Κερδήθηκε από τη Μεταμόρφωση η “μάχη” με τα σκουπίδια του Αμαρουσίου
Με “όπλα” τα γρήγορα αντανακλαστικά και τις ειδικές γνώσεις του δημάρχου, κ. Στράτου Σαραούδα, στα Πολεοδομικά θέματα, ως Πολιτικός Μηχανικός, η δημοτική αρχή Μεταμόρφωσης κατόρθωσε να σταματήσει την σχεδιαζόμενη εγκατάσταση Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμάτων του Δήμου Αμαρουσίου, στα διοικητικά όρια της πόλης της Μεταμόρφωσης.
Πιο συγκεκριμένα, μετά την γνωστοποίηση της απόφασης της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Αμαρουσίου, περί δημιουργίας ΣΜΑ, ο δήμαρχος Μεταμόρφωσης συγκάλεσε έκτακτο δημοτικό συμβούλιο προκειμένου να ενημερωθεί το Σώμα και να πάρει απόφαση αποτροπής της συγκεκριμένης απόφασης.
Από την έναρξη κιόλας της συνεδρίασης ο κ. Σαραούδας, δεν μπορούσε να κρύψει την ικανοποίησή του για τις εξελίξεις που είχαν προηγηθεί. Έτσι, ο δήμαρχος ενημέρωσε το Σώμα και το ακροατήριο ότι μετά τις μεθοδικές και έγκαιρες κινήσεις της διοίκησης, ο Δήμος Αμαρουσίου αναγκάστηκε να προχωρήσει στην ανάκληση της απόφασής του.
Σ. Σαραούδας: “Δικαιώθηκε ο δύσκολος αγώνας μας”
Ο Δήμαρχος, κ. Σαραούδας εξέδωσε και ανακοίνωση με δήλωσή του στην οποία αναφέρει: “Μόλις ενημερώθηκα και ενημέρωσα το Δημοτικό Συμβούλιο ότι ο Δήμος Αμαρουσίου προχωρά σε ανάκληση της απόφασής του για εγκατάσταση Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων στα διοικητικά όρια του Δήμου Μεταμόρφωσης.
Μια μεγάλη επιτυχία η οποία οφείλεται στις έντονες προσπάθειες και πιέσεις της δημοτικής αρχής προς κάθε κατεύθυνση, όπως και τη συστράτευση όλων των πολιτών της Μεταμόρφωσης.
Ένα αγώνα δύσκολο, ο οποίος δικαιώθηκε.
Συγκεκριμένα:
Κατόπιν της πληροφόρησης της σχετικής απόφασης του Δήμου Αμαρουσίου και την εντονότατη και άμεση αντίδραση της δημοτικής αρχής, η οποία προέβη σε όλες τις προβλεπόμενες εκ του νόμου διαδικασίες, μόλις πληροφορήθηκα ότι:
Λαμβάνοντας υπόψιν την απάντηση της Διεύθυνσης Υπηρεσίας Δόμησης της Νέας Ιωνίας, σε σχετικό ερώτημα του Δήμου Μεταμόρφωσης, ότι δεν επιτρέπεται ΣΜΑ και ότι δεν έχει κοινοποιηθεί κυρωμένη πράξη εφαρμογής.
Λαμβάνοντας υπόψιν το αίτημά μου ως Δήμαρχος Μεταμόρφωσης να ανακληθεί η μη νόμιμη απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Αμαρουσίου.
– Αποσύρθηκε από τους εκκαθαριστές της Βιομηχανίας Ηλεκτρικών Συσκευών Ελίντα» η παραχώρηση του ακινήτου στον Δήμο Αμαρουσίου για τη δημιουργία ΣΜΑ.
και
– Ο Δήμαρχος Αμαρουσίου μας ενημέρωσε εγγράφως ότι διαβιβάζει στην αρμόδια επιτροπή Οικονομικών το νέο της απόσυρσης, για τις απαραίτητες ενέργειες καθώς δεν υφίσταται πλέον μίσθωση”.
Πως τα κατάφερε ο Δήμος Μεταμόρφωσης
Σύμφωνα με το δήμαρχο Μεταμόρφωσης οι κινήσεις που ακολούθησε ο δήμος ήταν ο καταλυτικός παράγοντας για να υπάρξει η παραπάνω θετική εξέλιξη για την πόλη. Όπως ενημέρωσε ο κ. Σαραούδας, όταν έγινε γνωστή η πρόθεση της διοίκησης του Δήμου Αμαρουσίου να εγκαταστήσει ΣΜΑ στη Μεταμόρφωση, αμέσως μετέβη στην Πολεοδομία και ζήτησε να τοποθετηθεί αν μπορεί να κατασκευαστεί στο συγκεκριμένο χώρο ΣΜΑ. Μόλις πριν από λίγες ημέρες η Πολεοδομία έκανε γνωστό με έγγραφό της ότι δεν προβλέπεται τέτοια χρήση για το συγκεκριμένο ακίνητο. Έχοντας αυτό ως “όπλο” ο δήμος έστειλε έγγραφο και στο Αστυνομικό Τμήμα προκειμένου να μην επιτρέψει να γίνουν παράνομες εργασίες στο συγκεκριμένο χώρο. Παράλληλα, ο δήμος ήρθε σε επαφή με τα συνδικαλιστικά όργανα της αυτοδιοίκησης, την ΠΕΔΑ (Περιφερειακή Ένωση Δήμων Αττικής) και την ΚΕΔΕ (Κεντρική Ένωση Δήμων Αττικής), τα οποία δεσμεύτηκαν πως στις συνεδριάσεις που θα κάνουν θα περάσουν απόφαση σύμφωνα με την οποία δεν θα επιτρέπεται σε κάποιον δήμο να δημιουργεί οχλούσες εγκαταστάσεις σε άλλο δήμο, χωρίς της συναίνεσή του. Ο δήμαρχος ενημέρωσε και για τα υπομνήματα που απέστειλε ο Δήμος Μεταμόρφωσης στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση ώστε να “κυκλώσει” από παντού το συγκεκριμένο θέμα. Όλα αυτά είχαν ως αποτέλεσμα λίγα λεπτά πριν ξεκινήσει το δημοτικό συμβούλιο να στείλει έγγραφο η εταιρεία “Ελίντα” όπου έκανε γνωστό πως απέσυρε την προσφορά της για την μίσθωση της εγκατάστασης ΣΜΑ λαμβάνοντας υπόψιν το έγγραφο της Πολεοδομίας.
Γ. Χρονόπουλος: “Καταδικάζουμε τον ύπουλο τρόπο του Δήμου Αμαρουσίου”
Αφού άκουσε το Σώμα προσεκτικά την ενημέρωση από τον δήμαρχο, πρώτα πήρε τον λόγο ο επικεφαλής της Νέας Πορείας, κ. Γιώργος Χρονόπουλος, ο οποίος πίστωσε στην διοίκηση τη θετική εξέλιξη και ανέφερε χαρακτηριστικά: “Ήταν μία καλή εξέλιξη, τελικά, για την πόλη μας. Η παράταξή μας καταδικάζει τον ύπουλο τρόπο που προσπάθησε ο δήμος Αμαρουσίου να εγκαταστήσει ΣΜΑ στην πόλη μας. Πρόκειται για ένα πολύ σοβαρό θέμα και για αυτό δεν έχουμε σκοπό να κάνουμε καμία αντιπολίτευση στη διοίκηση αλλά θα πρέπει όλοι μαζί, ενωμένοι, να αποτρέψουμε τέτοιες προσπάθειες, όταν έχουν ως στόχο τον δήμο μας. Σε μία δημοκρατική χώρα θα πρέπει να εφαρμόζονται οι νόμοι. Αυτό ακριβώς πρέπει να κάνουμε εμείς.” Κλείνοντας ο κ. Χρονόπουλος κάλεσε τον δήμο να εξετάσει και τις άδειες μέσω των οποίων λειτουργεί η αντίστοιχη εγκατάσταση του δήμου Ηρακλείου Αττικής στη Μεταμόρφωση.
Συμμαχία Πολιτών: Ήθελε το Μαρούσι να μας φέρει 37.000 τόνους σκουπίδια”
Στατιστικά στοιχεία που αφορούν στην όχληση που θα προκαλούσε η συγκεκριμένη εγκατάσταση στο Δήμο Μεταμόρφωσης από το Δήμο Αμαρουσίου έδωσε στην τοποθέτησή του ο επικεφαλής της παράταξης “Συμμαχία Πολιτών”, κ. Βασίλης Καραβάκος. Συγκεκριμένα, τόνισε πως ο Δήμος Αμαρουσίου διαχειρίζεται 37.000 τόνους απορριμμάτων, όταν η Μεταμόρφωση παράγει 14.000 τόνους, ενώ και το Ηράκλειο που επίσης τα διαχειρίζεται στη Μεταμόρφωση, παράγει 18.000 τόνους σκουπίδια. Στην μεγάλη σε διάρκεια παρέμβαση του ο κ. Καραβάκος επέρριψε ευθύνες στη διοίκηση για μία σειρά από θέματα και άφησε σαφείς αιχμές εναντίον του αντιδήμαρχου Αμαρουσίου, κ. Σπύρου Σταθούλη, τονίζοντας πως σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες του ο συγκεκριμένος αντιδήμαρχος ήταν και ο εκκαθαριστής της εταιρείας “Ελίντα”.
Η πρόταση της Πολιτείας Πολιτών
Ακολούθως, τοποθετήθηκε ο επικεφαλής της δημοτικής κίνησης “Πολιτεία Πολιτών”, κ. Σάββας Νάνος ο οποίος ξεκίνησε την παρέμβασή του με τις πολλές οχλούσες δραστηριότητες που έχουν αναπτυχθεί στην πόλη εδώ και δεκαετίες, όπως η “χαβούζα” και στη συνέχεια κατέθεσε την εξής πρόταση: “1) Δημιουργία Μητρώου δράσεων και δραστηριοτήτων στο ΒΙΠΑ – ΒΙΟΠΑ. 2) Παύση των μη νόμιμων και αυθαίρετων δράσεων στη Βιομηχανική Ζώνη και 3) Αποχώρηση όλων των ομοειδών δράσεων όμορων δήμων από τη Μεταμόρφωση.
Λαϊκή Συσπείρωση: Διαφωνεί αλλά για βαθύτερους λόγους
Τη θέση της Λαϊκής Συσπείρωσης Μεταμόρφωσης για το ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων κατέθεσε στο δημοτικό συμβούλιο ο επικεφαλής της παράταξης, κ. Παναγιώτης Μακρίδης. Ενώ και ο δημοτικός σύμβουλος της ΛΑΣΥ έριξε τα βέλη του στον αντιδήμαρχο Αμαρουσίου, κ. Σταθούλη και στις απορίες που δημιουργεί ο διπλός ρόλος του στη συγκεκριμένη υπόθεση. Ο κ. Μακρίδης αναφέρθηκε στο ιστορικό της υπόθεσης θέλοντας να δείξει ότι είναι άλλα τα κριτήρια της διαφωνίας της παράταξης που ηγείται, δηλαδή, το πολιτικό κομμάτι της διαχείρισης των απορριμμάτων.
“Μαζί για τη Μεταμόρφωση”: Ικανοποίηση για το αποτέλεσμα
Από την πλευρά του ο επικεφαλής της ελάσσων μειοψηφίας, κ. Δημήτρης Πεπαρίδης, αφού άσκησε κριτική στην οικονομική πολιτική της κυβέρνησης και στις προτεραιότητες που έχει δείξει ότι έχει, τοποθετήθηκε για το θέμα της συνεδρίασης λέγοντας αρχικά: “Δεν θα διστάσω να εκφράσω την ικανοποίησή μου για το αποτέλεσμα που ήρθε λόγω της αντίδρασης του δήμου μας.” Στη συνέχεια αναφέρθηκε στο Μαρούσι χαρακτηρίζοντας την κίνησή του ως “επιθετική” κάτι που δείχνει πως δεν υπάρχει στη χώρα μας σε όλο το πολιτικό σύστημα η στοιχειώδης πολιτική κουλτούρα για να βλέπουν τη συλλογική λύση αλλά μόνο την ατομική και συμπλήρωσε ο κ. Πεπαρίδης πως αυτό λέγεται “βλαχοδημαρχισμός, που θυμίζει τις δεκαετίες ΄60 και ΄70”. Ενώ τόνισε πως αν ισχύουν όσα αποκαλύφθηκαν για τον αντιδήμαρχο Σταθούλη, τότε “μιλάμε για διαπλοκή στο έπακρο”.
Δ. Τσίκνας: “Γιατί σταθήκαμε και τυχεροί”
Τέλος, ο ανεξαρτητοποιημένος δημοτικός σύμβουλος, κ. Δημήτρης Τσίκνας, στην παρέμβασή του τόνισε μεταξύ άλλων: “Αναμφίβολα μας δίνει μεγάλη χαρά η εξέλιξη αυτής της υπόθεσης. Συνεισφέροντας στη συζήτηση και προς αποφυγή λαθών στο μέλλον, θα ήθελα να τονίσω ότι είμασταν και λίγο τυχεροί σε αυτήν την υπόθεση γιατί στην προκήρυξη του Δήμου Αμαρουσίου για τον ΣΜΑ απαιτείται και έγγραφο της αρμόδιας Πολεοδομίας. Αυτό όπως αποδείχτηκε δεν μπορούσε να το εξασφαλίσει η “Ελίντα” και έτσι με μία ένσταση του Δήμου μας στην Αποκεντρωμένη θα κατ έπεφτε και η διαδικασία θα κηρύσσονταν άγονη. Εμείς, από την πλευρά μας θα πρέπει να θωρακίσουμε την πόλη μας για να μη γίνουν ξανά αντίστοιχες κινήσεις εις βάρος του δήμου μας και των πολιτών μας.