Κωνσταντίνος Μαραγκάκης: “Μας ζητάνε να κάνουμε «θαύματα με ψίχουλα»”
Στο Ετήσιο Τακτικό συνέδριο της ΚΕΔΕ που πραγματοποιήθηκε στη Ρόδο την προηγούμενη εβδομάδα, συμμετείχε ο Δήμαρχος Νίκαιας – Αγ. Ι. Ρέντη Κωνσταντίνος Μαραγκάκης και αντιπροσωπεία αιρετών του Δήμου. Όπως ο ίδιος ανέφερε αισθάνθηκε ιδιαίτερη τιμή και χαρά για την πρώτη συμμετοχή του ως Δημάρχου Νίκαιας – Αγ. Ι. Ρέντη στο συνέδριο και προσπάθησε με σύντομο και περιεκτικό τρόπο να αναφερθεί σε συγκεκριμένα σοβαρά ζητήματα που αντιμετωπίζουν οι Δήμοι.
Ο Δήμαρχος Νίκαιας – Αγ. Ι. Ρέντη Κωνσταντίνος Μαραγκάκης τόνισε:
«Οι Δήμοι είναι στην πρώτη γραμμή και η Πολιτεία μας αντιμετωπίζει «ως τον τελευταίο τροχό μας αμάξης». Μας ζητάνε να κάνουμε «θαύματα με ψίχουλα», να υλοποιούμε έργα, να φροντίζουμε για περιβαλλοντικά αποτυπώματα, να παρέχουμε υπηρεσίες χωρίς να μας προσφέρουν την αναγκαία χρηματοδότηση. Και σαν να μην έφτανε αυτό ο κατάλογος των αρμοδιοτήτων όλο και αυξάνεται. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι η «καρδιά» των τοπικών κοινωνιών και σε ό,τι με αφορά δηλώνω αρωγός στην προσπάθεια της ΚΕΔΕ για την αναβάθμιση του λειτουργικού χαρακτήρα της προς όφελος των Δήμων μας».
Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, αναφέρθηκε σε συγκεκριμένους τομείς δράσης του Δήμου καθώς και σε παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν. Πιο συγκεκριμένα ανέφερε:
Στα δάνεια των Δήμων, κρίνεται αναγκαίο να εξεταστούν τολμηρές παρεμβάσεις στην κατεύθυνση της διαγραφής μέρους του κεφαλαίου δανείων ή διαγραφή των τοκοχρεωλυτικών δόσεων που τέθηκαν σε αναστολή και τώρα καλούμαστε να συνυπολογίσουμε τις ετήσιες δανειακές καταβολές.
Στο πεδίο των τελεσίδικων δικαστικών αποφάσεων που αφορούν σε απαλλοτριώσεις καθώς και προσωρινές δικαστικές αποφάσεις για παραμονή στην εργασία εργαζομένων με διάφορες σχέσεις εργασίας, η κεντρική διοίκηση οφείλει να καλύψει τη χρηματοδότηση και να ενισχύσει τη στελέχωση των υπηρεσιών των ΟΤΑ.
Υπάρχει ανάγκη για ενίσχυση των μηχανισμών πρόληψης και αντιμετώπισης κρίσεων, ιδίως σε περιπτώσεις ακραίων καιρικών φαινομένων και φυσικών καταστροφών.
Ένα σημαντικό θέμα είναι η ΥΠΟΣΤΕΛΕΧΩΣΗ. Ο Δήμος Νίκαιας-Ρέντη διαθέτει 31 πλατείες, 9 άλση, 30 πεζόδρομους, 67 σχολικά κτίρια, 6 νησίδες, 56 Οικοδομικά Τετράγωνα με εσωτερικά παρτέρια πρασίνου, 45 τρίγωνα, 9 οικισμούς, 5 αθλητικούς χώρους, 4 πολιτιστικούς χώρους, ενώ στις δενδροστοιχίες των δρόμων υπάρχουν καταγεγραμμένα 42.000 δένδρα. Το 1995 είχαμε 72 κηπουρούς.
Σήμερα; Μόλις 18 κηπουρούς και 2 εργάτες Πρασίνου. Και αυτός ο «τοίχος» της υποστελέχωσης υψώνεται μπροστά μας σε όλους τομείς.
Ο Δήμος έχει την υποχρέωση να καθαρίζει ανθυγιεινούς χώρους μετά από υπόδειξη της Περιφέρειας και σε ορισμένες περιπτώσεις και μετά από Εισαγγελικές παραγγελίες καθώς και ιδιωτικά οικόπεδα κατά την αντιπυρική περίοδο για τα οποία αδιαφόρησαν οι ιδιοκτήτες τους. Ταυτόχρονα έπρεπε να πραγματοποιεί αποψιλώσεις σε κοινόχρηστους χώρους πρασίνου που στο Δήμο Νίκαιας-Αγ.Ι. Ρέντη είναι περίπου 300 στρέμματα άγριας και χαμηλής βλάστησης και σε εξαιρετικά δύσβατες περιοχές.
Συχνότατο φαινόμενο επίσης αποτελεί ο μη διαχωρισμός των απορριμμάτων σε διαφορετικά ρεύματα συλλογής. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα πολλές φορές να απαγορεύεται στα Α/Φ οχήματά μας η είσοδος τους στο ΚΔΑΥ επειδή το φορτίο τους δεν είναι αμιγώς ανακυκλώσιμο, ώστε τελικά να δρομολογείται για ταφή στο ΧΥΤΑ.
Με στόχο την ορθή διαχείριση των απορριμμάτων, ο Δήμος Νίκαιας – Αγ. Ι. Ρέντη υποβάλλει πλήθος αιτημάτων ένταξης σε μια σειρά χρηματοδοτούμενων προγραμμάτων από Εγχώριους και Ευρωπαϊκούς Φορείς. Κάποιες από τις δράσεις έχουν παραμείνει στο αρχικό στάδιο, ενώ όσες βρίσκονται σε φάση υλοποίησης λόγω έλλειψης τεχνικών μέσων, ανθρώπινου δυναμικού και χώρων δεν μπορούν να ολοκληρωθούν.
Ακόμη η κατάργηση των Σχολικών Επιτροπών προκάλεσε πολλά προβλήματα στη λειτουργία των σχολικών μονάδων.
Σύμφωνα με το Π.Δ. 99/2017, τα κτίρια στα οποία στεγάζονται, δημοτικοί παιδικοί, βρεφικοί και βρεφονηπιακοί σταθμοί, σήμερα θεωρούνται ελλιπή και ανασφαλή και πρέπει να μετεγκατασταθούν. Ένα διάταγμα που αν εφαρμοστεί θα κλείσει όλους τους σταθμούς των δήμων.
Ένα ακόμη μεγάλο θέμα είναι η μη εφαρμογή της διάταξης του άρθρου 49 του ν. 2447/1996 σχετικά με την ίδρυση Κοινωνικών Υπηρεσιών στα Πρωτοδικεία με αποτέλεσμα ο Δήμος να δέχεται μεγάλο όγκο εισαγγελικών παραγγελιών. Αυτό, σε συνδυασμό με τις πρόσθετες αρμοδιότητες που έχουν αποδοθεί στις κοινωνικές υπηρεσίες, ταυτόχρονα με την υποστελέχωσή τους, δυσκολεύουν σε μεγάλο βαθμό την προσπάθεια του Δήμου να ανταποκριθεί στις κοινωνικές ανάγκες του.