Νέο Τοπικό Πολεοδομικό Σχέδιο Πόλης
Τέσσερις δεκαετίες μετά το τελευταίο ΤΠΣ, ο Δήμος Καισαριανής ανανεώνει και ενημερώνει, μέσω του Εθνικού Σχεδίου Τοπικών Πολεοδομικών Σχεδίων & Μελετών για την Ολοκλήρωση του Πολεοδομικού Σχεδιασμού της Χώρας.
Ο διαγωνισμός για τον ανάδοχο του έργου του Νέου Τοπικού πολεοδομικού Σχεδίου του Δήμου Καισαριανής είναι ήδη σε εξέλιξη, μέσω του Εθνικού Συστήματος Ηλεκτρονικών Δημόσιων Συμβάσεων, υπό την επίβλεψη του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος. Το μέχρι σήμερα ισχύον Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο του Δήμου Καισαριανής εκδόθηκε με ΦΕΚ το 1989.
Βασικό πρόβλημα του ξεπερασμένου αυτού Σχεδίου είναι ότι οι προβλεπόμενες χρήσεις γης δεν καλύπτουν τα διοικητικά όρια του Δήμου, με αποτέλεσμα σημαντικές υποδομές του Δήμου και μεγάλο μέρος του αστικού ιστού να είναι εκτός σχεδίου πόλεως!
ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΟ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΤΟ ΕΜΒΛΗΜΑΤΙΚΟ ΠΑΡΚΟ «ΤΑ ΞΥΛΙΝΑ»!
Καμία ουσιαστική παρέμβαση δεν μπορεί να γίνει σε ένα πάρκο που ουσιαστικά είναι αυθαίρετο! Η αξία αυτού του έργου είναι τεράστια, καθώς ενημερώνει της χρήσεις γης εντός του αστικού ιστού.
Η νομική διευθέτηση όλων των δημόσιων χώρων και κτιρίων δίνει επιτέλους τη δυνατότητα στο Δήμο να διεκδικήσει συμμετοχή σε χρηματοδοτικά προγράμματα για τη βελτίωση, αναβάθμιση, προστασία αλλά και αξιοποίηση όλων των δημόσιων χώρων, προς όφελος των δημοτών και του δημοτικού προϋπολογισμού.
Η συνολική έκταση του Δήμου Καισαριανής, είναι περίπου 8.500 στρέμματα, από τα οποία τα 7.500 είναι ορεινή περιοχή και πράσινο. Τα υπόλοιπα 1.000 στρέμματα αποτελούν την κατοικημένη περιοχή της πόλης και τους κοινόχρηστους χώρους της.
Το αστικό τμήμα του Δήμου Καισαριανής έχει τριγωνικό σχήμα και καλή ρυμοτομία, με κεντρικό άξονα την λεωφόρο Εθνικής Αντιστάσεως και τις οριζόντιες και κάθετες οδούς προς αυτή. Ο πληθυσμός, σύμφωνα με την απογραφή του 2011, είναι 26.370 κάτοικοι.
Η αξία του έργου ανέρχεται στα 275.466 € και χρηματοδοτείται από το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.
Το νέο Τοπικό Πολεοδομικό Σχέδιο του Δήμου Καισαριανής αποτελεί το “σκελετό” πάνω στον οποίο ενσωματώνεται μια πληθώρα έργων που έχουν υλοποιηθεί ή υλοποιούνται, όσα είναι σε φάση ωρίμανσης και έτοιμα προς δημοπράτηση αλλά και όσα είναι σε φάση σχεδιασμού, κυρίως για τις περιοχές οι οποίες έπρεπε να ενταχθούν στο νεό ΤΠΣ.
Το νέο Τοπικό Πολεοδομικό Σχέδιο είναι κομβικό σημείο του συνολικότερου σχεδιασμού της παρούσας Δημοτικής Αρχής για την ανάπτυξη και ανάδειξη της πόλης.
– Μετά την υπογραφή σύμβασης με ανάδοχο για την ενεργειακή αναβάθμιση του Δημαρχείου,
– την απόφαση για τη μεγάλη παρέμβαση στην οδό Θεολόγου για αντιπλημμυρικά έργα και ανάπλαση,
– τις παρεμβάσεις προστασίας και ανάδειξης του Δάσους Καισαριανής μέσω ΣΠΑΥ,
– το Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας και το Σχέδιο Φόρτισης Ηλεκτροκίνητων Οχημάτων εν εξελίξει,
– τις αναπλάσεις όλων των παιδικών χαρών της πόλης,
– την ανάπλαση των προαύλιων χώρων των σχολικών κτιρίων,
– την αναβάθμιση του Πολιτιστικού Κέντρου,
– το πρόγραμμα αναβάθμισης των 10 ανοιχτών γηπέδων και της ανακαίνισης του Δημοτικού Σταδίου Κρητικόπουλος και την αντικατάσταση της κερκίδας με κτίριο πολλαπλών αθλητικών και πολιτιστικών χρήσεων,
– την ολοκλήρωση του έργου αποχέτευσης στην Άνω Καισαριανή,
– τις ανακαινίσεις του Κέντρου Υγείας του Παιδιού και των Παιδικών Σταθμών,
– την πλήρη ανακαίνιση του στόλου οχημάτων καθαριότητας,
– την κατασκευή του Κέντρου Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων που είναι επίσης εν εξελίξει,
– την έγκριση και χρηματοδότηση των έργων της μεγάλης ανάπλασης της Πλατείας και του Σκοπευτηρίου που σύντομα θα δημοπρατηθούν προς εκτέλεση,
– τη μετάβαση του Δήμου και των Υπηρεσιών του στην ηλεκτρονική διακυβέρνηση μέσω Novoville και παροχής ηλεκντρονικών υπηρεσιών για τους δημότες,
– της τακτοποίησης αυθαίρετων δημοτικών κτιρίων (σχολεία και αθλητικές εγκαταστάσεις) και την ένταξή τους σε χρηματοδοτικά προγράμματα, έρχεται τώρα η στιγμή υλοποίησης όλων των μεγάλων έργων που η Δημοτική Αρχή σχεδιάζει, διεκδικεί και υλοποιεί και μάλιστα στο χρόνο ρεκόρ των τριών ετών!