Κοιμήθηκαν στο Μουσείο «Φιλιώ Χαϊδεμένου» ακούγοντας ιστορίες και παραμύθια από τη Μικρά Ασία που «ζωντάνεψαν» ανάμεσα στα κειμήλια των προσφύγων προγόνων τους
Μία σπάνια, ιδιαίτερη εμπειρία είχαν την ευκαιρία να ζήσουν 20 νεαροί ηλικίας 10 -12 ετών την Παρασκευή 15 Μαΐου 2015, συμμετέχοντας στο «Sleepover» που διοργάνωσε το Παγκόσμιο Πολιτιστικό Ίδρυμα Ελληνισμού της Διασποράς, στο πλαίσιο του εορτασμού της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων (18η Μαΐου).
Για πρώτη φορά το Μουσείο του δήμου Φιλαδέλφειας – Χαλκηδόνας συμπεριέλαβε στις δράσεις του την Διανυκτέρευση παιδιών, μία από τις πλέον σύγχρονες διεθνείς μουσειολογικές πρακτικές που εφαρμόζεται τα τελευταία χρόνια στα μεγαλύτερα μουσεία του κόσμου.
Οι συμμετέχοντες στην δράση έφθασαν στο Μουσείο το απόγευμα της Παρασκευής.
Παρουσιάστηκε από τις μουσειοπαιδαγωγούς Σοφία Ξυναριανού, Ελεάνα Μαργαρίτη και Δήμητρα Μεθενίτου το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Μια βαλίτσα με αναμνήσεις. Ένα κλειδί, λίγο κανέλα και μια παλιά φωτογραφία.».
Η Αντιπρόεδρος του ΠΠΙΕΔ, κα Ευτυχία Παπαλουκά περιέγραψε το πρόγραμμα που ακολούθησαν σημειώνοντας: «Επισκέπτες και διοργανωτές δειπνήσαμε στην αίθουσα εκδηλώσεων και στη συνέχεια επιστρέψαμε στο Μουσείο και αφού φορέσαμε ρούχα ύπνου και ετοιμάσαμε τα αυτοσχέδια κρεβάτια μας, το Μουσείο γέμισε με μελωδίες από τον Δημήτρη Σινάνογλου που μας παρέσυρε να τραγουδήσουμε μαζί του, ενώ λίγο πριν κοιμηθούμε η Κυριακή Σινάνογλου διηγήθηκε ιστορίες και παραμύθια από τη Μικρά Ασία που «ζωντάνεψαν» ανάμεσα στα κειμήλια των προσφύγων προγόνων μας.»
Για το τι προσέφερε αυτή η πρωτοβουλία η κα Παπαλουκά είπε: «Το να ξυπνάς μέσα στο Μουσείο Μικρασιατικού Ελληνισμού δεν μπορεί να συγκριθεί με πολλές άλλες συγκινήσεις και ειδικότερα για τα παιδιά θεωρούμε πως συγκαταλέγεται στα ερεθίσματα που μπορούν να καθορίσουν σε μεγάλο βαθμό τον χαρακτήρα και τις ευαισθησίες που θα τα συνοδεύουν στην υπόλοιπη ζωή τους.»
Η Αντιπρόεδρος ευχαρίστησε όσους βοήθησαν στο να πραγματοποιηθεί αυτή εκδήλωση: «Η ιδέα για το «Sleepover» δεν θα μπορούσε να υλοποιηθεί χωρίς τη διάθεση προσφοράς των μελών του Δ.Σ. του Παγκοσμίου Πολιτιστικού Ιδρύματος Ελληνισμού της Διασποράς, χωρίς την υποστήριξη των Γιατρών του Κόσμου που όπου υπάρχει ανάγκη σπεύδουν, χωρίς τη συμμετοχή του 3ου Συστήματος Αεροπροσκόπων Νέας Φιλαδέλφειας, αλλά και χωρίς τη συνδρομή του ΑΤ Νέας Φιλαδέλφειας.
Για ακόμα μια φορά οι εργαζόμενοι του Παγκοσμίου Πολιτιστικού Ιδρύματος Ελληνισμού της Διασποράς ανταποκρίθηκαν σε ένα εγχείρημα-πρόκληση με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.
Τέλος, ευχαριστούμε θερμά όλους τους εθελοντές που ανιδιοτελώς έχασαν τον ύπνο τους κυριολεκτικά, για να μπορέσουμε να προσφέρουμε την εμπειρία της Διανυκτέρευσης στο Μουσείο στα παιδιά της πόλης μας αλλά και να αναδείξουμε το περιεχόμενό του που για εμάς του απογόνους προσφύγων είναι η Ιστορική Κληρονομιά μας, η Μνήμες και οι Αξίες που οφείλουμε να διαφυλάξουμε και να αφήσουμε ως παρακαταθήκη στις επόμενες γενιές.
Στόχος της διοίκησης του Παγκοσμίου Πολιτιστικού Ιδρύματος Ελληνισμού της Διασποράς είναι να θεσμοθετήσουμε τη «Νύχτα στο μουσείο» και αφού πέτυχε απόλυτα φέτος , τις επόμενες χρονιές να επαναληφθεί με ακόμα μεγαλύτερο αριθμό συμμετεχόντων παιδιών της πόλης μας.»