Έντονος προβληματισμός επικρατεί τόσο σε κυβέρνηση, όσο και σε ειδικούς για την ανεξέλεγκτη πορεία που έχουν λάβει τα «κορωνοπάρτι» στις πλατείες τόσο της Αθήνας, όσο και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας.
Η ίδια εικόνα, σχεδόν κάθε βράδυ, με αποκορύφωμα τα Σαββατοκύριακα, όπου χιλιάδες κόσμου, χωρίς μάσκες και ο ένας πάνω στον άλλον διασκεδάζουν σε πλατείες και πάρκα.
Απίστευτες εικόνες στο Περιστέρι
Ακόμη μια βραδιά συνωστισμού και απόλυτου παραλογισμού σε πλατείες και σε κεντρικά σημεία δήμων της Αττικής. Στην πλατεία Αιμίλιου στο Περιστέρι για ακόμα ένα βράδυ είχε συγκεντρωθεί μεγάλο πλήθος κόσμου, κάποιοι εκ των οποίων επιδίδονται με τα «φτιαγμένα» οχήματα τους σε “drift”(παντιλίκια) προκαλώντας εκκωφαντικούς θορύβους, θέτοντας σε κίνδυνο την σωματική ακεραιότητα των περαστικών.
Τα πεζοδρόμια όπως μπορείτε να δείτε στα σχετικά βίντεο είναι γεμάτα από εκατοντάδες νεαρούς που συγχρωτίζονται με ένα ποτό στο χέρι ενώ από τα ηχεία των Ι.Χ ακούγεται δυνατή μουσική που σου δημιουργεί την εντύπωση ότι έχουν ανοίξει τα μπαρ και τα κλαμπ της περιοχής.
Οι κάτοικοι διαμαρτύρονται ότι μετά το τέλος των κορωνοπάρτι, τα πεζοδρόμια της Βεάκη και οι είσοδοι των πολυκατοικιών βρωμάνε αλκοόλ, παρομοιάζοντας τα με χωματερές καθώς οι νεαροί αφού καταναλώσουν τα ποτά τους, πετάνε κάτω τα πλαστικά ποτήρια, τα κουτάκια και τα μπουκάλια μπύρας και κρασιού που αγοράζουν από τα γύρω μαγαζιά και περίπτερα.
Και όλα αυτά την ώρα που χθες ανακοινώθηκαν 495 εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας με 65 θάνατους το τελευταίο 24ωρο και 1.829 τα νέα κρούσματα με τον αριθμό των διασωληνομένων στους 841.
Με κουβάδες νερού περιέλαβαν τους συγκεντρωμένους στην Πλατεία Αγ. Γεωργίου
Πλήθος κόσμου συγκεντρωμένοι και χθες στην Πλατεία Αγίου Γεωργίου στην Κυψέλη και οι περίοικοι, αγανακτισμένοι, έριξαν κουβάδες με νερό στα αυτοκίνητα από όπου ακουγόταν μουσική.
Χαράλαμπος Γώγος: Δεν αποκλείεται να πάνε όλα τα ανοίγματα πίσω
Προβληματισμένος από τις εικόνες των κορονοπάρτι του Σαββατοκύριακου εμφανίστηκε ο καθηγητής Χαράλαμπος Γώγος, που είναι και μέλος της Επιτροπής του Υπουργείου Υγείας που κάνει τις εισηγήσεις για τα μέτρα.
Μιλώντας στο ΣΚΑΪ, είπε: «Αυτά τα φαινόμενα είναι προβληματικά και καταλαβαίνω ότι ο κόσμος έχει κουραστεί αλλά δυστυχώς αυτές οι δραστηριότητες έχουν υψηλή επικινδυνότητα. Είναι στο κόκκινο! Έχουν μεγάλο κίνδυνο μετάδοσης και κινδυνεύουν να μας γυρίσουν πίσω».
Μάλιστα ο ίδιος, δεν παρέλειψε να «χτυπήσει» καμπανάκια, αφήνοντας να εννοηθεί, ότι αν τα κορονοπάρτι ανεβάσουν πάλι τα κρούσματα, δεν αποκλείεται να πάνε όλα τα ανοίγματα πίσω!
«Φανταστείτε το τραύμα σε δραστηριότητες τύπου λιανεμπόριο, εστίαση, στις βόλτες στην παραλία… Το τραύμα σε όλα αυτά να είναι τόσο σημαντικό, που να πάνε προς τα πίσω»!
Σε ερώτηση αν το άνοιγμα της εστίασης, πιο σύντομα από το αναμενόμενο, θα μπορούσε να εκτονώσει τέτοιου είδους φαινόμενα, ο κύριος Γώγος ήταν ξεκάθαρος: «Και να ανοίξει η εστίαση, δραστηριότητες τέτοιου τύπου δε μπορεί να υποκαστασταθούν από την εστίαση. Η εστίαση θέλει πολλή προσοχή, 4 άτομα σε ένα τραπέζι, σε αποστάσεις. Αυτές οι εικόνες στις πλατείες δε νομίζω ότι μπορεί να συγκριθούν με ένα καλά οργανωμένο σύστημα εστίασης, το οποίο θα είναι και ασφαλές, είμαι σίγουρος».
Μανώλης Δερμιτζάκης για κορωνοπάρτι: Πρέπει να μπουν σε ένα πλαίσιο
Ο Μανώλης Δερμιτζάκης, καθηγητής Γενετικής στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης, για τους χιλιάδες νέους στις πλατείες είπε ότι τέτοιες εκδηλώσεις δεν είναι ευχάριστες και πρέπει να μπουν σε ένα πλαίσιο. Σε μια πλατεία όπως του Βαρνάβα με πολλά καφέ, αντί για ασύντακτες συγκεντρώσεις μπορεί οι μαγαζάτορες να καταφέρουν να βάλουν τάξη καλύτερα από την αστυνομία, εκτίμησε ο κ. Δερμιτζάκης.
Ο καθηγητής είπε ότι η βελτίωση που παρουσιάζουν τα επιδημιολογικά δεδομένα είναι απόλυτα σχετιζόμενη με τα «μικρά ανοίγματα» που έχουν γίνει και συνεπώς πρέπει να συνεχιστούν ώστε να δοθεί μία λύση στους πολίτες να κοινωνικοποιηθούν.
Μπαλάσκας για κορωνοπάρτι: Είμαστε δεμένοι από το λαιμό
Για τα κορονοπάρτι στις πλατείες και όσα συμβαίνουν με την Αστυνομία μίλησε ο συνδικαλιστής αστυνομικός Σταύρος Μπαλάσκας.
«Ο κόσμος, η νεολαία, δεν μπορεί να αντέξει άλλο. Όταν μέσα στην πλατεία που υπάρχει συνωστισμός και έχει μετατραπεί σε κλαμπ υπάρχουν παιδιά 12χρονα, 14χρονα, μπαχαλάκηδες, ζευγάρια ακόμα και κάτοικοι, τι μπορεί να κάνει η Αστυνομία; Είμαστε δεμένοι από το λαιμό» τόνισε στον ΑΝΤ1.
Όπως είπε οι πλατείες είναι πολλές και δεν μπορούν να αστυνομευτούν όλες με τον ίδιο τρόπο. «Το Παγκράτι έχει 12 πλατείες. Ξέρετε πόσες πλατείες, εν δυνάμει κλαμπ, υπάρχουν και μπορούν να μετατραπούν μέσα σε λίγες ώρες από τους επιτήδειους που βγάζουν χρήματα;» είπε ο κ. Μπαλάσκας.
Στα παράπονα πολιτών ότι την ώρα που στα κορονοπάρτι μαζεύονται χιλιάδες άνθρωποι, σε άλλες μεμονωμένες περιπτώσεις κόβονται πρόστιμα από αστυνομικούς, ο κ. Μπαλάσκας ξεκαθάρισε ότι οι αστυνομικοί εκτελούν εντολές.
Τα σενάρια πρόωρου ανοίγματος της εστίασης
Έναν «γρίφο» καλείται να επιλύσει το κυβερνητικό επιτελείο καθώς, την ώρα που τα επιδημιολογικά δεδομένα δείχνουν να βρίσκονται περισσότερο σε μία παρατεταμένη επιπέδωση παρά σε ύφεση, από την μία το Εθνικό Σύστημα Υγείας συνεχίζει να πιέζεται και από την άλλη μέρος του πληθυσμού δείχνει να ξεπέρασε τα όριά του και να συμμετέχει σε αυτοσχέδια πάρτι σε πλατείες χωρίς να τηρεί κανένα μέτρο προστασίας.
Οι αρχικές συζητήσεις για απελευθέρωση των διαπεριφερειακών μετακινήσεων ενόψει Πάσχα φάνηκε πως μπήκαν στο συρτάρι από πλευράς επιτροπής καθώς κρίνεται πως δεν υπάρχει ο διαθέσιμος χρόνος αποτύπωσης στα επιδημιολογικά δεδομένα των μέχρι τώρα κινήσεων χαλάρωσης που θα επιτρέψει ένα τέτοιο άνοιγμα. Έτσι κυβέρνηση και επιστήμονες προσανατολίζονται πλέον σε μαζικό άνοιγμα της αγοράς αμέσως μετά το Πάσχα με το ημερολόγιο να δείχνει 10 Μαΐου.
Κοντολογίς, το μήνυμα που περνούν οι επιστήμονες και φαίνεται να έχει αποδεχθεί το κυβερνητικό επιτελείο από τα τέλη της προηγούμενης εβδομάδας είναι πως θα περάσουμε Πάσχα στις πόλεις για να διασφαλίσουμε πως θα κάνουμε όσο το δυνατόν και όσο πιο σύντομα ένα καλύτερο καλοκαίρι.
Οι ειδικοί αναμένεται να συνεδριάσουν ξανά αυτή την εβδομάδα για μία σειρά θεμάτων, ενώ προς το τέλος της εβδομάδας αναμένεται να συζητήσουν και για το «Πάσχα στο χωριό». Οι αποφάσεις όμως δεν είναι σίγουρο πως θα «κλειδώσουν» την ερχόμενη εβδομάδα, καθώς υπάρχει πιθανότητα οι τελικές ανακοινώσεις να γίνουν ακόμη και στις αρχές της Μεγάλης Εβδομάδας. Τα δεδομένα μέχρι στιγμής πάντως δείχνουν πως η εισήγησή τους θα είναι αρνητική.
Εκτός των μετακινήσεων, θα πρέπει να δοθεί και ένας οδικός χάρτης σχετικά με το πώς θα κάνουμε Ανάσταση, αλλά και σχετικά με το ωράριο της απαγόρευσης κυκλοφορίας τα βράδια. Υπενθυμίζεται πως τα Χριστούγεννα το μέτρο αυτό είχε χαλαρώσει, ώστε οι πολίτες να γιορτάσουν όπως προβλέπεται. Κάτι ανάλογο αναμένεται να γίνει και το Πάσχα, χωρίς ωστόσο να έχει κλειδώσει κάτι συγκεκριμένο.
Ανησυχία για την εστίαση
Και όλα αυτά την ώρα που εικόνες από τα αυτοσχέδια κορωνοπάρτι σε πλατείες της χώρας κάνουν τον γύρο των Μέσων και προκαλούν ανησυχία σε κυβέρνηση και επιστήμονες για τις επιπτώσεις που θα έχουν στα επιδημιολογικά δεδομένα μιας και όπως φαίνεται δεν τηρούνται ούτε προσχηματικά τα μέτρα προστασίας.
Προκειμένου να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο αυτό το κυβερνητικό επιτελείο, όπως έγραφε από την προηγούμενη εβδομάδα το protothema.gr είχε εξετάσει το ενδεχόμενο πρόωρης επαναλειτουργίας της εστίασης σε εξωτερικούς χώρους ως ένα ακόμη βήμα αποσυμπίεσης. Οι υπέρμαχοι αυτής της άποψης τοποθετούσαν μία τέτοια κίνηση ακόμα και πριν το Πάσχα και όχι στις 10 Μαΐου σύμφωνα με τον βασικό σχεδιασμό, με τις αποφάσεις να λαμβάνονταν σε έκτακτη συνεδρίαση των επιστημόνων αυτή την εβδομάδα, ίσως και την Τετάρτη.
Ένα τέτοιο ενδεχόμενο πάντως βρίσκει αντίθετους αρκετούς τόσο εντός της κυβέρνησης όσο και τους περισσότερους επιστήμονες. Μιλώντας για τους δεύτερους, οι ίδιοι με δημόσιες τοποθετήσεις τους μιλούν με ανησυχητικό τόνο για τις πιθανές επιδημιολογικές επιπτώσεις μίας τέτοιας απόφασης καθώς δεν διασφαλίζεται πως θα εάν ανοίξει η εστίαση τα κορωνοπάρτι θα πάψουν. Από την άλλη, ο πολιτικός αντίλογος θέλει μία τέτοια απόφαση να λαμβάνεται από πολλούς ως επιβράβευση τέτοιων μειοψηφικών συμπεριφορών την ώρα που η συντριπτική πλειονότητα των πολιτών τηρεί τα μέτρα.
Η εβδομάδα που ακολουθεί είναι κρίσιμη τόσο σε επίπεδο αποφάσεων όσο και όσον αφορά τα «μαθηματικά» της πανδημίας.