Εκδήλωση από την Ένωση Ρουμελιωτών Νέας Ιωνίας και το Σύλλογο Φίλων “Η Αλληλεγγύη”
Πραγματοποιήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα στο Συνεδριακό Κέντρο της Νέας Ιωνίας μία πολύ ενδιαφέρουσα εκδήλωση με τίτλο “κρίση και κατάθλιψη” από την Ένωση Ρουμελιωτών και το Σύλλογο Φίλων “Η Αλληλεγγύη”, για την οποία μας ενημερώνουν με το παρακάτω δελτίο τύπου: “Τη συμπλεκτική αυτή σύνδεση 2 φαινομένων που βιώνουν με επαχθή τρόπο οι άνθρωποι του μόχθου στην πατρίδα μας και αγνοούν οι ζώντες παρασιτικά, διήλθαν σε εκδήλωση αφιερωμένη στη ψυχική υγεία με το ως άνω θέμα με πανθομολογούμενη επιτυχία, εκλεκτοί επιστήμονες και το πολυπληθέστατο ακροατήριο που κατέκλυσε το Συνεδριακό Κέντρο της πόλης μας, παρά τις δυσμενέστατες καιρικές συνθήκες που εξελίσσονταν καθ όλη τη διάρκειά της, τη Δευτέρα 5 Μαρτίου 2012.
Την καρποφόρα αυτή πρωτοβουλία σχεδίασαν και έφεραν σε πέρας ο ιστορικός για την πόλη μας Σύλλογος Φίλων «Η Αλληλεγγύη» και η Ένωση Ρουμελιωτών Νέας Ιωνίας, οικοδομώντας για μια ακόμη φορά την ανάγκη της συνεργασίας μεταξύ των συλλογικών φορέων του τόπου μας. Το πρόγραμμα της εκδήλωσης ξεκίνησε με την παρουσίαση της φυσιογνωμίας και της δράσης του Κέντρου Πρόληψης ΙΡΙΔΑ του Δήμου μας από το ψυχολόγο κ. Κομνηνόγλου και διενεμήθη σχετικό ενημερωτικό υλικό.
Ακολούθως ο Πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων «Η Αλληλεγγύη» κ. Χρήστος Γιαννακόπουλος χαιρετίζοντας τους προσκεκλημένους τόνισε , μεταξύ άλλων, «Στο σύγχρονο τρόπο ζωής μας η οικονομική κρίση έχει σοβαρές επιπτώσεις και στην ψυχική μας υγεία. Με τους μισθούς και συντάξεις να συμπιέζονται, τη φορολογία να αυξάνεται, το κοινωνικό κράτος να περιορίζεται, την υγεία, την παιδεία να συνθλίβονται και την ανεργία να εκτοξεύεται στα ύψη, πως είναι δυνατόν να μην μας δημιουργούν ανασφάλειες. Πριν τον πόλεμο στο ορεινό και μικρό χωριό μου, τα Ψιανά Ευρυτανίας, λέγανε ότι όποιος έχει το αμπάρι του γεμάτο καλαμπόκι είναι πλούσιος γιατί δεν θα πεινάσει. Ποιος το πίστευε πριν λίγα χρόνια ότι σήμερα θα φτάναμε στο σημείο να έχουμε τον ίδιο στόχο με τότε στο χωριό μου: Να έχουμε ψωμί να φάμε. Σε αυτό το νεφελώδες τοπίο η συνδρομή των επιστημόνων κρίνεται απαραίτητη».
Ο Πρόεδρος της Ένωσης Ρουμελιωτών Νέας Ιωνίας κ. Θανάσης Ραφτόπουλος στη συνέχεια επεσήμανε «Εύστοχα σημειώνει ένας μεγάλος στοχαστής της εποχής μας. Από τον καιρό που ο Ησίοδος ιστόρησε τα γένη, στο «Έργα και Ημέραι», και κατέγραψε την πτωτική πορεία από το «χρύσεον γένος μερόπων ανθρώπων» στο «πολύ χειρότερον αργύρεον» κι ύστερα στο «χάλκεον» και το «σιδήρεον» που οι θεοί το βάρυναν με «χαλεπάς μερίμνας», δεν έχει βρεθεί ακόμη το τέρμα αυτής της θρυλικής «πτώσης» θαρρείς και είμαστε καταδικασμένοι να κατρακυλάμε στην ατέλειωτη «του κακού τη σκάλα», χωρίς την ελπίδα του ύψους, της ανάστασης, χωρίς καμία δυνατότητα να αποφύγουμε την πεπρωμένη καταβαράθρωση. Αυτή η ψυχική (και με ουσιωδώς πολιτικές προεκτάσεις) ροπή, που μάλλον αποκαρδιωμένη και ηττοπαθής πρέπει να χαρακτηριστεί παρά μετρημένη και φρόνιμη, εκτός που ευνοεί τους εμπόρους της νοσταλγίας, τους μεταπράτες κάθε λογής ενθυμημάτων για ανθρώπους που σπεύδουν να γίνουν συλλέκτες μνημονίων της ζωής κάποιων άλλων πριν προλάβουν να δοκιμάσουν τον δικό τους βίο, έχει επιβάλει βεβαίως τα φραστικά στερεότυπά της και τα έθιμά της, και προτείνει σαν ώριμο αξιολογικά κανόνα τα ίδια της τα τικ.. Κι έτσι πέφτουν βροχηδόν οι διαβεβαιώσεις του είδους «σήμερα το κρασί δεν είναι τόσο καλό όσο παλιά», «η ποίηση έχει ξεπέσει», «τω καιρώ εκείνω οι διανοούμενοι δεν σιωπούσαν», «ο κινηματογράφος μας είναι πλέον ένα τίποτε», «έχουν σκαρτέψει τα πάντα», «οι άλλες γενιές είχαν ιδανικά και οράματα, ενώ τώρα…», «μια φορά κι έναν καιρό ο άνθρωπος ήταν άνθρωπος για τον άνθρωπο ενώ τώρα…», θαρρείς και το «homo homini lupus» είναι τωρινό αξίωμα κι όχι του Πλαύτου… Και, σαν θεατές του καθαυτό βίου μας, μένοντας έξω από την ταπεινή πλην λαμπρή μικροϊστορία του, εγκλωβιζόμαστε μέσα σε ένα κουκούλι αναπόλησης για πράγματα και αισθήματα που μπορεί και να μην υπήρξαν ποτέ έτσι όπως τα φιλοτεχνεί η νοσταλγική μας υπερβολή και καταλήγουμε να σιτιζόμαστε με την γκρίνια μας. Για το λόγο αυτό χρειάζεται και πάλι να δούμε τον άνθρωπο ως πρόσωπο. Η Πατερική οπτική του ανθρωπίνου προσώπου προσφέρει τη δυνατότητα υπέρβασης κλασσικών διλημμάτων που χαρακτηρίζουν την κρατούσα άποψη για την ζωή. Αυτό ελπίζουμε να βρούμε σήμερα». Στο πάνδημο αυτό αίτημα ανταποκρίθηκαν με θέρμη ο Επίκουρος Καθηγητής του ΑΤΕΙ Καλαμάτας κ. Χάρης Τσίρος, ένας πολυτάλαντος άνθρωπος με πολυσχιδή δράση και ζέουσα εμπειρία στα θέματα ψυχικής υγείας, ο Δρ. Ψυχιατρικής και Επιμελητής του Γενικού Περιφερειακού Κωνσταντοπούλειου Νοσοκομείου Νέας Ιωνίας κ. Χρήστος Ιστίκογλου ο οποίος τυγχάνει συμπατριώτης μας.
Το συντονισμό της παρουσίασης, εξέλιξης της εκδήλωσης και του ζέοντος διαλόγου που αναπτύχθηκε με μοναδικό και ανεπανάληπτο τρόπο, ενθαρρύνοντας τους Συλλόγους και για άλλες ανάλογες πρωτοβουλίες , έφεραν σε πέρας με ξεχωριστή επιδεξιότητα και παροιμιώδη επαγγελματισμό ο κ. Βασίλης Μαγκαναδέλλης εκδότης της τοπικής διαδικτυακής εφημερίδας ΙΟΝΙΑΝΕΤ και η ερίτιμος συνεργάτιδά του κα. Ελίνα Μακρή.
Σταχυολογώντας μερικές σκέψεις των ομιλητών αναφέρουμε ότι ο κ. Τσίρος επικεντρώθηκε στην εννοιολόγηση των όρων Κρίση, Θλίψη και Κατάθλιψη, στο πώς διαμορφώνεται η αυτοεκτίμησή μας και πώς η κρίση μπορεί να γίνει ευκαιρία για μια νέα οπτική της ζωής! Προσέγγισε με μεστό και ρέοντα λόγο τις θεωρητικές προσεγγίσεις της Κατάθλιψης (γνωσιακά, συμπεριφοριστικά, ψυχοδυναμικά) και κατέληξε στο πώς η Μεγάλη Τεσσαρακοστή μπορεί να γίνει ευκαιρία για μετάβαση από την κρίση στην ΚΡΙΣΗ!!!!
Ο κ. Ιστίκογλου ανέδειξε το γεγονός ότι η κατάθλιψη είναι η συχνότερη ψυχική διαταραχή. Εκατομμύρια άνθρωποι σε όλον τον κόσμο νοσούν από αυτή. Αποτελεί ένα από τα συχνότερα ιατρικά προβλήματα της πρωτοβάθμιας φροντίδας. Σύμφωνα με εκτιμήσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (1998), το έτος 2020 θα αποτελεί παγκοσμίως τη δεύτερη σε συχνότητα αιτία θανάτου και αναπηρίας.
Η σημασία της κατάθλιψης δεν έγκειται μόνο στο μεγάλο αριθμό των ανθρώπων που υποφέρουν. Πρέπει να συνεκτιμηθεί ο μεγάλος κίνδυνος αυτοκαταστροφής που απορρέει από αυτή, οι επιπτώσεις στην οικογένεια, στην εργασία και στο ευρύτερο περιβάλλον και οι οικονομικές επιπτώσεις (αργίες, πρόωρη συνταξιοδότηση, επιπτώσεις στην παραγωγικότητα του ίδιου του ασθενούς και των οικείων του). Αποτελεί ένα από τα τρία συχνότερα προβλήματα στον εργασιακό χώρο. Πρέπει να τονιστεί η συμβολή της πάθησης αυτής στην εγκατάσταση και διατήρηση διαφόρων εξαρτησιακών καταστάσεων (αλκοολισμός, κατάχρηση ουσιών), ο βαθμός συμμετοχής της στην πρόκληση τροχαίων ατυχημάτων και οι πολλές φορές καταστροφικές της επιπτώσεις στην οικογένεια και ιδιαίτερα στα παιδιά του πάσχοντος. Ωστόσο, οι βιωματικές επιπτώσεις της κατάθλιψης για το ίδιο το άτομο που υποφέρει είναι αυτές που έχουν τη μεγαλύτερη σημασία. Μέτρο της οδύνης του καταθλιπτικού αρρώστου είναι ότι συχνά βλέπει το θάνατο ως λύτρωση. Έτσι λοιπόν, η κατάθλιψη είναι η πάθηση που οδηγεί συχνότερα από οποιαδήποτε άλλη σε αυτοκτονία.
Η εκδήλωση περαιώθηκε με στοχευμένη συζήτηση. Μας τίμησαν με την παρουσία τους και μίλησαν ο Δημοτικός Σύμβουλος και επικεφαλής της ΠΑΚ Νέας Ιωνίας κ. Αριστείδης Χατζησαββίδης, η Ανεξάρτητη Δημοτική Σύμβουλος κα. Δέσποινα Θωμαϊδου.
Παραβρέθηκαν ο Περιφερειακός Σύμβουλος Στερεάς Ελλάδος κ. Λάμπρος Τσιτσάνης, ο Αντιπρόεδρος του Πνευματικού Κέντρου Ρουμελιωτών κ. Νούλας, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Αλαγιωτών Νέας Ιωνίας κ. Κώστας Τσοπανάκης, ο εκπρόσωπος του 4ου Συστήματος προσκόπων περισσού κ. Αντώνης Μαμάκος, από το Σύλλογο Κρητών Νέας Ιωνίας η Γενική Γραμματέας κα. Μαρία Λαγουδάκη (εκ παραδρομής δεν προσφωνήθηκε) και ο κ. Γιάννης Ματσούκας, ο εκπρόσωπος του Ιωνικού Συνδέσμου κ. Δημήτριος Γεωργούδης, ο Πρόεδρος του ΠΑΚΕΠΟ κ. Χρήστος Μακαρώνης, η Πρόεδρος του Συλλόγου Σπηλιάς Δωρίδος κα. Τασία Μποκτού, ο Λέκτωρ του Ε.Μ.Π κ. Δήμήτρης Τουζόπουλος , ο Πρόεδρος της Παλλεσβιακής Ένωσης Νέας Ιωνίας και Ηρακλείου κ. Μοσχόβης και η Αντιπρόεδρος κα. Χρυσάνθη Κοντού (εκ παραδρομής δεν προσφωνήθηκαν) και η αρθρογράφος στον τοπικό τύπο κα. Βούλα Αραμπατζόγλου. Στο τέλος απενεμήθησαν αναμνηστικά δώρα.
Χαιρετισμό απέστειλαν ο Αντιπεριφερειάρχης Βορείου Τομέα κ. Κώστας Μανιάτης και ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος.
Ευχαριστίες χρωστούμε στην κα. Ξένια Γκότση έναν άνθρωπο με ήθος, αξιοπρέπεια και πρωτίστως αφοσίωση στα νάματα των παραδόσεών μας που ενεπνεύσθη την εκδήλωση καθώς και τον κ. Φώτη Τσομπάνογλου Αντιδήμαρχο Καθαριότητας για τη τεχνική στήριξη της βραδιάς.
Όσοι και όσες ενδιαφέρονται να είναι κοντά μας ας μη διστάσουν να επικοινωνήσουν στο τηλέφωνο 697 904 78 01 ή στο Email: enosiroumeliotonionias@ yahoo.gr για την Ένωση Ρουμελιωτών Νέας Ιωνίας και στο τηλ. 6977817587 για το Σύλλογο Φίλων Η Αλληλεγγύη.