Καύσιμα: Καίνε οι αυξήσεις αμόλυβδης και ντίζελ στην αντλία [γράφημα]
Αυξήσεις που αγγίζουν το 10% για την απλή αμόλυβδη, το 7,5% για την αμόλυβδη 100 οκτανίων και ξεπερνούν το 18% για το πετρέλαιο κίνησης καταγράφουν από τις αρχές του καλοκαιριού μέχρι σήμερα οι τιμές, την ώρα που το αργό πετρέλαιο Brent κινείται ξανά απειλητικά προς τα 100 δολάρια το βαρέλι.
Οι διεθνείς τιμές του μαύρου χρυσού έχουν σκαρφαλώσει στα 95 δολάρια το βαρέλι καταγράφοντας άνοδο της τάξης του 30% από την 1η Ιουνίου, παράγοντας που συμπαρασύρει τα υγρά καύσιμα σε όλη την Ευρώπη και ιδιαίτερα στη χώρα μας.
Πρόκειται για πρόσθετη επιβάρυνση για τα νοικοκυριά που καλούνται ήδη να αντιμετωπίσουν τον πολύ υψηλό πληθωρισμό, όχι μόνο στην ενέργεια αλλά και στα τρόφιμα και αλλού.
Έτσι, οι τιμές φωτιά στην αντλία δημιουργούν ουσιαστικά εκρηκτικό κοκτέιλ για τις τσέπες των καταναλωτών, δημιουργούν πολιτικές πιέσεις στην κυβέρνηση αλλά και δυσκολεύουν το έργο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας αναγκάζοντάς την να κρατά ψηλά το κόστος δανεισμού και εξυπηρέτησης δανείων.
Οι καυτές τιμές
Ενώ την 1η Ιουνίου η μέση πανελλαδική τιμή στην απλή αμόλυβδη ήταν 1,867 ευρώ το λίτρο, πλέον και με βάση τα στοιχεία του Παρατηρητηρίου Τιμών για τις 18 Σεπτεμβρίου φτάνει τα 2,037 ευρώ το λίτρο (+9,11%) –με αυξητικές τάσεις λόγω των διεθνών εξελίξεων. Η αμόλυβδη 100 οκτανίων έχει αυξηθεί από τα 2,056 ευρώ στα 2,211 ευρώ (+7,54%), ενώ η τιμή του ντίζελ έχει εκτοξευτεί από τα 1,558 ευρώ στα 1,844 ευρώ το λίτρο (+18,36%). Παράγοντες της αγοράς λένε ότι εάν αυξηθούν κι άλλοι οι διεθνείς τιμές δημιουργούνται προϋποθέσεις για να υπάρξουν και νέες ανατιμήσεις στη χώρα μας.
Οι αυξήσεις στις τιμές των υγρών καυσίμων.
Οι λόγοι
Οι παράγοντες που οδηγούν σε αύξηση των τιμών των υγρών καυσίμων στην αντλία σημαντικά διαφορετική από αυτή των διεθνών τιμών είναι συγκεκριμένοι και ορισμένοι από αυτούς αφορούν ειδικά στην Ελλάδα:
-Οι τιμές του Brent έχουν ανέβει το διάστημα αυτό από τα 74,3 στα 95,4 δολάρια το βαρέλι.
-Η ισοτιμία του ευρώ έχει υποχωρήσει κατά 1% περίπου έναντι του δολαρίου στο 1,068. Οι αγορές πετρελαίου γίνονται σε δολάρια ΗΠΑ.
-Τα διυλιστήρια τιμολογούν τα καύσιμα με βάση το χρηματιστήριο τιμών της Μεσογείου -γνωστό ως Platts- και υπολογίζουν κάθε φορά το μέσο όρο των τελευταίων τεσσάρων ημερών.
-Οι φόροι για τα υγρά καύσιμα στην Ελλάδα είναι πολύ υψηλοί με αποτέλεσμα να ανεβαίνει πολύ η συνολική τιμή. Είναι ενδεικτικό ότι η τελική τιμή λιανικής στην αμόλυβδη διαμορφώνεται από την τιμή διυλιστηρίου κατά 47%, από τους σταθερούς και μεταβλητούς φόρους κατά 45%, και από τα εκτιμώμενα περιθώρια των εταιρειών εμπορίας, των μεταφορέων υγρών καυσίμων και των πρατηρίων κατά 7,70% περίπου.
Το σκληρό πόκερ από τον ΟΠΕΚ+
Το πετρέλαιο έχει ανέλθει στο υψηλότερο επίπεδο του 2023 καθώς οι επενδυτές επικεντρώνονται στην προοπτική ελλείμματος εφοδιασμού της αγοράς για το τέταρτο τρίμηνο, μετά την παράταση των περικοπών στην παραγωγή από τη Σαουδική Αραβία και τη Ρωσία. Οι δύο χώρες είναι οι μεγαλύτεροι παραγωγοί στον όμιλο OPEC+. Ταυτόχρονα κι άλλες πετρελαιοπραγωγές χώρες του ΟΠΕΚ μειώνουν τη δική τους παραγωγή.
Εδώ και πολλούς μήνες Ριάντ και Μόσχα έχουν κάνει συμμαχία για να περιορίσουν τις εξαγωγές σε μια προσπάθεια να εξαντλήσουν τα παγκόσμια αποθέματα και να οδηγήσουν σε νέα αύξηση τιμών. Οι βελτιωμένες προοπτικές στις δύο μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου, στις ΗΠΑ και την Κίνα, συμβάλλουν επίσης στην τάση αυτή.
Στις αρχές της εβδομάδας ο υπουργός Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας πρίγκιπας Αμπντουλαζίζ μπιν Σαλμάν υποστήριξε σε συνέδριο στον Καναδά ότι ο ΟΠΕΚ εργάζεται για να διατηρήσει τις αγορές σταθερές και να βελτιώσει την ενεργειακή ασφάλεια χωρίς να στοχεύει σε συγκεκριμένη τιμή. Τα σχέδια παραγωγής θα επανεξετάζονται κάθε μήνα, όπως είπε.
Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του πετρελαίου Brent, το παγκόσμιο σημείο αναφοράς τιμών, διαπραγματεύονταν έως και 95 δολάρια. Επίσης το ανάλογο σημείο αναφοράς διεθνών τιμών που χρησιμοποιείται για τη διαπραγμάτευση μεγάλου μέρους των φυσικών φορτίων στον κόσμο, που ονομάζεται χρονολογημένο Brent («dated Brent»), ήταν λίγο πάνω από τα 96 δολάρια σύμφωνα με στοιχεία του Reuters.
Προβλέψεις για πετρέλαιο στα 100 δολάρια
Ήδη η ελβετική τράπεζα UBS βλέπει τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του Brent να φτάνουν σε τριψήφια επίπεδα.
«Αναμένουμε ότι το Brent θα διαπραγματεύεται σε ένα εύρος 90–100 δολαρίων τους επόμενους μήνες, με στόχο στο τέλος του έτους τα 95 δολάρια», δήλωσε ο αναλυτής της UBS Τζιοβάνι Σταουνόβο.
Η πιο σφιχτή αγορά όσον αφορά την προσφορά έχει πυροδοτήσει νέες προβλέψεις ότι το πετρέλαιο θα μπορούσε σύντομα να επιστρέψει στα 100 δολάρια το βαρέλι. Τέτοιες προβλέψεις έχουν κάνει μεταξύ άλλων ακόμη ο διευθύνων σύμβουλος της Chevron Μάικ Γουίρθ και αμερικανικές επενδυτικές τράπεζες και οίκοι.
«Δεδομένων των θεμελιωδών μεγεθών και του πιο θετικού κλίματος, θα μπορούσαμε να δούμε το ICE Brent να σπάει πάνω από τα 100 δολάρια/βαρέλι στο όχι και πολύ μακρινό μέλλον», ανέφερε η ING σε έκθεση που εστάλη στο Bloomberg «Ωστόσο, μια τέτοια κίνηση θα ήταν πιθανότατα μη βιώσιμη», αναφέρεται.
Στην πρίζα οι κεντρικές τράπεζες
Επίσης η άνοδος του ενεργειακού κόστους φαίνεται ότι θα ενισχύσει τις πληθωριστικές πιέσεις, περιπλέκοντας το έργο που αντιμετωπίζουν οι κορυφαίοι κεντρικοί τραπεζίτες, πολλοί από τους οποίους έχουν αποφασίσει σειρά αυξήσεων επιτοκίων που στοχεύουν στη συγκράτηση των τιμών.