Μέσα από τη συνέντευξη που μας παραχώρησε ο δήμαρχος, κ. Γιώργος Πατούλης, μας δίνει μία ολοκληρωμένη εικόνα της πόλης των βορείων προαστίων
Πολλά και σημαντικά είναι τα όσα έχουν γίνει στον δήμο του Αμαρουσίου και δεν υπάρχει πιο αρμόδιο πρόσωπο να μας τα περιγράψει – παρουσιάσει αυτά, από τον πρώτο πολίτη της πόλης, τον δήμαρχο Αμαρουσίου, κ. Γιώργο Πατούλη, στην εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη που παραχώρησε.
Ο δήμαρχος μας απάντησε για τα σπουδαιότερα έργα που έχουν γίνει στην περιοχή του, για το κοινωνικό έργο που έχει αναπτύξει, ειδικότερα μετά τον ερχομό της κρίσης.
Επίσης, ο κ. Πατούλης τοποθετήθηκε και σε μία σειρά από επίσης ενδιαφέροντα ζητήματα που απασχολούν την πόλη του και όχι μόνο.
Ενημερωθείτε για τα όσα συνέβησαν στο Μαρούσι, μέσα από τη συνέντευξη του κ. Πατούλη που ακολουθεί:
Κάνοντας έναν συνοπτικό απολογισμό του μέχρι σήμερα έργου σας, που θα στεκόσασταν κατά κύριο λόγο;
Στηριζόμενοι στις ισχυρές βάσεις που βάλαμε την περίοδο 2007-2010, πρώτη τετραετία της θητείας μας ως Διοίκηση στο Δήμο Αμαρουσίου, ξεκινήσαμε από την 1-1-2011 να εφαρμόζουμε το σχέδιο μας για να ξανακάνουμε το Μαρούσι ανθρώπινη πόλη. Η προσπάθεια μας ήταν ιδιαίτερα δύσκολη, αφενός γιατί η δεύτερη θητεία μας συνέπιπτε χρονικά με μια από τις μεγαλύτερες κρίσεις που γνώρισε ποτέ η χώρα, κρίση οικονομική, κοινωνική, αξιών. Αφετέρου, γιατί κληθήκαμε να κάνουμε πράξη τις δεσμεύσεις μας σε ένα εντελώς διαφορετικό περιβάλλον, το οποίο διαμορφώθηκε εξαιτίας του Καλλικράτη.
Το 2011 ήταν η πρώτη χρονιά εφαρμογής του νέου Μοντέλου Διοικητικής Οργάνωσης των ΟΤΑ. Καλούμαστε στο διάστημα αυτό να λειτουργήσουμε κάτω από ένα νέο καθεστώς, με λιγότερα χρήματα από πλευράς Κεντρικής Εξουσίας, με λιγότερο προσωπικό εξαιτίας της λήξης και μη ανανέωσης δεκάδων συμβάσεων σε κρίσιμες υπηρεσίες, να αναλάβουμε δεκάδες νέες αρμοδιότητες και ευθύνες που μας μεταφέρθηκαν μετά την κατάργηση των Νομαρχιών, χωρίς βέβαια να μας μεταβιβαστούν και οι απαραίτητοι πόροι. Επιπλέον, το έργο μας έγινε ακόμη πιο δύσκολο εξαιτίας της κρίσης που ταλάνιζε, κι εξακολουθεί φυσικά να ταλανίζει την κοινωνία μας.
Σε αυτή την εξαιρετικά δύσκολη συγκυρία, πιστεύω ότι πετύχαμε ως Διοίκηση πολλά. Καταφέραμε το 2011 και το 2012 να αποτελέσει ο Δήμος μια «ασφαλή νησίδα» σε ένα ταραγμένο οικονομικό και κοινωνικό περιβάλλον, παρέχοντας ένα αποτελεσματικό δίχτυ κοινωνικής προστασίας, σε εκατοντάδες συμπολίτες μας που μας χρειάστηκαν. Είμαι περήφανος γιατί το διάστημα αυτό αποδείξαμε στην πράξη, ότι ο Δήμος Αμαρουσίου μπορεί να δίνει νόημα και περιεχόμενο σε έννοιες όπως ανθρωπιά και αλληλεγγύη. Παράλληλα όμως τα δύο αυτά χρόνια έγιναν πολλά σημαντικά βήματα μπροστά, στην προσπάθεια που κάνουμε ώστε ο Δήμος μας να μπει σε τροχιά μόνιμης εξυγίανσης και ανάπτυξης. Βάζοντας οριστικό τέλος στο φαύλο κύκλο του υπέρμετρου δανεισμού. Χωρίς να επιβαρύνουμε τους δημότες μας με νέα τέλη. Ενώ πετύχαμε να ενισχύσουμε την «προίκα» της πόλης με νέα έργα και υποδομές, που βελτιώνουν την καθημερινότητα των συμπολιτών μας. Επιδιώξαμε και πετύχαμε να ολοκληρώσουμε την προσπάθεια για την υιοθέτηση ενός νέου μοντέλου διοικητικής οργάνωσης, με λιγότερα νομικά πρόσωπα και μικρότερο λειτουργικό κόστος, έχοντας λύσει οριστικά το ζήτημα της εργασιακής ανασφάλειας εκατοντάδων εργαζομένων του Δήμου. Αλλά το κυριότερο είναι ότι το πετύχαμε , παρά τη δυσμενή οικονομική συγκυρία, να διατηρήσουμε το υψηλό επίπεδο των υπηρεσιών που ως Δήμος παρείχαμε, σε όλα τα επίπεδα.
Η οικονομική κατάσταση σας οδηγεί να ενισχύσετε τις κοινωνικές υπηρεσίες του Δήμου σας; Κι αν ναι, πως το επιχειρείτε αυτό;
Τη διετία 2011-2012 ο Δήμος Αμαρουσίου απέδειξε στην πράξη ότι είναι ένας Δήμος ανθρωπιάς και αλληλεγγύης. Στηρίξαμε την εργαζόμενη μητέρα, τις οικογένειες της πόλης μας, με τη λειτουργία 12 Δημοτικών Παιδικών Σταθμών, στα οποία φιλοξενήθηκαν 1010 παιδιά οικογενειών του Αμαρουσίου.
Σε μια περίοδο που σε όλους τους Δήμους έκλεινε ο ένας σταθμός μετά τον άλλον, στο Μαρούσι έγινε το αντίθετο. Κι αυτό επετεύχθη χάρη στην σκληρή προσπάθεια των 131 εργαζομένων στη συγκεκριμένη υπηρεσία.
Οι άνθρωποι που μας μεγάλωσαν και στους οποίους οφείλουμε την αγάπη και το σεβασμό μας, είχαν την ευκαιρία στα 5 ΚΑΠΗ του Δήμου μας να δραστηριοποιηθούν σε δράσεις κοινωνικού και ψυχαγωγικού χαρακτήρα, στο τμήμα εργοθεραπείας, ενώ είχαν τη δυνατότητα να έχουν πρόσβαση σε υπηρεσίες ιατρικής πρόληψης, σε φυσιοθεραπείες αλλά και σε συνταγογράφηση των φαρμάκων τους. Την επιτυχία με την οποία λειτούργησε το ΚΑΠΗ Αμαρουσίου αποδεικνύουν οι εκατοντάδες ανανεώσεις μελών, καθώς και οι δεκάδες νέες εγγραφές σε αυτό.
Στον τομέα της Υγείας, το Δημοτικό μας Πολυιατρείο και το Κέντρο Ψυχοκοινωνικής Υποστήριξης παρείχαν σημαντικές υπηρεσίες σε χιλιάδες συμπολίτες μας.
42 εθελοντές ιατροί σε 24 ειδικότητες, πρόσφεραν υπηρεσίες σε πάνω από 8.500 ασθενείς που επισκέφθηκαν το Πολυιατρείο, ενώ πάνω από 100.000 είναι αυτοί που θεώρησαν το βιβλιάριο τους. Επίσης το διάστημα αυτό πραγματοποιήθηκαν προγράμματα προληπτικής ιατρικής και εμβολιασμοί σε μαθητές σχολείων του Αμαρουσίου.
Πετύχαμε να διασφαλίσουμε τη συνέχιση του προγράμματος ΒΟΗΘΕΙΑ στο ΣΠΙΤΙ και Κοινωνική Μέριμνα, εξυπηρετώντας δεκάδες μοναχικά άτομα και περιστατικά.
Το Δημοτικό Ασθενοφόρο παραμένει στην πρώτη γραμμή για την στήριξη ανήμπορων συμπολιτών μας. Ενώ οργανώθηκαν εθελοντικές αιμοδοσίες .
Στηρίξαμε δεκάδες οικογένειες της πόλης μέσα από τις κοινωνικές μας υπηρεσίες, προσφέροντας χρήματα και είδη πρώτης ανάγκης από το Κοινωνικό μας Παντοπωλείο, το οποίο λειτουργεί υποδειγματικά, στηριζόμενο κυρίως σε χορηγίες εθελοντών. Επίσης, με τη βοήθεια των κοινωνικών μας λειτουργών διαθέτουμε σχολικά είδη και παιχνίδια αλλά και δωρεάν φοίτηση σε φροντιστήρια Μέσης Εκπαίδευσης και Ξένων Γλωσσών του Αμαρουσίου, σε παιδιά οικογενειών με μικρή οικονομική δύναμη.
Το ΚΔΑΠ ΜΕΑ στήριξε παιδιά και νέους της πόλης μας με αναπηρία.
Στον τομέα του Αθλητισμού , ο Δήμος Αμαρουσίου προσέφερε στους συμπολίτες μας πολλές και ποιοτικές επιλογές άθλησης.
Μέσα από τους 52 αθλητικούς χώρους της πόλης , πάνω από 4.550 συμπολίτες μας συμμετέχουν στα δεκάδες προγράμματα που προσφέρουμε , με την αρωγή καθηγητών φυσικής αγωγής.
Πάνω από 1000 παιδιά συμμετείχαν ή πρόκειται να συμμετάσχουν στο καλοκαιρινό αθλητικό κάμπ που διοργανώνουμε τα τελευταία χρόνια. σαμε.
Στηρίζουμε οικονομικά αλλά και παραχωρώντας δημοτικές αθλητικές υποδομές, πάντοτε στο μέτρο των δυνατοτήτων μας, τα αθλητικά σωματεία της πόλης.
Σημαντικές και ποιοτικές επιλογές προσφέραμε σε εκατοντάδες δημότες και στον τομέα του πολιτισμού και της αναψυχής, αξιοποιώντας τη Βορέειο Βιβλιοθήκη και το δίκτυο των Μουσείων του Δήμου, το Δημοτικό μας Ωδείο αλλά και τα Πολιτιστικά μας Προγράμματα.
Τέλος, θα ήθελα να τονίσω πως η Διοίκηση μας, έχοντας αντιληφθεί τις δυσκολίες που περνούν οι συμπολίτες μας αλλά και όσοι δραστηριοποιούνται επαγγελματικά στα όρια του Αμαρουσίου, φρόντισε ώστε το 2011 να κρατήσει «παγωμένα» τα ανταποδοτικά τέλη. Να τα μειώσει σε ορισμένες κατηγορίες πολιτών όπως οι οι τρίτεκνοι, ή να απαλλάξει άλλες κατηγορίες όπως οι πολύτεκνοι, οι άποροι , οι μακροχρόνια άνεργοι, τα άτομα με αναπηρία. Ενώ το 2012 προχώρησε σε μια στοχευόμενη πολιτική μείωσης των τελών σε ορισμένες νέες κατηγορίες ευπαθών ομάδων πληθυσμού αλλά και των μικρομεσαίων τοπικών επιχειρήσεων, προκειμένου να στηρίξει την τοπική απασχόληση.
Όπως μπορείτε λοιπόν κι εσείς να διαπιστώσετε , ο Δήμος Αμαρουσίου παρά τη δυσμενή οικονομική συγκυρία, στηρίζει πραγματικά αυτούς που έχουν ανάγκη.
Κατά πόσο η οικονομική κρίση και η μεγάλη περικοπή των πόρων από την Κεντρική Διοίκηση εμποδίζει την υλοποίηση έργων που έχετε προγραμματίσει και πως σκέφτεστε να το αντιμετωπίσετε;
Η περικοπή πόρων ασφαλώς και επηρεάζει την υλοποίηση έργων που έχουμε ανάγκη ως πόλη. Όπως μας επηρεάζει αρνητικά και η παράνομη κατά την άποψη μου παρακράτηση από πλευράς Κράτους πόρων που μας ανήκουν, όπως είναι τα έσοδα από το Πράσινο Ταμείο. Η δυσχερής αυτή κατάσταση δεν μας αποθαρρύνει όμως. Αντίθετα, διεκδικούμε μέσα από την υποβολή ώριμων μελετών και προτάσεων τους πόρους εκείνους που θα μας επιτρέψουν να ενισχύσουμε τις υποδομές της πόλης μας, χωρίς να επιβαρύνουμε τους δημότες μας ούτε ένα ευρώ. Και τολμώ να πω, πως κόντρα στη συγκυρία, τα καταφέρνουμε καλά. Το 2011 και 2012 βρίσκονταν ή βρίσκονται σε εξέλιξη μια σειρά από έργα σε όλη την πόλη, που χρηματοδοτούνται από εθνικά και ευρωπαϊκά προγράμματα.
Αναφέρω μεταξύ άλλων:
Τις Διαδρομές Ζωής, στην Π.Ε. Κοκκινιάς στο Ανατολικό Μαρούσι. Το έργο αφορά τη δημιουργία του πρώτου τμήματος μιας «πράσινης διαδρομής» ποδηλατόδρομων , ήδη ολοκληρώθηκε και παραδίδεται στους πολίτες.
Τη δημοπράτηση για την Κατασκευή ενός νέου Βιοκλιματικού Βρεφονηπιακού Σταθμού στο Ο.Τ. 285, με δυνατότητα φιλοξενίας περισσότερων από 100 παιδιά.
Την κατασκευή του Κλειστού Γυμναστηρίου στο 2ο Γυμνάσιο – Λύκειο. Το έργο ολοκληρώθηκε το 2012 και έχει ήδη παραδοθεί στη νεολαία και τα αθλητικά σωματεία της πόλης.
Την δεύτερη πεζογέφυρα στην Κηφισίας, που αποτελεί μέρος της παρέμβασης σύνδεση του Ανατολικού Αμαρουσίου με το Διοικητικό Κέντρο του Δήμου.
Την υποβολή φακέλων προς χρηματοδότηση μετά την εκπόνηση των απαραίτητων μελετών, για τα έργα του Βρεφονηπιακού Σταθμού στο Ο.Τ. 580 και των έργων ομβρίων Σωρού. Ενώ ολοκληρώθηκε η μελέτη για τα όμβρια στο Στούντιο Α, για να χρηματοδοτηθεί από το ΕΣΠΑ.
Υλοποιήθηκε η μελέτη Βιοκλιματική Αναβάθμιση γειτονιών του Δήμου Αμαρουσίου μέσω δημιουργίας διαδρομής πεζών – ποδηλάτων.
Υλοποιήθηκε η πράξη εφαρμογής στις περιοχές Στουντίου- Νέου Αμαρουσίου.
Εκπονήθηκε η μελέτη για την κατασκευή ενός σύγχρονου, πολυδύναμου κτιρίου που θα στεγάσει το Αστυνομικό Τμήμα , σε οικόπεδο στο Κέντρο του Αμαρουσίου.
Έγινε η δημοπράτηση και ανακηρύχθηκε ο ανάδοχος του μεγαλύτερου έργου που έχει ποτέ κατασκευαστεί στην πόλη μας, η Βιοκλιματική Ανάπλαση του Ιστορικού Εμπορικού Κέντρου Αμαρουσίου, που χρηματοδοτείται από την Περιφέρεια.
Στο τέλος του 2012 θα έχει ολοκληρωθεί το σύνολο του δικτύου αγωγών ακαθάρτων του Δήμου Αμαρουσίου.
Επίσης από συνεργεία του Δήμου Αμαρουσίου έγινε η κατασκευή νέων πλατειών και παιδικών χαρών στο Κτήμα Βορέ, στο Στούντιο Α και στο πάρκο Κοσμά του Αιτωλού. Ενώ πραγματοποιήθηκαν εργασίες συντήρησης οδικού δικτύου, πεζοδρομίων πλατειών και κοινόχρηστων χώρων, καθώς και ενίσχυση του δικτύου ηλεκτροφωτισμού της πόλης.
Επιπλέον οι υπηρεσίες του Δήμου φρόντισαν ώστε να γίνει η συντήρηση των σχολικών μονάδων της πόλης, ο καθαρισμός και η απολύμανση των σχολικών χώρων, η φύλαξη των σχολικών μας κτιρίων, η παρακολούθηση των μισθωμάτων που αφορούν σχολικές μονάδες.
Παρά λοιπόν την περικοπή πόρων , έχουμε καταφέρει να διεκδικούμε με επιτυχία και να εξασφαλίζουμε χρήματα από εθνικά και ευρωπαϊκά προγράμματα, ώστε να μην μείνει η πόλη μας πίσω από πλευράς έργων.
Ποιοι είναι οι βασικότεροι στόχοι σας για το προσεχές διάστημα , πάνω στους οποίους θα ρίξετε το βάρος της διοίκησης σας;
Σε τρεις άξονες θα κινηθεί η Διοίκηση μας το επόμενο διάστημα.
Άξονας πρώτος, να θέσουμε σε άμεση εφαρμογή το πρόγραμμα οικονομικής αποκατάστασης για την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των δανειακών μας υποχρεώσεων. Τα θετικά αποτελέσματα του σχεδίου αυτού , θα αποτυπωθούν όχι μόνον στα αποτελέσματα του φετινού οικονομικού έτους, αλλά και στο μέλλον. Και θα αποτελέσουν την ισχυρή βάση πάνω στην οποία θα στηριχθούμε, γιατί δεν μπορεί να υπάρξει ισχυρός και ανθρώπινος Δήμος, χωρίς νοικοκυρεμένα οικονομικά.
Άξονας δεύτερος, η ολοκλήρωση μιας σειράς έργων που ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη.
Άξονας τρίτος, η περαιτέρω ενίσχυση του δικτύου κοινωνικής προστασίας που έχουμε δημιουργήσει, με νέες δράσεις, νέες πρωτοβουλίες, νέες υπηρεσίες, επενδύοντας και αξιοποιώντας το περίσσευμα εθελοντικής προσφοράς της τοπικής μας κοινωνίας
Πως κρίνετε την εφαρμογή του Καλλικράτη;
O «Καλλικράτης» θα μπορούσε να αποτελέσει τομή για τη διοικητική δομή της χώρας και ουσιαστικό «εργαλείο ανάπτυξης» της Αυτοδιοίκησης , εάν ταυτόχρονα με τη μεταβίβαση των αρμοδιοτήτων, ακολουθούσε αντίστοιχα και η μεταβίβαση των απαραίτητων πόρων. Στα θετικά του αναγνωρίζω τη δυνατότητα που δίνει στην επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων που έχουν ληφθεί από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων.
Αλλά και την ενίσχυση της διαφάνειας , μέσα από τη λειτουργία της ΔΙΑΥΓΕΙΑΣ.
Από την άλλη όμως , από τη μέχρι σήμερα εφαρμογή του διαπιστώσαμε μια σειρά από αρνητικά, όπως:
Την θέσπιση του αυμβιβάστου μεταξύ του αξιώματος του Δημάρχου και του δικαιώματος του να ασκεί επάγγελμα., μια ξεπερασμένη αντίληψη που θεσμοθετεί το Δήμαρχο αποκλειστικής απασχόλησης κι αποκλείει ουσιαστικά από την ενασχόληση με το θεσμό της Αυτοδιοίκησης όλους τους καταξιωμένους επαγγελματικά και κοινωνικά. Είναι μια ακατανόητη απόφαση που ευνοεί όχι το συμφέρον των τοπικών κοινωνιών, αλλά τους επαγγελματίες της πολιτικής.
Δεν έχουν αποδοθεί οι πόροι που προβλέπονται από την εφαρμογή του «Καλλικράτη να αποδίδονται στους Ο.Τ.Α.
Δεν έχει ενεργοποιηθεί το πρόγραμμα ΕΛΛΑΔΑ, που χρηματοδοτεί έργα τοπικής σημασίας, το οποίο αντικατέστησε το ΘΗΣΕΑ. Ενώ έχουν «παγώσει» και οι χρηματοδοτήσεις του ΕΣΠΑ.
Κρίσιμες υπηρεσίες μας ( π.χ. καθαριότητα, βρεφονηπιακοί σταθμοί) δυσλειτουργούν με την απόφαση της προηγούμενης κυβέρνησης να μην ανανεώνονται κι άρα να μην καλύπτονται τα κενά, οι ετήσιες συμβάσεις εργαζομένων.
Έχει μειωθεί από το 2010 η χρηματοδότησή μας μέσω των Κ.Α.Π. έως 50%.
Η Κεντρική Εξουσία και η νέα πολιτική ηγεσία του ΥΠ.ΕΣ. οφείλει αντί να αντιμετωπίσει τα προβλήματα που έχει δημιουργήσει η εφαρμογή του Καλλικράτη. Δεν μπορεί να συνεχιστεί άλλο η πρότερη κατάσταση, όπου χρησιμοποιείτο ως άλλοθι για να μειώνεται η χρηματοδότηση των Δήμων.
Αλλά δεν είναι μόνον αυτά. Σε όλα τα παραπάνω που ανέφερα, ήρθε να προστεθεί ως κερασάκι στην τούρτα η αδιανόητη απόφαση της Πολιτείας και ειδικά του πρώην Υπουργού Οικονομικών .κ. Βενιζέλου, να βάλει «χέρι» και στα χρήματα του «Πράσινου Ταμείου», η θεσμοθέτηση του οποίου είχε ως σκοπό τη δημιουργία ενός “πράσινου κουμπαρά”, που θα χρηματοδοτούσε έργα περιβαλλοντικής αποκατάστασης, μέσω αστικών αναπλάσεων. Ήταν ουσιαστικά δικά μας χρήματα, χρήματα που ανήκαν στις τοπικές μας κοινωνίες, με τα οποία θα μπορούσαμε χωρίς να επιβαρύνουμε τον κρατικό προϋπολογισμό που δεν έχει δυνατότητα να μας χρηματοδοτήσει, να κάνουμε έργα που τόσο έχουμε ανάγκη. Να απαλλοτριώσουμε εκτάσεις που δεν μας ανήκαν και να φτιάξουμε πάρκα και πλατείες. Να δώσουμε δουλειά σε δεκάδες ανθρώπους σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία. Ο Δήμος Αμαρουσίου συνέβαλε στην ενίσχυση αυτού του πράσινου κουμπαρά με ένα σημαντικό ποσό, ύψους τουλάχιστον 40.000.000 ευρώ, αφού τακτοποιήθηκαν χιλιάδες τ.μ. ημιυπαίθριων χώρων. Με τα χρήματα αυτά, τα δικά μας χρήματα , θα μπορούσαν να χρηματοδοτηθούν απαλλοτριώσεις, έργα και δράσεις του Τεχνικού Προγράμματος του Δήμου μας , που θα μας επέτρεπαν να καταστήσουμε ακόμη πιο πράσινο, ακόμη πιο ανθρώπινο το προάστιο μας.
Θα μας επέτρεπαν αν μας έδιναν τα δικά μας χρήματα να εξοικονομήσουμε πόρους που θα διαθέταμε για την ενίσχυση των κοινωνικών μας υποδομών, για να κάνουμε ακόμη καλύτερους τους βρεφονηπιακούς μας σταθμούς και να φιλοξενήσουμε ακόμη περισσότερα παιδιά, για να στηρίξουμε ουσιαστικά τις δράσεις του ΚΑΠΗ, για να ενισχύσουμε το Κοινωνικό μας Παντοπωλείο, για να αυξήσουμε τις παροχές μας στους δεκάδες συμπολίτες μας που απευθύνονται στις κοινωνικές μας υπηρεσίες για να βρουν στήριξη και βοήθεια.
Ποιοι είναι το μήνυμα που θα στείλετε προς τους δημότες σε αυτή τη δύσκολη οικονομική συγκυρία;
Αυτά που έγιναν το 2011, όσα βρίσκονται σε εξέλιξη το 2012 κι όσα προγραμματίζουμε για το μέλλον, αποτελούν εγγύηση πως το Μαρούσι τα επόμενα χρόνια, παρά την κρίση, θα αποτελεί σημείο αναφοράς για την Αυτοδιοίκηση.
Είναι προσωπική μου δέσμευση πως ο Δήμος Αμαρουσίου θα εξακολουθεί και στο μέλλον να βρίσκεται στο πλευρό του δημότη, αρωγός και πολύτιμο στήριγμα αυτών που έχουν πραγματική ανάγκη. Αυτό είναι το δικό μου όραμα, να δώσω ουσιαστικό περιεχόμενο στην έννοια «Μαρούσι ανθρώπινη πόλη».