Η Παράταξη των Βριλησσίων “Δράση για μία άλλη Πόλη” σχολιάζει τα όσα συζητήθηκαν στο πρόσφατο Δημοτικό Συμβούλιο
Η ανέγερση τετραώροφης οικοδομής, σε οικόπεδο 690 τ.μ. στα Βριλήσσια, απέναντι από την πλατεία Τρίτση, απασχόλησε εκτενώς την πρόσφατη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, καθώς τέθηκε θέμα για τα δέντρα που υπάρχουν εκεί.
Η Δημοτική Παράταξη των Βριλησσίων “Δράση για μία άλλη Πόλη” καταθέτει στο παρακάτω κείμενο την άποψή της για το συγκεκριμένο θέμα: “Θεωρητικά, σε μια πολιτεία που στερείται πρασίνου, όταν πρόκειται να αναγερθεί μια οικοδομή σ’ ένα οικόπεδο που περικλείει μεγάλα δέντρα, θα έπρεπε να γίνεται προσπάθεια, κατά το δυνατόν, ώστε αυτά να διασωθούν. Στα καθ’ ημάς βεβαίως, θεωρείται αυτονόητο το δικαίωμα του ιδιοκτήτη, να ξεριζώνει τα πάντα, αν αυτό διευκολύνει στο σχεδιασμό της οικοδομής του.
Μια περίπτωση ανέγερσης τετραώροφης οικοδομής, σε οικόπεδο 690τ.μ. στα Βριλήσσια, απέναντι από την πλατεία Τρίτση, απασχόλησε εκτενώς το τελευταίο δημοτικό συμβούλιο. Η ΔΕΗ δέσμευσε στον περιβάλλοντα χώρο του υπό ανέγερση κτηρίου 30τ.μ. για την κατασκευή υπόγειου σταθμού διανομής ηλεκτρικής ενέργειας για την κάλυψη των αναγκών των καταναλωτών της περιοχής. Η νομοθεσία επιτρέπει στη ΔΕΗ, να δεσμεύει για τη χρήση αυτή ιδιωτικούς χώρους, όταν κρίνει ότι αυτό είναι αναγκαίο για την ομαλή λειτουργία του δικτύου και θεωρητικά, το συγκεκριμένο οικόπεδο επιλέχθηκε γιατί στη γύρω περιοχή δεν υπάρχουν άλλα αδόμητα οικόπεδα.
Φυσικά, οποιοσδήποτε κατασκευαστής δεν θα ήθελε να έχει έναν υποσταθμό στα όρια της ιδιοκτησίας του, στην πραγματικότητα στην πρασιά του οικοδομήματος, αφού ο κύριος χώρος του οικοπέδου θα προορίζονταν για το κυρίως κτίσμα.
Στη περίπτωσή μας, αφού προσδιορίστηκε η θέση του υποσταθμού, ο οικοπεδούχος, αναζήτησε, ας υποθέσουμε, τρόπο, να αποφύγει την τοποθέτησή του εντός των ορίων του οικοπέδου. Η αφορμή,πραγματική ή μη, δόθηκε εξαιτίας της ύπαρξης τριών δέντρων υψηλής αισθητικής αξίας, μεταξύ των οποίων ένας πλάτανος δεκαετιών, που βρίσκονται στη ζώνη κατασκευής του υποσταθμού της ΔΕΗ: Ο κατασκευαστής αναζήτησε εναλλακτική λύση με τη ΔΕΗ και συμφωνήθηκε, με τη συναίνεση του δήμου και των τεχνικών υπηρεσιών, να κατασκευαστεί ο υποσταθμός απέναντι, επί της πλατείας Τρίτση, δηλαδή σε δημοτικό χώρο, σε σημείο που δεν υπάρχει βλάστηση, με δικά του έξοδα και με συμφωνία για επαναφύτευση του υπάρχοντος γκαζόν, για να μην ξεριζωθούν τα τρία δέντρα.
Σύμφωνα με τα σχέδια ο σταθμός θα είναι υπόγειος, έτσι ώστε η οροφή του να βρίσκεται σε βάθος ενός μέτρου για να δεχτεί κηπευτικό χώμα. Η ορατή «απώλεια» της επιφάνειας της πλατείας θα αφορά σε μια επιφανειακή μεταλλική κατασκευή 8,74τ.μ., καταπακτή για την πρόσβαση στον υποσταθμό. Αυτή η «εξυπηρέτηση» συζητήθηκε στο δημοτικό συμβούλιο.
Σύμβουλοι της αξιωματικής αντιπολίτευσης εστίασαν στο αδόκιμο της παραχώρησης δημόσιου χώρου, υπέρ ιδιωτικού συμφέροντος. Ο εκπρόσωπος της «Λαϊκής Συσπείρωσης» ξιφούλκησε –και δικαίως- κατά των καταχρηστικών δικαιωμάτων μιας ιδιωτικής εταιρείας, όπως η ΔΕΗ, σε βάρος των δήμων. Ο κ. Ζήσης πάλι, παρότι απών από τη συνεδρίαση (!), αφιέρωσε εκτενές «ρεπορτάζ» στην ιστοσελίδα του, με ευθείες καταγγελίες και υπονοούμενα, παραλείποντας όμως, να αναφερθεί στο επίδικο της υπόθεσης, στην ύπαρξη δηλαδή των δέντρων! Λέξη περί του αντικειμένου της συζήτησης, παράγραφοι για καταγγελίες!
Στα δημοτικά συμβούλια είναι βέβαια πάντα θεμιτή και επιθυμητή η ύπαρξη διαφορετικών εκτιμήσεων μεταξύ των παρατάξεων. Θεμιτές είναι και οι τελικές τους επιλογές κατά τις ψηφοφορίες, όσο κι αν αυτό κάποιοι δυσκολεύονται να το αποδεχτούν. Αθέμιτη όμως είναι η διαστρέβλωση της άποψης των άλλων.
Η «Δράση» ψήφισε υπέρ της εισήγησης της διοίκησης και των τεχνικών υπηρεσιών του δήμου. Δεν έχουμε κάνει καμιά συμφωνία, ούτε να καταψηφίζουμε ό,τι εισηγείται η δημοτική αρχή, ούτε και για το αντίθετο. Διαμορφώνουμε όπως κρίνουμε τη στάση μας.
Το θέμα όμως είναι άλλο: Όσοι αναφέρθηκαν στη στάση του συνδυασμού μας κατά την ψηφοφορία, «ξέχασαν» να αναφερθούν στην αιτιολόγησή της! Το χειρότερο, «ξέχασαν» να επισημάνουν τις συνέπειες της δικής τους επιλογής, ότι δηλαδή, τρία δέντρα που ομορφαίνουν την ευρύτερη περιοχή, θα έπρεπε να κοπούν για να κατασκευαστεί ο υποσταθμός. Άραγε τα δέντρα στις πρασιές των οικοπέδων είναι άνευ αξίας, επειδή βρίσκονται σε χώρο ιδιωτικό;
Προκαλούμε κάθε ενδιαφερόμενο να επισκεφτεί το συγκεκριμένο σημείο της οικοδομής. Να δει ποια δέντρα επρόκειτο να κοπούν. Να αναλάβει τουλάχιστον με παρρησία την ευθύνη που συνεπάγεται η θέση του.
Ακόμη κι αν από τη μεθόδευση ευνοείται και ο κατασκευαστής, (ο οποίος σε διαφορετική περίπτωση θα ξερίζωνε τα δέντρα και θα κατασκεύαζε υπόγεια τον υποσταθμό της ΔΕΗ στην πρασιά του), και πάλι, θεωρούμε ότι, για λόγους κοινωνικού οφέλους, είναι προτιμότερο να παραχωρηθεί από το δήμο το δικαίωμα εγκατάστασης του υπόγειου υποσταθμού της ΔΕΗ σ’ ένα χώρο φυτεμένου γκαζόν, που εν πολλοίς θα αποκατασταθεί, παρά να εκριζωθούν τα δέντρα.
Διότι δε λύνονται όλα με την επίκληση γενικών αρχών, που υποτίθεται δικαιώνονται σε κάθε επίπεδο και αποτελούν ασφαλή οδηγό όλων των αποφάσεων. Τουλάχιστον στη δική μας προσέγγιση, η αυτοδιοίκηση οφείλει να εξετάζει και ανά περίπτωση τα προβλήματα.
Ήταν βεβαίως πρόσφορο το θέμα αυτό για να καταγγελθεί από την λοιπή αντιπολίτευση, το νομοθετικό πλαίσιο, που επ’ ευκαιρία αποκαλύφθηκε, το οποίο πράγματι ευνοεί τις αυθαιρεσίες της ΔΕΗ σε βάρος των δήμων. Ακόμη πιο πρόσφορο ήταν, για να καταγγελθεί η διοίκηση, ιδίως απ’ όσους δεν έχουν σοβαρότερες αιτιάσεις για να το πράξουν. Ήταν πρόσφορο τέλος, για να επαναληφθούν οι ασχήμιες των δημοσιευμάτων, όσων αδυνατούν να αποδεχτούν την πολιτική αυτονομία και τον τρόπο λειτουργίας της «Δράσης» στο δημοτικό συμβούλιο. Μάταια όμως! Διότι στο τέλος, πάντα η μικροπολιτική εκθέτει τους εκφραστές της.
Στη συγκεκριμένη περίπτωση, υπάρχει και ένα όφελος, η διάσωση των τριών μεγάλων δέντρων, το οποίο αποκρύπτεται. Μικροπολιτική δεν είναι εδώ η διαφορετική γνώμη. Είναι οι χειρισμοί, τα υπονοούμενα και τα μισόλογα. Γι’ αυτό, λέμε, έκαστος ας ασχοληθεί με την τεκμηρίωση των επιλογών του, αντί να στοιχειοθετεί την παρουσία του, καταγγέλλοντας τις επιλογές άλλων.
Κληθήκαμε να αποφασίσουμε επί συγκεκριμένων δεδομένων. Ειπώθηκε πως ο κατασκευαστής θα μπορούσε να είχε προβλέψει σε άλλο σημείο την τοποθέτηση του υποσταθμού ή ότι η ΔΕΗ θα έπρεπε να ψάξει αλλού για χώρο. Εύλογες σκέψεις, ίσως. Αλλά υποθέσεις εργασίας, όταν η πολυκατοικία έχει ήδη χτιστεί και το νομοθετικό πλαίσιο είναι συγκεκριμένο.
Καθαρές κουβέντες: Θα υποβαθμιστεί ή όχι το φυσικό περιβάλλον στη συγκεκριμένη γειτονιά, αν κοπούν τα δέντρα; Αξίζει αυτό να αποτραπεί, με το προβλεπόμενο κόστος; Κάθε απάντηση, είπαμε, θεμιτή. Εμείς δώσαμε τη δική μας, με ευθύτητα, αναλαμβάνοντας το κόστος που αυτή συνεπάγεται. Αλλά εμείς επιμένουμε να απαντάμε στο ερώτημα και όχι στους άλλους…