Η ζωή του ανθρώπου δεν είναι αγώνας ταχύτητας. Είναι μαραθώνιος δρόμος, με απότομες ανηφόρες, γλιστερές κατηφόρες, κακοτράχαλα περάσματα, πτώσεις, πρωτιές, αποτυχίες, κόπους και αδιάκοπη προσπάθεια. Η Σοφία Μπεκατώρου, την περίοδο που όλη η Ελλάδα νόμιζε ότι βρισκόταν στα ουράνια της επιτυχίας και της αναγνώρισης, εκείνη βρισκόταν στη δίνη μίας οδυνηρής προσωπικής περιπέτεια: υπέστη σεξουαλική κακοποίηση.
Κάποιος φέρεται ότι χειρίστηκε την ψυχή της, τους αγώνες της, τις φιλοδοξίες και τις προσδοκίες της σαν όπλο. Έστρεψε εναντίον της την ένταση της προσπάθειάς της να διακριθεί, εκμεταλλεύτηκε την ισχύ του και την έβλαψε βάναυσα.
Η Σοφία χρειάστηκε χρόνια για να σταθεί ψυχολογικά όρθια μετά απ’ αυτό αλλά τα κατάφερε. Μίλησε ανοιχτά για ό,τι υπέστη. Το θύμα έβγαλε από μέσα του το βάρος που της είχε αποθέσει ο θύτης. Αυτό πρέπει να κάνουμε όλες και όλοι. Να μην σιωπούμε, να μην υποχωρούμε, να μην διστάζουμε να αποκαλύψουμε όσα κάποιοι προσπαθούν να μας υποχρεώνουν να κάνουμε.
Ο Πρωθυπουργός κ. Κ. Μητσοτάκης σε δήλωσή του για το θέμα, μεταξύ άλλων, σημείωσε: «Μιλάμε, καταγγέλλουμε, αποκαλύπτουμε. Ώστε το φως της αλήθειας να κάψει για πάντα το έγκλημα που ζει στο σκοτάδι».
Η Ελλάδα έχει και νομοθετικό πλαίσιο και θεσμούς και οργανωμένες υπηρεσίες για να βοηθήσουν γυναίκες, που έπεσαν θύματα ψυχολογικής ή και σωματικής βίας και σεξουαλικής κακοποίησης.
Το Υπουργείο Υγείας και η Γενική Γραμματεία Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων (ΓΓΟΠΙΦ) του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων έχουν δομές που στελεχώνονται από ειδικό επιστημονικό προσωπικό συμβούλων, εξειδικευμένων στην προσέγγιση των γυναικών με την οπτική του φύλου . Οι γυναίκες μπορούν να ζητήσουν βοήθεια σε 42 συμβουλευτικά κέντρα σε όλη την Ελλάδα. Ενώ υπάρχουν 20 ξενώνες φιλοξενίας για γυναίκες και παιδιά που έχουν πέσει θύματα βίας.
Μάλιστα, παρέχεται στις γυναίκες δωρεάν άμεση βοήθεια μέσω της τηλεφωνικής γραμμής Κατά της Βίας Υπέρ των Γυναικών στον αριθμό 15900. Αυτή η τηλεφωνική γραμμή είναι πανελλαδικής εμβέλειας, 24ωρης λειτουργίας 365 μέρες το χρόνο.
Είναι ώριμος ο καιρός να μιλάμε ανοιχτά, να εκφραζόμαστε, να απαιτούμε το δίκιο μας και τον σεβασμό των άλλων. Η Κυβέρνησή μας συνεχίζει συστηματικά τις ενέργειες και τις δράσεις για την αντιμετώπιση του κορυφαίου ζητήματος της κακοποίησης γυναικών και στηρίζει τη νομική διερεύνηση σε βάθος όλων των σχετικών υποθέσεων.
Η Ζωή Ράπτη είναι Υφυπουργός Υγείας,
Βουλευτής Β1 Βορείου Τομέα Αθηνών