Ανακοίνωση παρέμβαση της Δημοτικής Παράταξης “Κόντρα στον Καιρό”
Η Δημοτική Παράταξη του Αμαρουσίου “Κόντρα στον καιρό” με ανακοίνωσή της που έχει τον τίτλο του ρεπορτάζ μας ενημερώνει μετά τις πρόσφατες εξελίξεις γύρω από το ζήτημα του οικοπέδου Παναγοπούλου. (παρακάτω μπορείτε να διαβάσετε τις ανακοινώσεις που είχαν αποστείλει σχετικά τόσο ο Δήμος Αμαρουσίου, όσο και ο Σύλλογος “Κασταλία”,)
Η Ανακοίνωση της “Κόντρας” αναφέρει τα εξής:
Σε αβανταδόρο της εταιρίας, ιδιοκτήτριας του οικοπέδου «Παναγόπουλου» (Χατζηαντωνίου και Ράλλη) στο κέντρο της πόλης μας, μετατράπηκε ουσιαστικά η πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου της 28ης Ιουλίου 2011, με αποκλειστική ευθύνη της διοίκησης.
Το 2009, η τότε πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου (παράταξη Πατούλη), υπαναχωρώντας από την ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του 2008, για απαλλοτρίωση του οικοπέδου και δημιουργία κοινόχρηστου χώρου πρασίνου, είχε αποφασίσει να δεχτεί την προσφορά της ιδιοκτήτριας εταιρίας, για δωρεά της χρήσης 100 περίπου θέσεων στάθμευσης.
Τώρα, πάλι η πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου (παράταξη Πατούλη), αποφάσισε να παραιτηθεί και από τη συμφωνία του 2009 και να αποδεχθεί τη δωρεά της κυριότητας 35 περίπου θέσεων στάθμευσης από τον νέο, υποτιθέμενο ιδιοκτήτη, που φημολογείται πως θα αγοράσει τα δικαιώματα αλλά και τις υποχρεώσεις της χρεοκοπημένης εταιρίας.
Είναι πρωτοφανές, δημόσια αρχή να αποδέχεται δωρεά από ανύπαρκτους ιδιοκτήτες μόνο και μόνο για να διευκολύνει τη συναλλαγή μεταξύ των δύο εταιριών, υπαναχωρώντας και μειώνοντας τα δικαιώματα που είχε κατοχυρώσει σε προηγούμενη φάση.
Από μόνη της η υπόθεση αποτελεί σκάνδαλο πρώτου βαθμού, για το οποίο η διοίκηση παραμένει ανεπανόρθωτα εκτεθειμένη.
Έτσι κι αλλιώς η δημιουργία πολυκαταστήματος τροφίμων στη συγκεκριμένη θέση θα επιδεινώσει ακόμα περισσότερο το κυκλοφοριακό πρόβλημα και τη ρύπανση στο κέντρο της πόλης
Η Δημοτική Αρχή δεν είχε κανένα απολύτως λόγο να «επισπεύσει» για την ολοκλήρωση της αγοραπωλησίας μεταξύ των δύο εταιριών.
Θα μπορούσε να περιμένει και όχι να προκαλέσει η ίδια τις εξελίξεις. Η προσφυγή που εκκρεμεί στο Συμβούλιο της Επικρατείας (Σ.Τ.Ε.) την «υποχρέωνε», από τις δικές της δεσμεύσεις, να μην προχωρήσει σε καμιά ενέργεια, προτού τελεσιδικήσει η όλη υπόθεση.
Ο χρόνος κυλά υπέρ της πόλης, καθώς αφ’ ενός αυτή τη στιγμή ο χώρος διαθέτει περίπου 100 θέσεις στάθμευσης, που τις χρησιμοποιούν δωρεάν κάτοικοι και επισκέπτες του κέντρου, αφ’ ετέρου η χρεωκοπία της ιδιοκτήτριας εταιρίας δεν προοιωνίζει σύντομη εκμετάλλευση του χώρου..
Υποστηρίζει η Δημοτική Αρχή πως δεν μπορεί να αποφασίσει την απαλλοτρίωση του οικοπέδου, επειδή δεν μπορεί να το αγοράσει για οικονομικούς λόγους. Όμως πριν από λίγους μήνες προχώρησε στην «απαλλοτρίωση» του οικοπέδου του Τ.Ε.Ε. στη Λεωφόρο Κηφισίας (στη διασταύρωση με την Αττική Οδό), για τη δημιουργία Δημοτικού Θεάτρου.
Εκεί που τα συμφέροντα του Ιατρικού Κέντρου, επιθυμούν το οικόπεδο να μην πωληθεί και να μην κτιστεί, η διοίκηση Πατούλη «απαλλοτρίωσε» το οικόπεδο. Εδώ που τα συμφέροντα των εταιριών απαιτούν νέες συμφωνίες και διευκολύνσεις, η διοίκηση Πατούλη αρνείται πεισματικά την απαλλοτρίωση.
Μια ακόμα οπτική της ενέργειας αυτής της Δημοτικής Αρχής, θέλει να εντάσσεται στο πλαίσιο του ξεπουλήματος της οικονομίας μας και της γης μας στους ξένους με πρόσχημα την ανάπτυξη.
Είναι σαφές πως το μόνο που πρόκειται να συμβεί είναι να μεταφερθούν τα ευρώ των εργαζόμενων Μαρουσιωτών στις τσέπες των Γερμανών επιχειρηματιών και η ζωή στην πόλη να υποβαθμιστεί χωρίς επιστροφή.
Η πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου πήρε την απόφασή της. Τώρα οι πολίτες της πόλης θα διεκδικήσουν με όλα τα μέσα την ακύρωση στην πράξη αυτής της απόφασης. Θα διεκδικήσουν την δημιουργία κοινόχρηστου χώρου πρασίνου στη θέση αυτή και την απόκτηση του οικοπέδου «Παναγόπουλου» από το Δήμο, σύμφωνα με την ομόφωνη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου το 2008.
Η δημοτική κίνηση «ΚΟΝΤΡΑ ΣΤΟΝ ΚΑΙΡΟ» από το 2008, έχει προτείνει και αποδείξει, με σχετική τεχοοικονομική μελέτη, πως η επένδυση από τον ίδιο το Δήμο Αμαρουσίου για υπόγειο χώρο στάθμευσης, με δημιουργία κοινόχρηστου χώρου πρασίνου στην επιφάνεια, είναι εφικτή και επωφελής για το Δήμο Αμαρουσίου.
Ανακοίνωση του Δήμου – Παρέμβαση του Συλλόγου “Κασταλία”
Με σημαντικό όφελος για το Δήμο Αμαρουσίου η αξιοποίηση του οικοπέδου Παναγόπουλου
Ένας υπόγειος χώρος στάθμευσης 1390 τ.μ. παραχωρείται από τον επενδυτή στην πλήρη κυριότητα του Δήμου Αμαρουσίου.
Διασφαλίζεται η κατασκευή κτιρίου με βιοκλιματικά χαρακτηριστικά.
Τη στιγμή που εκκρεμούν 31 υποθέσεις ακινήτων που χρήζουν άμεσης απαλλοτρίωσης συνολικής επιφάνειας 60.000 τ.μ. και συνολικής αξίας αποζημίωσης 70 εκατ. ευρώ, και ο Δήμος δεν είναι εφικτό να διαθέσει τα απαραίτητα κονδύλια για να απαλλοτριώσει και το οικόπεδο Παναγόπουλου, ο χώρος του προσφέρεται δωρεάν.
Η άρση της απαλλοτρίωσης έγινε με απόφαση της Διοίκησης προκειμένου να μην επιβαρυνθούν οι περίοικοι με το κόστος της απαλλοτρίωσης.
Με απόφασή του το Δημοτικό Συμβούλιο Αμαρουσίου αποδέχθηκε τη δωρεά, με δικαίωμα πλήρους κυριότητας της οριζόντιας ιδιοκτησίας ενός υπόγειου ορόφου με χρήση χώρου στάθμευσης, συνολικού εμβαδού 1390 τ.μ., ο οποίος θα κατασκευαστεί σε κτίριο που θα ανεγερθεί στο οικόπεδο Παναγόπουλου στη συμβολή των οδών Χατζηαντωνίου και Ράλλη.
Η αποδοχή της παραπάνω δωρεάς είναι σημαντικού οικονομικού οφέλους, που υπολογίζεται σε 1.5 εκατ. ευρώ.
Γιατί ο Δήμος δεν προχώρησε στην απαλλοτρίωση του οικοπέδου
Ο Δήμος δεν προχώρησε στην απαλλοτρίωση του οικοπέδου Παναγόπουλου για τρεις λόγους:
1. Η σημερινή Διοίκηση του Δήμου Αμαρουσίου είχε λάβει αρχικά απόφαση να προχωρήσει στην απαλλοτρίωση του οικοπέδου Παναγόπουλου ως κοινωφελούς προκειμένου να δημιουργηθεί χώρος στάθμευσης και πλατεία. Για το λόγο αυτό, ο Δήμος είχε εντάξει στο επενδυτικό πρόγραμμά του την απαλλοτρίωση του χώρου και την κατασκευή υπόγειου χώρου στάθμευσης. Οι ενστάσεις, όμως, που υπέβαλλαν μέλη της αντιπολίτευσης σε βάρος του προγράμματος αυτού, που εντασσόταν στο συνολικό σχέδιο αναχρηματοδότησης των δανειακών υποχρεώσεων του Δήμου, είχαν ως αποτέλεσμα την καθυστέρηση και τελικά τη ματαίωση του σχεδίου αναχρηματοδότησης. Με την εξέλιξη αυτή, ο στόχος της απαλλοτρίωσης κατέστη ανέφικτος, αφού ο Δήμος δεν διέθετε τα απαραίτητα κονδύλια για να αποζημιώσει τον ιδιοκτήτη του ακινήτου.
2. Η άλλη επιλογή που είχε η Διοίκηση ήταν να προχωρήσει στην απαλλοτρίωση ως κοινόχρηστου χώρου για να γίνει πλατεία και στη συνέχεια να καλέσει τους περίοικους να πληρώσουν αυτοί, όπως προβλέπει ο σχετικός Νόμος, το κόστος της. Όμως ούτε αυτό ήταν εφικτό αφού θα καλούνταν ελάχιστοι περίοικοι να πληρώσουν εκατομμύρια ευρώ. Χρήματα που δεν διέθεταν, ακόμη κι αν ξεπουλούσαν τις περιουσίες τους.
3. Επίσης, δεν πρέπει να παραβλέπουμε ότι αυτή την περίοδο βρίσκονται σε εκκρεμότητα πολλές περιπτώσεις εκτάσεων υπό απαλλοτρίωση, σε όλο το Μαρούσι, συνολικής έκτασης 60 στρεμμάτων περίπου. Αν προσθέσουμε σε αυτά την αποζημίωση των κτημάτων Καρέλλα και ΕΤΕΒΑ, η συνολική αξία αποζημίωσης όλων ανέρχεται σε 70 εκατ. ευρώ. Στην παραπάνω εκτίμηση δεν περιλαμβάνονται α) χώροι από το παλαιό σχέδιο πόλης για τους οποίους δεν έχει συνταχθεί πράξη αναλογισμού και επομένως δεν έχει προσδιοριστεί η αξία αποζημίωσης και οι οποίοι είναι αρκετοί. β) χώροι από τις νέες εντάξεις για τους οποίους προσδιορίζεται η επιφάνεια αποζημίωσης από τις πράξεις εφαρμογής αλλά δεν έχει εκτιμηθεί και αποδοθεί η αξία αποζημίωσης και είναι αρκετοί. γ) χώροι για τους οποίους εκκρεμούν αποφάσεις δέσμευσης από το Δ.Σ για τους οποίους δεν υπάρχει αφορισμός και εκκρεμεί η συνεννόηση με τη νομική υπηρεσία για το ποιες αποφάσεις για τους παραπάνω χώρους είναι ενεργές π.χ. ακίνητα Πετρίτου, Σπαθάρειο, ΤΕΕ κτλ. δ) ακίνητα με μη ξεκάθαρο ιδιοκτησιακό καθεστώς π.χ. Μιμικόπουλος. Πως λοιπόν σε αυτή την κατάσταση θα μπορούσε ο Δήμος να προσθέσει ακόμη μια εκκρεμότητα, ακόμη μια απαλλοτρίωση;
Για τους παραπάνω λόγους, ο Δήμος αναγκάστηκε να προχωρήσει στην άρση της απαλλοτρίωσης και να επιτρέψει στον ιδιοκτήτη του οικοπέδου να αξιοποιήσει την περιουσία του, όπως έχει δικαίωμα, σύμφωνα με τις χρήσεις γενικής κατοικίας που επιτρέπονται στη συγκεκριμένη περιοχή. Με τις ίδιες χρήσεις που έχουν εκμεταλλευτεί τις περιουσίες τους και άλλοι περίοικοι της συγκεκριμένης περιοχής, οι οποίοι, όμως, σήμερα αντιδρούν και αμφισβητούν το ίδιο δικαίωμα στον ιδιοκτήτη της έκτασης.
Προχωρώντας ο Δήμος Αμαρουσίου στην άρση της απαλλοτρίωσης, πέτυχε να επιβάλλει στον ιδιοκτήτη κάποιους όρους:
To κτίριο που θα κατασκευάσει να έχει βιοκλιματικά χαρακτηριστικά
Να παραχωρήσει στο Δήμο μόνο τη χρήση 3 εκ των 5 ορόφων υπόγειας στάθμευσης που θα κατασκεύαζε.
Όμως εξαιτίας της οικονομικής κρίσης, η ιδιοκτήτρια εταιρία του οικοπέδου Παναγόπουλου έχει υπαχθεί στο άρθρο 99 με αποτέλεσμα να βρίσκεται σε διαδικασία μεταβίβασης του ακινήτου σε άλλη εταιρία. Αγοράζοντας το η συγκεκριμένη εταιρία, και προκειμένου να μπορέσει να το αξιοποιήσει, ήλθε σε επαφή με το Δήμο και του πρότεινε ακόμη καλύτερους όρους.
Συγκεκριμένα η εταιρία:
πρότεινε να κατασκευάσει ένα κτίριο μικτών χρήσεων, με μικρότερο ύψος από ότι προβλεπόταν αρχικά,
να διατηρήσει τα βιοκλιματικά χαρακτηριστικά
να κατασκευάσει τρεις (αντί πέντε που προβλεπόταν αρχικά) υπόγειους χώρους στάθμευσης και να προχωρήσει στη δωρεά, με δικαίωμα πλήρους κυριότητας (αντί απλής παραχώρησης όπως προβλεπόταν αρχικά) της οριζόντιας ιδιοκτησίας του ενός υπόγειου ορόφου με χρήση πάρκινγκ, συνολικού εμβαδού 1390 τ.μ.
Η αποδοχή της παραπάνω δωρεάς είναι σημαντικού οικονομικού οφέλους, που υπολογίζεται σε 1,5 εκατ. ευρώ. Τη στιγμή που η συγκεκριμένη έκταση προσφέρθηκε στο Δήμο δωρεάν θα έπρεπε να μην την αποδεχθεί;
Επιπλέον δεσμεύθηκε ότι οι θέσεις εργασίας που θα δημιουργηθούν από τη λειτουργία μικτού καταστήματος τροφίμων στο κτίριο που θα κατασκευαστεί θα καλύπτονται κατά κύριο λόγο από δημότες Αμαρουσίου.
Σε μια δυσχερή χρονική συγκυρία για τους δημότες και το Δήμο, σε μια περίοδο που εκκρεμούν δεκάδες απαλλοτριώσεις στην πόλη και ο Δήμος δεν διαθέτει τα απαραίτητα κονδύλια για να απαλλοτριώσει και το οικόπεδο Παναγόπουλου, χωρίς να έχει στην ιδιοκτησία του το εν λόγω οικόπεδο και χωρίς να καταβάλλει ούτε ένα ευρώ, ο Δήμος Αμαρουσίου αποκτά έναν υπόγειο χώρο στάθμευσης αξίας 1,5 εκ. ευρώ, διασφαλίζει θέσεις εργασίας για δημότες της πόλης και εξασφαλίζει ότι η αξιοποίηση της έκτασης θα γίνει με απόλυτο σεβασμό στο περιβάλλον, με όρους βιοκλιματικής ανάπτυξης.
ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΤΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΤΟΥ ΑΜΑΡΟΥΣΙΟΥ «Η ΚΑΣΤΑΛΙΑ»
Προς:
– Τον Δήμαρχο Αμαρουσίου, Κύριο Γεώργιο Πατούλη
– Τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου, Κύριο Επαμεινώνδα Γαρδέλη
– Το Γραφείο Αντιδημάρχων
– Δημοτικούς Συμβούλους
Θέμα: “Πρόταση της Εταιρείας Ten Brinke Ελλάς για το οικόπεδο το γνωστό ως «πρώην Παναγοπούλου»”
Θα θέλαμε αρχικά να υποβάλουμε δύο ερωτήματα στον κύριο Σταθούλη σχετικά με τη διατύπωση του θέματος της εισήγησής του προς την Οικονομική Επιτροπή του Δήμου
Μιλάτε, κύριε Σταθούλη, στην αρχή, για δωρεά, ενός υπογείου ορόφου 35 περίπου θέσεων στάθμευσης, που κάνει η εταιρεία Τen Brinke Ελλάς ΕΠΕ στο Δήμο Αμαρουσίου και ζητά, με επιστολή της, από το Δήμο να την αποδεχθεί. . Μα, για να δωρίσει κανείς κάτι, πρέπει να το έχει και η εταιρεία αυτή, όπως προκύπτει και από την επιστολή της, όχι μόνο δεν έχει αγοράσει τον αδόμητο χώρο αλλά και προβληματίζεται, αν τη συμφέρει να τον αγοράσει. Δεν πρόκειται λοιπόν για δωρεά της εταιρείας προς το Δήμο Αμαρουσίου αλλά για δωρεά του Δήμου Αμαρουσίου προς την εταιρεία, γιατί, το να δεσμευτεί ο Δήμος ότι θα υπαναχωρήσει στις απαιτήσεις του, δεχόμενος αντί των 90 θέσεων στάθμευσης τις 35, προκειμένου να εξυπηρετηθούν τα συμφέροντα της Ten Brinke Ελλάς, είναι βέβαια δωρεά του Δήμου προς την εταιρεία, έτσι δεν είναι κύριε Σταθούλη;
Το δεύτερο ερώτημά μας σχετίζεται με την τελευταία φράση σας: Μιλάτε για κτίριο που θα ανεγερθεί στο χώρο αυτό. Πώς μιλάτε με τόση βεβαιότητα για μια εταιρεία που δεν κατέχει αυτή τη στιγμή το χώρο, αλλά θα τον αγοράσει, από την Ektasis, εάν και εφόσον δεσμευτεί ο Δήμος ότι θα μειώσει τις απαιτήσεις του;
Θα θέλαμε επίσης να επισημάνουμε ότι μια θετική απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου στο θέμα αυτό σημαίνει ότι το Δημοτικό Συμβούλιο Αμαρουσίου υποβιβάζει, απροσχημάτιστα πλέον, τον εαυτό του, από υπερασπιστή των συμφερόντων της πόλης του Αμαρουσίου και των δημοτών της, σε υπερασπιστή των συμφερόντων των εταιρειών, σε μεσίτη, θα τολμούσαμε να πούμε, αφού συναλλάσσεται και υπαναχωρεί στις απαιτήσεις του, προκειμένου να ενθαρρύνει την Brinke να αγοράσει το χώρο, προκειμένου να διευκολύνει δηλαδή μια αγοραπωλησία μεταξύ δύο εταιρειών. Αντίθετα την πόλη αυτή, τους κατοίκους αλλά και τους μικρομεσαίους εμπόρους του Κέντρου, τους συμφέρει, από κάθε άποψη, ο χώρος αυτός να μην πουληθεί από την Ektasis, που έχει πτωχεύσει, σε άλλη εταιρεία, που θα κτίσει super market και μάλιστα άμεσα, αλλά να παραμείνει αδόμητος, για όσο γίνεται μεγαλύτερο διάστημα, μέχρι να βελτιωθούν τα οικονομικά του Δήμου και, αν δεν υπάρχουν σήμερα, να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις κάποια στιγμή, για τον υπόγειο χώρο στάθμευσης και τον επίγειο χώρο πρασίνου, που ο ίδιος ο Δήμαρχος είχε εισηγηθεί τον Μάιο του 2008 σ’ αυτήν την αίθουσα, τότε που πάρθηκε η ιστορική εκείνη, ομόφωνη απόφαση, που το σημερινό δημοτικό συμβούλιο δεν πρέπει να την ξεχνά. Όπως δεν πρέπει να ξεχνά βέβαια ότι εκκρεμεί στο Συμβούλιο της Επικρατείας η εκδίκαση της προσφυγής του Συλλόγου μας κατά της απόφασης του Φεβρουαρίου του 2009 που ακύρωσε την ομόφωνη εκείνη του προηγούμενου χρόνου.
Θα θέλαμε λοιπόν να ζητήσουμε από το Δήμαρχο της πόλης μας να μην επιτρέψει σήμερα να κλείσει οριστικά ο δρόμος για την υλοποίηση ενός έργου, αναγκαίου από κάθε άποψη για ολόκληρο το Μαρούσι. Και ακόμα να μην επιτρέψει τον ευτελισμό του Δημοτικού Συμβουλίου αλλά και της ίδιας της Δημοτικής Αρχής.
Ζητούμε τέλος από τους Δημοτικούς Συμβούλους όλων των παρατάξεων, ιδίως της πλειοψηφίας, να αναλάβουν αυτή τη στιγμή τις ευθύνες τους απέναντι στους συμπολίτες τους που τους έδειξαν εμπιστοσύνη. Και να θυμηθούν, όταν κληθούν να δώσουν την ψήφο τους, πως είναι εξέχουσες προσωπικότητες αυτής της πόλης και, ως τέτοιες, οφείλουν να λειτουργούν και μέσα σ’ αυτήν την αίθουσα.
Ζητούμε να καταψηφιστεί από όλους αυτή η πρόταση, που δεν θα έπρεπε καν να είχε έρθει στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου.
Για το Δ.Σ
Η Πρόεδρος
Δήμητρα Κρεκούκια
(Η παρέμβαση αυτή προέκυψε από ομόφωνη απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου, που συγκλήθηκε εκτάκτως για το θέμα αυτό, στις 27 – 7 – 2011, στις 6.30 μ.μ.)