Οδεύοντας προς μία κοινωνία μηδενικών αποβλήτων
Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η ενημερωτική εκδήλωση του Δήμου Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης με θέμα: Δήμος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης – Οδεύοντας προς μία κοινωνία μηδενικών αποβλήτων, στο Δημοτικό Θέατρο «Σοφία Βέμπο» στη Βούλα, παρουσία του Αναπληρωτή Υπουργού Εσωτερικών κ. Στέλιο Πέτσα, του Γενικού Γραμματέα Διαχείρισης Αποβλήτων κ. Μανώλη Γραφάκου, του Αντιπεριφερειάρχη Ανατ. Αττικής κ. Θανάση Αυγερινού και πλήθος προσκεκλημένων από την Ελλάδα αλλά και το εξωτερικό.
Ο Δήμος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης, στο πλαίσιο εφαρμογής των αρχών της Κυκλικής Οικονομίας και της διαχείρισης αποβλήτων με σύγχρονες και φιλικές στο περιβάλλον μεθόδους, συμμετέχει ως βασικός εταίρος στο Ευρωπαϊκό πρόγραμμα LIFE-IP CEI-Greece Εφαρμογή της Κυκλικής Οικονομίας στην Ελλάδα. Στόχος του προγράμματος είναι η επέκταση και η καθολική εφαρμογή στο σύνολο του Δήμου, της Διαλογής στην Πηγή (ΔσΠ) των οικιακών απορριμμάτων σε εφτά χωριστά ρεύματα ανακύκλωσης και του συστήματος Πληρώνω όσο Πετάω (ΠΟΠ) όπως ήδη εφαρμόζετε στις περιοχές Πηγαδάκια της Βούλας και Δίλοφο της Βάρης. Κατά την εκδήλωση παρουσιάστηκε αναλυτικά από τους ομιλητές το έργο LIFE-IP CEI Greece, η μεθοδολογία του προγράμματος καθώς και τα μέχρι σήμερα αποτελέσματα και οι αλλαγές που φέρνει στην αποκομιδή και τη διαχείριση των αποβλήτων στην πόλη το σύστημα Διαλογή στην Πηγή (ΔσΠ) και Πληρώνω όσο Πετάω (ΠΟΠ).
Μετά τους χαιρετισμούς του κ. Στέλιου Πέτσα και του κ. Μανώλη Γραφάκου οι οποίοι εξήραν τη δράση του Δήμου Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης στο συγκεκριμένο τομέα και τον χαρακτήρισαν πρωτοπόρο, το λόγω πήρε ο Δήμαρχος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης κ. Γρηγόρης Κωνσταντέλλος ο οποίος δήλωσε πως ο μεγάλος στόχος της δημιουργίας μίας κοινωνίας μηδενικών αποβλήτων, όχι μόνο είναι εφικτός, αλλά με τις δράσεις που έχει αναπτύξει ο Δήμος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης, είναι πλέον ορατός. Ανακοίνωσε πως ήδη, με την εφαρμογή των προγραμμάτων για τη διαλογή στην πηγή 7 ξεχωριστών ρευμάτων οικιακών αποβλήτων, ο Δήμος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης εκτρέπει από την ταφή περισσότερο από το 30% των απορριμμάτων που παράγονται στην πόλη, ποσοστό που αποτελεί ένα από τα ψηλότερα της χώρας αλλά και τους άμεσους και μακροπρόθεσμους στόχους του Δήμου οι οποίοι είναι το ποσοστό αυτό να αυξηθεί και να ξεπεράσει το 70% μέσα στους επόμενους 24 μήνες με την ένταξη στις δράσεις του Δήμου την παραγωγή βιοκαυσίμων ενώ έως το 2050 ο Δήμος έχει στόχο την επίτευξη των Μηδενικών Αποβλήτων (ZERO WASTE) στη βάση των αρχών της Κυκλικής Οικονομίας. Στη συνέχεια, ο Δήμαρχος αναφέρθηκε στις καινοτόμες δράσεις του Δήμου και στις διακρατικές συνεργασίες που συνέβαλαν στην απόκτηση της απαιτούμενες τεχνογνωσίας ενώ κλείνοντας, ανέδειξε τη το γεγονός πως ο πρώτος βαθμός της Τοπικής Αυτοδιοίκησης είναι ο μόνος δημόσιος φορέας που μπορεί να το πραγματοποιήσει αποτελεσματικές δράσεις στον τομέα διαχείρισης απορριμμάτων καθώς είναι ο φορέας που βρίσκεται πιο κοντά στο πολίτη, ο φορέας που μπορεί να καταγράψει τις συνθήκες της γειτονιάς, να βρει τις ανάγκες και να ορίσει τις δράσεις και τις διαδικασίες για να γίνουν πράξη οι μεγάλες αλλαγές. Κάλεσε όμως το δεύτερο βαθμό αυτοδιοίκησης και το κεντρικό κράτος – τη κυβέρνηση δηλαδή – να δημιουργήσουν ένα πρόσφορο νομοθετικό πλαίσιο για να βοηθήσουν τους δήμους στην ολοκλήρωση του έργου και να είναι αρωγοί στις καινοτόμες δράσεις.
Τέλος, ο κ. Κωνσταντέλλος ευχαρίστησε τους επιστημονικούς μας συνεργάτες, τους εργαζόμενους και τα στελέχη του Δήμου αλλά κυρίως τους κατοίκους της πόλης που είναι οι φυσικοί πρωταγωνιστές της επιτυχίας που έχει ήδη σημειωθεί.
Τα προγράμματα διαχείρισης απορριμμάτων στους δήμους τους παρουσίασαν στο κοινό εκπρόσωποι δύο ευρωπαϊκών δήμων που έχουν αναπτύξει με τη σειρά τους ιδιαίτερα καινοτόμες δράσεις, ο Δήμος Αγλαντζιάς της Κύπρου ο οποίος εκπροσωπήθηκε από τον Δήμαρχος τη πόλης κ. Ανδρέα Κωνσταντίνου και ο Δήμου Λιουμπλιάνας της Σλοβενίας ο οποίος εκπροσωπήθηκε από το στέλεχος της υπηρεσίας διαχείρισης απορριμμάτων κα Νίνα Στάνκοβιτς.
Στη συνέχεια της εκδήλωσης ο Διευθυντής Καθαριότητας και Ανακύκλωσης του Δήμου Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης Δρ. Μιλτιάδης Καβράκος και ο Πρόεδρος της Οικολογικής Εταιρείας Ανακύκλωσης και επιστημονικός συνεργάτης του Δήμου Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης Δρ. Φίλιππός Κυρκίτσος παρουσίασαν τις επιστημονικές παραμέτρους του προγράμματος στο Δήμο αλλά και τις εναλλακτικές επιλογές του προγράμματος Πληρώνω όσο Πετάω που εφαρμόζετε στην περιοχή καθώς και αρκετά συμπεράσματα από την εφαρμογή του προγράμματος μέχρι σήμερα.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το κοινό είχαν τα βίντεο που παρουσιάστηκαν από το Δήμο Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης που δείχνουν με εικόνες λεπτομερώς τη διαδικασία που καλούνται να τηρήσουν οι κάτοικοι της περιοχής αλλά και συνεντεύξεις κατοίκων οι οποίος μετέφεραν τις πρώτες εμπειρίες τους από το πρόγραμμα.
Η εκδήλωση μεταδόθηκε ζωντανά από τη διαδικτυακή τηλεόραση του Δήμου και βρίσκεται αναρτημένη στο κανάλι του Δήμου στο YouTube στον ακόλουθο σύνδεσμο: