Πραγματοποιήθηκε με συγκίνηση αλλά και επισημότητα η τελετή των αποκαλυπτηρίων του μνημείου που τοποθετήθηκε στο Πάρκο Φλοίσβου για τους 196 πεσόντες και εθελοντές Κωνσταντινουπολίτες.
Τα αποκαλυπτήρια του έργου πραγματοποιήθηκαν παρουσία της Α.Ε. του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλου, ο οποίος ανταποκρίθηκε και παρέστη στην σημαντική εκδήλωση με αφορμή την τοποθέτηση του μνημείου στο Παλαιό Φάληρο.
Το έργο αποτελεί δημιουργία του γνωστού γλύπτη Πραξιτέλη Τζανουλίνο ενώ η τοποθέτηση του στο συγκεκριμένο σημείο, πραγματοποιήθηκε κατόπιν ενεργειών της Οικουμενικής Ομοσπονδίας Κωνσταντινουπολιτών και την αποδοχή της πρότασης από την Δημοτική Αρχή του Παλαιού Φαλήρου.
Το έργο είναι αφιερωμένο στους 196 εφέδρους και εθελοντές Κωνσταντινουπολίτες που κατετάγησαν στον Ελληνικό Στρατό με την έναρξη του Ελληνοϊταλικού πολέμου και η τοποθέτηση του στο Πάρκο Φλοίσβου αποτελεί τιμή και οφειλή προς τους Κωνσταντινουπολίτες για την προσφορά τους στους αγώνες του Έθνους.
Όλοι οι παριστάμενοι χαιρέτησαν την πρωτοβουλία της Δημοτικής Αρχής και της Οικουμενικής Ομοσπονδίας Κωνσταντινουπολιτών για την κατασκευή και τοποθέτηση του συγκεκριμένου μνημείου, καθώς από όλους αναγνωρίστηκε το έλλειμμα απόδοσης τιμής και μνήμης στους Κωνσταντινουπολίτες που προσέφεραν τόσα πολλά και μάλιστα εθελοντικά.
Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους οι : Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, η Υφυπουργός Παιδείας & Θρησκευμάτων Σοφία Ζαχαράκη, οι Βουλευτές Διονύσης Χατζηδάκης, Άννα Καραμανλή, Σοφία Βούλτεψη και Βασίλης Σπανάκης από την Νέα Δημοκρατία, ο Γιάννης Μπαλάφας και Πάνος Σκουρολιάκος από τον ΣΥΡΙΖΑ και ο Δημήτρης Βαγενάς από την Ελληνική Λύση.
Επίσης: η Αντιπεριφερειάρχης Νότιου Τομέα Δήμητρα Νάνου, ο Δήμαρχος Μοσχάτου-Ταύρου Ανδρέας Ευθυμίου , ο πρώην Υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου , o Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Αλίμου Στέφανος Διαμαντής , Αντιδήμαρχοι και Δημοτικοί Σύμβουλοι από το Παλαιό Φάληρο και άλλους Δήμους καθώς και πλήθος εκπροσώπων πολιτιστικών, αθλητικών, κοινωνικών και εξωραϊστικών συλλόγων και σωματείων αλλά και οργανώσεων Κωνσταντινουπολιτών, Ποντίων και Μικρασιατών.
Τον χαιρετισμό αλλά και την ευλογία της «αξιαγάστου εκδήλωσης αλλά και της πρωτοβουλίας ανέγερσης του μνημείου» από τον Παναγιώτατο Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο μετέφερε ο Πρόεδρος της Οικουμενικής Ομοσπονδίας Κωνσταντινουπολιτών καθηγητής Νικόλαος Ουζούνογλου ενώ υπήρξε και ειδική αναφορά « ευαρέσκειας στην Δημοτική Αρχή για την πρόθυμη διάθεση και συνεισφορά στην δημιουργία του μνημείου.»
Ιδιαίτερα συγκινητική αλλά και επίκαιρη ήταν η ομιλία του Πρόεδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου ο οποίος στέλνοντας σημαντικά μηνύματα σημείωσε ότι: «Εκατόν ενενήντα έξι Κωνσταντινουπολίτες, έφεδροι και εθελοντές, έπεσαν κατά την διάρκεια του Δεύτερου Παγκόσμιου Πολέμου προσφέροντας, μαζί με χιλιάδες άλλους Έλληνες, την ζωή τους θυσία στον βωμό της Ελευθερίας, της Ειρήνης, της Δημοκρατίας και, εν τέλει, αυτού τούτου του Πολιτισμού μας.
Στους χαλεπούς καιρούς μας, όταν στην ευρύτερη περιοχή μας δοκιμάζονται δεινώς τα ίδια Πανανθρώπινα Ιδανικά, ιδίως οι Σύμμαχοί μας στο ΝΑΤΟ και οι Εταίροι μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν χρέος, ενόψει των προκλήσεων του μέλλοντος, να θυμούνται και ν’ αναγνωρίζουν εμπράκτως την συνεισφορά των Ελλήνων στους κοινούς αγώνες για την Ελευθερία, την Ειρήνη, την Δημοκρατία και τον Πολιτισμό μας. Και να κάνουν την αναγκαία σύγκριση με άλλα κράτη και άλλους λαούς, οι οποίοι επέλεξαν να μείνουν, εκ του ασφαλούς, στο περιθώριο της Ιστορίας, ζητώντας πάντοτε δίχως να προσφέρουν το παραμικρό, όταν σημαίνει το διεθνές προσκλητήριο του μεγάλου χρέους».
Ο Δήμαρχος Παλαιού Φαλήρου Γιάννης Φωστηρόπουλος, φανερά συγκινημένος και συναισθηματικά φορτισμένος καθώς ο ίδιος έλκει την καταγωγή του από τον Πόντο αλλά και η σύζυγος του κατάγεται από την Κωνσταντινούπολη μίλησε για «εκπλήρωση ενός προσωπικού, εσωτερικού χρέoυς του απέναντι στην ιστορία των Ελλήνων της Κωνσταντινούπολης, στην ιστορία των προγόνων μας, αλλά και απέναντι στις επόμενες γενιές αυτού του τόπου, στα νέα παιδιά τα οποία δεν πρέπει να λησμονούν».
Επίσης τόνισε ότι : «Η ανέγερση του συγκεκριμένου μνημείου αποτελεί την ελάχιστη οφειλή της Δημοτικής Αρχής του Παλαιού Φαλήρου στους Κωνσταντινουπολίτες, ένα ξεχωριστό κομμάτι της Φαληρικής Κοινωνίας, που προέρχεται από την Πόλη των Πόλεων, αποτελώντας τον σημαντικό παράγοντα ανάπτυξης της Τοπικής μας Κοινωνίας με ξεχωριστές επιδόσεις στον εθνικό, πνευματικό, οικονομικό και κοινωνικό τομέα.»
Η εκδήλωση έκλεισε με την ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου, την κατάθεση στεφάνων και προσφορά αναμνηστικών σε συγγενείς των τιμώμενων και στους επισήμους.