων καταστάσεων, εκκένωσης και διαφυγής από το ίδιο το κράτος, σε μια κατοικημένη περιοχή με πολλές βιομηχανίες και με ενδεχόμενη μεγάλη καταστροφή. Οι ελεγκτικοί μηχανισμοί είναι υποστελεχωμένοι, το νομοθετικό πλαίσιο είναι λάστιχο η κυβέρνηση όμως «αποθεώνοντας» για άλλη μία φορά την ατομική ευθύνη υπέδειξε με ένα μήνυμα 112 να μείνουν οι κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής μέσα στα σπίτια τους και να κλείσουν πόρτες και παράθυρα.
Αυτή η κατάσταση που στηρίζεται με την πολιτική της σημερινής κυβέρνησης της ΝΔ και όλων των προηγούμενων , από την ΕΕ και τα κόμματά της ναρκοθετεί τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον. Αποκαλύπτει την εγκληματική πολιτική χρήσης γης με κριτήριο το κέρδος, οδηγεί σε ανεξέλεγκτη συμβίωση βιομηχανικών εγκαταστάσεων με κατοικημένες περιοχές, και μάλιστα χωρίς αποστάσεις ασφαλείας, χωρίς την ύπαρξη των αναγκαίων οδών διαφυγής. Θυσιάζει την υγεία και ασφάλεια εργαζομένων και κατοίκων και το περιβάλλον, στον βωμό της κερδοφορίας του κεφαλαίου.
Αναδείχτηκε για άλλη μία φορά η απουσία κρατικού ελέγχου που επιτρέπει στις επιχειρήσεις να λειτουργούν χωρίς τα αναγκαία μέτρα πρόληψης, οδηγώντας σε εργατικά ατυχήματα, με ορατό τον κίνδυνο μεγάλου βιομηχανικού ατυχήματος και με συνέπειες για τους κατοίκους, τους εργαζόμενους και το περιβάλλον.
Απαιτούμε εδώ και τώρα :
• Να παρθούν τώρα όλα τα αναγκαία μέτρα για την προστασία της υγείας εργαζομένων και κατοίκων που εκτέθηκαν στο τοξικό νέφος.
• Να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα πρόληψης και προστασίας στα εργοστάσια και άλλες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην περιοχή και συνολικά στην Αττική. Να γίνεται συστηματικός έλεγχος από τους αρμόδιους φορείς του κράτους, που πρέπει να στελεχωθούν με μόνιμο προσωπικό.
• Συγκρότηση ολοκληρωμένου σχεδίου για την πρόληψη και την αντιμετώπιση ενός πιθανού Βιομηχανικού Ατυχήματος Μεγάλης Έκτασης στην ευρύτερη περιοχή και σε όλη την Αττική και ειδικά εκεί που υπάρχει βιομηχανική δραστηριότητα.
• Να υπάρξει επαρκές, μόνιμο, κατάλληλα εκπαιδευμένο προσωπικό έκτακτης ανάγκης, επαρκής εκπαίδευση των εμπλεκομένων φορέων, τακτική ενημέρωση και εκπαίδευση των εργαζομένων και των κατοίκων
• Λειτουργία Κέντρου Υγείας πλήρως στελεχωμένου με ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό στην πόλη μας
Τα επαναλαμβανόμενα ατυχήματα προαναγγέλλουν ότι νέα «Τέμπη» παραμονεύουν εφόσον επικρατεί η πολιτική του κέρδους.
Η Λαϊκή Συσπείρωση Μεταμόρφωσης έχει επανειλημμένα προειδοποιήσει και αναδείξει τις τραγικές ελλείψεις. Καλεί τον λαό να δυναμώσουμε την πάλη μας για μέτρα πλήρους και ουσιαστικής προστασίας από την έκθεση σε όλους τους κινδύνους, από την «τοξική» πολιτική που αποτελεί μόνιμη απειλή. Να γίνει υπόθεση όλου του λαού ο αγώνας για την υπεράσπιση της υγείας και της ζωής του από τον κίνδυνο ενός μεγάλου βιομηχανικού ατυχήματος.”