Με λαμπρότητα εορτάστηκε και εφέτος η 191η Εθνική Επέτειος της 25ης Μαρτίου στο Δήμο Κηφισιάς. Οι πανηγυρικές εκδηλώσεις κορυφώθηκαν με την καθιερωμένη παρέλαση ενώπιον του Δημάρχου Κηφισιάς, Νίκου Γ. Χιωτάκη, του Μητροπολίτη Κηφισιάς, Αμαρουσίου και Ωρωπού κ.κ. Κύριλλου, της Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου, Αντιδημάρχων, Δημοτικών Συμβούλων, των Αστυνομικών και Πυροσβεστικών Αρχών της πόλης και πλήθους κόσμου.
Μετά την δοξολογία στον Ιερό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου στη Νέα Ερυθραία, ακολούθησε επιμνημόσυνη δέηση στο Μνημείο των Ηρώων στην Κηφισιά και κατάθεση στεφάνων.
Την παρέλαση άνοιξε το παράρτημα Κηφισιάς του Λυκείου Ελληνίδων με τις Ελληνικές παραδοσιακές ενδυμασίες και ακολούθησαν οι πρόσκοποι, οι οδηγοί, τα Δημοτικά σχολεία, τα Γυμνάσια, και τα Λύκεια από τις Δημοτικές Ενότητες Κηφισιάς, Νέας Ερυθραίας και Εκάλης, τα αθλητικά σωματεία και η ομάδα Εθελοντών Δασοπυροσβεστών – Διασωστών του Δήμου Κηφισιάς με τα οχήματα τους. Την παρέλαση έκλεισε η Φιλαρμονική του Δήμου μας.
Της παρέλασης προηγήθηκαν δημοτικοί χοροί από μαθητές του 3ου και 7ου Δημοτικού Σχολείου Κηφισιάς καθώς επίσης και από το επίλεκτο τμήμα παραδοσιακών χορών του Νομικού Προσώπου του Δήμου Κηφισιάς για τον Πολιτισμό και τον Αθλητισμό «Δημήτριος Βικέλας», σε διδασκαλία Δ. Σκέρλου, μπροστά από τον χώρο όπου είχε στηθεί η εξέδρα των επισήμων.
Τη σημασία του εορτασμού της 25ης Μαρτίου, της διπλής γιορτής του Ελληνισμού και της Ορθοδοξίας, επισήμανε ο Δήμαρχος Κηφισιάς, Νίκος Γ. Χιωτάκης εκφωνώντας τον πανηγυρικό της ημέρας.
Ο κ. Χιωτάκης αναφέρθηκε στις δυσκολίες που βιώνει ο Ελληνικός Λαός από την οικονομική κρίση, τονίζοντας «Η κρίση έχει οδηγήσει όλους μας σε μείωση των εισοδημάτων μας και όλο και περισσότερους συμπολίτες μας στην ανεργία, τη φτώχεια και κάποιους στην εξαθλίωση. Τα χρέη πνίγουν μισθωτούς, συνταξιούχους και επαγγελματίες. Οι θυσίες που έχουμε υποχρεωθεί να υποστούμε δεν γνωρίζουμε που θα φτάσουν και αν και πότε θα τελειώσουν. Οι κατακτήσεις των Ελλήνων, μετά από αγώνες χρόνων, στη δουλειά, στη μόρφωση, στη κοινωνική ασφάλιση, στη πρόνοια έχουν ισοπεδωθεί. Ως Δήμος Κηφισιάς θα συνδράμουμε, με όποιες δυνάμεις μας έχει επιτρέψει η κυβέρνηση να έχουμε, κάθε πολίτη που χρειάζεται τη βοήθεια του Δήμου μας. Οφείλουμε στα παιδιά μας, στις νέες και στους νέους να τους εξασφαλίσουμε να ζήσουν καλύτερα χρόνια».
Η ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ομιλίας του Δημάρχου Κηφισιάς, Νίκου Χιωτάκη:
Κηφισιώτισσες και Κηφισιώτες,
είμαστε σήμερα εδώ για να γιορτάζουμε την 191η Εθνική Επέτειο της Ελληνικής Επανάστασης και της ίδρυσης του νεότερου Ελληνικού Κράτους, πιστοί στη ρήση του Μακρυγιάννη:
‘Πατρίς να μακαρίζεις όλους τους Έλληνες, ότι θυσιάστηκαν δια σένα να σ’ αναστήσουνε’
Είμαστε σήμερα εδώ, να τιμήσουμε, να ανατρέξουμε τη μνήμη μας στην Ιστορία μας, να διαδηλώσουμε την υπερηφάνεια μας που είμαστε Έλληνες και να καταλάβουμε ότι ο Αγώνας του ’21 παραμένει διαχρονική πηγή έμπνευσης και δύναμης για μας.
Τιμούμε τους προγόνους μας που έδωσαν και τη ζωή τους για την Εθνική Ανεξαρτησία, τη Δικαιοσύνη, την πρόοδο, για να είμαστε εμείς σήμερα Ελεύθεροι.
Τιμούμε την Ορθοδοξία και την Εκκλησία, τη κινητήρια δύναμη του Ελληνισμού στα δύσκολα χρόνια της σκλαβιάς, εορτάζοντας τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου.
Ανατρέχοντας τη μνήμη μας στην ιστορία έχουμε μόνο τρανά γεγονότα που αποδεικνύουν ότι η πίστη, η αγωνιστικότητα και η ισχυρή θέληση κι ενός μικρού αριθμητικά λαού, μπορεί να αλλάξει την ιστορική του διαδρομή.
Θερμοπύλες, Μαραθώνας στην αρχαιότητα, η Εθνικοαπελευθερωτική επανάσταση του 1821 που είναι το κορυφαίο γεγονός, η Απελευθέρωση της Μακεδονίας που εορτάζονται φέτος τα 100 χρόνια της, το Έπος του 1940.
Διαδηλώνουμε για την Ελλάδα και τους Έλληνες, που επιτυγχάνουμε πάντα τους εθνικούς μας στόχους, όταν παραμερίζουμε τα λίγα που μας χωρίζουν και ενώνουμε τις δυνάμεις μας.
Διαδηλώνουμε για την Ελλάδα και τους Έλληνες που μπορούμε να πραγματοποιήσουμε αυτά που οραματιζόμαστε, να δώσουμε προοπτική στους νέους μας και να μπούμε και πάλι στο δρόμο της προόδου.
Κυρίες και κύριοι,
η φετινή επέτειος του ‘21, εορτάζεται σε ένα πρωτόγνωρο, δραματικό σκηνικό.
Βιώνουμε κρίση οικονομική, που έχει οδηγήσει όλους μας σε μείωση των εισοδημάτων μας και όλο και περισσότερους συμπολίτες μας στην ανεργία, τη φτώχια και κάποιους στην εξαθλίωση.
Τα χρέη πνίγουν μισθωτούς, συνταξιούχους και επαγγελματίες.
Οι θυσίες που έχουμε υποχρεωθεί να υποστούμε δεν γνωρίζουμε που θα φτάσουν και αν και πότε θα τελειώσουν.
Κρίση όμως και θεσμών αλλά και αξιών. Οι κατακτήσεις των Ελλήνων, μετά από αγώνες χρόνων, στη δουλειά, στη μόρφωση, στη κοινωνική ασφάλιση, στη πρόνοια έχουν ισοπεδωθεί.
Η τοπική αυτοδιοίκηση πληρώνει πολύ ακριβά τη κρίση αφού έχουν μειώσει κατά 50% τους πόρους της, ενώ όλες οι εισπράξεις για παράδειγμα, από τις τακτοποιήσεις αυθαιρέτων και τα χαράτσια των πολιτών υφαρπάζονται για να γεμίσουν το κρατικό έλλειμμα.
Ως πολίτες οφείλουμε πλέον να μην παρακολουθούμε τη κοινοβουλευτική δημοκρατία που συνταράσσεται, αλλά να την οδηγήσουμε στον επαναπροσδιορισμό της, με άξονα τη κοινωνική δικαιοσύνη.
Δεν φιλοδοξώ να γίνω πολιτικός, είμαι υπερήφανος που με τιμάτε στη θέση του Δημάρχου, αυτής της ομορφότερης πόλης του κόσμου, αλλά πιστεύω ότι είναι η κατάλληλη συγκυριακά στιγμή να ακούσουν οι πολιτικές δυνάμεις του τόπου τον κτύπο της καρδιάς μας.
Εμείς φίλες και φίλοι,
εμείς οι πολίτες να οδηγήσουμε τα κόμματα, τα παραδοσιακά αλλά και τα φουριόζικα νεοφανή και τους εκφραστές τους, στην αξιοπιστία, την αποτελεσματικότητα και στην προοπτική της ανάπτυξης του βιοτικού επιπέδου του λαού μας.
Εμείς οι πολίτες να τους αποτρέψουμε να μείνουν στη κοινή, φτηνή συνθηματολογία, την ακατάσχετη υποσχεσιολογία και την απομάκρυνσή τους από τα πραγματικά προβλήματα των πολιτών.
Είναι απαραίτητο να βρούμε κοινές συνδετικές αρχές, όπως η φιλοπατρία, που να προστατεύουν την Δημοκρατία μας.
Είναι αναγκαίο να βρούμε κοινές συνδετικές αξίες, όπως η αλληλεγγύη για να προστατεύσουμε τον κοινωνικό μας ιστό.
Ας θυμηθούμε λίγα λόγια ακόμη του Μακρυγιάννη:
Αν είμαι στραβός και η πατρίδα μου είναι καλά με θρέφει.
Αν είναι η πατρίδα μου αχαμνά, δέκα μάτια να ‘χω, στραβός θανά είμαι.
Η ιστορία θέλει πατριωτισμό, να ειπής και των φίλωνε σου και τα καλά και τα κακά, και τοιούτως φωτίζονται οι μεταγενέστεροι όπου θα την διαβάσουν, να μην πέφτουν σε λάθη. Έτσι τότε σχηματίζονται τα έθνη.
Οι έννοιες της φιλοπατρίας και του πατριωτισμού είναι πάντα επίκαιρες.
Την εποχή του Μακρυγιάννη εκφράστηκε ο πατριωτισμός με την θυσία αίματος, ενώ σήμερα εκδηλώνεται με την εθελοντική προσφορά στους συμπολίτες μας που χρειάζονται έμπρακτα την κοινωνική στήριξη.
Και βέβαια δεν θα αναφέρω τίποτα γι αυτούς που ευκαιριακά καπηλεύονται την έννοια του πατριωτισμού για εφήμερα οφέλη.
Ο πατριωτισμός είναι βαθύ και αυτονόητο συναίσθημα, ιδιαίτερα χρήσιμο στην κοινωνία μας σήμερα, ως αντίδοτο στην απειλή για την υποβάθμιση της ζωής μας και την απώλεια της εθνικής συνείδησής στο δόγμα «πολίτης του κόσμου». Δηλαδή πολίτης χωρίς ιστορία, θρησκευτική ταυτότητα, γλώσσα για να αποδεχθεί αύριο μοιρολατρικά μισθό Ασιάτη εργάτη.
Το ξαναλέγω: Χώρα, όπου ο πατριωτισμός χαλαρώνει, χάνει το συνεκτικό της ιστό. Δεν υπάρχει κοινό σημείο αναφοράς για όλους τους πολίτες, οργιάζουν οι συντεχνίες και οι καιροσκόποι.
Αμβλύνονται οι θεσμικές ισορροπίες του πολιτεύματος, και οδηγείται σε ακύρωση η δημοκρατία.
Κυρίες και κύριοι,
η φιλοπατρία ήταν, είναι και θα είναι αρετή.
Ήταν, είναι και θα είναι ψυχή και ανάσα της Δημοκρατίας.
Η σημερινή επέτειος ας είναι αφορμή για εθνική αυτογνωσία.
Ο πατριωτισμός των Ελλήνων ήταν αυτός που έφερε την ελευθερία, τη δικαιοσύνη και την εθνική ανεξαρτησία.
Αποτελεί «διαχρονικό και οικουμενικό συναίσθημα».
Έχουμε χρέος να το τονίζουμε συνεχώς.
Αυτό είναι και το νόημα του σημερινής επετείου. Να τονίσουμε το χρέος μας απέναντι στην ελληνική ιστορία.
Η γνώση της ιστορίας μας, μάς δημιουργεί ένα ισχυρό αίσθημα ευθύνης.
Μας υποδεικνύει τρόπους συμπεριφοράς. Μας επιβάλλει ηθικούς, ατομικούς και κοινωνικούς κανόνες.
Μας επιβάλλει πολιτική συμπεριφορά τέτοια που να συνάδει με τα πραγματικά συμφέροντα της πατρίδας μας. Αυτά τα στοιχεία τα έχουμε ανάγκη περισσότερο παρά ποτέ.
Φίλες και φίλοι,
ως Δήμος Κηφισιάς συνδράμουμε, με όποιες δυνάμεις μας έχει επιτρέψει η κυβέρνηση να έχουμε, κάθε πολίτη που χρειάζεται τη βοήθεια του Δήμου μας.
Οφείλουμε στα παιδιά μας, στις νέες και στους νέους που θα παρελάσουν σε λίγο μπροστά μας να τους εξασφαλίσουμε να ζήσουν καλύτερα χρόνια.
Φίλες και φίλοι,
Ο Αγώνας του ’21 παραμένει η διαχρονική πηγή έμπνευσης και δύναμης για τους Έλληνες.
Ζήτω η Ελευθερία !
Ζήτω η Ελλάδα που μας ενώνει!
Ζήτω οι Ελληνισμός όπου γης !