Η ΠΑΡΑΤΑΞΗ “ΚΟΝΤΡΑ ΣΤΟΝ ΚΑΙΡΟ” ΤΟΠΟΘΕΤΗΘΗΚΕ ΣΤΟ ΡΥΘΜΙΣΤΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΑΘΗΝΑΣ / ΑΤΤΙΚΗΣ 2021
Ο επικεφαλής της Δημοτικής Παράταξης “Κόντρα στον καιρό”, κ. Λευτέρης Μαγιάκης, έκανε την ακόλουθη τοποθέτηση για το Ρυθμιστικό Σχέδιο της Αθήνας / Αττικής, στην πρόσφατη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της πόλης: “Το ΡΣΑ 1985, το οποίο θα αναθεωρηθεί, εκτιμήθηκε, από διαφορετικές οπτικές, ως ανεπαρκές ή/και ξεπερασμένο, ενώ είχε υπομονευτεί με έκτακτες παρεκκλίσεις και δεν είχε, εν πολλοίς, υλοποιηθεί εξαιτίας της απουσίας μελετών και πολιτικών εφαρμογής του.
Είχε όμως συχνά λειτουργήσει υποστηρικτικά στους αγώνες για την προστασία του περιβάλλοντος και την αναχαίτιση κερδοσκοπικών επιθέσεων στο χώρο της Αττικής.
Ο Οργανισμός Ρυθμιστικού Σχεδίου και Προστασίας Περιβάλλοντος Αθήνας (ΟΡΣΑ) εμφανίζεται τα τελευταία χρόνια, και πολύ περισσότερο πρόσφατα, χωρίς σοβαρό αντικείμενο παρέμβασης.
Ακριβέστερα, ο χώρος της Αττικής μετασχηματίζεται αφ’ ενός με την έγκριση χρήσεων γης με τα Γενικά Πολεοδομικά Σχεδία από τον ΟΡΣΑ, με γραμμική ανάπτυξη Πολεοδομικών Κέντρων κατά μήκος των βασικών οδικών αξόνων, αφ’ ετέρου με τον αυτόματο πιλότο της νεοφιλελεύθερης οικονομικής πολιτικής και της γενικευμένης αυθαιρεσίας , με διασταλτικές ερμηνείες των χρήσεων γης υπέρ μεγάλων ιδιωτικών συμφερόντων, τόσο στον αστικό ιστό, όσο και με τη διάχυση των λειτουργιών του αστικού ιστού στον εξω-αστικό χώρο, με καταστροφή του περιβάλλοντος και της πολιτιστικής κληρονομιάς και την απαξίωση του δημόσιου χώρου και των δημοσίων αγαθών ως κοινού πλούτου, προσβάσιμου και διαθέσιμου σε όλους.
Σοβαρή επιδείνωση του περιβάλλοντος έγινε κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 όπου το Ρυθμιστικό μπήκε στην άκρη για την εξυπηρέτηση του «εθνικού οράματος» που σήμερα εξ αιτίας και της κρίσης του συστήματος πληρώνει ο λαός με τη χρεωκοπία.
Η ενεργοποίηση όλων των στόχων που τίθενται στο νέο ΡΣΑ εξαρτάται από προεδρικά διατάγματα και υπουργικές αποφάσεις, από ενδοπεριφερειακά προγράμματα, και βεβαίως χρηματοδότηση, πράγμα που καθιστά τα περισσότερα σημεία ένα ευχολόγιο ή κατά άλλους ένα εγχειρίδιο πολεοδομίας. Ακόμα αναζητείται που πήγαν τα χρήματα του ΕΤΕΡΠΣ και πρόσφατα του πράσινου ταμείου.
Η δομή του σχεδίου νόμου είναι τέτοια που, κυρίως λόγω της έλλειψης συγκεκριμένων χαρτών με ακριβείς χωροθετημένες χρήσεις, θα οδηγήσει στο μέλλον σε χρονοβόρες δικαστικές αμφισβητήσεις και διαμάχες. Κατά την άποψή μας αυτό γίνεται σκόπιμα ώστε στο τέλος η εκάστοτε πολιτική εξουσία να μπορεί να εξυπηρετήσει τις δικές της ιδιαίτερες πελατειακές σχέσεις.
Ένα πολεοδομικό συγκρότημα όπως αυτό της Αττικής οφείλει πλην των γενικών υποδομών να διαθέτει για τους κατοίκους του και στοιχειώδεις υποδομές που να εξασφαλίσουν την κοινωνική συνοχή και ένα ελάχιστο επίπεδο αξιοπρεπούς διαβίωσης.
Η πόλη οφείλει να είναι ανοιχτή σε όλους τους κατοίκους χωρίς κοινωνικούς ή φυλετικούς αποκλεισμούς.
Επεμβάσεις κλίμακας στην πολεοδομία δεν μπορεί παρά να προϋποθέτουν ότι βασικές κοινωνικές υποδομές και υπηρεσίες που ανήκουν στην αρμοδιότητα των δήμων και των περιφερειών είναι υπαρκτές
Γενικά πολεοδομικά σχέδια, Αποχετευτικό και όμβρια, Προσβασιμότητα στους πεζούς, Διαχείριση απορριμμάτων, ελεύθεροι κοινόχρηστοι χώροι, πράσινο, περιαστικά δάση, σχολεία, παιδικοί σταθμοί, βρεφονηπιακοί, ΚΑΠΗ, κοινωνική πρόνοια, αθλητισμός, δημοτική συγκοινωνία ή και τώρα τελευταία υποδομές αλληλεγγύης, υγείας και σίτισης.
Η πολεοδομία από μόνη της αδυνατεί να λύσει τα τεράστια κοινωνικά προβλήματα που δημιουργούνται στις πόλεις και οδηγούν στην απαξίωσή τους.
Σε ότι αφορά το Μαρούσι το Ρυθμιστικό όπως και το προηγούμενο του Σουφλιά εξακολουθεί να θεωρεί την πόλη μας σαν Διαδημοτικό κέντρο Ευρείας Ακτινοβολίας καθώς και υποδοχέα για την εγκατάσταση «καινοτόμων δράσεων ανάπτυξης υψηλής τεχνολογίας, έρευνας και προηγμένης τεχνολογίας». Ειδικότερα προβλέπει την επέκταση μεγάλων οχλουσών αστικών χρήσεων κατά μήκος των οδικών αξόνων Κηφισίας και Αττικής Οδού, ξένων με την εξυπηρέτηση των κατοίκων και σε βάρος της κοινωνικής συνοχής και του πολεοδομικού ιστού της πόλης.
Οι μεγάλοι χώροι εμπορίου και υπηρεσιών –Malls, εταιρείες, κλινικές- επιτρέπονται παντού, ακόμα και στον εκτός σχεδίου χώρο. Προβλέπεται ανάπτυξη στους τομείς: ασφάλειες, χρηματοπιστωτικές και άλλες υπηρεσίες, που απαιτούν γραφειακές υποδομές και έχουν επιβαρύνει ήδη υπερβολικά το αστικό περιβάλλον. Οι τομείς είναι ήδη εξαιρετικά κορεσμένοι και η σχετική αγορά ακινήτων βρίσκεται σε μεγάλη κρίση.
Οι ρυθμίσεις αυτές αναμένεται να επιδεινώσουν ακόμα περισσότερο την πολεοδομική ασφυξία στην πόλη και να καταφέρουν περαιτέρω επιδείνωση της ποιότητας διαβίωσης των κατοίκων και οριστικό πλήγμα στο λιανεμπόριο και τους εμπόρους της πόλης.
Δεν υπάρχει καμιά πρόβλεψη για την αναγκαία ανάπλαση και επανασχεδιασμό του σημερινού υπερτοπικού κέντρου ώστε να μειωθούν οι επιπτώσεις στον αμιγώς οικιστικό ιστό της πόλης που έχουν μετατρέψει τις περιοχές κατοικίας γύρω από το βασικό οδικό δίκτυο και τα Malls σε απέραντα υπαίθρια parking.
Αυτά σε συνδυασμό και με την πολιτική της σημερινής Δημοτικής Αρχής για αλλαγή των χρήσεων γης, για εντάξεις περιοχών στο Σχέδιο Πόλης με χρήση γενικής κατοικίας και πολεοδομικού κέντρου (Σωρός-Δηλαβέρη), με το μνημόνιο με την Κ.Ε.Δ. για την δόμηση των οικοπέδων, χειροτερεύουν ακόμα περισσότερο την κατάσταση.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΚΚΕ και της ΕΣΥΕ για το 2001, ο πληθυσμός του Αμαρουσίου ήταν 71.551 κάτοικοι. Οι εργαζόμενοι κάτοικοι ήταν 29.815. Οι μετακινούμενοι εργαζόμενοι στο δήμο από άλλους δήμους της Αττικής (πριν τη λειτουργία του Mall κλπ) ήταν 33.444, ενώ οι μετακινούμενοι από το δήμο Αμαρουσίου προς άλλους δήμους ήταν 16.669 .Αξίζει να ληφθεί υπόψη ότι σύμφωνα με την απογραφή του 2011 ο πληθυσμός του δήμου είναι 72.480 κάτοικοι, δηλαδή αυξήθηκε στη δεκαετία μόνο κατά 929 κατοίκους.
Η πρόταση της πόλης με την εκτίμηση που έχουμε ότι το Μαρούσι προσφέρεται σαν περιοχή για την ανάπτυξη καλής ποιότητας κατοικίας, θα πρέπει να είναι να κηρυχθεί η πόλη του Αμαρουσίου σαν πολεοδομικά κορεσμένη περιοχή για υπερτοπικές χρήσεις και οι εντάξεις στο σχέδιο των νέων περιοχών να γίνουν ως περιοχές κατοικίας και υποδομών μόνο για την εξυπηρέτηση των κατοίκων.
Το άνοιγμα του ΟΑΚΑ και η μετατροπή του περιβάλλοντος χώρου, σε χώρο πρασίνου προσκρούει στο Νόμο για τα Ολυμπιακά Ακίνητα του 2005 που προβλέπουν χρήση 20.000 τεμ. για εκθέσεις, δηλαδή την επέκταση της ΗΕLEXPO. Επομένως πρέπει να ζητηθεί η τροποποίηση του.
Τα συγκοινωνιακά μέτρα όπως το Μετρό, οι ποδηλατόδρομοι και η σύνδεση με την Αγία Παρασκευή είναι σε θετική κατεύθυνση υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα καταστραφεί η πλατεία Γαρδέλη κατασκευή του σταθμού του μετρό , θα ληφθεί μέριμνα για δημιουργία χώρων στάθμευσης περιφερειακά της πόλης και θα ενισχυθεί η Δημοτική Συγκοινωνία.
Συμφωνούμε με την κατασκευή σταθμού μετεπιβίβασης στη Νερατζιώτισσα και στο δακτυλίδι της Λ. Κηφισίας, όπως επίσης και με την οικολογική διευθέτηση σε ότι έχει απομείνει από το ρέμα Αμαρουσίου – Χαλανδρίου και το ρέμα Σαπφούς, υπό την προϋπόθεση ότι θα αποκλείει τον εγκιβωτισμό τους ή τον περιορισμό των πρανών τους όπως συμβαίνει σήμερα, προκειμένου να διευκολυνθεί η παραρεμάτια οικοδόμηση.
Από τα πράγματα στην εποχή των μνημονίων και του Καλλικράτη που οι πόροι της Αυτοδιοίκησης (πράσινο ταμείο, αυθαίρετα) διατίθενται για την αποπληρωμή των τοκογλυφικών δανείων λύσεις σε αυτή την κατεύθυνση είναι αδύνατον να δοθούν. Απαιτούνται ριζικές κοινωνικές και πολιτικές ανατροπές που θα οδηγήσουν σε μια εναλλακτική διέξοδο στην κρίση και την πολεοδομική συγκρότηση της Αττικής και της πόλης μας στην κατεύθυνση της ανάπτυξης προς όφελος των εργαζόμενων και του περιβάλλοντος.”