ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΑΜΑΡΟΥΣΙΟΥ «Η ΚΑΣΤΑΛΙΑ»
Σε παρέμβασή της για το θέμα του “οικοπέδου Παναγόπουλου” στην πρόσφατη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της πόλης του Αμαρουσίου, η Πρόεδρος του Περιβαλλοντικού Συλλόγου του Κέντρου του Αμαρουσίου “Κασταλία”, κα Δήμητρα Κρεκούκια, ανέφερε: “Αξιότιμοι Κε Πρόεδρε του Δημοτικού Συμβουλίου, κυρίες και κύριοι Δημοτικοί Σύμβουλοι, δεν θα σας κουράσω με πράγματα που επανειλημμένα έχω πει, σε αυτήν εδώ την αίθουσα, για την υπόθεση του «οικοπέδου Παναγοπούλου», που τα λέω συγκεκριμένα επί τέσσερα ολόκληρα χρόνια.
Θα αναφερθώ μόνο σε δύο κείμενα:
Το πρώτο είναι το κείμενο που συνέταξε, πριν από λίγες μέρες η Συντονιστική Επιτροπή Συλλόγων, Φορέων και Δημοτικών Παρατάξεων που αγωνίζονται για την «υπόθεση Παναγοπούλου»
Το κείμενο αυτό αρχίζει καταγγέλλοντας
« την εγκληματική κοπή δύο αιωνόβιων πεύκων», στον αδόμητο χώρο που είναι γνωστός ως «οικόπεδο Παναγόπουλου», τα χαράματα της δεύτερης μέρας των Χριστουγέννων και, ενός τρίτου πεύκου, αμέσως μετά το σούρουπο της ίδιας εορταστικής ημέρας (26-12-2011), παρά την κινητοποίηση των κατοίκων και παρά την παρέμβαση, θα πρόσθετα, της Αστυνομίας και της Πολεοδομίας.
Και, μετά από ένα σύντομο ιστορικό της όλης υπόθεσης, τελειώνει με την ακόλουθη δήλωση:
«Σήμερα, παρά την κοπή των δέντρων, που έγινε στην προσπάθεια να δημιουργηθεί «τετελεσμένο», συνεχίζουμε τον αγώνα για ανθρώπινο περιβάλλον στον υπερκορεσμένο Δήμο Αμαρουσίου. Απαιτούμε την λήψη νέας απόφασης για απαλλοτρίωση του χώρου και τη δημιουργία ελεύθερου χώρου πρασίνου»
Το κείμενο αυτό δεν κυκλοφορεί πάνω από τέσσερις μέρες και έχει ήδη συγκεντρώσει κατά πολλές υπογραφές. Η συλλογή υπογραφών φυσικά συνεχίζεται.
Το δεύτερο κείμενο είναι μια Ανακοίνωση του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής ( του ΥΠΕΚΑ), της 31ης Ιανουαρίου 2011, που έχει ως θέμα: «Απαλλοτριώσεις για τη δημιουργία κοινόχρηστων και χώρων πρασίνου»
Θα αναφερθώ μόνο σε κάποια αποσπάσματα. Στη συνέχεια όμως θα θέσω ολόκληρο το κείμενο στη διάθεση της Δημοτικής Αρχής.
«Κοινόχρηστους χώρους και οάσεις πρασίνου θα αποκτήσουν δώδεκα δήμοι στην Αττική και άλλοι 15 στην υπόλοιπη χώρα μετά από απαλλοτριώσεις με πόρους του Πράσινου Ταμείου»…….
« Το ΥΠΕΚΑ, μετά από ψήφιση του ν.3843/2010, που όριζε ότι τα έσοδα που θα συγκεντρωθούν από τα πρόστιμα των αυθαιρεσιών ( ημιυπαίθριοι κ.λ.π.) θα διατεθούν για να συμβάλουν στην αποκατάσταση των ζημιών που έχουν προκληθεί στο περιβάλλον, όπως με αστικές αναπλάσεις και με την απόκτηση χώρων πρασίνου, ζήτησε από όλους τους δήμους της χώρας να υποβάλουν τις προτάσεις τους…. Στην πρόσκληση ανταποκρίθηκαν συνολικά μέχρι σήμερα 22 δήμοι της Περιφέρειας Αττικής και 55 δήμοι στην υπόλοιπη χώρα…
Από την εξέταση των αιτημάτων και αφού αξιολογήθηκαν όλα τα στοιχεία, προκύπτει ωριμότητα για υλοποίηση συγκεκριμένων απαλλοτριώσεων για τους παρακάτω ΟΤΑ:»
Θα περιοριστώ στην Περιφέρεια Αττικής:
Αθηναίων, Αγίων Αναργύρων, Αιγάλεω, Γαλατσίου, Μοσχάτου, Ταύρου, Νίκαιας, Πειραιά, Κερατέας, Κρωπίας, Ελευσίνας, Καματερού.
Ο Δήμος Αμαρουσίου, ο πιο επιβαρυμένος περιβαλλοντικά δήμος της Αττικής, δεν υπάρχει στην κατάσταση αυτή. Προφανώς, γιατί δεν υπέβαλε κανένα αίτημα, καμιά πρόταση.
Και να σκεφτεί κανείς, πως τα χρήματα αυτά του Πράσινου Ταμείου, όπως αναφέρει στο δικό του αίτημά ο δήμαρχος Ηρακλείου Κρήτης, κ. Γιάννης Κουράκης, διατέθηκαν «προκειμένου να εξασφαλιστούν για τους δημότες ζωτικής σημασίας χώροι για το περιβάλλον, την ποιότητα ζωής και τη λειτουργία της πόλης»
Υπάρχει αλήθεια αδόμητος χώρος πιο ζωτικός όχι μόνο για το περιβάλλον και την ποιότητα της ζωής αλλά και για τη λειτουργία ολόκληρης της πόλης του Αμαρουσίου από το «οικόπεδο Παναγοπούλου»;
Το πρόβλημα λοιπόν δεν είναι η έλλειψη χρημάτων, όπως προσπαθεί, χρόνια τώρα , να μας πείσει η Δημοτική Αρχή. Το πρόβλημα δυστυχώς είναι η έλλειψη βούλησης. Πού οφείλεται τώρα η έλλειψη βούλησης, αυτό το ξέρουν μόνο οι κύριοι της Δημοτικής Αρχής.
Η Πρόεδρος
Δήμητρα Κρεκούκια.”