26.2 C
Athens
Παρασκευή, 9 Μαΐου, 2025

“Να παραμείνουν στο Κράτος Υγεία – Παιδεία – Κοινωνική Πολιτική”

Παρέμβαση στο Συνέδριο της ΚΕΔΕ στην Κομοτηνή έκανε ο Δήμαρχος Πετρούπολης, κ. Θωμάς Κοτσαμπάς.

Στο Συνέδριο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας, που πραγματοποιήθηκε στην Κομοτηνή, παραβρέθηκε ο Δήμαρχος Πετρούπολης, κ. Θωμάς Κοτσαμπάς, ο οποίος στην ομιλία του τόνισε τα εξής: “Κυρίες και Κύριοι συνάδελφοι, το κύριο θέμα που σήμερα απασχολεί όλη την κοινωνία αλλά και το θέμα του Συνεδρίου δεν είναι άλλο από την κρίση και τις συνέπειές της, που φορτώνονται στις πλάτες του λαού. Μια κρίση που το ίδιο το σύστημα δημιουργεί και έχει δημιουργήσει ξανά και στο παρελθόν.

Αν κάποιος βρισκόταν παρατηρητής μέσα σε αυτήν την αίθουσα, χωρίς να έχει σχέση με την Τοπική Διοίκηση, έβλεπε το σύνθημα του Συνεδρίου και άκουγε τις εισηγήσεις, θα έβγαζε το συμπέρασμα ότι οι Δήμοι αυτή τη στιγμή, σήμερα, μπορούν να δώσουν τη λύση και τη διέξοδο για να ξεπεραστεί η κρίση.

Αυτό που εγώ καταλαβαίνω σαν κύριο αίτημα του Συνεδρίου, που επισφραγίζεται με το πρωτόκολλο συμφωνίας μεταξύ ΚΕΔΕ – ΠΕΔ – ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ, ΕΙΝΑΙ να περάσουν στους Δήμους και άλλες αρμοδιότητες από το Κράτος όπως υγεία, παιδεία, κοινωνική πολιτική. Είναι κάτι που έχει συμβεί και στο παρελθόν χωρίς όμως να μεταφέρονται και οι ανάλογοι πόροι.

Ταυτόχρονα κοινή είναι η αγωνία όλων μας ή των περισσοτέρων, γιατί όπως είπε και εισηγητικά ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ, ότι αν σύντομα δεν καταβληθεί το ποσό που αντιστοιχεί στο δωδεκατημόριο του Ιανουάριου θα υπάρχει καθυστέρηση και στις πληρωμές των εργαζομένων. Είναι αλήθεια ότι τέλος Δεκεμβρίου και αρχές Ιανουαρίου δόθηκαν στους Δήμους η 3η και 4η δόση ΣΑΤΑ, το 50% των παρακρατηθέντων και μια σειρά από μικρότερα ποσά όπως ο φόρος ζύθου κ.ά., ωστόσο μην ξεχνάμε ότι όλα αυτά είναι θεσμοθετημένοι πόροι των Δήμων. Όπως δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι οι δόσεις των ΚΑΠ Νοεμβρίου, Δεκεμβρίου του 2011 ήρθαν κατά 15% μειωμένοι. Κατά 15% μειωμένοι θα είναι και οι ΚΑΠ του 2012 και επιτρέψτε μου να πω ότι εξασφαλισμένα δεν είναι και τα 450 εκατ. που θα συμπληρώσουν τους πόρους των Δήμων το 2012 και δεσμεύτηκε για αυτά ο κ. Βενιζέλος.

Ποιος εξασφαλίζει ότι ο κ. Βενιζέλος θα είναι και αύριο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και Υπουργός Οικονομικών;

Αλλά και να παραμείνει σ’ αυτή τη θέση τι μας κάνει να τον εμπιστευόμαστε.

Επίσης κρατώ και από το λόγο του κ. Υπουργού ότι: «πρέπει να έχουμε και να έχετε κατά νου, ότι μπορεί να χρειαστούν και ΠΡΟΣΘΕΤΕΣ προσπάθειες».

Σ’ αυτό λοιπόν το οικονομικό περιβάλλον μπορούν οι Δήμοι να απαντήσουν στην κρίση; Εγώ λέω πως όχι, και όχι γιατί μας λείπει το όραμα, όπως μας είπαν κάπιοι, αλλά γιατί λείπουν οι ανάλογοι πόροι και βέβαια το προσωπικό. Θα αφήσει άραγε ανεπηρέαστη τη λειτουργία των Δήμων η μείωση κατά 150.000 υπαλλήλων του δημοσίου μέχρι το 2015.

Ήδη από τώρα μετράμε απώλειες στους εργαζόμενους που φεύγουν μόλις κατοχυρώσουν δικαίωμα συνταξιοδότησής τους. Είναι λύση οι διάφορες μορφές απασχόλησης που προτείνονται; Εμείς λέμε μόνιμη και σταθερή δουλειά με πλήρη δικαιώματα.

Γιατί εποχιακοί εργάτες καθαριότητας; Σταματάει το σκουπίδι κάποιους μήνες; Γιατί συμβάσεις στους παιδικούς σταθμούς και στα ΚΕΠ;

Η τελευταία απογραφή έδειξε 20% αύξηση πληθυσμού στην Πετρούπολη και παράλληλα έχουμε 10% μείωση προσωπικού. Μπορεί ο Δήμος να καλύψει μέσα από τις υπηρεσίες του τις σύγχρονες ανάγκες;

Αυτό που εγώ βλέπω αγαπητοί συνάδελφοι είναι ότι υλοποιώντας αυτή την πολιτική θα γίνουμε ανάχωμα στη λαϊκή δυσαρέσκεια.

Αντί να είμαστε μαζί με το λαό, θα είμαστε αυτοί που θα πάρουμε αύριο τις αποφάσεις για το κλείσιμο μιας σειράς δραστηριοτήτων και υπηρεσιών λόγω έλλειψης προσωπικού και οικονομικών πόρων. Μέχρι σήμερα οι Δήμοι έχουν μια σειρά από δραστηριότητες αλληλεγγύης στους ανθρώπους αυτούς που το σύστημα βγάζει στο περιθώριο. Σήμερα παρεμβαίνουμε άμεσα στα πλαίσια των δυνατοτήτων μας.

Όμως, αναρωτηθείτε, μπορεί η Τοπική Διοίκηση να προσφέρει στέγη, τροφή, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη στους 1.500.000 των ανέργων, στα 3.000.000 που ζουν στην φτώχεια, στις 500.000 που το 2012 δεν θα έχουν από πουθενά πόρους;

ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ:

1) ΥΓΕΙΑ – ΠΑΙΔΕΙΑ – ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ να παραμένουν στο Κράτος, να υπάρχει κεντρικός – ενιαίος σχεδιασμός και έλεγχος. Αν το Κράτος είναι ανήμπορο ας το αλλάξουμε. Δεν είναι δυνατόν να εξαρτάται η μάθηση των παιδιών, η υγεία των πολιτών από την οικονομική δυνατότητα του κάθε Δήμου.

2) Πλήρη και επαρκή χρηματοδότηση από το Κράτος, που θα καλύπτει το σύνολο των αναγκών των Δήμων.

3) Μονιμοποίηση των συμβασιούχων και πρόσληψη προσωπικού για την κάλυψη των σύγχρονων αναγκών.”

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

- Advertisement -spot_img

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

Τελευταία άρθρα