Συνεχίζεται ο «Γολγοθάς» ασθενών με ή χωρίς κορωνοϊό μέσα στο ΕΣΥ, το οποίο δοκιμάζει τις αντοχές του σε συνθήκες ασφυκτικής πίεσης. Την ίδια ώρα, και παρά το βαρύ επιδημιολογικό φορτίο, τα γεμάτα νοσοκομεία και τις υπερπλήρεις Εντατικές στο τραπέζι της συζήτησης τέθηκε αίφνης από την κυβέρνηση η τροποποίηση ορισμένων εκ των υφιστάμενων μέτρων ώστε να εκτονωθεί η πολύμηνη κόπωση των πολιτών. Η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων αναμένεται να συζητήσει το θέμα στην επόμενη συνεδρίασή της, με τα μέλη της ωστόσο να επισημαίνουν ότι σε αυτή τη φάση η άρση των περιοριστικών μέτρων χωρίς περαιτέρω επιδημιολογική και νοσοκομειακή επιβάρυνση αποτελεί ένα μάλλον άλυτο πρόβλημα.
Το περασμένο 24ωρο άλλοι 459 ασθενείς με σοβαρή λοίμωξη covid-19 εισήχθησαν στα δημόσια νοσοκομεία – καθώς και στα δύο ιδιωτικά, του Ομίλου Hellenic Healthcare Group και του Ιατρικού
, που έχουν ενταχθεί στο σύστημα νοσηλείας ασθενών με covid – με τους 258 να εισάγονται στα νοσοκομεία της Αττικής. Η ροή των ασθενών προς τις κλινικές ή τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) Covid παραμένει αμείωτη. Οι νοσηλευόμενοι έχουν ανέλθει στους 4.648 σε όλη τη χώρα, με τους 2.339 να συγκεντρώνονται στη μεγάλη εστία της επιδημίας, στην Αττική.
Οι διασωληνωμένοι χθες έσπασαν το «φράγμα» των 600, που είχε τεθεί ως «μαύρο» ορόσημο από τους ειδικούς παραπέμποντας στον αντίστοιχο αριθμό του περασμένου Νοεμβρίου, κι έφτασαν τους 605 από 564 σε μία ημέρα. Και δυστυχώς, όπως επισημαίνουν οι ειδικοί, αποτελούν τον πιο «σκληρό» αλλά αξιόπιστο δείκτη τόσο για την ανοδική πορεία της επιδημίας αλλά και για την περαιτέρω πίεση που θα ασκηθεί στο ΕΣΥ τις επόμενες 20 με 25 ημέρες. Μόλις μια εβδομάδα πριν, στις 9 Μαρτίου, οι διασωληνωμένοι δεν ξεπερνούσαν τους 500, ενώ σήμερα φτάνουν στα επίπεδα της 26ης Νοεμβρίου 2020, όταν υπήρχαν 608 διασωληνωμένοι και η επέλαση του δεύτερου κύματος συνεχίστηκε μέχρι και τον Ιανουάριο του τρέχοντος έτους.
Το 60% των ασθενών με μηχανική υποστήριξη της αναπνοής λόγω των σοβαρών επιπλοκών του κορωνοϊού, νοσηλεύονται στην Αττική – οι 374 από τους 606.
Ωστόσο, σύμφωνα με στοιχεία που έχει στη διάθεσή του το protothema.gr, τουλάχιστον 21 ασθενείς με λοίμωξη covid-19 έως και χθες το βράδυ ήταν διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ. Και άλλοι 50 ασθενείς με άλλα νοσήματα ανέμεναν επίσης διασωληνωμένοι εκτός Μονάδων να βγει το αποτέλεσμα του τεστ για κορωνοϊό ώστε να εισαχθούν σε ΜΕΘ – το οποίο βεβαίως δεν αποτελεί μια απλή διαδικασία διακομιδής από όροφο σε όροφο στο ίδιο νοσοκομείο ούτε από νοσοκομείο σε νοσοκομείο, αλλά μια πολύπλοκη πλέον διαδικασία λόγω της μη διαθεσιμότητας κλινών σε ΜΕΘ. Υπενθυμίζεται πως οι γενικές ΜΕΘ έχουν μετατραπεί σε ΜΕΘ covid ενώ με 120 κλίνες ΜΕΘ έχει ενισχύσει ο ιδιωτικός τομέας κλινικών το ΕΣΥ.
Είναι ενδεικτικό ότι ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ), κ. Μιχάλης Γιαννάκος χαρακτήρισε τη χθεσινή ως τη χειρότερη ημέρα για τις ΜΕΘ στην Αττική -όπως κατήγγειλε ήταν όλες οι Μονάδες γεμάτες και περίπου 30 ασθενείς ήταν διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ.
Πλέον, το υπουργείο Υγείας ξεδιπλώνοντας το Σχέδιο Έκτακτης Ανάγκης για την επιδημία αναπτύσσει Εντατικές σε χειρουργεία και χώρους ανάνηψης μέσα στα δημόσια νοσοκομεία. Παράλληλα, ετοιμάζεται να εκκενώσει και άλλο μεγάλο δημόσιο νοσοκομείο στο λεκανοπέδιο και να το μετατρέψει σε νοσοκομείο αποκλειστικά για ασθενείς με κορωνοϊό, κατά το πρότυπο του «Σωτηρία» και του «Σισμανογλείου». Ακόμη σε συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα αναζητείται και άλλη δομή, ιδιωτική, για να συνδράμει στο ΕΣΥ την πιεστική αυτή περίοδο νοσηλεύοντας non covid περιστατικά.