Ανακοίνωση της δημοτικής παράταξης Βριλησσίων “Δράση για μία άλλη πόλη” μετά την ψήφιση του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου
Το δημοτικό συμβούλιο της πόλης των Βριλησσίων ενέκρινε την αναθεώρηση του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου και η δημοτική παράταξη της μειοψηφίας “Δράση για μία άλλη πόλη” εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση: “Σε έντονο κλίμα ολοκληρώθηκε η δεύτερη κατά σειρά συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, με θέμα την έγκριση του Σχεδίου Αναθεώρησης του Γενικού Πολεοδομικού Βριλησσίων. Το σύνολο των παρατάξεων κατέθεσε εγγράφως προτάσεις για τα συγκεκριμένα ζητήματα του κειμένου όπου εμφανίστηκαν διχογνωμίες, με τη «Δράση» να επιμένει σε μια στάση συνολικής κριτικής αποτίμησης της μελέτης.
Σε ότι μας αφορά, αναλύσαμε τους λόγους που μας οδήγησαν στην «επί της αρχής» καταψήφιση του προτεινόμενου σχεδίου και στη συνέχεια, αποφύγαμε την εμπλοκή μας σε μια «κατ’ άρθρο» συζήτηση, πόσο μάλλον που αυτή επικεντρώθηκε στους συντελεστές δόμησης της υπό ένταξη περιοχής “Κρασσά”. Η στάση μας αυτή, η οποία είχε εξηγηθεί και σε προηγούμενη συνεδρίαση του Δ.Σ. και δημοσιοποιηθεί στην ιστοσελίδα μας, αντανακλούσε τη διαπίστωση πως ουδέποτε έγινε μια εκ βαθέων συζήτηση για το Γ.Π.Σ., πράγμα που ούτε την τελευταία στιγμή θα μπορούσε να γίνει. Η «Δράση» είχε καταθέσει δημόσια τις προτάσεις της, από τον Μάρτιο του 2011, (ακόμη παραμένουν αναρτημένες στην ιστοσελίδα μας), αλλά ουδείς τότε είχε συγκινηθεί.
Έτσι, επιγραμματικά, η αποτίμησή μας για το νέο Γ.Π.Σ., το οποίο χαρακτηρίζουμε ως χαμηλότερο των προσδοκιών που καλλιέργησε και ανεπαρκές σε ότι αφορά τις κοινωνικές ανάγκες που έρχεται να ρυθμίσει, οφείλεται στους εξής κυρίως λόγους:
1ον: Το νέο Γ.Π.Σ. δεν διαθέτει οραματικά στοιχεία σχεδιασμού για την πόλη της επόμενης δεκαετίας, ούτε επιχειρεί απαντήσεις σε διαπιστωμένα σημερινά προβλήματα. (π.χ. διάσπαση του οικιστικού ιστού από τη διάνοιξη της Λ. Πεντέλης, κυκλοφοριακό, πλατεία 28ης Οκτωβρίου Άνω Βριλησσίων, Σκεπαστό αττικής οδού).
2ον: Το νέο Γ.Π.Σ. αποκαθιστά και νομιμοποιεί, κυρίως όσα ήδη έχουν συντελεστεί τα τελευταία χρόνια κατά παράβαση του ισχύοντος Γ.Π.Σ.(ορισμός χρήσεων γης, καθυστερημένη αναγνώριση των ειδικών περιοχών προστασίας – Θεόκλητος κλπ), αποφεύγοντας να προχωρήσει σε περεταίρω παρεμβάσεις.
3ον: Το νέο Γ.Π.Σ. στην εξέλιξη της διαμόρφωσής του, οδηγήθηκε σταδιακά σε πιο συντηρητικές εκδοχές (π.χ. καμία μείωση των συντελεστών δόμησης, σχετικοποίηση της απομάκρυνσης των οχλουσών χρήσεων), ενώ λόγω και της διαφαινόμενης αδυναμίας της δημοτικής αρχής να ολοκληρώσει έγκαιρα την αναθεώρηση του συνοδού Ρυθμιστικού Σχεδίου, (που θα εξασφάλιζε την απόκτηση νέων χώρων για τις αναγκαίες μελλοντικά κοινωνικές υποδομές του προαστίου), το μεγαλύτερο μέρος της μελέτης καταλήγει χωρίς πρακτικό αντίκρυσμα.
4ον: Στο Γ.Π.Σ. εντάσσεται, άνευ οποιουδήποτε όρου και άνευ προϋποθέσεων, η εκτός σχεδίου πόλεως περιοχή «Κρασσά» στο Γ.Π.Σ., χωρίς προηγουμένως α) να έχουν αναλυθεί οι οικονομικές και περιβαλλοντικές επιπτώσεις στο σύνολο του προαστίου, β) χωρίς να έχουν προβλεφθεί κάποιες αναγκαίες χρήσεις υποδομών προς όφελος συνολικά της πόλης και των λειτουργιών της, γ) χωρίς να έχει γίνει διαχωρισμός στην αντιμετώπιση των διαφορετικών κατηγοριών οικιστών (παλιοί κάτοικοι που διαθέτουν παραχωρητήρια, νεόκοποι καταπατητές ή αγοραστές οικοπέδων με συμφωνητικά κλπ) και δ) χωρίς να έχει γίνει προσπάθεια επανάκτησης των 16 καταπατημένων δημοτικών στρεμμάτων που δόθηκαν στην πρώην Νομαρχία Ανατολική Αττικής. Αυτοί οι λόγοι, θεωρούμε ότι επιβάλουν, τουλάχιστον επιφυλακτικότητα, απέναντι στην προοπτική πολεοδόμησης του «Κρασσά».
Στη διάρκεια της συνεδρίασης, η επιχειρηματολογία των συμβούλων της «Δράσης», προκαταβολικά γνωστή και κατατεθειμένη, ιδίως σε ότι αφορά το θέμα «Κρασσά», έγινε αντικείμενο συστηματικών επιθέσεων και έντονων πιέσεων από μέρους της διοίκησης, όσο κυρίως και της αξιωματικής αντιπολίτευσης (!), (υπό το βλέμμα των παρεμβαινόντων εκπροσώπων της περιοχής «Κρασσά»), για να συσκοτισθεί η επί της αρχής κριτική μας και να περιοριστεί η συζήτηση στα επιμέρους. Οι δυο παρατάξεις έφθασαν στο σημείο να μας κατηγορήσουν ότι υπεκφεύγουμε (!), επειδή αρνηθήκαμε να συμμετάσχουμε σε μια συζήτηση πλειοδοσίας, περί του ποιός θα προσφέρει μεγαλύτερο συντελεστή δόμησης στην υπό ένταξη περιοχή «Κρασσά»!
Ενδεικτικά, ενώ η αρχική πρόταση των μελετητών για το θέμα προέβλεπε σ.δ. 0,3, στο αμέσως επόμενο στάδιο η διοίκηση αντιπρότεινε «μέσο» σ.δ. 0,5, για να έρθει ο κ. Μανιατογιάννης εχθές, κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή, να προτείνει σ.δ. 0,6, θέση που υιοθέτησε ασθμαίνων και ο δήμαρχος! Ας σημειωθεί εδώ ότι για πρώτη φορά από το 2006, και η δημοτική παράταξη που υποστήριξε το Κ.Κ.Ε. αποδέχθηκε την ένταξη της περιοχής «Κρασσά» στο Σχέδιο Πόλης, προτείνοντας με τη σειρά της, συντελεστή δόμησης 0,4! Και συζητάμε για μια ένταξη, η οποία πρωτοξεκίνησε το 1979, χωρίς να έχει προωθηθεί κατ’ ελάχιστο, προφανώς για λόγους πολιτικής ομηρίας, από αυτούς που και σήμερα ένθερμα την υποστηρίζουν!
Σ’ αυτό το πρωτοφανές κλίμα πιέσεων, οι δύο δημοτικοί σύμβουλοι της «Δράσης», γνωρίζοντας ότι είναι αδύνατη η διεξαγωγή μιας αναλυτικής συζήτησης κατά το στάδιο της τελικής έγκρισης της μελέτης, παρέμειναν στην «επί της αρχής» απορριπτική θέση και αποχώρησαν λίγο πριν τις ψηφοφορίες, ώστε και πάλι να διευκολυνθεί ο Δήμος Βριλησσίων και να προωθήσει την μελέτη αναθεώρησης προς στον Οργανισμό της Αθήνας, όπως ο ίδιος επιθυμεί, χωρίς δηλαδή να καταγραφούν, τουλάχιστον σε ότι μας αφορά, απορριπτικές ψήφοι για το σχέδιο του Γ.Π.Σ..
Η «Δράση» αντιμετώπισε τα τελευταία χρόνια με μεγάλη υπευθυνότητα και ενδιαφέρον την εξέλιξη των πολεοδομικών μελετών στο Δήμο μας. Στηρίξαμε τις προτάσεις των μελετητών και της διοίκησης, ιδίως στο ζήτημα της αναθεώρησης του Ρυμοτομικού. Διατυπώσαμε έγκαιρα και δημοσιοποιήσαμε τις απόψεις μας, προκαλώντας ακόμη και δημόσιες εκδηλώσεις για το θέμα, την ώρα που ουδείς ασχολήθηκε ή πολύ περισσότερο «εκτέθηκε» με συγκεκριμένες απόψεις, συμβάλλοντας σε μια ουσιαστική συζήτηση για το μέλλον του προαστίου. Δεν είμαστε, όμως, διατεθειμένοι να αποδεχτούμε το αποτέλεσμα μιας πολύχρονης και πολυδάπανης μελέτης, που πολύ απέχει από τις προσδοκίες μας ή να μετάσχουμε σε μια συζήτηση, περιορισμένη, κυρίως, στο θέμα του «Κρασσά», επειδή σε αυτό εστιάζει παραδοσιακά ο τοπικός πολιτικαντισμός.
Όταν επί χρόνια δεν έχουν συζητηθεί αναλυτικά τα ζητήματα, όταν αγνοούνται όλες οι προτάσεις των πολιτών και των παρατάξεων μέσω της Επιτροπής διαβούλευσης, ακόμη και των μελετητών, (πάλι το ζήτημα της δημοκρατίας εδώ), όταν είναι θέμα εβδομάδων η κατάρρευση της εξασφάλισης νέων κοινόχρηστων χώρων μέσω του νέου Ρυμοτομικού με ευθύνη της διοίκησης και όσων σιωπούσαν, τότε, πράγματι -και αυτό αποτελεί πολιτική εκτίμηση- το νέο Γ.Π.Σ. ολοκληρώνεται προσχηματικά, με μόνο πρακτικό αποτέλεσμα την ένταξη της περιοχής «Κρασσά» στο σχέδιο πόλης.
Σύντομα όμως, έκαστος θα κληθεί να αναλάβει τις ευθύνες του…”