Για όλους και για όλα μίλησε στο συνεδριακό κέντρο του δήμου ο κ. Ευάγγελος Βενιζέλος
Στο Συνεδριακό Κέντρο της Νέας Ιωνίας μίλησε το απόγευμα της Τετάρτης 30 Μαΐου ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, κ. Ευάγγελος Βενιζέλος, κάτω από δύσκολες καιρικές συνθήκες καθώς η βροχή που έπεσε εμπόδισε να γίνει η ομιλία στον εξωτερικό χώρο με αποτέλεσμα να μεταφερθεί η εκδήλωση μέσα στην αίθουσα.
Παρουσία πολλών στελεχών, φίλων και οπαδών του κόμματος που γέμισαν τους εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους του Συνεδριακού Κέντρου αρχικά χαιρετισμό απηύθυνε ο πρώην Δήμαρχος Νέας Ιωνίας, κ. Γιάννης Χαραλάμπους για να πάρει στη συνέχεια το λόγο ο κ. Βενιζέλος που εξέφρασε τη χαρά του για το γεγονός πως βρίσκεται στη Νέα Ιωνία, “μια πόλη των προσφύγων, μια πόλη ανθρώπων του καθημερινού μόχθου αξιοπρεπών και υπερήφανων”
Αναφερόμενος στο αποτέλεσμα των εκλογών ο κ. Βενιζέλος είπε πως το ΠΑΣΟΚ ανέλαβε κακώς μόνο του να σηκώσει ένα τεράστιο ιστορικό βάρος και να διαχειριστεί μια βαθιά πολυεπίπεδη κρίση: “δηλαδή να λύσουμε όλα τα προβλήματα της χώρας. Και όταν λέω της χώρας δεν εννοώ του κράτους, εννοώ της οικονομίας, της κοινωνίας, τα οποία υπήρχαν στο υπόστρωμα της δημόσιας ζωής εδώ και δεκαετίες. Πολλά απ’ αυτά, από τότε που γεννήθηκε το ανεξάρτητο ελληνικό κράτος…”.
Ο κ. Βενιζελος εμφανίστηκε επικριτικός και απέναντι στην διακυβέρνηση Σημίτη σημειώνοντας πως ούτε τότε που η Ελλάδα ήταν σε σαφώς καλύτερη θέση κατανοήθηκαν οι δυσκολίες και δεν έγιναν τα απαραίτητα βήμα για να λυθούν τα προβλήματα.
Και συνεχίζοντας ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ πρόσθεσε τα εξής “…Η χώρα χωρίς να το καταλαβαίνει σιγά-σιγά έπαψε να παράγει. Γίναμε μια χώρα βασισμένη σε πολύ μεγάλο βαθμό στις εισαγωγές με ένα κολοσσιαίο έλλειμμα του ισοζυγίου εμπορικών συναλλαγών, του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών, ένα έλλειμμα που το 2007, όταν η Ελλάδα μέσα στην «τρελή χαρά» γιόρταζε δήθεν το Έτος Ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας, είχε φθάσει το 15% του ΑΕΠ. Δηλαδή είχε ξεπεράσει κάθε προηγούμενο για μια δυτική οικονομία ,για μια κοινωνία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για μια οικονομία η οποία μπορούσε να σταθεί στα πόδια της και να έχει κάποια προοπτική.
Γιατί δεν είναι μόνο το περιβόητο δημοσιονομικό έλλειμμα. Δεν είναι μόνον το γεγονός ότι η φοροδιαφυγή και η παραοικονομία τινάζει στον αέρα τα δημόσια οικονομικά και επιβάλει το νόμο της ζούγκλας ,αντί να λειτουργεί στοιχειώδης κοινωνική δικαιοσύνη και αναδιανομή του πλεονάσματος που παράγει ο ελληνικός λαός, δεν είναι μόνον το χρέος που ήταν ένα αναγκαστικό δάνειο που κάναμε από την επόμενη γενιά, από τα παιδιά μας και τα εγγόνια μας , ήταν και τα τρία μαζί. Έλλειμμα παραγωγής, όχι μόνο έλλειψη στην ανταγωνιστικότητα και μειωμένη παραγωγικότητα. Εκτροχιασμός δημοσιονομικός, απουσία φορολογικού συστήματος, μια χύμα κατάσταση, χωρίς στοιχεία λογικής, αναπτυξιακά και κοινωνικά. Και ταυτόχρονα συσσώρευση δημοσίου χρέους που είχε γίνει από ένα σημείο και μετά ανεξέλεγκτο, μη χρηματοδοτούμενο”.
Ο κ. Βενιζελος αναγνώρισε τις ευθύνες του κόμματος του: “Έχουμε κυβερνήσει τον τόπο πολλά χρόνια. Αλλά ξέρετε, υπάρχει ο καιρός του σπείρειν και ο καιρός του θερίζειν. Δεν είναι όλος ο καιρός ίδιος. Ούτε κατανέμονται οι ευθύνες με βάση τα χρόνια, γιατί μπορείς και σε μια μέρα να κάνεις την ζημιά. Μπορείς και με την αίσθηση ότι κάτι αλλάζει και αλλάζει σε αρνητική κατεύθυνση να προκαλέσεις ζημία. Μπορείς με τον άνεμο μιας απειλής πως μπορεί η χώρα να μην είναι σταθερή και ασφαλής, να προκαλέσεις πολύ μεγάλη βλάβη, ακόμα και αν η πρόθεσή σου δεν είναι αυτή. Και αν έχεις την ψευδαίσθηση ότι μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση κανείς δεν πρόκειται από ένα σημείο και μετά, να σε αμφισβητήσει ή να σε θίξει, πως έχεις ένα θώρακα, τότε μπορεί πραγματικά να χάσεις τον έλεγχο των καταστάσεων γιατί έχεις έλλειψη προνοητικότητας”.
Ωστόσο κατηγόρησε την κυβέρνηση Καραμανλή για “έλλειψη προνοητικότητας” και “αμεριμνησία”, όταν το 2008 όταν σε όλες τις δυτικές χώρες ξέσπασε η κρίση. “…Αλλά στην Ελλάδα επικρατούσε η αντίληψη του κ. Καραμανλή και του κ. Αλογοσκούφη, πως είμαστε μια όαση, πως το δικό μας σύστημα δεν είναι εκτεθειμένο σε επικίνδυνα και παράγωγα προϊόντα, πως «μη φοβάστε, θα τα βγάλουμε πέρα»” συμπλήρωσε.
“Ο λαός θα κάνει επιλογές που θα αποτρέψουν τον κίνδυνο”
Αναφερόμενος στη βούληση του ελληνικού λαού ο κ. Βενιζέλος είπε ότι θέλει η χώρα βεβαίως να είναι ευρωπαϊκή, σταθερή, ασφαλής, μέσα στο ευρώ και εξέφρασε την πεποίθηση του πως ο λαός θα κάνει επιλογές που θα αποτρέψουν τον κίνδυνο η χώρα να βρεθεί εκτός ευρώ και εκτός ευρωζώνης.
Ο κ. Βενιζέλος έθεσε το πραγματικό, σύμφωνα με τον ίδιο, δίλημμα των εκλογών, που είναι η σύγκρουση δύο γραμμών: η μια είναι της μονομερούς καταγγελίας της δανειακής σύμβασης και η άλλη της οργανωμένης και θαρραλέας αναθεώρησης των δυσμενών όρων της σύμβασης. Ο ίδιος τάχθηκε υπέρ της δεύτερης σημειώνοντας πως είναι η γραμμή που συσπειρώνει τους ευρωπαίους σοσιαλιστές. Αντίθετα η πρώτη γραμμή “παίζει με τη φωτιά”, όπως είπε.
Στο ερώτημα αν τα λέει όλα αυτά τώρα κατόπιν εορτής επειδή του κόμματου βρέθηκε με δραματικά μειωμένα ποσοστά ο κ. Βενιζέλος απάντησε πως ουσιαστικά βγάζει στη δημοσιότητα αυτά που έλεγε επί μήνες ολόκληρους στη διαπραγμάτευση με την τρόικα για το νέο δάνειο, “για να μπορέσουμε να πάμε στη μείωση του χρέους, για να μπορέσουμε να στηρίξουμε την οικονομία, για να μπορέσουμε να πάρουμε το χρήμα από το οποίο έχει ανάγκη η ελληνική οικονομία”.
Ο κ. Βενιζέλος έθιξε και δύο βασικά θέματα που απασχολούν την ελληνική κοινωνία:
– Για το πώς μπορούν να πέσουν λεφτά στην αγορά για ν’ αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της ανεργίας και της ύφεσης και
– Για το πώς μπορούν να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα των υπερχρεωμένων νοικοκυριών από τα στεγαστικά δάνεια που είναι δυο μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει η κοινωνία, σε κάθε περιοχή, σε κάθε πόλη, σε κάθε σπίτι.
Όπως ανέφερε, έχει υπολογιστεί πως πενήντα δισ. ευρώ μπορούν να πέσουν τους επόμενους μήνες στην αγορά για να κινηθεί ο τροχός των επενδύσεων, της ανάπτυξης, για κεφάλαιο κίνησης, για δημιουργία θέσεων εργασίας. “Και 55 δισ. ευρώ έργα υποδομών που μπορούν να εκτελεστούν τα επόμενα πέντε χρόνια περιμένουν μπλοκαρισμένα επί χρόνια τώρα γιατί το ελληνικό και το διεθνές τραπεζικό σύστημα δεν μπορεί να στηρίξει αυτές τις συμβάσεις, οι οποίες έχουν υπογραφεί, ή μπορούν να υπογραφούν” συμπλήρωσε.
Επίσης μίλησε για τα προγράμματα των δήμων όπου μπορούν να υπάρξουν 120.000 θέσεις εργασίας και μόνο στα μεγάλα έργα μπορούν να ξεμπλοκαριστούν 100.000 θέσεις, μέσα από τις υπεργολαβίες, μέσα από τα εργοτάξια, με ό,τι επίπτωση θετική έχει αυτό σε όλη την οικονομία.
Σχετικά με την ανακούφιση των δανειοληπτών, ο κ. Βενιζέλος ανέφερε πως η πρόταση του ΠΑΣΟΚ λέει πως σ’ όλες τις τράπεζες, για όλα τα δάνεια, δεν μπορεί η μηνιαία δόση να ξεπερνά το 30% του μηνιαίου εισοδήματός του πολίτη: “ Λέει ότι εάν χρειαστεί μεγάλη παράταση ακόμα και για 50 χρόνια, αυτή η παράταση θα δοθεί για να μην κινδυνεύεις να χάσεις το σπίτι μέσα στο οποίο μένεις. Λέει ότι εάν για ένα διάστημα λόγω κρίσης, λόγω ανεργίας, ή λόγω δυσπραγίας δεν μπορείς να πληρώνεις δόσεις για το κεφάλαιο θα πληρώνεις μόνον τόκους. Αν ούτε τόκους μπορείς να πληρώνεις γιατί δεν έχεις εισόδημα, τότε και οι τόκοι θα κεφαλαιοποιούνται και θα μπαίνουν στο τέλος της περιόδου εξόφλησης, ακόμα και αν αυτοί είναι 50 χρόνια.
Και βεβαίως τα επιτόκια θα κρατηθούν χαμηλά, γιατί οι όροι δανεισμού του δημοσίου μ’ αυτά που έχουμε πετύχει είναι ευνοϊκοί, είναι οι ευνοϊκότεροι που υπάρχουν αυτή τη στιγμή στις χώρες της δικής μας κατηγορίας…”
Η επόμενη ημέρα των εκλογών
Για την επόμενη ημέρα των εκλογών ο κ. Βενιζέλος έθεσε ως αναγκαία προϋπόθεση για το σχηματισμό κυβέρνησης με ευρεία συναίνεση των πολιτικών δυνάμεων καθώς η χώρα “είναι σε κατάσταση εθνικού κινδύνου και διεθνούς οικονομικού πολέμου”.
“Το ΠΑΣΟΚ δεν είναι αυτό το οποίο θα γίνει, όπως έχω πει κατ’ επανάληψη, η τσόντα του ενός ή του άλλου. Εμείς πιστεύουμε ότι η συνεργασία είναι αναγκαία, όχι απλώς αναπόφευκτη, αλλά πρέπει να έχει κατεύθυνση. Πρέπει να έχει πρόσημο. Πρέπει να είναι μια προοδευτική συνεργασία. Γι’ αυτό μιλάμε για μια κυβέρνηση με κορμό την υπεύθυνη κεντροαριστερά” τόνισε.
Σχετικά με μια πιθανή συμμετοχή του ΠΑΣΟΚ σε κυβερνητικό σχήμα ο κ. Βενιζέλος είπε πως δεν θα είναι τα γνωστά στελέχη του ΠΑΣΟΚ στις υπουργικές καρέκλες “γιατί ο λαός θέλει αλλαγή, αλλά και γιατί εμείς δεν έχουμε κανέναν λόγο να επωμιζόμαστε βάρος και φθορά μεγαλύτερη από αυτή που μας αναλογεί”.
Και ολοκληρώνοντας την ομιλία του είτε τα εξής: “Η πολιτική μας πρόταση είναι αυτή και με τη δύναμη της πρότασής μας, της γνώσης μας και με τη δύναμη της αλήθειας, λέμε ότι ο τόπος δεν κυβερνιέται χωρίς το ΠΑΣΟΚ, χωρίς μια κυβέρνηση με κορμό την υπεύθυνη κεντροαριστερά. Χωρίς την στρατηγική της αναθεώρησης των δυσμενών όρων της σύμβασης, κρατώντας όμως και εφαρμόζοντας το κεκτημένο, τις θετικές όψεις που στηρίζουν την χώρα, την ανάπτυξη, την απασχόληση, που δίνουν απάντηση στην αγωνία του ανέργου, του επιχειρηματία, του συνταξιούχου, του αγρότη.
Αυτό αξίζει να το κάνετε δικό σας μήνυμα. Αυτή την υπόθεση αξίζει να την κάνετε μια δική σας υπόθεση τις μέρες αυτές. Πάρτε αυτό το μήνυμα, αυτή την υπόθεση στα δικά σας χέρια. Για να έχουμε το μεγαλύτερο δυνατό ποσοστό, ένα ισχυρό ΠΑΣΟΚ που λειτουργεί ως εγγυητής της προόδου, της Δημοκρατίας, της ασφαλούς πορείας της χώρας”.
Μετά το τέλος της ομιλία του ο κ. Βενιζέλος περιηγήθηκε στο Λαογραφικό Μουσείο του Δήμου Νέας Ιωνίας το οποίο βρίσκεται δίπλα στην αίθουσα του Συνεδριακού Κέντρου.