ΤΟ ΚΕ.ΜΙ.ΠΟ. ΝΕΑΣ ΙΩΝΙΑΣ ΕΚΟΨΕ ΠΡΩΤΟ ΤΗ ΒΑΣΙΛΟΠΙΤΑ
Την περασμένη Δευτέρα 5 Ιανουαρίου 2015, το βράδυ, στο Συνεδριακό Κέντρο του Δήμου Νέας Ιωνίας, το ΚΕ.ΜΙ.ΠΟ. (Κέντρο Σπουδής και Ανάδειξης Μικρασιατικού Πολιτισμού) έκοψε τη Βασιλόπιτά του δίνοντας έτσι το έναυσμα για ν’ ακολουθήσουν την παραδοσιακή αυτή εκδήλωση οι άλλοι φορείς και σύλλογοι της πόλης.
Φέτος η κοπή της πίτας συνοδεύθηκε από την απονομή του βραβείου στον Πανελλήνιο διαγωνισμό διηγήματος που είχε προκηρύξει με θέμα τη διαχρονική πορεία του Μικρασιατικού Ελληνισμού.
Παρά το φοβερό κρύο η αίθουσα ήταν κατάμεστη από δεκάδες φίλους του ΚΕ.ΜΙ.ΠΟ. και μέλη των τοπικών συλλόγων.
Η λαμπρή βραδιά άρχισε με τον αντιπρόεδρο του ΚΕ.ΜΙ.ΠΟ. κ. Χρήστο Χατζηιωάννου να καλωσορίζει επισήμους και κοινό και να εύχεται τα καλύτερα για την καινούρια χρονιά.
Ο Πρόεδρος, κ. Λουκάς Χριστοδούλου, αναφέρθηκε με λίγα λόγια στη 12χρονη πορεία του Κέντρου και τις προσπάθειες που καταβάλλει στα τελευταία χρόνια λόγω της κρίσης, καθώς έχουν μειωθεί αισθητά τα έσοδά του, να ανταποκριθεί στις καταστατικές του διατάξεις, ιδιαίτερα δε στον τομέα των συμποσίων, των εκδόσεων και της λειτουργίας των μουσείων.
Αναφέρθηκε ιδιαίτερα στους 3 διαγωνισμούς που έχει προκηρύξει σε πανελλήνιο επίπεδο (2 μυθιστορήματος και 1 διηγήματος), όπου συνολικά υπήρξαν 25 συμμετοχές από δημιουργούς προερχόμενους από ολόκληρη τη χώρα, δείγμα της απήχησης του ΚΕ.ΜΙ.ΠΟ.
Ακολούθως ο κ. Χριστοδούλου έδωσε το λόγο στην κριτική επιτροπή να παρουσιάσει το βραβευόμενο έργο καθώς και τα υπόλοιπα.
Η συγγραφέας κα. Καλλιόπη Στεριάδου διάβασε αρχικά το Πρακτικό της 5μελούς Επιτροπής (Χάρης Σαπουντζάκης, Καλλιόπη Στεριάδου, Μυρτώ Τσαούση, Ζαχαρούλα Καραβά, Γιάννης Πλαχούρης).
Η Επιτροπή με πλήρη τεκμηρίωση αποφάνθηκε ομοφώνως ότι το βραβείο θα έπρεπε ν’ απονεμηθεί στον κ. Δημήτριο Ρήγα, πανεπιστημιακό από τη Θεσσαλονίκη, για το έργο του «Το Πελλαδάρι στους αιώνες», γιατί επρόκειτο για μιαν εξαιρετικά πρωτότυπη έμμετρη διήγηση 7.530 στίχων σε ιαμβικό δεκαπεντασύλλαβο, όπου παρουσιάζεται η ιστορική διαδρομή αυτής της πολιτείας στη νότια περιοχή της Προποντίδας, από το 630 π.Χ. έως την ημέρα της καταστροφής της από τους Τούρκους, το 1922.
Η κα Στεριάδου εμβάθυνε στα επί μέρους στοιχεία του έργου (δομή, περιεχόμενο, ύφος, υποστηρικτικό υλικό κλπ.) που οδήγησαν την Επιτροπή ομοφώνως ν’ αποφασίσει την απονομή, για πρώτη φορά βραβείου, πράγμα που συνεπάγεται και την έκδοση του έργου από το ΚΕ.ΜΙ.ΠΟ.
Η φιλόλογος κα Μυρτώ Τσαούση από την πλευρά της, παρουσίασε και σχολίασε ορισμένα αποσπάσματα του έργου αναδεικνύοντας τις αρετές και την πρωτοτυπία ενός πονήματος το οποίο δεν έχει ανάλογό του. Στήριξε και η ίδια τη βράβευση του ως διηγήματος, έστω και με την έμμετρη μορφή του, η οποία άλλωστε είναι εξαιρετική.
Ο συγγραφέας, κ. Χάρης Σαπουντζάκης, τόνισε ότι ο κ. Ρήγας έγραψε ένα έργο, το οποίο «υπερέβαινε» ως προς την κρίση του την Επιτροπή, διότι έπρεπε να ξεπεράσει τις σταθερές των ορισμών τι είναι και τι δεν είναι διήγημα κλπ. ώστε να μην αποδειχθεί, για τυπικούς λόγους, κατώτερη της μοναδικότητας του έργου που της δόθηκε να κρίνει.
Τελειώνοντας αναφέρθηκε με λίγα λόγια και στα άλλα 3 έργα, τα οποία μπορεί να μην κρίθηκαν ικανά για βράβευση («Η ρίζα μου», «Καρσί», «Θα σας πω μια ιστορία») αλλά καθένα ξεχωριστά είχε να δώσει αξιόλογα ιστορικά στοιχεία για πόλεις της Μικρασίας και για τις σχέσεις των ανθρώπων της πριν από την Καταστροφή αλλά και μετά τον ξεριζωμό.
Ακολούθησε η απονομή του βραβείου στον κ. Ρήγα από τον δήμαρχο Ν. Ιωνίας, κ. Ηρακλή Γκότση.
Ο κ. Δημ. Ρήγας ευχαριστώντας αναφέρθηκε στους λόγους που τον οδήγησαν να γράψει αυτό το έργο, την ανάγκη δηλαδή να γίνει γνωστή η ιστορία αυτής της πολιτείας.
Η ευλόγηση της Πίτας έγινε από το σεβασμιότατο Μητροπολίτη Ν. Ιωνίας και Φιλαδελφείας κ. Γαβριήλ, ο οποίος κι ευχήθηκε για τον καινούριο χρόνο, πράγμα που έκαναν μετά κατά σειρά ο δήμαρχος Ηρακλής Γκότσης, ο επικεφαλής της παράταξης “Δημιουργία – Αλληλεγγύη”, κ. Παν. Μανούρης, η εκπρόσωπος της Παράταξης “Δύναμη Προοπτικής”, κα Βέτα Γεωργιάδου, (η κα Δ. Θωμαΐδου απουσίαζε την ώρα της κοπής της πίτας) ο κ. Άρης Χατζησαββίδης, από την παράταξη “Ελπίδα για την Ν. Ιωνία – Π..Κ.” ο πρώην δήμαρχος κ. Πέτρος Μπουρδούκος, η αντιδήμαρχος κα Όλγα Κατημερτζή, ο αντιπρόεδρος της Ο.Π.Σ.Ε κ. Σπ. Ισόπουλος και ο πρόεδρος του Ιωνικού Συνδέσμου κ. Γιάννης Κοντίτσης.