ΛΑΣΥ: “Έργο της σχεδιασμένης υποβάθμισης”
Η Λαϊκή Συσπείρωση (ΛΑΣΥ) Νέας Φιλαδέλφειας – Νέας Χαλκηδόνας κατέθεσε ερώτηση στον Αντιδήμαρχο Παιδείας και Προσχολικής Αγωγής, κ. Τάσο Κωνσταντινίδη για την κατάσταση στα νηπιαγωγεία και τις ενέργειες της Δημοτικής Αρχής.
Στην ερώτηση της ΛΑΣΥ σημειώνεται: “Η εξέλιξη της πανδημίας και η αντιλαϊκή – αντιπαιδαγωγική διαχείρισή της από την κυβέρνηση της ΝΔ οδήγησε εφέτος σε κλείσιμο και τα Νηπιαγωγεία. Θα ήταν αστείες -αν δεν ήταν τόσο τραγικές και εγκληματικές γι’ αυτές τις ευαίσθητες ηλικίες- οι τοποθετήσεις του υπουργείου Παιδείας ότι μέσω της τηλεκπαίδευσης μπορεί να συνεχιστεί η εκπαιδευτική διαδικασία στην προσχολική αγωγή την στιγμή που δεν πάρθηκε κανένα ουσιαστικό μέτρο για την ασφαλή λειτουργία των σχολείων και την δια ζώσης εκπαίδευση που είναι αναντικατάστατη.
Ταυτόχρονα με τα αδιέξοδα που βιώνουν γονείς, νήπια και παιδαγωγοί αυτήν την περίοδο, η φετινή χρονιά είναι η τρίτη χρονιά από τη θεσμοθέτηση της υποχρεωτικής δίχρονης υποχρεωτικής φοίτησης στο Νηπιαγωγείο. Αυτά τα χρόνια αντί για γενναία ενίσχυση των υποδομών και προσλήψεις έχουμε δει:
• Τη θεσμοθέτηση, από τον ΣΥΡΙΖΑ, του άρθρου 220 του νόμου 4610/2019, που προβλέπει την, κατά παρέκκλιση των ισχυόντων επιστημονικών δεδομένων, τοποθέτηση προκάτ αιθουσών Νηπιαγωγείων ακόμα και σε αυλές Γυμνασίων και Λυκείων, που διατηρεί και υλοποιεί η ΝΔ.
• Τη μείωση των δαπανών του κρατικού προϋπολογισμού του 2021, όπως και τις – προηγούμενες χρονιές. Την περικοπή του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων κατά 50 εκατομμύρια για να δημιουργηθούν νέες υποδομές, πρώτα από τον ΣΥΡΙΖΑ, στη συνέχεια από τη ΝΔ, προεξοφλώντας, έτσι, τη μη ουσιαστική και με παιδαγωγικούς όρους, αναβαθμισμένη υλοποίηση του μέτρου.
Σε αυτό το έργο της σχεδιασμένης υποβάθμισης «κουμπώνει» το αντιλαϊκό σχέδιο περάσματος της ευθύνης για τα Νηπιαγωγεία στην Τοπική Διοίκηση. Πρόκειται για κυβερνητική επιλογή (δηλώσεις υπ. Εσωτερικών, έκθεση Πισσαρίδη) που στηρίζεται ανοιχτά από διάφορους παράγοντες της Τοπικής Διοίκησης.
Οι Δημοτικές Αρχές των δυνάμεων του ευρωμονόδρομου έχουν μερίδιο της ευθύνης για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στα Νηπιαγωγεία, γιατί αποδέχτηκαν τις κυβερνητικές μεθοδεύσεις και ανέλαβαν να τις προωθήσουν στην πράξη.
Η προσχολική αγωγή είναι κρίσιμης σημασίας. Κατά την προσχολική ηλικία, το μικρό παιδί μαθαίνει οργανωμένα και συστηματικά να κατανοεί τον κόσμο, κάνει φίλους, ακουμπά με εμπιστοσύνη στους πρώτους «δασκάλους» του που του προσφέρουν νέες γνώσεις, απαντώντας σε όλα τα «γιατί» που το βασανίζουν, κάνοντάς το συλλογικά, μέσα στην ομάδα, με τους συνομηλίκους του.
Από τη μικρή ηλικία, παίζοντας, απλώνει τα χέρια του για να αδράξει το μέλλον που του ανήκει, μιμείται, παίζει, γελάει, κατασκευάζει, ζωγραφίζει, λύνει προβλήματα, αποκτά, δηλαδή, παραστάσεις που θα είναι το αποθετήριό του για τις επόμενες βαθμίδες Εκπαίδευσης, για την ίδια τη ζωή του.
Γι’ αυτό πρέπει να προσφέρονται όλα τα αναγκαία μέσα για να γίνεται αυτό επιστημονικά αναβαθμισμένα, οργανωμένα, ισότιμα για όλα τα παιδιά.
Με βάση όλα τα παραπάνω και σύμφωνα με τα αποτελέσματα που φαίνονται στο Δήμο μας από αυτή την πολιτική
1. Πόσες είναι οι αιτήσεις νηπίων που υποβλήθηκαν στο Δήμο μας;
2. Υπάρχουν νήπια που δε θα γίνουν δεκτά εκεί που κατέθεσαν αίτηση λόγω έλλειψης θέσεων και πόσα είναι αυτά ανά νηπιαγωγείο;
3. Υπάρχει σχέδιο για την ασφαλή μετακίνηση των νηπίων σε περίπτωση που τοποθετηθούν σε άλλο νηπιαγωγείο, μακριά από το σπίτι τους;
4. Τι ενέργειες έχει κάνει η Δημοτική Αρχή προς το υπουργείο και κάθε υπεύθυνο για την στελέχωση όλων των νηπιαγωγείων με ειδικά καταρτισμένους ψυχολόγους, δεδομένης της ανάγκης ομαλής επανένταξης των παιδιών και αντιμετώπισης δυσκολιών που προκλήθηκαν από το παρατεταμένο κλείσιμο των σχολείων και την πανδημία;
5. Τι ενέργειες κάνει η Δημοτική Αρχή για τη στελέχωση όλων των νηπιαγωγείων με μόνιμο εκπαιδευτικό προσωπικό;
6. Τι ενέργειες θα πραγματοποιήσει η Δημοτική Αρχή με σκοπό την εξεύρεση κατάλληλων χώρων ώστε να αποσυμφορηθούν άμεσα οι υπάρχοντες δομές;
7. Τι ενέργειες κάνει η Δημοτική Αρχή για την ανέγερση των νέων νηπιαγωγείων που έχουμε ανάγκη, ιδιαίτερα όταν η Περιφέρεια παρέχει με προθυμία πακτωλούς δημόσιου χρήματος για διάφορα έργα, και μάλιστα χωρίς να ιεραρχούνται πιεστικές λαϊκές ανάγκες;”
ΛΑΣΥ