Πραγματικά ενδιαφέρουσα συνέντευξη μας παραχώρησε ο ανεξάρτητος Δημοτικός Σύμβουλος Μεταμόρφωσης, κ. Στράτος Σαραούδας
Είναι αδιαμφισβήτητη η ανάγκη της δημιουργίας μίας νέας Παράταξης στην Μεταμόρφωση, όπως μας αναφέρει στη συνέντευξη που μας παραχώρησε ο ανεξαρτητοποιημένος Δημοτικός Σύμβουλος, κ. Στράτος Σαραούδας.
Παράλληλα, ο κ. Σαραούδας, υποστηρίζει ότι αυτή την στιγμή η Δημοτική Αρχή θα πρέπει να ρίξει όλο της το βάρος στην παραγωγή κοινωνικού έργου προς τους πολίτες, ενώ ξεκαθαρίζει ότι η νέα του ιδιότητα, του ανεξάρτητου Δημοτικού Συμβούλου, δεν διαφοροποιεί σε κάτι την πολιτική του δράση, σε σχέση με όταν συμμετείχε στην δημοτική ομάδα της οποίας ηγείται ο πρώην Δήμαρχος της πόλης κ. Δημήτρης Τζίτζιφας.
Κύριε Σαραούδα, αρχικά θα ήθελα να μας κάνετε, συνοπτικά, ένα σχόλιο για το πρώτο έτος της διοίκησης του Δήμου από την Παράταξη του κ. Καρπέτα.
Θα μπορούσε κανείς να υποστηρίξει ότι το διάστημα διοίκησης της πόλης από
την Δημοτική Αρχή δεν είναι μεγάλο, ώστε να ασκηθεί έντονη κριτική. Ωστόσο η
«Νέα Πορεία» δεν προήλθε από παρθενογένεση. Χρόνια στην αντιπολίτευση, με συμμετοχή σε όλες τις επιτροπές, είναι τουλάχιστον αστείο να μην έχει καταλήξει ακόμη, ποιο θα πρέπει να είναι το σχέδιο, ώστε να ανακτήσουμε
την οικονομική μας αξιοπρέπεια.
Η πόλη έχει αφεθεί, κυριολεκτικά, στην τύχη της. Υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο υπαγωγής του Δήμου σε πρόγραμμα εξυγίανσης.
Εδώ, στην εφημερίδα σας, λίγες ημέρες πριν, διάβασα τη θέση του Δημάρχου, που ούτε λίγο, ούτε πολύ, δήλωσε επί λέξη: “Αν αυτό απαιτεί υπαγωγή σε κάποιο πρόγραμμα εξυγίανσης, τότε θα γίνει υπαγωγή στο πρόγραμμα αυτό. Αν δεν απαιτεί, ακόμα καλύτερα”.
Το παράδοξο είναι, ότι ενώ δείχνει ότι και ο ίδιος προτιμά η εξυγίανση να “προσπεράσει”, χαρακτηρίζει “συνθηματολογία του αέρα” τις φωνές μέσα σε αυτές και τη δική μου, που θεωρούμε άδικο για την πόλη μας να μην έχει τη δυνατότητα να γυρίσει σελίδα με τις δικές της δυνάμεις. Ο κος Καρπέτας είχε υποστηρίξει πριν ένα χρόνο, ότι η πρόοδος του Δήμου θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από την Διοικητική αναδιάρθρωση, περιγράφοντας τον διοικητικό μηχανισμό που παρέλαβε, ως “διαλυμένο”.
Ακόμη και αυτή, η θεμελιώδης και επιτακτική ανάγκη, την οποία ο ίδιος εντόπισε, “ΘΑ” αντιμετωπιστεί, ΟΤΑΝ τεθεί σε ισχύ ο νέος Οργανισμός Εσωτερικής Υπηρεσίας. Καθυστερεί ο προϋπολογισμός του 2012, γιατί περιμένουμε τα νέα δεδομένα, λέει ο Δήμαρχος. Αλήθεια, πόσο δύσκολο είναι να προλάβουμε ή καλύτερα να αδιαφορήσουμε για τις εξελίξεις και να συντάξουμε προϋπολογισμό μηδενικής βάσης απεικονίζοντας ρεαλιστικά τις ανάγκες του Δήμου, χαράζοντας παράλληλα, πορεία ανάκαμψης που θα πραγματοποιηθεί με τις δικές μας δυνάμεις;
Είναι περιττό να μιλήσω για το Τεχνικό Πρόγραμμα. Νομίζω ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος να “βαθμολογήσω” τη σύγκλιση προεκλογικού προγράμματος με τη σημερινή απόδοση. Άλλωστε, όταν ο πήχης έχει χαμηλώσει τόσο, ώστε να θεωρούνται επιτεύγματα η επισκευή μιας αντλίας και η καθαριότητα της πόλης, τα λόγια περιττεύουν.
Ποια πιστεύετε ότι είναι τα σημαντικότερα προβλήματα του Δήμου, πάνω στα οποία θα έπρεπε να ρίξει το βάρος η Δημοτική Αρχή;
Σήμερα διακυβεύεται η ύπαρξη του Δήμου μας. Σήμερα κινδυνεύει να χαθεί ακόμη και αυτή, η έννοια της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αποστολή της οποίας είναι μια και μοναδική. Η ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥ ΕΡΓΟΥ ΠΡΟΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΕΣ.
Το κύριο μέλημα όλων μας θα έπρεπε να είναι η πλήρης και γρήγορη αναστροφή αυτής της κατάστασης με ίδια μέσα. Ταυτόχρονα πρέπει από όλους μας να εμπεδωθούν κανόνες διαφάνειας και καλής οικονομικής διαχείρισης. Σε ένα αρνητικό περιβάλλον με χρέη και πληγωμένη την αξιοπιστία του, ο Δήμος πρέπει να κάνει την υπέρβαση. Πρέπει να σωθεί οικονομικά, καλύπτοντας παράλληλα ένα τεράστιο έλλειμμα έργων και υποδομών.
Σε αυτή την προσπάθεια πρέπει να επιστρατευθούν όλα τα διαθέσιμα εργαλεία και πάνω από όλα οι άνθρωποι, που θα τα χρησιμοποιήσουν.
Συγκεκριμένα, θεωρώ, ότι η Δημοτική Αρχή θα έπρεπε να εφαρμόσει ένα πρόγραμμα διαχείρισης με άξονες:
Την αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού (τεχνικού και διοικητικού).
Τη διαχείριση/ αξιοποίηση της περιουσίας του δήμου.
Την ελαχιστοποίηση των μισθωμένων ακινήτων.
Την επαναδιαπραγμάτευση δανειακών συμβάσεων.
Τη μείωση των λειτουργικών δαπανών στις απολύτως αναγκαίες.
Τον έλεγχο στις προμήθειες, τόσο σε έργα, όσο και σε εργασίες που εκτελούνται.
Τον εξορθολογισμό των προμηθειών & κατανομής πόρων.
Τη συμμετοχή του δήμου σε εθνικά, διεθνή και ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά προγράμματα.
Τη διεκδίκηση πρόσθετων πόρων για τη χρηματοδότηση έργων.
Πριν λίγο καιρό, κι επισήμως, ανακοινώθηκε η ανεξαρτητοποίησή σας από την Παράταξη της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης. Από την “μοναχική” πλέον θέση του ανεξάρτητου Δημοτικού Συμβούλου, ποιες θα είναι οι προτεραιότητές σας;
Θα σας απαντήσω με δύο λόγια. Οι προτεραιότητες μου θα είναι οι ίδιες με αυτές που είχα ως μέλος μιας δημοτικής παράταξης και θα παραμείνουν ίδιες με αυτές που προκάλεσαν την ανεξαρτητοποίησή μου.
Είμαι μέλος του Δημοτικού Συμβουλίου, που συνεδριάζει για να παίρνει αποφάσεις για το καλό της πόλης μας. Θα κάνω ότι περνάει από το χέρι μου, ώστε αυτό το ανώτατο όργανο Δημοκρατίας στην πόλη μας να παραμείνει αυτόφωτο και όχι ελεγχόμενο από τον όποιο διορισμένο ελεγκτή, που θα πάρει το τιμόνι της πόλης μας ως συνέπεια της ολιγωρίας της παρούσας Δημοτικής Αρχής.
Η οικονομική κρίση έχει ρίξει τα δίχτυα της παντού. Πως πιστεύετε ότι οφείλει ο Δήμος Μεταμόρφωσης να στηρίξει τους οικονομικά ασθενέστερους αυτήν την δύσκολη συγκυρία;
Οι κοινωνικές υπηρεσίες του Δήμου είναι ανύπαρκτες και όσες υπήρχαν αποσυναρμολογήθηκαν στον βωμό της οικονομικής ανέχειας. Το έδαφος που χάθηκε, με ευθύνη της παρούσας δημοτικής αρχής, είναι τεράστιο. Δεν καλύπτεται πλέον από έναν άνθρωπο ή ακόμη από μια παράταξη.
Πρέπει γρήγορα, ήδη από εχθές να μπουν στο γήπεδο όλοι οι κοινωνικοί φορείς της πόλης. Η εκκλησία το έπραξε ήδη. Μένουν οι πολιτιστικοί σύλλογοι, οι σύλλογοι γονέων, οι σύλλογοι εθελοντών, οι επαγγελματίες, οι επιχειρήσεις, οι επιστήμονες που μπορούν να προσφέρουν κοινωνικό έργο (π.χ. γιατροί). Πρέπει άμεσα να γίνει απογραφή των θυμάτων της ανάλγητης πολιτικής που εφαρμόζεται.
Να προετοιμαστούν οι δημοτικοί χώροι και με αυτά τα λίγα μέσα που διαθέτουμε, παράλληλα με δωρεές / χορηγίες να προσφέρουμε, έστω λίγη ζεστασιά στους ανθρώπους αυτούς. Τα Κ.Α.Π.Η., το κτίριο του Κ.Η.Φ.Η., θα μπορούσαν να γίνουν χώροι φιλοξενίας. Οι συγκυρίες που βιώνουμε απαιτούν την κοινωνία ενωμένη σαν γροθιά. Η πόλη μας πρέπει να γίνει μια γειτονιά. Κανένας πολίτης δεν πρέπει να νιώσει μόνος του.
Υπάρχει μία διάχυτη πληροφορία – φημολογία στην πόλη ότι είναι στα σκαριά η δημιουργία ενός νέου Συνδυασμού όπου θα απαρτίζεται από νέους ανθρώπους και δεν θα έχει στήριξη από κάποιο κομματικό φορέα. Καταρχάς, πως βλέπετε μία τέτοια προσπάθεια και κατά δεύτερον ποια είναι η θέση σας σχετικά με τα κομματικά χρίσματα στους δημοτικούς συνδυασμούς;
Θα απαντήσω πρώτα στο 2ο σκέλος του ερωτήματός σας. Η κομματική στήριξη είναι κάτι παντελώς αδιάφορο για μένα. Τα κόμματα σαφώς είναι το μέσον για να εκφραστεί το δημοκρατικό δικαίωμα του κάθε πολίτη, αλλά στις τοπικές κοινωνίες προέχουν τα προβλήματα της πόλης και η ανάγκη αντιμετώπισής τους από αντιλήψεις και πρακτικές που δεν πρέπει να περιορίζονται σε στενά κομματικά στεγανά. Για αυτό θα πρέπει να ενωθούν οι φωνές, οι απόψεις, οι ιδέες ανθρώπων διαφορετικών αντιλήψεων και ιδεολογιών, ώστε να προκύψει η καλύτερη δυνατή σύνθεση μιας ομάδας, που θα διαχειρίζεται τα προβλήματα της πόλης, προς το συμφέρον των κατοίκων της, δίνοντας στον όρο «Τοπική Αυτοδιοίκηση» την έννοια που αρμόζει.
Τέλος, το απλό γεγονός της γέννησης μιας νέας παράταξης στον δήμο μας, ίσως να μην αποτελεί συνταρακτική είδηση, έστω και αν υπάρχει αδιαμφισβήτητη η ανάγκη, την παρούσα στιγμή, για μια τέτοια προοπτική. Αυτό, που ίσως θα αποτελούσε ουσιαστική είδηση θα ήταν η διαπίστωση, πως οι δημότες ανταποκρίθηκαν μέσα από τη συμμετοχή τους και ακολούθησαν μια ομάδα ανθρώπων, πιστεύοντας πως αυτοί και θέλουν και μπορούν να δώσουν ΕΛΠΙΔΑ στην πόλη μας.
«Ποτέ μην αμφιβάλλετε, ότι μια μικρή ομάδα από σκεπτόμενους, δεσμευμένους στο σκοπό τους πολίτες, μπορεί να αλλάξει τον κόσμο. Πράγματι, αυτό είναι το μόνο πράγμα, που πάντα συμβαίνει» Margaret Mead