Μοναδικές χειροτεχνίες σε ύφασμα
Τη Δευτέρα 20 Μαΐου 2024, πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια της 1ης έκθεσης του τμήματος Μπατίκ του Ιωνικού Συνδέσμου, όπου παρουσιάστηκαν μοναδικές χειροτεχνίες σε ύφασμα από μετάξι, τσάντες, φουλάρια, μαντήλια κ.α.
Το τμήμα μπατίκ λειτουργεί εδώ και τρία χρόνια θέλοντας να δώσει βήμα επικοινωνίας και έκφρασης στις γυναίκες δημιουργούς, ενώ λειτούργησε ταυτόχρονα σαν κίνητρο επανασύνδεσης των ανθρώπων μετά την πανδημία.
Στην εκδήλωση η κοσμήτορας του Ιωνικού Συνδέσμου, Αγγελική Σαρηγιάννη, ανέφερε ότι,
«Είμαστε περήφανοι που ένα τμήμα που δημιουργήθηκε πριν από τρία χρόνια από μια ιδέα που συζητήθηκε στην διοργάνωση ενός καφέ μεταξύ γυναικών υλοποιήθηκε.
Η ιδέα έγινε πράξη και εξελίχτηκε σε μια δημιουργική μάζωξη κάθε εβδομάδα. Γυναίκες που περνάνε καλά, δημιουργούν, εξελίσσονται, φτιάχνουν φιλίες, γίνονται εθελόντριες….. Στυλοβάτης μια εξαιρετική δασκάλα η κυρία Φωτεινή Ρόδη, η οποία δίνει ψυχή σε όλο το εγχείρημα. Όλο το Διοικητικό Συμβούλιο του Ιωνικού Συνδέσμου την ευχαριστούμε θερμά και όλες τις κυρίες που συμμετέχουν στην έκθεση. Ευχόμαστε υγεία, όμορφες στιγμές και η δημιουργικότητά τους να είναι αστείρευτη».
Η δασκάλα του τμήματος Φωτεινή Ρόδη, ανέφερε ότι, «η ιδέα πράγματι ξεκίνησε από με την διοργάνωση ενός καφέ μεταξύ γυναικών, αλλά αυτό που μας κρατάει εδώ και τρία χρόνια είναι αυτός ο χώρος, όχι οι τέσσερις τοίχοι, αλλά οι άνθρωποι και μας έχουν καλοδεχτεί και αγκαλιάσει τόσο θερμά !
Εγώ έμαθα την τέχνη από κάποια μαθήματα του Δήμου μας που γινόντουσαν παλιότερα στη Νέα Ιωνία.
Το μπατίκ είναι μια εφαρμοσμένη τέχνη, με την οποία μπορούμε να ζωγραφίσουμε σε υφάσματα τα οποία μπορεί να γίνουν ρούχα φουλάρια, φορέματα και διάφορα αξεσουάρ. Μπορούν όμως να διακοσμήσουν και ένα τοίχο.
Η Ιστορία του μπατίκ χάνεται στα βάθη των αιώνων. Φτιάχνεται με μια ειδική τεχνική διαχείρισης του χρώματος και είναι αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής και του πολιτισμού της Ινδονησίας, Η ρίζα της λέξης μπατίκ προέρχεται από το νησί Ιάβα της Ινδονησίας και σημαίνει (τικ – κουκίδα) τις οποίες σχεδίαζαν με χρώμα και έπειτα τις περνούσαν με κερί.
Το μπατίκ το φορούσε παλιότερα η αριστοκρατία σε παραμυθένιες δεξιώσεις, αλλά και οι έμποροι στα παζάρια και διακοσμούσε πλούσια αριστοκρατικά σπίτια.
Τα έργα που βλέπετε τα έχουν επιμεληθεί οι κυρίες του τμήματος και υπάρχουν και πολλά περισσότερα τα οποία έχουν δωρίσει σε φίλους, συγγενείς κ.λ.π.
Σας ευχαριστούμε πολύ που μας τιμήσατε με την παρουσία σας σήμερα εδώ!»
Ο Ιωνικός Σύνδεσμος ευχαρίστησε από καρδιάς όλες τις συμμετέχουσες:
Βασιλική Αλαφογιάννη, Μαρία Αντωνοπούλου, Μαρία Ευαγγελία Ασλάνογλου, Αναστασία Κίννα, Σοφία Κόνιαρη, Παναγιώτα Κουρεντή, Ελένη Κωστάκη, Χρυσούλα Μαρκαντωνάτου
Άρτεμις Μίχου Τζίτζη, Σοφία Μπούσκα, Μαρία Μπρακούλια, Γιώτα Πετράτου, Φωτεινή Ρόδη Κική Σταυρογιάννη, Μαρία Χατζητζώτζια.
Στα εγκαίνια της έκθεσης παρευρέθηκαν, ο Δήμαρχος Νέας Ιωνίας κ. Παναγιώτης Μανούρης, οι αντιδήμαρχοι, διαχείρισης ανθρωπίνων πόρων κα Γεωργιάδου Ελισάβετ, Βρεφονηπιακών και Παιδικών Σταθμών κ. Σωτήριος Σκευοφύλαξ ο Εντεταλμένος Σύμβουλος Τοπικής Ανάπτυξης, Εμπορίου και Βιώσιμης Επιχειρηματικότητας, κ. Γεώργιος Τσιακαλάκης,ο Πρόεδρος της εποπτεύουσας επιτροπής του ΚΕ.ΜΙ.ΠΟ κ. Γεράσιμος Λυκούδης, η Πρόεδρος της επιτροπής πολιτισμού κα Κωνσταντίνα Συμωνετάτου, πλήθος κόσμου και μέλη συλλόγων και φορέων της πόλης.
Η έκθεση θα διαρκέσει έως την Παρασκευή 24.05.2024 18.00 – 21.00, στην αίθουσα του 1ου ορόφου του Ιωνικού Συνδέσμου (Τσουρουκτσόγλου 1 και Ηρακλείου 251).