Ζητά με επιστολή της προς το δημοτικό συμβούλιο Νέας Ιωνίας η ΛΑΣ
Η Λαϊκή Συσπείρωση Νέας Ιωνίας απέστειλε προς τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου την παρακάτω επιστολή με την οποία ζητά την άμεση σύγκληση του Δημοτικού Συμβουλίου, ώστε να συζητήσει και να αποφασίσει το πλαίσιο προστασίας του λαϊκού εισοδήματος και κατοικίας.
Αναλυτικά, η επιστολή είναι η εξής: «Μετά την «επιτυχή» έκβαση της τρίτης αξιολόγησης Κυβέρνησης και Τρόικας, η κυβέρνηση προχώρησε σε μέτρα εξασφάλισης της υφαρπαγής της λαϊκής κατοικίας από τις τράπεζες με τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς, την ποινικοποίηση των λαϊκών κινητοποιήσεων, με τον χαρακτηρισμό του «αδικήματος» της παρακώλυσης πλειστηριασμών ως ιδιώνυμο.
Στην ίδια κατεύθυνση, προχωρά ακόμα περισσότερο με την απόφαση για κατασχέσεις ακινήτων για χρέη προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά Ταμεία. Είναι μια απόφαση που θέτει σε άμεσο κίνδυνο την πλειοψηφία των λαϊκών οικογενειών, αφού οι κατασχέσεις σε Δημόσιο και Δήμους μπορούν να ξεκινήσουν για χρέη πάνω από 500 ευρώ!! Με δεδομένο ότι αυτή τη περίοδο τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς την εφορία ξεπερνούν τα 100 δις ευρώ και το 80%, βάσει των στοιχείων της ΑΑΔΕ (Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων), είναι ποσά μέχρι 3.000 ευρώ, είναι καθαρό ότι στο στόχαστρο έχουν μπει και πάλι τα λαϊκά νοικοκυριά.
Στο πλαίσιο αυτό η κυβέρνηση δίνει ιδιαίτερο βάρος, διευρύνοντας το εισπρακτικό μηχανισμό, για την είσπραξη αυτών των εσόδων και από τους Δήμους, πρώτον γιατί το κράτος κρατάει και θα κρατήσει και για τη συνέχεια στα σημερινά κατώτατα επίπεδα την χρηματοδότησή τους μέχρι το 2021 και δεύτερον γιατί έχει τεθεί ειδικός στόχος συνεισφοράς της Τοπικής Διοίκησης στα ματωμένα πλεονάσματα με βάση το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα.
Η διεύρυνση και κλιμάκωση των φοροεισπρακτικών μέτρων, που έρχονται να προστεθούν στα προηγούμενα, μαζί και οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί, επιβεβαιώνουν ότι και στη φάση της όποιας ανάπτυξης επιτευχθεί, ο λαός δεν έχει να κερδίσει τίποτα, θα συνεχίσει να βιώνει το φοροκυνηγητό, την ίδια ώρα που οι επιχειρηματικοί όμιλοι θα συνεχίσουν να απολαμβάνουν και να διευρύνουν τα προνόμια τους σε χρηματοδοτήσεις, φοροαπαλλαγές κ.α.
Μπροστά σε αυτήν την κατάσταση, ζητάμε την άμεση σύγκληση του Δημοτικού Συμβουλίου, ώστε να συζητήσει και να αποφασίσει το πλαίσιο προστασίας του λαϊκού εισοδήματος και κατοικίας του δήμου μας, δεδομένου ότι μεγάλοι δήμοι – όπως ο δήμος Πάτρας – έχουν προχωρήσει σε αντίστοιχες αποφάσεις.
Συγκεκριμένα:
Το Δημοτικό Συμβούλιο απαιτεί από την κυβέρνηση να θεσμοθετήσει άμεσα τη δυνατότητα διαγραφής όλων των μικροοφειλών για νοικοκυριά, μικροεπαγγελματίες, που αποδεδειγμένα δεν μπορούν και δεν έχουν να πληρώσουν, με ευθύνη και απόφαση των Δημοτικών Συμβουλίων.
Το Δημοτικό Συμβούλιο αποφασίζει να σηματοδοτήσει αυτή του την πολιτική βούληση απαλλάσσοντας από οφειλές όλους όσους εντάσσονται στο Κοινωνικό Επίδομα Αλληλεγγύης, τους πολύτεκνους, τρίτεκνους, ΑΜΕΑ, μονογονεϊκές οικογένειες, άτομα με αναπηρία με οικογενειακό εισόδημα μέχρι 25.000 ευρώ και μία κατοικία καθώς και σε όσους είναι καταγεγραμμένοι από την κοινωνική υπηρεσία του Δήμου και που προσφεύγουν στις δομές φτώχειας ως οικονομικά ανήμποροι.
Το δημοτικό συμβούλιο αποφασίζει την πλήρη διαγραφή οφειλών σε άτομα που έχουν οικογενειακό εισόδημα την τελευταία 5ετία κατά μέσο όρο έως 12.000 ευρώ, μία κατοικία και δεν έχουν κανένα άλλο περιουσιακό στοιχείο.
Για οφειλέτες με οικογενειακό εισόδημα από 12.000 ευρώ έως 25.000 ευρώ να γίνει διαγραφή προστίμων και προσαυξήσεων και καταβολή του χρέους σε 200 δόσεις.
Ο Δήμος σταματάει κάθε διαδικασία κατάσχεσης λογαριασμών, το μπλοκάρισμα της φορολογικής ενημερότητας λαϊκών νοικοκυριών, μικροεπαγγελματιών για μικροοφειλές.
Ο Δήμος θα διασφαλίσει τις διαδικασίες είσπραξης οφειλών από μεγάλες επιχειρήσεις που μόνιμα υπεκφεύγουν.
Το Δημοτικό Συμβούλιο απαιτεί η κυβέρνηση να άρει νομοθετικά την καταναγκαστική διαδικασία, που εκβιάζει εργαζόμενους και αιρετούς να στέλνουν τον φτωχόκοσμο στα δίχτυα της εφορίας και των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών.»