Ασυνόδευτα προφυγόπουλα παρακολούθησαν θέατρο στη Ρεματιά
Ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν έργα των παραστατικών τεχνών στο Φεστιβάλ Ρεματιάς 2018 – Νύχτες Αλληλεγγύης, ύστερα από τη συνεργασία του Δήμου Χαλανδρίου με την Κίνηση Ανάπηρων Καλλιτεχνών, που ξεκίνησε το καλοκαίρι του 2016 και διαρκώς διευρύνεται.
Για πρώτη φορά στη χώρα μας και στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Ρεματιάς, δόθηκε φέτος η ευκαιρία σε νεαρούς/ες πρόσφυγες από τη Συρία, το Κονγκό, το Αφγανιστάν, το Ιράν, το Πακιστάν, να παρακολουθήσουν ισότιμα με τους/τις υπόλοιπους/ες θεατές μια θεατρική παράσταση, χάρη στους υπέρτιτλους στη μητρική τους γλώσσα. Ο λόγος για την καθολικά προσβάσιμη παράσταση Σόλων και Κροίσος που παρουσιάστηκε την περασμένη Πέμπτη 30 Αυγούστου στο Φεστιβάλ Ρεματιάς 2018 – Νύχτες Αλληλεγγύης με ακουστική περιγραφή στα ελληνικά για ανθρώπους με προβλήματα όρασης, με ταυτόχρονη διερμηνεία στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα και υπέρτιτλους για K(κ)ωφούς/ές και βαρήκοους/ες σε τέσσερις γλώσσες: ελληνικά, αγγλικά, αραβικά και Ούρντου – η οποία αποτελεί την επίσημη γλώσσα του Πακιστάν και μια από τις επίσημες γλώσσες της Ινδίας.
Οι όροι καθολικής προσβασιμότητας περιεχομένου της παράστασης έδωσαν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν το έργο άνθρωποι με αισθητηριακές βλάβες αλλά και άνθρωποι με διαφορετική ομιλούμενη γλώσσα από τα ελληνικά.
Την παράσταση παρακολούθησαν δεκάδες ασυνόδευτα προσφυγόπουλα ηλικίας 13 – 16 ετών, τα οποία φιλοξενούνται στη χώρα μας από τη μη κυβερνητική οργάνωση «The Home Project» και είναι ενταγμένα στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Youth to Youth Educational and Social Integration Programs» του σχολείου American Community Schools (ACS) – Athens Χαλανδρίου, καθώς και από άλλες δομές. Τον ενθουσιασμό των παιδιών για τη μοναδική αυτή εμπειρία που είχαν στη Ρεματιά, μας μεταφέρει η εκπαιδευτικός Τζούλια Τοκατλίδου, διευθύντρια του εκπαιδευτικού προγράμματος του ACS – Athens, που συνόδευε τους/τις νεαρούς/ες πρόσφυγες: «Άρεσε πάρα πολύ στα παιδιά το ότι μπόρεσαν να παρακολουθήσουν μια παράσταση έξω από τα στενά όρια της κοινότητας, που είχαν την ευκαιρία να συμμετέχουν ισότιμα σε μια κοινωνική εκδήλωση, μαζί με τα ελληνόπουλα με τα οποία έχουν αναπτύξει φιλίες στο πλαίσιο της εκπαίδευσής τους. Γοητεύτηκαν από την παράσταση και έκαναν σχόλια πάνω στο περιεχόμενο του έργου. Μάλιστα κάποιος μου είπε (σ.σ. αναφερόμενος στη γνωστή κρίση του Σόλωνα προς τον Κροίσο) “εγώ το ήξερα ότι τα χρήματα δεν είναι το παν”». Η ίδια σημειώνει: «Για μας είναι πολύ σημαντικές ευκαιρίες σαν αυτή. Στο σχολείο τα παιδιά μαθαίνουν αγγλικά και ελληνικά και προσπαθούμε να τα βοηθήσουμε να ενσωματωθούν με δραστηριότητες εκτός κοινότητας».
Οι προσβάσιμες ως προς το περιεχόμενο παραστάσεις του Φεστιβάλ Ρεματιάς 2018 – Νύχτες Αλληλεγγύης με την πιστοποίηση και επιμέλεια της
Κίνησης Ανάπηρων Καλλιτεχνών – Movement of Disabled Artists συνεχίζονται. Στόχος του Δήμου Χαλανδρίου, μέσα από τη συνεργασία του με την Κίνηση Ανάπηρων Καλλιτεχνών, είναι η Ρεματιά να γίνεται διαρκώς ένας τόπος συνάντησης ολοένα και περισσότερων ανθρώπων που θα μπορούν να ασκούν ελεύθερα το δικαίωμά τους για ισότιμη απόλαυση της τέχνης.