“Μετά την ομοφωνία στην τσιμεντοποίηση του Άλσους λεκτικές αντιπαραθέσεις για το τίποτα…”
- Ανακοίνωση της Λαϊκής Συσπείρωσης Νέας Φιλαδέλφειας – Νέας Χαλκηδόνας για το πρόσφατο δημοτικό συμβούλιο
Τις γνωστές πλέον σκηνές απείρου κάλλους, με αντεγκλήσεις και λεκτικές αντιπαραθέσεις μεταξύ στελεχών της νυν και της πρώην δημοτικής αρχής για….το ποιος έβγαλε περισσότερα από το νεκροταφείο (!) και άλλα ωραία παρακολουθήσαμε για άλλη μια φορά στο Δημοτικό Συμβούλιο της 26ης Μάρτη.
Αυτό δεν εμπόδισε να εκφραστεί για άλλη μια φορά η εκκωφαντική ομοφωνία όλων των άλλων παρατάξεων στη βαθύτερη υπονόμευση του δασικού χαρακτήρα του Άλσους με τη θετική ψήφο που έδωσαν στη “μελέτη ανάπλασης” που παρουσιάστηκε,
Η Λαϊκή Συσπείρωση με την τοποθέτησή της όπως τόνισε ξεσκέπασε τον πραγματικό χαρακτήρα των αλλαγών που προωθούνται στο Άλσος, για τη μετατροπή του σε πάρκο δραστηριοτήτων ανοικτό στην επιχειρηματική δράση.
Κινητοποίηση στο Άλσος τον Ιούνιο του 2021
Αναλυτικά, η ΛΑΣ ανέφερε: “Καταρχάς να πούμε ότι έχουμε τοποθετηθεί αναλυτικά και διαχρονικά για το άλσος μας τόσο στα Δημοτικά Συμβούλια όσο και ανοιχτά στον λαό με εκδηλώσεις και συμμετοχή σε ημερίδες αλλά και με τη δράση μας, με κινητοποιήσεις κτλ.
Η σημερινή συζήτηση κατά τη γνώμη μας, θα είχε νόημα εάν είχε προηγηθεί ουσιαστική διαβούλευση με τον λαό της πόλης, συζητήσεις με τοπικούς φορείς και επιστημονικούς συλλόγους.
Το γεγονός ότι δεν το πράττετε και εσείς, στην πεπατημένη των προηγουμένων, αποτελεί ομολογία του αντιλαϊκού χαρακτήρα του σχεδιασμού σας.
Μια τέτοια κίνηση ήταν απλή, δεν προϋποθέτει ούτε κόστος ούτε χρόνο, όπως για παράδειγμα οι αρχιτεκτονικοί διαγωνισμοί που όλοι σας τους αποφεύγετε ως ο διάολος το λιβάνι.
Το Άλσος της Νέας Φιλαδέλφειας ήταν πάντα κομμάτι της ζωής του λαού που το αγαπά και το προστατεύει.
Για αυτό στα 100 χρόνια ιστορίας αυτής της πόλης, τα διάφορα κατά καιρούς σχέδια αλλαγής χρήσης του Άλσους με στόχο την εμπορευματοποίηση και παράλληλα τον λαϊκό αποκλεισμό (για παράδειγμα τα σχέδια της χουντικής διοίκησης της ΑΕΚ, διχοτόμηση του Αλσους με λεωφόρο, τα σχέδια Γρετζελιά για εναέριο τρενάκι και κολυμβητήριο εντός του Άλσους, τις σκέψεις για εισιτήριο επί Κόντου, πιο πρόσφατα το λουκέτο στη διάρκεια του καύσωνα και της καραντίνας και συμπερίληψη του άλσους στα τοπικά πολεοδομικά σχέδια που υπέβαλε η προηγούμενη δημοτική αρχή) έχουν συναντήσει τη λαϊκή κατακραυγή, αντίσταση και δράση με όλους τους τρόπους.
Αυτό αφορά και την πραγματοποίηση ορισμένων από αυτά, όπως η μετατροπή του μικρού δημοτικού αναψυκτηρίου σε φαραωνικό κατάστημα εστίασης και δεξιώσεων, η κατασκευή καταστημάτων και περιπτέρων (που έχουν κριθεί αμετάκλητα κατεδαφιστέα και πρέπει να ολοκληρωθεί η κατεδάφιση τους και η αποκατάσταση του φυσικού τοπίου και όχι η μεταμφίεση τους ), οι αναβαθμοί.
Το Άλσος Νέας Φιλαδέλφειας περιφρουρήθηκε και περιφρουρείται από το λαό της πόλης μας και ως προς τον χαρακτήρα του και ως προς τη χρήση του.
Η λαϊκή κινητοποίηση και κατακραυγή είχε αντανάκλαση κατά καιρούς στις ταλαντεύσεις ακόμα και παραγόντων που προέρχονται από τη Νέα Δημοκρατία, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ. Όμως οι οποίες σημειακές διαφοροποιήσεις δεν αναιρούν τη βασική κατεύθυνση που καταγράφηκε κ στο Ρυθμιστικό Σχέδιο Αθήνας του 2014 για τη μετατροπή του Άλσους μας από δάσος σε μητροπολιτικό πάρκο δραστηριοτήτων.
Κατεύθυνση που συγκεκριμενοποιήθηκε με τη νέα διαχειριστική του Άλσους η οποία προβλέπει ένα άλσος πιο ανοικτό στην επιχειρηματική δράση κ πιο κλειστό στον λαό
Η μελέτη βρίθει από αντιφάσεις:
Ενώ μιλάτε για σημειακές επεμβάσεις, και όχι ολοκληρωμένη ανάπλαση του πνεύμονα της πόλης μας, στην ουσία προωθείται μια τεράστια παρέμβαση. Τόσο ως προς το μέγεθος καθώς και ως προς το γεγονός ότι αυτή η λογική που ενοποιεί τις προτεινόμενες παρεμβάσεις είναι πραγματικά αντίθετη με τη λογική διαμόρφωσης και χρήσης του Άλσους τόσα χρόνια.
Είναι χαρακτηριστικό ότι η μελέτη δεν αντιμετωπίζει το άλσος ως ενιαίο δασικό και αναδασωτέο χώρο. Οι κενοί από δέντρα χώροι αποτελούν και αυτοί μέρος του δασικού συστήματος, δεν είναι ακάλυπτοι χώροι για κάθε χρήση. Κινείται στη λογική της συνεχούς διολίσθησης αλλαγής χρήσης και ανοικοδόμησης.
Στην ίδια λογική η οποία αναδάσωση/φύτευση δε γίνεται με δασικά δέντρα αλλά με θάμνους κ χαμηλή βλάστηση, δεν εμπλέκεται δασολόγος αλλά κάποιος φυτοτεχνης όπως ακούσαμε.
Πάρκο δραστηριοτήτων όχι δάσος θέλετε και σχεδιάζετε
Γι αυτό σήμερα προχωράτε στην προσθήκη χώρων στον επιμήκη άξονα όπου θα ακουμπήσουν εμπορευματικές δραστηριότητες, συμπληρώνοντας τον άξονα θεάματος ακροάματος και εστίασης που διαμορφώνεται εντός του.
Οικοπεδοποιείτε τμήματα του Άλσους για να επισκευάσετε υπάρχοντα κτίρια και κατασκευάζετε νέα, ενώ περιορίζετε την πρόσβαση για τον λαό με:
– Ανακατασκευή έντεκα (11) πυλών του άλσους από σκυρόδερμα και κατασκευή εκ νέου μιας (1) πύλης και διαμόρφωση του εγκάρσιου άξονα του άλσους με νέα επίστρωση,
– Στο χώρο του πρώην μετεωρολογικού σταθμού, κατασκευή Κέντρου Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης (ΚΠΕ) και κατασκευή νέου κτιρίου αποθήκης στον περιβάλλοντα χώρο του ΚΠΕ,
– Κατασκευή τεσσάρων (4) νέων κτιρίων WC,
– Κατασκευή νέου περιπτέρου Φιλαρμονικής,
– Πρόβλεψη για κινητή στεγασμένη εξέδρα,
– Ανάπλαση δύο υφιστάμενων παιδικών χαρών με πρόβλεψη στη μία από αυτές για δημιουργία παιδικής χαράς ΑΜΕΑ, (να σημειώσουμε εδώ ότι δεκαετίες τρέχουμε με την ανάπλαση της μιας παιδικής χαράς στο Άλσος…) και κατασκευή 1 νέας παιδικής χαράς,
– Κατασκευή λυόμενου θεάτρου
– Διαμόρφωση του πρώην Ζωολογικού και μετατροπή σε χώρο άσκησης και διαλογισμού,
– Αποξήλωση του γηπέδου τένις για τη δημιουργία χώρου υπαίθριων οργάνων άσκησης.
Και βέβαια η κατασκευή του Κενταύρου.
Τι χρειάζεται για όλα αυτά; Χώρος χωρίς δέντρα! Και βέβαια δε μιλάμε για τις τουαλέτες και τις παιδικές χαρές… Οφείλουμε να θυμίσουμε ότι οι τουαλέτες απαιτούν τουλάχιστον και φύλαξη και καθαριότητα και επειδή «δεν υπάρχουν λεφτά» είναι κλειστές και οι υπάρχουσες.
Ας πάρουμε όμως όλα τα υπόλοιπα που καταλαμβάνουν σημαντικό κομμάτι του Άλσους.
Ενός Άλσους που χρόνια τώρα τα δέντρα του γερνούν και αρρωσταίνουν, ενώ φυτεύονται ελάχιστα και αυτά μη δασικά τα οποία μένουν απότιστα και ξεραίνονται, ενός Άλσους που χρόνια τώρα έχουν καταστραφεί οι υποδομές άρδευσης, αποχέτευσης, περιπάτου και χρειάζεται άμεσα συντήρηση και αποκατάσταση ως Άλσος και όχι ως χώρος κερδοφορίας των διάφορων επιχειρηματικών ομίλων που το ορέγονται.
Δεν κρινόμαστε από τα όμορφα τα λόγια τα μεγάλα, αλλά από τις πράξεις μας. Και εσείς θα μνημονεύεστε ως μια αντιλαϊκή διοίκησή που έβαλε χέρι στο δασικό χαρακτήρα του Άλσους.
Η ολοκληρωμένη διαχείριση και προστασία των δασών προς όφελος των λαϊκών αναγκών δεν μπορεί να διασφαλιστεί στο πλαίσιο των νόμων της καπιταλιστικής αγοράς, από το κυνήγι της μεγιστοποίησης του κέρδους. Γι’ αυτό άλλωστε, όταν η κερδοφορία των μονοπωλιακών ομίλων το επιτάσσει, τα δάση γίνονται οικόπεδα, οικισμοί, οικοδομικοί κτλ
Το Άλσος χρειάζεται ολοκληρωμένες επεμβάσεις με κριτήριο τις λαϊκές ανάγκες και την προστασία του δασικού μας πλούτου. Χρειάζεται αναδάσωση, υποδομές άρδευσης και παροχέτευσης ομβρίων, παιδικών χαρών και χώρων παιχνιδιού διάφορων ηλικιών, σύγχρονων τουαλετών, χρειάζεται επαρκές και μόνιμο προσωπικό για τη φύλαξη και την καθαριότητα. Χρειάζεται ολοκληρωμένος σχεδιασμός για την εκτόνωση του πληθυσμού σε περίπτωση σεισμών ή άλλων έκτακτων γεγονότων όπου παίζει σημαντικό ρόλο το άλσος, να μπουν σε προτεραιότητα οι απαλλοτριώσεις ελεύθερων χώρων.
Προτείνουμε να μην εφαρμοστεί η μελέτη αυτή και την καταψηφίζουμε.”