Το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών απαντά στην ερώτηση που κατέθεσαν 11 βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας στη Βουλή σχετικά με τα «κόκκινα δάνεια».
Θυμίζουμε ότι οι 11 βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, που ανήκουν στη λεγόμενη «λαϊκή Δεξιά», απηύθυναν ερώτηση στον υπουργό Εθνικής Οικονομίας, Κωστή Χατζηδάκη, για το κρίσιμο ζήτημα των κόκκινων δανείων και των δανειοληπτών που βρίσκονται σε δύσκολη θέση.
Την ερώτηση υπογράφουν οι βουλευτές Φωτεινή Αραμπατζή, Γιώργος Βλάχος, Βασίλης Γιόγιακας, Θανάσης Δαβάκης, Νικήτας Κακλαμάνης, Άννα Καραμανλή, Θεόδωρος Καράογλου, Χρήστος Μπουκώρος, Μάριος Σαλμάς, Ευριπίδης Στυλιανίδης και Μάξιμος Χαρακόπουλος, οι οποίοι δεν έχουν τις καλύτερες σχέσεις με το Μαξίμου.
Ο κ. Χατζηδάκης, με ήπιους τόνους, απαντά αρχικά στους 11 «γαλάζιους» βουλευτές ότι «το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών εξετάζει προσεκτικά κάθε ερώτημα, πρόταση και διαμαρτυρία που σχετίζεται με την οικονομική πολιτική. Ο δημοκρατικός διάλογος, και ειδικότερα η κοινοβουλευτική διαδικασία, έχουν ιδιαίτερη αξία και μπορούν να διευκρινίσουν και να βελτιώσουν πολιτικές».
Αναφορικά με την ουσία της ερώτησης, επισημαίνει ότι «η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας αντιμετώπισε το 2019 μια πρωτοφανή κατάσταση -όχι μόνο σε εθνικό, αλλά και σε ευρωπαϊκό επίπεδο- όσον αφορά τα κόκκινα δάνεια, αποτέλεσμα της δεκαετούς κρίσης που είχε προηγηθεί».
Υπογραμμίζει ότι έθεσε το ζήτημα ως προτεραιότητα και θυμίζει μια σειρά από πρωτοβουλίες που αναλήφθηκαν, οι οποίες οδήγησαν στη μείωση του ποσοστού των κόκκινων δανείων στις τράπεζες, το οποίο υπερέβαινε το 40% το 2019, σε 7,5% το 2024.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Χατζηδάκη, το 2019 τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια ανέρχονταν σε 92,2 δισ. ευρώ. Στο πρώτο τρίμηνο του 2024, το ποσό αυτό έχει μειωθεί σε 70,4 δισ. ευρώ για τις Τράπεζες και τους Servicers. Το 2019, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια αντιπροσώπευαν περίπου το 50% του συνολικού ύψους των δανείων στην οικονομία, ενώ σήμερα το ποσοστό αυτό έχει υποχωρήσει σημαντικά στο 32%. Αυτή η βελτίωση είναι εξαιρετικά σημαντική και αναγνωρίζεται από όλους τους διεθνείς οργανισμούς που ασχολούνται με την οικονομία.
Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών αναφέρει ότι, μετά τις εκλογές του 2023, η Κυβέρνηση, με τη στήριξη της Βουλής, «ενίσχυσε περαιτέρω το οπλοστάσιό της με διάφορες νέες πρωτοβουλίες. Ανάμεσα σε αυτές περιλαμβάνονται οι νέες υποχρεώσεις που επιβλήθηκαν στους servicers και η ενίσχυση του εξωδικαστικού μηχανισμού, ο οποίος διευρύνθηκε και κατέστη ουσιαστικά υποχρεωτικός για όλους, προς όφελος των ευάλωτων πολιτών μας. Επίσης, έγινε υποχρεωτικός και πιο ευνοϊκός για τα άτομα με αναπηρία». Ως αποτέλεσμα, οι ρυθμίσεις του εξωδικαστικού μηχανισμού «κινούνται πλέον σε επίπεδα ιστορικού υψηλού».
Συγκεκριμένα, παρατίθενται και ορισμένα στοιχεία:
Αυτή τη στιγμή, τον Αύγουστο του 2024, έχουν καταγραφεί συνολικά 22.214 επιτυχείς ρυθμίσεις για αρχικές οφειλές που ανέρχονται σε 7,52 δισ. ευρώ. Σε σύγκριση με τον Αύγουστο του 2023, παρατηρείται αύξηση των ρυθμίσεων κατά 50,36%. Αντίθετα, το 2019 οι ρυθμίσεις μέσω του εξωδικαστικού μηχανισμού ήταν σε πολύ χαμηλά επίπεδα, με μόλις 2.200 ρυθμίσεις συνολικά. Όσον αφορά τα συγκεκριμένα ερωτήματα που τέθηκαν στην κοινοβουλευτική ερώτηση από 11 βουλευτές της ΝΔ, ο κ. Χατζηδάκης παραπέμπει στην αναλυτική απάντηση της αρμόδιας Γενικής Γραμματείας.
Επισημαίνει επίσης ότι πολλές από τις προτάσεις που περιλαμβάνονται στην Ερώτηση έχουν ήδη τεθεί σε εφαρμογή, όπως η δημοσίευση στατιστικών στοιχείων, η προδικασία πριν από την επιβολή κατάσχεσης και η υποχρεωτική λειτουργία πλατφόρμας για προσωποποιημένη ενημέρωση των δανειοληπτών.
Ο κ. Χατζηδάκης απορρίπτει προτάσεις που επικεντρώνονται στην επιστροφή σε θεμελιώδεις αρχές του λεγόμενου «Νόμου Κατσέλη», όπως ο μη αντικειμενικός προσδιορισμός του δανειολήπτη που χρήζει προστασίας και οι καθυστερήσεις στη δικαστική διαδικασία, υποστηρίζοντας ότι αυτές θα παραβλέψουν ή θα επαναφέρουν τις στρεβλώσεις που έχουν προκληθεί από ορισμένες από αυτές τις ρυθμίσεις στο σύστημα. Σε πολλές περιπτώσεις, μάλιστα, θα μπορούσαν να βλάψουν τους δανειολήπτες, επιβαρύνοντάς τους με υψηλότερους τόκους.
«Η προστασία της κατοικίας των πραγματικά ευάλωτων είναι κοινή προτεραιότητα όλων μας» υπογραμμίζει ο κ. Χατζηδάκης, και καταλήγει
«Το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών διεξήγε πρόσφατα σχετική ενημερωτική εκστρατεία, προκειμένου όλοι οι ενδιαφερόμενοι δανειολήπτες να γνωρίζουν τα δικαιώματά τους. Η αντιμετώπιση αυτού του κρίσιμου ζητήματος είναι προτεραιότητα της Κυβέρνησης – όχι μόνον σε θεωρητικό επίπεδο, αλλά με σειρά πρωτοβουλιών, οι οποίες περιγράφονται αναλυτικά στην απάντηση της αρμόδιας Γενικής Γραμματέως.
Στην ίδια απάντηση παρατίθενται σε μεγάλη έκταση στοιχεία για όλους τους προβληματισμούς των συναδέλφων βουλευτών, οι οποίοι συντελούν στο να διευκρινιστεί περαιτέρω το κοινωνικό αυτό ζήτημα».