Εξέδωσε Ψήφισμα για τις πρόσφατες εξελίξεις γύρω από το παραλιακό μέτωπο της περιοχής
Το Δημοτικό Συμβούλιο Μοσχάτου – Ταύρου στην έκτακτη συνεδρίαση του την 1η Φεβρουαρίου 2012 με θέμα τις εξελίξεις που υπάρχουν στο παραλιακό μέτωπο αποφάσισε ομόφωνα τα παρακάτω: “Εμμένει στο αίτημα για απόσυρση της διάταξης του άρθρου 51 του Σχεδίου Νόμου του ΥΠΕΚΑ που συζητείται σήμερα και αύριο (1 και 2/2/2012) στη Βουλή, αφού δεν προηγήθηκε διαβούλευση και έγκαιρη ενημέρωση της Αυτοδιοίκησης Α ́και Β ́ βαθμού, των συλλογικών μας οργάνων ΠΕ∆Α και ΚΕ∆Ε, των Φορέων και των πολιτών της περιοχής του δήμου Μοσχάτου-Ταύρου.
Για εμάς η διαβούλευση ξεκίνησε σήμερα με την παρουσίαση των νέων δεδομένων από τους αρμόδιους εκπροσώπους του ΥΠΕΚΑ και των μελετητών και πρέπει να συνεχιστεί προκειμένου να υπάρξει η καλύτερη δυνατή πρόταση και προοπτική.
Με δεδομένο μάλιστα το γεγονός ότι σήμερα ψηφίστηκε επί της αρχής το Σχέδιο Νόμου, σε περίπτωση που ψηφιστεί το συγκεκριμένο άρθρο επιφυλασσόμαστε για κάθε νόμιμο δικαίωμα του δήμου μας, (π.χ. προσφυγή στο ΣτΕ κ.λπ.).
• Σε κάθε περίπτωση ως δήμος διεκδικούμε τα εξής:
– Επιδιώκουμε αναπτυξιακά έργα στην περιοχή μας περιβαλλοντικά συμβατά (ολοκλήρωση αντιπλημμυρικών κ.λπ.) προς όφελος των πολιτών.
– Η παραλία είναι δημόσιος χώρος πρασίνου με ήπιες χρήσεις πολιτισμού και αθλητισμού, με ελεύθερη και ανοιχτή πρόσβαση.
– Να συμμετέχουμε στο φορέα διαχείρισης με αποφασιστικό λόγο.
– Να έχουμε αποφασιστικό λόγο και συμμετοχή στη διαμόρφωση του Π.∆. και στις μελέτες εφαρμογής.
– Τυχόν τροποποιήσεις των όρων που αφορούν τις εγκαταστάσεις και χρήσεις γης να γίνονται όχι με ΚΥΑ αλλά με αυξημένη πλειοψηφία στη Βουλή.
– Είμαστε αντίθετοι στον ελλιμενισμό κρουαζιερόπλοιων ή δημιουργία χώρου προσνήωσης ή απονήωσης υδροπλάνων στον Φαληρικό Όρμο.
– Διεκδικούμε αντισταθμιστικά οφέλη για τις Περιβαλλοντικές επιβαρύνσεις της περιοχής, τον κυκλοφοριακό φόρτο, έργα Κηφισού κ.λπ..
-Να έχει ο δήμος δεσμευτικό ρόλο στις μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων.
-Να δοθούν χρήματα από το Πράσινο Ταμείο για την συντήρηση του χώρου
ΟΜΟΦΩΝΑ ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΤΗΝ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΣΥΝΟΛΙΚΟΥ ΕΡΓΟΥ ΚΑΙ ΚΥΡΙΑ ΤΩΝ ΑΝΤΙΠΛΗΜΜΥΡΙΚΩΝ, ΤΗΝ ΜΕΤΑΤΟΠΙΣΗ ΤΟΥ Ο∆ΙΚΟΥ ΑΞΟΝΑ ΤΗΣ ΥΠΕΡΥΨΩΜΕΝΗΣ ΛΕΩΦΟΡΟΥ ΠΟΣΕΙ∆ΩΝΟΣ, ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΤΗΝ
∆ΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΧΩΡΟΥ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΑ ΣΧΕ∆ΙΑ ΤΟΥ ΡΕΤΖΟ ΠΙΑΝΟ ΣΕ ∆ΗΜΟΣΙΟ ΧΩΡΟ ΜΕ ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΚΑΙ ΑΝΟΙΧΤΗ ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ.
ΓΙΑ ΤΟ ∆ΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
Ο ΠΡΟΕ∆ΡΟΣ
ΘΑΝΑΣΗΣ ΝΤΕΡΕΚΑΣ.”
Δελτίο τύπου του Δήμου Μοσχάτου – Ταύρου
Παράλληλα, (το δημοσιεύσαμε και εχθές) με δελτίο τύπου της η δημοτική Αρχή Μοσχάτου-Ταύρου δηλώνει την πλήρη αντίθεσή της στις αλλαγές που προτείνονται στην τροποποίηση του Άρθρου 11 του Ν. 3843 του 2010 που αφορά στις διατάξεις για την ανάπλαση του Φαληρικού όρμου, με το άρθρο 51 του Σχεδίου Νόμου περί «Ποινικής Προστασίας του Περιβάλλοντος-Εναρμόνιση με την Οδηγία 2008/99-Πλαίσιο παραγωγής και διαχείρισης Αποβλήτων», όπου καθορίζονται οι συντελεστές δόμησης της Χρήσης Γης και οι ζώνες ανάπλασης.
Ξαφνικά και ενώ δεν είχε προηγηθεί καμία διαβούλευση, με το άρθρο 51 παρ. 5, επιχειρείται η πλήρης ανατροπή της προγενέστερης διάταξης. Συγκεκριμένα με τις τροποποιήσεις των όρων δόμησης στην έκταση του παραλιακού μετώπου αυξάνεται ο συντελεστής δόμησης κατά 70% (0,010 σε 0,017), τριπλασιάζεται η επιτρεπόμενη κάλυψη από 2,1% σε 6,3% και αυξάνεται το συνολικό επιτρεπόμενο ποσοστό κάλυψης από 5,3% σε 8,8%.
Για το λόγο αυτό, ο δήμαρχος Μοσχάτου-Ταύρου, Ανδρέας Ευθυμίου, απέστειλε επιστολή στον Αναπληρωτή Υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, κ. Νικόλαο Σηφουνάκη τονίζοντας μεταξύ άλλων την κατηγορηματική αντίθεση της δημοτικής Αρχής του δήμου Μοσχάτου-Ταύρου στις αλλαγές που προτείνονται και ζητά την άμεση απόσυρσή τους, αφού οι ενέργειες έγιναν όχι μόνο ερήμην της τοπικής κοινωνίας και της αυτοδιοίκησης, αλλά δημιουργούν και προϋποθέσεις για εγκαταστάσεις περιβαλλοντικά
ασύμβατες, ενώ ταυτόχρονα αθετείται κάθε προηγούμενη δέσμευση της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου. Η δημοτική Αρχή εμμένει στη διατήρηση των υπαρχόντων συντελεστών δόμησης και χρήσεων γης, όπως αυτές έχουν καθορισθεί και εγκριθεί με τον προηγούμενο Νόμο και από τις μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων.
Ανάλογη επιστολή απέστειλε ο δήμαρχος Μοσχάτου-Ταύρου προς τον Πρόεδρο της Βουλής, τους Κοινοβουλευτικούς Εκπροσώπους των Κομμάτων, και τους Βουλευτές Β ́ Αθήνας, ζητώντας τους να στηρίξουν τις θέσεις του δήμου. Σε αντίθετη περίπτωση θα υπάρξουν δυναμικές, νομικές και άλλες αντιδράσεις.
Κυριάκος Μητσοτάκης: «Ναι στην ανάπλαση του Φαληρικού Όρμου αλλά με ενημέρωση της Βουλής και των τοπικών κοινωνιών»
Την συνεχή ενημέρωση της Βουλής αλλά και της τοπικής κοινωνίας για το έργο ανάπλασης του Φαληρικού Όρμου ζήτησε σήμερα ο βουλευτής της ΝΔ στη Β΄ Αθηνών κ. Κυριάκος Μητσοτάκης. Σε ομιλία του στη Βουλή, ο Τομεάρχης Περιβάλλοντος της ΝΔ αναγνώρισε τη μεγάλη σημασία του έργου για το λεκανοπέδιο, ταυτόχρονα όμως, ζήτησε από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος:
1ον: Να εξετασθούν προσεκτικά οι απόψεις της τοπικής κοινωνίας και των εκπροσώπων του Δήμου Μοσχάτου-Ταύρου σχετικά με τις παρεκκλίσεις στο ύψος των κατασκευών που προβλέπονται.
2ον: Να παρουσιαστεί η εξειδίκευση της μελέτης του αρχιτέκτονα Renzo Piano στη Βουλή και την Επιτροπή Περιβάλλοντος ώστε να ενημερωθεί η Εθνική Αντιπροσωπεία.
3ον: Καθ όλη την διάρκεια υλοποίησης του έργου να υπάρχει πάντα η απαραίτητη ενημέρωση τόσο της Βουλής όσο και των τοπικών κοινωνιών.
4ον: Να διασφαλιστεί ότι τα κονδύλια του ΕΣΠΑ θα είναι επαρκή για την ολοκλήρωση του έργου ειδικά όσον αφορά τη μερική υπογειοποίηση της λεωφόρου Ποσειδώνος.
Ο κ. Μητσοτάκης στην παρέμβασή του τόνισε, τέλος, ότι η ανάπλαση του Φαληρικού Όρμου αποτελεί ένα κορυφαίο έργο που, εφόσον ολοκληρωθεί, θα αποτελέσει σημείο αναφοράς για ολόκληρη την Αττική και μια σημαντικότατη παρέμβαση με πολλαπλά περιβαλλοντικά και αναπτυξιακά οφέλη για τις γύρω περιοχές.