Η πολιτική καθημερινότητα ποτέ δεν είναι… μονότονη. Άλλες εξελίξεις φέρουν αρνητικό φορτίο κι άλλες θετικό. Στα θετικά περιλαμβάνεται το κλίμα σταθερότητας το οποίο διαμορφώθηκε στην οικονομία μετά από την εκλογική νίκη της ΝΔ στις εθνικές εκλογές. Αυτό πέρασε ως βασικό μήνυμα σε συνέντευξη που παραχώρησε στην αιγυπτιακή εφημερίδα Al Ahram ο πρωθυπουργός κ. Μητσοτάκης, που είπε ότι «Εφαρμόζουμε μια πολιτική μεταρρυθμίσεων με στόχο τους υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης και τη δημιουργία πολλών, νέων και καλά αμειβόμενων θέσεων εργασίας. Μειώνουμε τους φόρους για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, ξεμπλοκάρουμε με ταχείς ρυθμούς τα μεγάλα επενδυτικά πρότζεκτ (όπως για παράδειγμα αυτό που παλαιού αεροδρομίου στο «Ελληνικό») και απλοποιούμε το αδειοδοτικό περιβάλλον με καίριες παρεμβάσεις».
Ωστόσο, ένα από τα σύννεφα που σκιάζουν τη θετική οικονομική ατμόσφαιρα είναι η τουρκική επιθετικότητα. Η Τουρκία παραβιάζει κατάφωρα το Διεθνές Δίκαιο και αμφισβητεί εμπράκτως (με κινήσεις όπως αυτές στο οικόπεδο 7 της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κυπριακής Δημοκρατίας) τα κυριαρχικά δικαιώματα ευρωπαϊκών χωρών όπως η Ελλάδα και η Κύπρος. Η στάση της πατρίδας μας δεν μπορεί να είναι άλλη παρά η διαμόρφωση ισχυρών συμμαχιών και η ανάληψη πρωτοβουλιών όπως η Τριμερής Συνάντηση Αιγύπτου – Ελλάδας – Κύπρου που έγινε την Τρίτη στο Κάιρο και η οποία, σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη αποτελεί πλέον έναν «ισχυρό θεσμό πολυθεματικής και διευρυνόμενης περιφερειακής συνεργασίας».
Ακόμα μια από τις δύσκολες καταστάσεις που αντιμετωπίζει η Ελλάδα στις ημέρες μας είναι το μεταναστευτικό. Οι στατιστικές μιλούν από μόνες τους. Το τελευταίο 5μηνο οι είσοδοι στη χώρα έχουν αυξηθεί σε ποσοστό 241% σε σχέση με πέρυσι. Μόνο τον Σεπτέμβριο εισήλθαν στην ελληνική επικράτεια περίπου 11.000 άτομα.
Το πως πρόκειται να απαντήσει το ελληνικό κράτος σ’ αυτή την δυσχερή κατάσταση εξηγήθηκε από τον πρωθυπουργό στην συνέντευξή του στην Al Ahram.
Όπως είπε ο πρωθυπουργός «η ραγδαία αυτή αύξηση έχει οδηγήσει τις δομές φιλοξενίας και τις υπηρεσίες που είναι αρμόδιες για το μεταναστευτικό σε οριακή κατάσταση. Προσπαθούμε να επισπεύσουμε τις διαδικασίες ασύλου προβαίνοντας και σε ορισμένες τροποποιήσεις στο νομοθετικό πλαίσιο, ώστε όσοι δικαιούνται άσυλο να το λαμβάνουν σε σύντομο χρονικό διάστημα, και όσοι δεν το δικαιούνται να μπαίνουν άμεσα σε διαδικασία επιστροφής».
Επιπλέον, ο κ. Μητσοτάκης κατέστησε σαφές ότι οι καθυστερήσεις στην λήψη απόφασης για το ποιος δικαιούται άσυλο και ποιος όχι αποβαίνουν σε βάρος όσων πραγματικά δικαιούνται διεθνή προστασία!
Τέλος, είναι αυτονόητο ότι από τους εταίρους μας στην ΕΕ πρέπει να επιδειχθεί με έμπρακτο και σαφή τρόπο αλληλεγγύη και συνεργασία. Το ζήτημα δεν είναι να δοθεί μια ευκαιριακή και προσωρινή λύση αλλά να διαμορφωθεί μια ευρωπαϊκή μεταναστευτική πολιτική, που, όπως είπε ο πρωθυπουργός «θα πρέπει να δίνει τη δέουσα βαρύτητα και στην αντιμετώπιση των αιτιών που οδηγούν στον ξεριζωμό».
Αν δεν γίνει αυτό, η κατάσταση θα βαίνει επιδεινούμενη – πολλώ δε μάλλον τώρα που ανοίγει ένα επιπλέον «θερμό» μέτωπο στα σύνορα Συρίας και Τουρκίας.
Τα μέτωπα είναι πολλά και ανοιχτά αλλά η Ελλάδα, έχοντας αρραγή εθνική ενότητα, τον σπουδαίο λαό της και ισχυρή, ικανή κυβέρνηση δεν έχει να φοβάται τίποτα.
*η Ζωή Ράπτη είναι Βουλευτής Βορείου Τομέα Β΄ Αθηνών και
Αν. Κοινοβουλευτική Εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας.