Εκδήλωση της Μικρασιατικής Ένωσης Νέας Ιωνίας, «Η Καππαδοκία», για την παρουσίαση του βιβλίου του Κωνσταντίνου Νίγδελη
Μια ενδιαφέρουσα γνωριμία με τη «γυναίκα της Καππαδοκίας», τη γυναίκα των αλλοτινών χρόνων και πατρίδων, επιφύλαξε η Μικρασιατική Ένωση Νέας Ιωνίας, «Η Καππαδοκία», σε όλους όσους βρέθηκαν στην παρουσίαση του βιβλίου «Καππαδοκία..γυναικών δρώμενα» του Κωνσταντίνου Νίγδελη.
Στην κατάμεστη αίθουσα του Συνεδριακού Κέντρου Ν Ιωνίας, η πρόεδρος του Συλλόγου, κα Όλγα Φτούλη, καλωσόρισε τους παρευρισκόμενους και αμέσως έδωσε τη σκυτάλη στη Μάνθα Ζήβα, εκπαιδευτικό γυμνάστρια, με ειδικότητα στους ελληνικούς παραδοσιακούς χορούς και υπεύθυνη του Χορευτικού Εργαστηρίου του Δήμου Ν. Ιωνίας. Η κ. Ζήβα ανέλαβε την παρουσίαση του βιβλίου, καθώς εκπονεί το μεταπτυχιακό της στην Παιδαγωγική Λαογραφία, ενώ παράλληλα κατέχει λαογραφικές γνώσεις από την επαγγελματική της εμπειρία στο χώρο της παράδοσης.
Μέσα από μια διπλή ανάγνωση του βιβλίου, ως παιδαγωγός και ως γυναίκα, φώτισε τα λαογραφικά και κοινωνικά στοιχεία της ζωής της Καππαδόκισσας γυναίκας στον τόπο και το χρόνο. Μίλησε για τις ιδιαίτερες στιγμές της ζωής της, της θέσης που κατείχε σε μια αρκετά αυστηρή κοινωνία, για τις δοκιμασίες που υποχρεούνταν να περάσει για να γίνει αποδεκτή από τον άντρα της και το «τρίτο» μάτι της κοινωνίας.
Μεταξύ άλλων, η κ. Ζήβα αναφέρθηκε στις δυνατότητες παιδαγωγικής αξιοποίησης του βιβλίου στην τάξη, μαζί με τα παιδιά, τονίζοντας την ξεχωριστή θέση που πρέπει να έχει η λαογραφία στο σχολικό περιβάλλον μέσα από ποίκιλες δραστηριότητες κυρίως βιωματικές. Έκλεισε με μια εύστοχη αντιπαράθεση της γυναίκας του τότε με τη γυναίκα του σήμερα, καταλήγοντας στο συμπέρασμα, ότι η ιστορία επαναλαμβάνεται και οι ζωές ξανασυναντιούνται με κάποιον τρόπο.
Αμέσως μετά στο βήμα ανέβηκε ο συγγραφέας κ. Νίγδελης, ο οποίος δήλωσε ιδιαίτερα ικανοποιημένος από την εισήγηση της κ. Ζήβα και στάθηκε κι εκείνος στα καίρια σημεία του βιβλίου, καθώς και στις σκέψεις που βρίσκονται πίσω από τη συγγραφή του βιβλίου.
Ακολούθησε η παρουσίαση χορών από την ευρύτερη περιοχή της Καππαδοκίας, από χορεύτριες του Χορευτικού Εργαστηρίου, την οποία επιμελήθηκαν τόσο η Μ. Ζήβα όσο και ο Δ. Μήτσης, ο οποίος έκανε μια εκτενή αναφορά στην παραδοσιακή φορεσιά της Καππαδοκίας.
Στο τέλος της εκδήλωσης, το βιβλίο που είναι έκδοση της Πανελλήνιας Ένωσης Καππαδοκικών Σωματίων, μοιράστηκε δωρεάν στους παρευρισκομένους.