Την έγκρισή του έδωσε το Δημοτικό Συμβούλιο Νέας Ιωνίας στην αγορά ακινήτου για τη στέγαση του γκαράζ της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος.
H Δημοτική Αρχή στράφηκε σε αυτή τη λύση μετά το ναυάγιο της προσπάθειας δέσμευσης για αυτό το σκοπό του οικοπέδου των σεισμοπαθών στο Οικοδομικό Τετράγωνο 445 που προήλθε από τις αντιδράσεις κατοίκων και φορέων της περιοχής.
Έτσι λοιπόν η διοίκηση αναζητάει πλέον χώρους για να μεταφέρει άμεσα το γκαράζ με τις μέχρι πρότινος βιομηχανικές περιοχές του Μενιδίου και της Μεταμόρφωσης (ΒΙΠΑ-ΒΙΟΠΑ) να προβάλλουν ως φαβορί καθώς είναι μακριά από κατοικημένες γειτονιές και τα οικόπεδα αγοράζονται σε σχετικά ευνοϊκές τιμές.
Εισηγούμενος το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο, ο Δήμαρχος, κ. Ηρακλής Γκότσης, είπε πως είναι ανάγκη να τελειώσει αυτή η πολύχρονη ιστορία μεταφοράς του δημοτικού γκαράζ για μια σειρά λόγων, όπως είναι η ελάφρυνση της γειτονιάς στην οποία βρίσκονται σήμερα οι εγκαταστάσεις, τα προβλήματα που δημιουργούνται σε αθλούμενους και συλλόγους του δημοτικού σταδίου και η αξιοποίηση του χώρου, στον οποίο σταθμεύουν σήματα τα απορριμματοφόρα από το Δήμο. Ο Δήμαρχος πρόσθεσε πως ήδη έχει διενεργηθεί μια πρώτη έρευνα αγοράς, ενώ έχουν γίνει και συζητήσεις με το Δήμο Αχαρνών για την ενδεχόμενη μεταφορά του γκαράζ σε χώρους ΒΙΟΠΑ όπου υπάρχουν κλειστές βιομηχανικές μονάδες. Παράλληλα, προειδοποίησε για τον κίνδυνο να σφραγιστεί άμεσα το γκαράζ και ζήτησε να συναινέσει το Σώμα στην άμεση έναρξη των διαδικασιών μεταφοράς του.
Απαντώντας στη συνέχεια σε ερωτήματα Συμβούλων της αντιπολίτευσης, ο κ. Γκότσης αναφέρθηκε στην περίπτωση, της απαλλοτρίωσης του οικόπεδου Καλλιόπουλου στο χώρο του δημοτικού σταδίου, όπου ενημέρωσε πως έγινε το δικαστήριο για τον καθορισμό τιμής μονάδος. Ωστόσο, ξεκαθάρισε πως είναι πολύ δύσκολο να οδηγηθεί ο Δήμος σε κατασκευή υπόγειου γκαράζ εκεί λόγω του μεγάλου κόστους που απαιτείται “όταν με πολύ λιγότερο κόστος μπορούμε να πάμε σε αγορά οικοπέδου”, όπως συμπλήρωσε. Σχετικά με τη στάση του Δήμου Αχαρνών σε ενδεχόμενη μεταφορά του γκαράζ εκεί ο Δήμαρχος είπε πως δεν υπάρχει αντίρρηση. Και μάλιστα εδώ πρόσθεσε πως υπάρχει η σκέψη για συνεργασία των δύο Δήμων αλλά και του Δήμου Μεταμόρφωσης για τη δημιουργία διαδημοτικού σταθμού μεταφόρτωσης στην περιοχή.
Που συμφώνησε και που διαφώνησε η Αντιπολίτευση
Όλες οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης αναγνώρισαν την ανάγκη να φύγει από εκεί το γκαράζ και έδειξαν θετική διάθεση απέναντι στην πρόταση της διοίκησης, χωρίς όμως να λείψουν κάποιες παρατηρήσεις. Μια από αυτές ήταν η επισήμανση του κ. Νίκου Δακουτρού για την έλλειψη εκπόνησης μελετών που θα καθορίσουν κριτήρια και προϋποθέσεις για την επιλογή του χώρου. Στο ίδιο μήκος κύματος και ο κ. Δημήτρης Κουκουλάρης που ζήτησε να υπάρχει οικονομοτεχνική μελέτη και μια μελέτη σκοπιμότητας για ένα ζήτημα που αφορά τις επόμενες γενιές της πόλης.
Σύμφωνος με το να ξεκινήσει η διαδικασία παρουσιάστηκε ο επικεφαλής της μείζονος, κ. Παναγιώτης Μανούρης, που υπογράμμισε την ανάγκη να καθοριστούν όσο γίνεται καλύτερα τα κριτήρια και οι προδιαγραφές. “Θα πρέπει να δούμε στο μέλλον τις δυνατότητες ανάπτυξης και άλλων δραστηριοτήτων σχετικά με τα απορρίμματα” δήλωσε ο κ. Μανούρης που εξέφρασε τη στήριξη της παράταξης του στην προσπάθεια της Δημοτικής Αρχής.
Ο επικεφαλής της ΠΑΚ, κ. Άρης Χατζησαββίδης, σημείωσε αρχικά πως με τη λύση που προωθείται ουσιαστικά ο Δήμος ακολουθεί τη νεοελληνική τακτική του “μεταφέρω τα σκουπίδια στο γείτονα”. Η πρόταση του κ. Χατζησαββίδη ήταν να ασκηθεί πίεση προς το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, ώστε να δοθεί η δυνατότητα να κάνει ο Δήμος υπόγειο γκαράζ στο Τουρκοβούνια.
Αντίθετος με αυτήν την πρόταση παρουσιάστηκε ο Σύμβουλος της Λαϊκής Συσπείρωσης, κ. Θεόδωρος Χαμαλίδης. “Μας βρίσκει αντίθετους η οποιαδήποτε σκέψη αποχαρακτηρισμού σε δασικές εκτάσεις. Ας μην δίνουμε δικαιώματα” τόνισε ο κ. Χαμαλίδης που συμπλήρωσε πως η πόλη δεν διαθέτει πλέον δυνατότητες για να γίνουν τέτοιοι χώροι. Η άποψη του ήταν πως δεδομένης και της οικονομικής συγκυρίας ο Δήμος μπορεί να βρει φθηνά οικόπεδα σε κάποιες περιοχές και τόνισε πως η γη είναι πάντα μια καλή επένδυση. Κλείνοντας ζήτησε να βρεθεί ένας χώρος που να προσφέρεται και για άλλες δραστηριότητες.
Την άποψη πως η εισήγηση έχει νομικά προβλήματα και είναι ελλιπής εξέφρασε ο επικεφαλής της παράταξης “Νέα Ιωνία Νέα Πνοή”, κ. Δημήτρης Σακαλόγλου, ο οποίος για αυτό το λόγο και ζήτησε να αποσυρθεί και να έρθει πιο εμπεριστατωμένα.
Μία παλιά ιστορία
Από την πλευρά της διοίκησης ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, κ. Πέτρος Μπουρδούκος, είπε πως ο Δήμος ακολουθεί τη διαδικασία που προβλέπεται από το νόμο με τη διενέργεια διαγωνισμού σε δύο φάσεις, βάσει όρων που θα βγουν από την Οικονομική Επιτροπή. Ο Αντιδήμαρχος, κ. Τάκης Κωστάκης, ζήτησε να δημιουργηθεί μια πιο διευρυμένη επιτροπή για την κατάρτιση των προδιαγραφών με τη συμμετοχή όλων των Αντιδημάρχων Περιβάλλοντος των τελευταίων ετών. “Απαιτείται πολλή δουλειά και αυτή η υπόθεση δεν αφορά την πλειοψηφία” δήλωσε.
Ο κ. Γκότσης στη δευτερολογία του θυμήθηκε την εποχή που είχε μεταφερθεί το γκαράζ επί δικής του δημαρχίας δίπλα στο στάδιο ως μια προσωρινή λύση όταν η υπηρεσία διέθετε μόνο 5 απορριμματοφόρα. “Είναι ένα θέμα που έχει απασχολήσει το Δήμο διαχρονικά. Στην πόλη μας δεν υπάρχει τέτοιος χώρος, για αυτό και προχωράμε σε αυτή τη λύση με τις όποιες επιβαρύνσεις υπάρξουν για τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος” δήλωσε.
Ο Δήμαρχος συμφώνησε με τη θέση του κ. Χαμαλίδη τασσόμενος κατά της όποιας σκέψης για υπόγειο γκαράζ στα Τουρκοβούνια: “Δεν στέκεται ούτε περιβαλλοντικά ούτε πολιτικά…εμείς προσπαθούμε να προστατεύσουμε τον αναδασωτέο χαρακτήρα του χώρου και αν πάμε για γκαράζ θα χάσουμε τη μπάλα. Αν δώσουν σε εμάς τα 5 στρέμματα θα μπορούν να δώσουν μετά 200 σε κάποια ιδιωτική εταιρεία”
Τελικά, η πρόταση της διοίκησης για αγορά με δημοπρασία και τη διενέργεια όλων των απαραίτητων ενεργειών με τη συγκρότηση επιτροπής και τη διενέργεια μελέτης εγκρίθηκε από την πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου της πόλης.