Στο Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής ο προϋπολογισμός του 2019
Στο Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής συζητήθηκε ο προϋπολογισμός του 2019. «Ένας προϋπολογισμός, ο οποίος σε αντίθεση με ό,τι θα μπορούσε κανείς να σκεφθεί, δεν είναι προεκλογικός προϋπολογισμός», όπως ανέφερε η Περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου από το βήμα του Περιφερειακού Συμβουλίου. «Είναι προϋπολογισμός που σφραγίζει μια σαφή πορεία», πρόσθεσε η ίδια κατά την εισήγησή της.
Κατόπιν τον λόγο πήρε η Εντεταλμένη Περιφερειακή Σύμβουλος για θέματα αναπτυξιακού προγραμματισμού της Περιφέρειας Αττικής, Καλλιόπη Σταυροπούλου, η οποία μεταξύ άλλων υπογράμμισε: «Ο προϋπολογισμός αυτός χαρακτηρίζεται από μια ισορροπία μεταξύ του αναπτυξιακού ρόλου της Περιφέρειας και της βελτίωσης της καθημερινότητας των πολιτών μέσω ενός ολοκληρωμένου σχεδίου κοινωνικής πολιτικής». «Το συνολικό στρατηγικό σχέδιο της Περιφέρειας Αττικής αξιοποιεί αποτελεσματικά όλες τις πηγές χρηματοδότησης που είναι διαθέσιμες στον β’ βαθμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης».
Από την πλευρά του, ο Αντιπεριφερειάρχης Οικονομικών Χρήστος Καραμάνος, αφού παρουσίασε τα βασικά μεγέθη του προϋπολογισμού, παρατήρησε ότι «έχουμε σήμερα καταφέρει να κλείσουμε το 2018 με περίπου 80 εκατομμύρια απορροφήσεις έργων. Και έχουμε καταφέρει αυτό να είναι σταθερό ή αυξανόμενο για τα επόμενα 3 χρόνια. Τα χρήματα θα είναι όλο και λιγότερο τοποθετημένα στις τράπεζες και όλο και περισσότερο θα καλύπτουν τα σωρευμένα ελλείμματα του παρελθόντος».
Σήμερα στην Αττική λειτουργούν 327 εργοτάξια που δίνουν δουλειά στους συμπολίτες μας και τονώνουν τις τοπικές κοινωνίες
Στην εισήγησή της, η Περιφερειάρχης Ρένα Δούρου έκανε λόγο για «βαθιά αλλαγή, μια αλλαγή ουσίας αλλά και αντίληψης, από το 2015 ως σήμερα». «Τότε, πριν από τρία χρόνια, επιχειρούσαμε, μέσα σε δύσκολες μνημονιακές συνθήκες, ελάχιστες, σημειακές σχεδόν παρεμβάσεις, που αποτυπώνονταν σε 37 έργα».
«Σήμερα στην Αττική», υπογράμμισε η ίδια, «λειτουργούν 327 εργοτάξια που δίνουν δουλειά στους συμπολίτες μας και τονώνουν τις τοπικές κοινωνίες, τις τοπικές αγορές. Μιλάμε συγκεκριμένα για 327 μεγάλα έργα που είναι υπό εκτέλεση, για 156 έργα που είναι υπό ωρίμανση, για 80 έργα που είναι υπό ολοκλήρωση».
Ακολουθούν βασικά σημεία από την εισήγηση της Ρένας Δούρου:
• Μπορούμε πλέον να μιλάμε για μια κανονικότητα στην Περιφέρεια Αττικής. Μια κανονικότητα που κάθε άλλο παρά δεδομένη ήταν όταν αναλαμβάναμε την ευθύνη της Διοίκησης τον Σεπτέμβριο του 2014 και ανακαλύπταμε, για παράδειγμα ότι η πρώτη Περιφέρεια της χώρας δεν διέθετε Ε9 και δεν τηρούσε διπλογραφικό σύστημα!
• Πλέον η Περιφέρεια Αττικής έχει αποκτήσει εξορθολογισμένη οικονομική λειτουργία, διαθέτει Ε9 και τηρεί διπλογραφικό σύστημα, εκπληρώνοντας έτσι στοιχειώδεις προϋποθέσεις άσκησης χρηστής διοίκησης.
Τροχοδρομούμε πράγματα που όφειλαν να είχαν γίνει εδώ και δεκαετίες
• Τροχοδρομούμε πράγματα που όφειλαν να είχαν γίνει εδώ και δεκαετίες. Κάνουμε έργα υποδομής, σοβαρά αντιπλημμυρικά στη βάση ολοκληρωμένου στρατηγικού σχεδιασμού. Δίνουμε έμφαση στις κοινωνικές υποδομές.
• Συμβάλλουμε σε ένα δίχτυ αλληλεγγύης, δίχτυ προστασίας των πιο ευάλωτων κοινωνικά ομάδων. Στηρίζουμε, χωρίς να επιχειρούμε να υποκαταστήσουμε την κεντρική κυβέρνηση, κοινωνικά προγράμματα, προγράμματα όπως αυτό της στήριξης των δημόσιων νοσοκομείων της Αττικής με την αγορά σύγχρονης υλικοτεχνικής υποδομής, αξίας πάνω των 60 εκατομμυρίων. Επιδοτούμε τον λογαριασμό του ηλεκτρικού ρεύματος 35.000 νοικοκυριών.
• Επίσης ενδεικτικά μπορούμε να αναφέρουμε τη χρηματοδότηση με 30 εκατομμύρια της αγοράς οικολογικών λεωφορείων, τη χρηματοδότηση με 4,5 εκατομμύρια της αγοράς 60 υπερσύγχρονων ασθενοφόρων.
• Προωθούμε συγκεκριμένα προγράμματα για τον Πολιτισμό, αποδεικνύουμε έμπρακτα το ενδιαφέρον τούτης της Διοίκησης στην πολιτιστική επένδυση και την τουριστική προβολή όλης της Αττικής. Από το αρχαίο θέατρο Θορικού στο Λαύριο, από την επαναλειτουργία του θεάτρου του Λυκαβηττού ως τη νέα πτέρυγα του Μουσείου Καπράλου στην Αίγινα.
• Την ίδια στιγμή επενδύουμε και σε έργα αθλητικών υποδομών. Από τις αθλητικές υποδομές του Περάματος ως το διεθνή Μαραθώνιο της Αθήνας.
• Στόχος όλων των ενεργειών μας η βελτίωση της καθημερινότητας των συμπολιτών μας. Το παράδειγμα του Πεδίου του Άρεως είναι χαρακτηριστικό. Πριν από τέσσερα χρόνια παραλάβαμε έναν χώρο σε εγκατάλειψη, ρημαγμένο και σήμερα, τούτο το βράδυ, ο χώρος αυτός γυρίζει σελίδα με την επαναλειτουργία ενός εμβληματικού κτιρίου, που έχει συνδεθεί με τα πολιτιστικά δρώμενα του τόπου, του θεάτρου Άλσους, του πλήρως ανακαινισμένου κτιρίου Οικονομίδη.
• «Έργα ζωής για όλους μας», όπως είπε προχθές ο Δήμαρχος Αίγινας, Δημήτρης Μούρτζης, αναφερόμενος στον υποθαλάσσιο αγωγό ύδρευσης του νησιού, που είναι σε φάση υλοποίησης – όπως δεκάδες έργα υποδομής σε όλους τους Δήμους της Αττικής. Είτε πρόκειται για αποχετευτικά είτε για έργα διαχείρισης απορριμμάτων. Ή για έργα που αλλάζουν το πρόσωπο της Αττικής, όπως η ανάπλαση του Φαληρικού όρμου.
Μιλάμε για ένα απόλυτα βιώσιμο προϋπολογισμό
• Ο φετινός προϋπολογισμός βάζει τη σφραγίδα της διαφοράς. Κάνει τη διαφορά προς όφελος της αποτελεσματικότητας, της εξορθολογισμένης λειτουργίας, της χρηστής διαχείρισης. Και αυτή η διαφορά, αυτό το έργο, αυτή η προδιαγεγραμμένη πορεία ανάπτυξης με έργα υποδομών, δεν κινδυνεύει από καμία “υπερδέσμευση”. Γιατί μιλάμε για έναν απόλυτα βιώσιμο προϋπολογισμό.
Εμείς το έλλειμμα υποδομών επιλέξαμε να το μετατρέψουμε σε πλεόνασμα έργων
• Μιλάμε για έναν προϋπολογισμό – εργαλείο για το σήμερα και το αύριο. Ωριμάζει έργα, τα δημοπρατεί και τα προχωρά, ανταποκρίνεται έτσι σε ανάγκες των Δήμων, των πολιτών. Γιατί είναι απαράδεκτο όταν υπήρχαν πρωτόγνωρες κοινωνικές ανάγκες εξαιτίας των μνημονιακών πολιτικών λιτότητας, ορισμένοι επέλεξαν την απραξία αντί της επένδυσης σε υποδομές. Όμως αυτή ακριβώς, είτε το θέλουν κάποιοι είτε όχι, είναι η διαφορά μας.
• Είναι θέμα στρατηγικής επιλογής. Εμείς το έλλειμμα υποδομών, επιλέξαμε να το μετατρέψουμε σε πλεόνασμα έργων.
• Χωρίς να κάνουμε διακρίσεις μεταξύ αρεστών και μη Δημάρχων, με μόνο κριτήριο τις ανάγκες των πολιτών και στους 66 Δήμους της Αττικής.