“Μεγάλη η υποχρηματοδότηση και η υποστελέχωση των Δήμων”
Παρέμβαση πραγματοποίησε ο Δήμαρχος Χαϊδαρίου Μιχάλης Σελέκος κατά τη διάρκεια συνάντησης του υπουργού Εσωτερικών Θόδωρου Λιβάνιου και του υφυπουργού Βασίλη Σπανάκη με την Περιφερειακή Ένωση Δήμων Αττικής.
Ο κ. Σελέκος αναφέρθηκε στη μεγάλη υποχρηματοδότηση και υποστελέχωση των Δήμων, τονίζοντας πως η κυβέρνηση δίνει υποσχέσεις που σε καμία περίπτωση δεν ικανοποιούν τις ανάγκες των Δήμων για παροχή υπηρεσιών υψηλού επιπέδου προς τους κατοίκους.
«Εδώ γίνεται το εξής παράλογο: Υπάρχει ένας νόμος που έχει ψηφιστεί, προβλέποντας τις ανάγκες που υπάρχουν στους δήμους, ο οποίος προέβλεπε κάποια ποσά που έπρεπε να τους δίνονται. Στον δήμο μας φέτος θα αντιστοιχούσαν 8,4 εκατομμύρια περισσότερα χρήματα, αν εφαρμοζόταν ο νόμος του 2010. Και δεν μιλώ για τα προηγούμενα παρακρατηθέντα. Απορώ πώς είναι δυνατόν να ανεχόμαστε – όταν όλοι αντιμετωπίζουμε σοβαρά προβλήματα- την υπόσχεση πως «στο τέλος του χρόνου, θα πάρετε κάτι».
Είμαστε σε αδιέξοδο» είπε ο Δήμαρχος Χαϊδαρίου.
Συνέχισε λέγοντας πως «συγκεκριμένα οι Δήμοι το 2024 επιβαρύνθηκαν με την αύξηση του μισθολογικού κόστους, το τέλος ταφής, τα τοκοχρεολύσια, αυτά που καλύπτουμε για την πυρασφάλεια. Για την πυρασφάλεια πήραμε 47.000 ευρώ. Είμαστε ένας Δήμος που έχουμε τα όρη Αιγάλεω και Ποικίλο, το Σχιστό, το Δαφνί, τον Σκαραμαγκά. Έχουμε τεράστιες εκτάσεις. Έχουμε δώσει 200.000 για την προστασία των ορεινών όγκων, για να μην πιάσουν φωτιά και καεί η Αθήνα. Θα μπορούσαμε να ρίξουμε το “μπαλάκι” στην κεντρική πολιτεία ότι δεν μας προστατεύει».
Επίσης διεμήνυσε πως η Δημοτική Αρχή μαζί με το λαό της περιοχής θα συνεχίσει τις κινητοποιήσεις και τις πολύμορφες δράσεις, τονίζοντας πως «δεν πρέπει να στεκόμαστε αμίλητοι και να ανεχόμαστε αυτήν την κατάσταση. Έχουμε προετοιμάσει και τον κόσμο, έχουμε κάνει και λαϊκές συνελεύσεις και συγκεντρώσεις, βάζοντας την κατάσταση που υπάρχει».
Αναφερόμενος στον περιβόητο νόμο Βορίδη που υποχρεώνει τους Δήμους να κάνουν έφεση κατά συμβασιούχων που πέτυχαν την μονιμοποίησή τους (και οι οποίοι είναι απαραίτητοι για την κάλυψη των πολλών κενών οργανικών θέσεων), ο κ. Σελέκος τόνισε: «Με ομόφωνη απόφαση η ΚΕΔΕ αποφάσισε πως πρέπει να καταργηθεί. Τότε η υπουργός είπε πως θα το δει αυτό το θέμα, και έρχεστε τώρα κατηγορηματικά και λέτε ότι δεν πρόκειται να καταργηθεί. Ας πάμε όλοι στα δικαστήρια. Ας εκπέσουμε. Εγώ θα είμαι υπερήφανος αν εκπέσω, γιατί θα έχω δικαιώσει εργαζόμενους που δουλεύουν
10 και 15 χρόνια στον δήμο, καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες και έχουν κερδίσει και το δικαστήριο σε πρωτόδικη απόφαση, αλλά και οι ανάγκες του Δήμου το επιβάλλουν και υπάρχουν αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου ότι πρέπει να κάνουμε δεκτή την έφεσή τους. Πρέπει να καταργήσουμε στην πράξη τον νόμο Βορίδη».