ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΚΕΔΚΕ ΕΠΙ ΤΩΝ ΔΙΑΤΑΞΕΩΝ ΤΟΥ ΠΔ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΕΣ ΕΝΩΣΕΙΣ ΔΗΜΩΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΔΗΜΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ
Με την επισήμανση να επισπευσθούν οι διαδικασίες εκλογής των συλλογικών οργάνων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, η Κεντρική Ένωση Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδας (ΚΕΔΚΕ) αποστέλλει τις παρατηρήσεις της Αυτοδιοίκησης για τις διατάξεις του Π.Δ. «Περιφερειακές Ενώσεις Δήμων και Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας» στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών, όπως αυτές διατυπώθηκαν τόσο από τις Τοπικές Ενώσεις Δήμων και Κοινοτήτων, όσο και από το Δ.Σ. της ΚΕΔΚΕ, που συνεδρίασε την περασμένη Παρασκευή.
Ειδικότερα η Αυτοδιοίκηση προτείνει να διευρυνθούν οι σκοποί λειτουργίας των Περιφερειακών Ενώσεων (ΠΕΔ) και της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), πέραν αυτών που ορίζονται στο Π.Δ., με έμφαση στην προώθηση και εκπόνηση προγραμμάτων τοπικής ανάπτυξης, του ΕΣΠΑ κ.α.
Επίσης υπογραμμίζεται ομόφωνα πως:
– Το Π.Δ. θα πρέπει να διασφαλίσει τη συμμετοχή στις εκλογές όλων ανεξαιρέτως των αυτοδιοικητικών παρατάξεων.
– Να διατηρηθεί η αναλογία δημάρχων και δημοτικών συμβούλων (19 – 12 αντίστοιχα) στο Δ.Σ. της ΚΕΔΕ.
– Η εκλογή και των δύο κατηγοριών αιρετών (δήμαρχοι και δημοτικοί σύμβουλοι) ανά συνδυασμό για τη Γενική Συνέλευση της ΚΕΔΕ να γίνει όπως γίνεται σήμερα, δηλαδή εναλλάξ μέχρι την πλήρωση του αριθμού των εδρών κάθε συνδυασμού.
– Σε επίπεδο Περιφερειακών Ενώσεων να δημιουργηθούν Τοπικές Επιτροπές ανά νομό υπό την προϋπόθεση ότι εντός των ορίων του υπάρχουν τουλάχιστον τέσσερις δήμοι.
– Στην περίπτωση που προκύπτει μονοπρόσωπη εκπροσώπηση της μειοψηφίας του δήμου στην ΠΕΔ, τότε αυτή να προέρχεται από την μείζονα μειοψηφία. Σε περιπτώσεις πλέον του ενός να προβλέπεται και η εκπροσώπηση της ελάσσονος μειοψηφίας.
– Για τη χρηματοδότηση των συλλογικών οργάνων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης προτείνεται να ισχύσει ό,τι ισχύει μέχρι σήμερα.
– Τέλος ζητείται η ψήφιση διάταξης που να επιτρέπει τις μετατάξεις του προσωπικού των ΤΕΔΚ.
Κατά πλειοψηφία το Δ.Σ. της ΚΕΔΚΕ προτείνει τα εξής:
– Κριτήριο για την εκπροσώπηση των δήμων στις γενικές συνελεύσεις των ΠΕΔ να είναι ο αριθμός των μελών του Δημοτικού Συμβουλίου και όχι ο πληθυσμός, όπως προβλέπεται στο προτεινόμενες διατάξεις του Π.Δ.
– Ο αριθμός των μελών της Γενικής Συνέλευσης της ΠΕΔ Ν. Αττικής να αυξηθεί στα 434 και της ΠΕΔ Κεντρικής Μακεδονίας στα 362.
Τα ταμεία των δήμων στο “κόκκινο”
Η τραγική οικονομική κατάσταση των δήμων της χώρας αποτέλεσε αντικείμενο συζήτησης κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Δ.Σ. της ΚΕΔΚΕ.
Όπως επισημάνθηκε από τον πρόεδρο της ΚΕΔΚΕ κ. Ν. Κακλαμάνη παρά τις νέες αρμοδιότητες που ανέλαβαν οι δήμοι, παρά τις χιλιάδες μετατάξεις προσωπικού που έχουν γίνει, τα τακτικά έσοδα των δήμων παραμένουν στα – χαμηλά – επίπεδα του 2010. Αποτέλεσμα πολλοί δήμοι να μη μπορούν να καταβάλλουν μισθούς και δώρα, ενώ σε αρκετούς οι συμβασιούχοι παραμένουν απλήρωτοι για μήνες.
Επίσης, άγνωστο παραμένει το πότε θα καταβληθεί η πρώτη δόση της ΣΑΤΑ – με την οποία χρηματοδοτούν οι δήμοι τα τεχνικά τους και επενδυτικά προγράμματα – ενώ, ακόμη δεν έχουν υπογραφεί οι σχετικές ΚΥΑ των υπουργών Εσωτερικών και Οικονομικών, για να γνωρίζουν οι δήμοι το ύψος της φετινής τους χρηματοδότησης.
Στα συρτάρια του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους παραμένει και η υπογραφή και καταβολή του 50% της τρίτης δόσης παρακρατηθέντων πόρων των δήμων σε προηγούμενα χρόνια – ευρώ – και είναι επίσης άγνωστο πότε και τι θα γίνει.
Τούτων δοθέντων, η ΚΕΔΚΕ ζητά συνάντηση με την ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών για να δοθούν απαντήσεις για τα συγκεκριμένα οικονομικά προβλήματα. Στην περίπτωση που δε γίνει αποδεκτό το αίτημά της, το Δ.Σ. θα κάνει παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Εσωτερικών.
Τέλος το Δ.Σ. της ΚΕΔΚΕ επιβεβαίωσε ομόφωνα την απόφασή του για εφαρμογή σε ολόκληρη τη χώρα του περιφερειακού σχεδιασμού για τη διαχείριση των απορριμμάτων.